A méhcsaládok általános állapota

• 4043 válasz
  • 1127415 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2430 Dátum: 2021. Március 22. 12:57 »
Idézet
sok sikert kívánok a kínlódásaidhoz
Köszönöm, bár én már jó ideje nem kínlódok. Ha a kezdetek kezdetén ezzel a kaptárral kezdtem volna, akkor nem is kínlódtam volna soha...
Nálam még csak most jön a keretek drótozása, és így is lesz bőven műlépezett addigra mire be kell majd tenni.

« Válasz #2431 Dátum: 2021. Március 25. 19:47 »
Ma több helyről is azt az információt kaptam, hogy akik tüzetesen átvizsgáltak méhcsaládokat, csak petét és kelő fedett fiast találtak, álca szinte semmim gyakorlatilag lezajlott a generációváltás.
Tehát az elmúlt 2 hét rendkívül hideg időjárása, és az ezzel járó virágporhiány megakasztotta a fejlődést.
Volt már hasonlóra példa a pályafutásom alatt (pl.2013-ban) de most más a helyzet,attól szerintem jobb.
Mire alapozom az optimizmusomat?
Igaz, hogy kimaradt egy generáció, és ezt még akác előtt észre fogjuk venni, viszont egy olyan ciklus köszönt ránk, ahol minden egyszerre fog virágozni, gyakorlatilag felrobban a természet.
A méheket nem kell félteni!
Azért azt se felejtsük el, hogy az akácfák is kint aludtak, és azok sem indultak be.
A mandulafák már 1 hónapja virágoznak.
Van aki már temeti az idei szezont, én nem tenném.
Holnaptól ránk köszönt a valós tavasz, még semmi nem veszett el.
Ma nem volt időm belenézni méhcsaládokba, holnap biztosan megteszem, és este beszámolok róla.
Nálam nagyon járták a meleg-vizes itatót, ez viszont azt is jelentheti, hogy van álca állapot.
Lehet jó volt az extra fehérjés cukorlepény?
Majd kiderül.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2432 Dátum: 2021. Március 25. 20:30 »
Itt semmit nem jelentett az Extra fehérjés lepény!  4 keretben csak pete van,se álca,se fedett!   Kikelt az a pár keretben lévő fedett ,jött a hideg és leálltak. (meglepetés lenne ,ha a többségében találunk álcákat is)  Na majd hétvégén kiderül!

Az is igaz hogy nem néztem csak ami itthon van 1-et.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2433 Dátum: 2021. Március 25. 21:47 »
Ma néztem a méheket, szépek. Van minden korú fias: pete, álca, fedett fias, virágpor is bőven. Most már csak az a kérdés hogy mekkora fagykár érte az akácot.

« Válasz #2434 Dátum: 2021. Március 25. 23:07 »
Nem hiszek a meséknek !

« Válasz #2435 Dátum: 2021. Március 26. 07:01 »
Privátban azt kérdezi tőlem egy méhésztárs, hogy mit jelent ez?
"Igaz, hogy kimaradt egy generáció, és ezt még akác előtt észre fogjuk venni,..."
Nagyon rövid a válasz erre.
Mivel sok helyen csak fedett fias van, és pete ezért felborul a méhek munkamegosztása!
A most lerakott petékből mire álcák lesznek (4.naptól) olyan méhek fogják őket dajkálni amelyeknek nem ez a feladatuk.
Elvileg ezzel semmi gond, mivel a most kikelt generációt is a tavalyi, idős méhek dajkálták.
De!
Többször írtam már róla, hogy az álcák etetése (dajkálása) fűtése, okozza a legnagyobb kihívást a méheknek, és ez "öregíti" igazán az egyedeket. ....Többször hivatkoztam Popravkov orosz prof. kutató ezen írásaira.
Most ezt mi is észre fogjuk venni valamilyen formában, véleményem szerint egy későbbi generáció váltásban.
Arról nem is beszélve, hogy gyenge 3 hetet csúszhat azoknál a méhcsaládoknál a bővítés, ahol valóban semmi álca állapot nincs!
A jelenlegi méhegyedszám ugyanis csak kopni fog, és egyelőre nincs komoly utánpótlás.
De.
Jöhet egy olyan rendkívülinek nem nevezhető, kellemes állapot, hogy a jó időnek köszönhetően a begyűlő rengeteg virágpor, és nektár miatt mégiscsak bővíteni, akár építtetni is szükséges lehet, és itt jön ismét a munkamegosztás felborulása.
Gyakorlatilag minden egyedből kijáró méh lett, pár napig (amíg nincs álca) raj állapothoz hasonlóan "üzemel" a méhcsalád.
Estére beszámolok a sajátjaimról is, és képet is készítek.
Most Oszkártól szeretném a következőt kérdezni, hogy ez mit jelent?
"Kikelt az a pár keretben lévő fedett ,jött a hideg és leálltak."
Olyan bombasztikus csodálatos családokról regéltetek, és valójában a hideg előtt csak pár keretben volt fias?
Mi történt?
Végre egyszer te is leírtad a valóságot?
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2436 Dátum: 2021. Március 26. 08:50 »
Mondom!
Csak abba az 1-be néztünk bele ami az állománytól külön,a lakóházunknál van. Ez a család jó közepesnek mondható,szűkítve nincs! 

