A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065779 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2610 Dátum: 2022. Július 25. 20:52 »
Milyen hibát, vagy hibákat lehet most elkövetni?
Kettő óriásit biztosan.
1.
Aki ebben a kánikulában nem serkent, nem etet, nem pótolja a méhcsaládok folyadékszükségletét, óriásit vét.
Hihetetlen szükségük van a méheknek a vízre, és ahol jobban meg lett "kopasztva" a család pergetéskor, ott az élelemre.
Gondolom akik így tettek a méh-állatjóléti támogatást nem adták be, mert abban minimum 4 kg élelemnek kell maradnia pergetés után.
Szerintem még ez is kevés, de ez az én véleményem.
Már régóta nagyon bőkezű vagyok a méhekkel az utolsó pergetéskor.
Az egyik kolléga amikor megnézte a méheimet, azt mondta ....ezeknél kétszer annyi kaja van mint amennyit én pergettem.
2.
Az atka elleni védekezés fontossága!
Ezt nem kívánom részletesen kifejteni, mert ezerszer átbeszéltük.
Egyébként kellemes nyaralást kívánok minden méhésztársnak!
Nagyernyei Attila

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2611 Dátum: 2022. Augusztus 02. 13:12 »
Ha esetleg van valaki itt aki 10 keretes NB rakodó kaptárban méhészkedik attól szeretném kérdezni,hogy most mennyi fiasa van?Nálam 4-5-6 fias van a legtöbb családnál.Az 5 fias a jellemző.Kicsit keveslem ezt,tavaly 6 fias volt a legtöbb családnál
A választ előre is köszönöm.

« Válasz #2612 Dátum: 2022. Augusztus 02. 19:26 »
Ennyi fias ilyenkor teljesen rendben van.
A "nyóc" meg maradjon meg a dicsekvőknek.
Nagyernyei Attila

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2613 Dátum: 2022. Augusztus 03. 12:03 »
Ennyi fias ilyenkor teljesen rendben van.
A "nyóc" meg maradjon meg a dicsekvőknek.
Nagyernyei Attila
Köszönöm szépen a gyors választ,Attila.

*

buksi

• 466
« Válasz #2614 Dátum: 2022. Augusztus 04. 21:12 »
A fias tényleg rendbe van,de a kötekedő"nyóc" miért kellett?-na ki kötekedik,

« Válasz #2615 Dátum: 2022. Augusztus 05. 07:25 »
Senki nem kötekedik, csak megelőztem a dicsekvők hozzászólását.
Vannak akiknek minden időszakban "nyóc" fiasuk szokott lenni.
Érdekes, pergetéskor kicsit csendesebbek ők.
Ha már itt tartunk, a folyamatos etetés miatt, NB kereten 1-2 keret nyitott fias van, emiatt is a vízfogyasztás az egekben.
A szolidágó (aranyvessző) egyelőre csak virágport ad.
Hazájában a Balaton mocsaras részein hektárszámra virít, és hajnalban harapni lehet a párát.
Aki vette a fáradtságot, és arra a vidékre vándorolt szerintem nem fog csalódni.
A szárazságnak nyoma sincs, minden üde zöld.
Pár napja autóztam arrafelé, irigykedve néztem ezeket a hatalmas virágzó aranyvessző mezőket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2616 Dátum: 2022. Augusztus 17. 07:13 »
Ismét itt a kánikula.
Van ilyenkor teendőnk?
A legfontosabb, hogy a méhcsaládok rendszeresen folyadékhoz tudjanak jutni.
Az itatás alap dolog, de a belső itatás-etetés-serkentés a legjobb.
Ezt nagyon óvatosan kell végrehajtani, mert nulla a hordás, max virágpor.
Délelőtt 10-ig még csak mennek valahogy, de amint 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet gyakorlatilag állnak, csak néznek ki a "lyukakon", hogy mi történt.
Többször téma volt már, de én du. 5 óra után simán megetetek, gondos takarás mellett.
Az etetés(?) ha lehet annak nevezni, mindössze 2-3 deci serkentés, ami valójában édes víz.
Annyi élelem van a családoknál, hogy az idén nem kell feletetnem őket a klasszikus módon, csak az anyákat inspirálom, hogy nyomják még a gázt.
Virágporban nincs hiányom.
A szolidágó parányi nektárt is ad, de a megelőző évekhez képest nulla.
Van információm Zalából, és a Balaton mocsaras részeiről, ott 1 kilós napok is vannak erről a növényről.
Ehhez olyan helyet kell nézni ahol tömegével virágzik, és hajnalban van harmat.
Van ilyen!
Az atkairtás is porondon van, aki most áll neki, ő elkésett.
Mivel?
Ezt mindenki maga döntse el.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2617 Dátum: 2023. Január 08. 09:06 »
Ebben a "tavasz a télben" helyzetben az ország déli részén méhészkedők az utóbbi hetekben komoly virágporhordásról számolnak be.
Sőt már a vizet is élénken járták a méhek.
Lehet ebből gond?....teszik fel többen kérdezik.
A válasz ettől kicsit bonyolultabb, de nem túl nehéz.
Akkor mégis mitől függ, hogy bajt okoz e  a nem kívánt időpontban a virágpor?
Attól, hogy az elkövetkező időszakban lesznek e rendszeres kirepülésre lehetőségek!
Tehát 10 naponta, max 2 hetente tudnak e repülni a méhek, és meg tudnak e szabadulni a bélsártól.
Mivel a dömping virágporhordásra a méhanya egyértelműen fiasít, ez rendkívül megviseli a dajkaméheket, nagyságrendekkel nagyobb mézfogyasztást eredményez, ami pedig terheli a méhek belét.
Arról nem is beszélve, hogy az álcáknak a fűtése mekkora energiába telik a családnak!
Gyakorlatilag ez egy vészhelyzetet is okozhat, ha nem lesz résen a méhész.
Az élelem a fiasítás mennyiségétől függően rohamosan fogy, ezt bizony ellenőrizni kell, és ha szükséges akkor kemény, főzött cukorlepénnyel pótolni.
A kirepülésre alkalmas időjárásban pedig csak bízhatnak az érintettek.
Véleményem szerint ez sokkal nagyobb veszedelem, mint az élelem.
Akkor nézzünk konkrét méhcsalád állapotokat.
6 méhészetről van információm, mindegyik 2-3 keret nyitott tenyérnyi, vagy annál nagyobb fiasokról számolt be.
Ennek zöme nyitott, de az anyák lendületesen petéznek.
Hát a déli országrészben (főként a Dél-Nyugati) méhészkedők véleményem szerint aggódhatnak.
Miért nem beszélek a saját méhészetemről?
Mert én a megye leghűvösebb részében telelek, és engem nem érint a jelenlegi helyzet.
Tehát ha tudnak ezek után majd rendszeresen repülni semmi gond nem lesz, ha pedig egy tartósabb fogság következi, borítékolható a nozema.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2618 Dátum: 2023. Január 14. 08:19 »
A méz fogyasztása is okoz bélsár növekedést, de a virágpor meg nagyon. A méhek csak a virágporszem belső részét emésztik meg, a külső héját nem tudják, vagy nem az összes fajét (ezt nem tudom). Az ürüléküket megnéztem mikroszkóppal, tele van virágporszem héjakkal. A fiasítás növelése miatt meg gondolom elkezdik enni a virágport is, nem csak a vitellogeninből (zsírtest) keletkezik a pempő. Vagy lehet, a jó család ezt is tudja késleltetni?

