Sokszor azon megy a csörte, és engem is ez foglakoztat kinek mennyi fiasa van?
De nem igazán jó a kérdés, inkább hány négyzet deciméter?
Mert ha nagyok a mézkoszorúk az igencsak lerontja az eredményt.
Arról nem is beszélve, hogy nem mind1, Hunor keretről (KB-ról), 1/2 NB-ről, vagy NB-ről beszélünk.
10 Hunor fias felülete pont 7NB-vel egyenlő, ha azonosak bennük a mézkoszorúk felülete.
Akác zárásra 8NB fias elegendő, ha ettől több az már be fog gőzölni.
A Hunorban ezt úgy lehet elérni, hogy a fedetteket felhúzzuk a méztérbe.
Az OMME Küldöttgyűlésen volt egy nagy dumás, (Hunoros) aki arról beszélt, hogy milyen bombasztikus az állománya.
Akkor április 2-át írtunk!
Úgy kezdte, hogy....én felül full mézes lépekkel telelek, alul van a másik fiók.
Az anya fent kezdi el a petézést, mostanra 6-7 fiasom van.
Mi ezzel a gond?
A méz hova tűnt?
Ahhoz, hogy 6-7 fiasa legyen ahhoz a méheknek 12-13 Kg mézet el kellett fogyasztaniuk.
27 évig nyomtam a Hunorral, odáig már eljutottam, hogy kiszűrjem ki a nagypofa.
Amikor én azt mondom, hogy 5 NB fedett fiasom van, az csak fias, méz benne csak dekákban mérhető.
Nagyon macerás ezt elérni, mert a mézkoszorúkat ehhez fel kell karcolgatni, és a kijáró felé fordítani.
Több előnye is van a nagy munkának.
A tisztító pergetésnél ezekkel a keretekkel nem kell törődni, mert nincs belőlük mit pergetni.
Arról nem is beszélve, hogy sacc per kábé, 10%-al több így a fias, mint ha meghagyom a mézkoszorúkat.
Tehát ilyen fiasokból 8 anyazáráskor akácra eszméletlen jó családot eredményez.
A repcére 6 fias alatt nem pakolok, mert ha jó a hordás megbukik a mutatvány, kiszorulhatnak az anyák.
Ha fészekközé is hordanak, akkor az más szitu, mert az nagyon elronthatja az akác minőséget.
Ezt mindig a pillanatnyi helyzet szabja meg mit kell csinálni.
A fűz is megtréfált, de kiigazítottam a hibát, megtűztem a fészkeket.
Jelenleg a 3. napja serkentek, hogy ne vegyenek vissza a lendületből az anyák, most még padló gáz, de hamarosan fééééééééék.
Nagyernyei Attila