Ebből "kiindulva" vonok le következtetést a többire is! Tegnap még -6 fok volt a leghidegebb ó rákban , ma-3 volt!! 

Szerinted nem elég február elején 3 keretben ,a keretek 2/3 részében fiasítás? Ekkor neked mennyi volt?

Várom a képeket a családjaidról! Főleg álcákat fotózz!! Meg a népességet,és arra "ügyelj" ,hogy ne keverd össze a kaptárakat 1 hét múlva!! 

Amikor kértem február elején Te miért nem raktál fel képeket? 

Ez megint a "messziről jött ember" szindróma!! Azt mondtál amit akartál!!  :)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2437 Dátum: 2021. Március 26. 18:20 »
Mielőtt nem látom a családjaidat leírom ,hogy (amit már felraktam ide,az a család a hidegben) 2 kerettel több a fiasa. 5 keretben van. És vegyes korú!!!! Nem léctől lécig! A család van még mindig,Faltól -falig !! Ahogy mondani szoktuk! :)

Hogy "sikerélményed"is legyen,elmondom azt is, van egy pár ami leállt.

Ha nincs ez a 3 hét hideg az biztos nem itt tartana senkié sem!  Here is van már!! Itt-ott.

Remélem ezt "beveszed"  már! :)  Ne keljem  "megtámogatni" fotókkal állításomat már megint! :)

« Utoljára szerkesztve: 2021. Március 26. 19:34 írta oszkár »

« Válasz #2438 Dátum: 2021. Március 26. 19:34 »
Közkívánatra közlöm veletek a ma látottakat.
100 családot néztem át futólag.
Ebből 10-et kellett megbővítenem, amelyek már átlépték az oldalszűkítőt, és az Építő Keretbe (ÉK) gyerek tenyérnyi lépet építettek.
Aki nem szűkít ilyen soha nem fog tapasztalni, mert nincs oldaltakarója.
Valamelyik képen látható, hogy a kék kartonplasztot levéve az utolsó kereten is mennyi a méh.
Mit láttam?
3-4 keretben van annyi fedett fias, ha azt összeraknám akkor adna ki egyet léctől-lécig.
Közte mindenhol pete, és ÁLCA!
A közeli kép egy kicsit homályos, de próbáljatok ránagyítani akkor simán látszik.
Öreg még nincs, tiszta "nyuszi" az egész társaság.
A néppel meg vagyok elégedve, de általánosan bővíteni csak 1 hét múlva lehet, a 10 az előrébb volt.
A bővítést, ahogy reggel is írtam a begyűlő virágpor és nektár is indokolhatja, mert ha napokig így nyomják mint ma, valóban szűk lesz a fészek.
Kértem képet az egyik "tanítványomtól" is, nála minden korú fiasításból van, de több nála a fedett.
Amelyikről a képet küldte az nála egy jó család, 6 fias volt abból 3 fedett!
Ha kérdésetek van szívesen válaszolok.
Véleményem szerint az idén is a szűkítésnek óriási szerepe volt, mézzel is jól állnak a családok.
Azért is vagyok optimista, mert a növények is várakozó állásponton voltak a hidegben.
Végezetül, a méhcsaládoknál valóban látható a 2 hét hideg időjárás, ettől függetlenül simán ledolgozzák ezt a kis "döccöt".
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2021. Március 26. 19:37 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #2439 Dátum: 2021. Március 26. 19:39 »
A KB méhészet képe nem fért oda, azt itt megtekinthetitek.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2440 Dátum: 2021. Március 26. 19:42 »
El sem olvasom írásodat !!  Míg ezt meg nem magyarázod!!!!! :) :)