« Válasz #2619 Dátum: 2023. Január 14. 08:25 »
.

*

wr

• 1013
« Válasz #2620 Dátum: 2023. Január 14. 09:41 »
Már évek óta ez van, január eleji virágporhordás, és már keresik a vizet is. Észrevettél emiatt bármi problémát a családokon? Én nem, csak annyit, hogy több az atka. Ha tele lennének annak az lenne a jele, hogy a kirepülések alkalmával a kaptártetők és a méhes környéke tele lenne ürülékkel de nem így van, nincs tömeges ürítkezés.

« Válasz #2621 Dátum: 2023. Január 17. 05:54 »
Nálunk szinte naponta jártak ki karácsony óta, így eloszlott az ürítkezés.

« Válasz #2622 Dátum: 2023. Február 11. 06:49 »
Hamarosan itt a tisztulás ideje, de mikor?
Véleményem szerint egy rendkívül kritikus időszak következik a "telelésben", mint az az időkép előrejelzéséből is kiderül.
https://www.idokep.hu/idojaras/Szeksz%C3%A1rd
Természetesen ez tájegységenként változik, azon belül pedig a mikroklímáról nem is beszélve.
Miről is van szó?
Egyelőre úgy látszik, hogy legalább 2 hétig, 8-9 fokot jósolnak (amit sokszor cefetül eltévesztenek) és mellette, változóan felhős-napos időt.
Ez pont arra lesz elegendő, hogy a bélsárral feltelt méhek ha kirepülnek, ne tudjanak hazamenni, mert ledermednek.
Ha felkapnátok a fejeteket, hogy milyen bélsárral?....hiszen nem is volt tél, akkor majd figyeljetek.
A december közepétől, január elejéig tartó jó idő miatt, ahol a virágporhordás beindult, komoly fiasítások lettek, és erre jött rá a közel 1 hónapja tartó, fogságot jelentő idő.
Általános körülmények között, egy "normális" télen, semmi gond.
Akkor mi a gond?
Hogy itt már semmi nem normális, minden megváltozott, rendkívül sok lett a méhészkedésben a rizikó faktor (az értékesítésről nem is beszélve) így megnő a szerencse szerepe.
Tehát akiknek a méhészete olyan helyen van ahol virágporból nem csomagoltak be a méhek december-január hónapokban, ő ezt el se olvassa.
Akik vették a bátorságot és belekukkantottak a kaptárakba (vagy kemény-főzött cukorlepényt kellett beadniuk) bizony panaszkodtak a nozemára.
Véleményem szerint ebben a szezonban lesz vele bajunk.
Remélem minél kevesebb méhészt fog érinteni a fenti okfejtésem, és egy csodálatos év elé nézünk!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2623 Dátum: 2023. Február 12. 20:56 »
Nem akarom elkiabálni, ezért hallkan mondom.

Eddig a kitelelés 100%. Anyátlanság jeleit sem mutatták.

És nem 100 család van. Több. :)

« Válasz #2624 Dátum: 2023. Február 15. 18:31 »
Többen hívogatnak, hogy mit tegyenek?
Betehetik már a cukorlepényt?
Milyent tegyenek be, puhát, keményet? (Javasoltam nekik, kérdezzék meg az asszonyt)
Viccet félretéve, a válasz rém egyszerű.
Ha kitisztultak a méhek, és ezek után pedig többször alkalmas lesz rá az időjárás, akkor bármit meg lehet már a méhekkel tenni.
Úgy látom ezen a hétvégén ahol még nem volt teljes tisztulás, most megtörténhet.
Baranya-Tolna-Somogy VÁR(röhej) megyék nagy részén már többször is volt tisztuló kirepülés.
Akinek kaja gondja van ő rá a fenti sorok nem vonatkoznak, ott nincs mire várni.
A szűkítéssel, és komolyabb takarással még picit várnék, de ki tudja....
Megőrült minden.
Nagyernyei Attila