Mi az ,hogy már van FEHÉRREL!!!!! Jelzett idei anya nálad??  ;D ;D ;D

Vagy megint csalsz?? :) :) Vagy a Tavalyit jelölöd ideinek? :) :) 

Vagy nem látod csak a fehéret!?   
Vagy "felmerül" hogy ez 5 éves kép. :D :D :D

« Válasz #2441 Dátum: 2021. Március 26. 19:53 »
Látod Oszkár ismét magadból indulsz ki.
Mit magyarázzak meg?
Azt, hogy az összes anyám már vagy 5 éve fehér?
Ha valamiért hálás vagyok Csányi Antinak ekkor ez biztosan az.
Ha sárga volt az éves szín mindig szívtam, mert a virágporosok között nehéz volt fellelni.
Antiék annyival megspékelik, hogy nagyobb náluk a pötty!
Ha széthúzom a keretet és lenézek a léputcába ott virítanak!
Szívesen látlak ha tanulni szeretnél, ha pedig csak "kivancsiskodni" akkor tudod a szlogent....maradj otthon!
Ezek mind mai képek!
Az utolsó kivételével a feleségem készítette.
Rajtatok kívül soha senki nem vonta még kétségbe szavaimat.
Vagy ennyire gázok a méheid, hogy nem hiszel a szemednek?
Szűkítsd le őket, jól takard be, adj nekik tuningos lepényt, és a tied is ilyen lesz.
Gyakorlatilag leégetted magad az előbbi beszólásoddal.
Ha ezt a stílust kívánod folytatni javaslom, hogy menj a haverjaid közé a Zöldre.
Én fogadalmat tettem, hogy többet nem olvasom ott a haverjaid görcsöléseit, meg még a végén "Meg-Zöldülök".
Egyébként ettől vannak sokkal jobb családjaim is, holnap készítek arról fotót, hogy milyen az amikor átlépik a gátat.
Az ügyeletben kapsz seduxent.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2442 Dátum: 2021. Március 26. 19:56 »
Te kételkedsz mindig abban amit mondok! :) :)

Tegnap 50dkg minusz!!! Erre mit "lépsz"?

"Ha széthúzom a keretet és lenézek a léputcába ott virítanak!"

Én a fehéret sem látom ,ha széthúzom a kereteket!  Sok a nép!!
« Utoljára szerkesztve: 2021. Március 26. 20:04 írta oszkár »

« Válasz #2443 Dátum: 2021. Március 26. 20:08 »
Nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a mai képeknek, így teszek fel még néhányat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2444 Dátum: 2021. Március 26. 22:34 »
 Átlagosan 3 keretben van nagy kiterjedésű fedett és vegyes korú fias.
Néhányat bővíteni kellett, nyilván ezek kiugró erősségű családok, itt 6-7 keret van kb 80%-ban befiasítva a nagyja fedett. Ezek szűkítés nélkül teleltek a nagy népesség miatt, itt fedett herefias is van nem kevés. Ezeket hamarosan csapolni kell mert túlfejlődnek idő előtt.
 Élelem készlet rendben van, lepény is van rajtuk már a második, szirupot kaptak eddig kétszer.
1/2NB rakodó rendszer

Azt gondolom mondanom sem kell hogy ezeknél a családoknál úgy kinyílt a két fiók közt a kaptár, mint a tubarózsa. :D xps lappal van elzárva a fél centis rés elől-hátul.

Amit eddig látok az tetszik, van néhány gyenguc is, közepes is és erős is, ez teljesen rendben van, szépen ki lesznek majd egyenlítve áprilisban, lesz mit honnan-hova rakni.

Ha az időjárás is úgy gondolja, akkor idén lehet egy jó évünk.

Sok sikert kívánok minden kollégának a szezonra!