A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1084657 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2280 Dátum: 2021. Január 27. 14:45 »
Mármint a "cikizésre" gondoltam. Amíg megvannak,lepénnyel,vagy nélküle addig nincs "kudarc".   A méhészt az minősítené,ha hagyná éhen pusztulni őket!

*

Bicska

• 601
« Válasz #2281 Dátum: 2021. Január 27. 15:17 »
A kevés élelmű családot lepényezni kell. Ez nem lehet kérdés.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #2282 Dátum: 2021. Január 27. 17:51 »
Ja ja Oszkár.
Ez engem minősít.
Én bevallom ha hibáztam, sokan meg általában másra kenik a saját kudarcukat.
Nagyernyei Attila
Szimpatikus válasz.

« Válasz #2283 Dátum: 2021. Január 29. 08:01 »
A méhészt minősíti, ha olyan tulajdonságú anyákat vesz az anyanevelőtől, amelyek túl korán elkezdenek fiasítani? Ez érdekes.

*

Bicska

• 601
« Válasz #2284 Dátum: 2021. Január 29. 14:37 »
Szerintem ne az anyanevelők nyakába varrd! Túl vagyunk a téli napfordulón, és meleg is van. Gyakorlatilag nem is volt tél. Ma nálunk (Szekszárd) +8 C-fok van, igaz esővel. Amikor meleg van, keresik a vizet. Ilyenkor tud egy kicsit segíteni a hab kaptár, mert jobban hőszigetel, kevésbé érzik meg a külső meleget, de ez sem mindentudó. A klíma változik, ez TÉNY.. :( Én jelenleg attól tartok, hogy a kutya nem eszi meg a telet, és márciusban jön a hideg, a hó... De ne így legyen!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2285 Dátum: 2021. Január 29. 15:18 »
" Én jelenleg attól tartok, hogy a kutya nem eszi meg a telet, és márciusban jön a hideg, a hó.."   
Rémhírterjesztés!! :D :D

Azt,hogy milyen lesz a tavasz, "száz öreg asszony" sem tudja előre!   Az a biztos ami már elmúlt!

Ami biztos nálam,hogy 950-ért tegnap elvitték a napraforgó mézet.

« Válasz #2286 Dátum: 2021. Január 30. 06:47 »
Az időjárás hullámvasút jellege sajnos nem változik.
Nagyon nehéz ilyenkor okosat mondani.
Tegnap is voltam egy olyan kollégánál aki akkor pakolta be cukorlepényeket, egyébként a családok szépek voltak, csak  kajával szűken voltak ellátva.
Ma ismét itt délen ki fognak repülni, holnap meg megint telelni.
Talán ezért is szép a méhészkedés, hogy nincs két egyforma év, de még hasonlóak sem nagyon.
Erre egy méhészeti technológiát építeni nagyon nehéz, inkább csak a változásokhoz tudjuk alakítgatni a méhcsaládokat.
Egyben viszont eddig még nem változtattam, az pedig a bőséges élelemmel való teleltetés.
Ettől függetlenül véleményem szerint senki nem lehet nyugodt, de valljuk meg a gyakori kirepülések segítenek, csak ne tartson sokáig.
Egy hónap múlva aztán el lehet kezdeni a gondos takarást, és ha az időjárás is úgy gondolja, akkor már a "tuningolt" cukorlepényezést.
Egyelőre amit teszek, egy kis séta a méhesben, de megvallom inkább havat lapátolnék.
Nagyernyei Attila

*

Bicska

• 601
« Válasz #2287 Dátum: 2021. Január 30. 07:35 »
Ha igaz az időjárás jelentés, akkor holnap fogsz. De aztán megint melegfront.. Hullámvasút ez, ahogy mondod... :(

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2288 Dátum: 2021. Január 30. 09:30 »
"Egy hónap múlva aztán el lehet kezdeni a gondos takarást,"

A mai nap elkezdjük,és be is fejezzük. Van aki már az ősszel "gondosan" takart ,úgy vastagon.

Fias már az erős családoknál takarás nélkül is van,akkor mire várni? 

A szabályokat teljesen" felrúgva " indul a méhészeti év! Tapasztalatoknak nem rossz!!

*

wr

• 1030
« Válasz #2289 Dátum: 2021. Január 30. 11:25 »
Azt már a könyvekben is megírták régen, hogy a fiasítás nem a hőmérséklet hatásra indul vagy nem indul meg igazából, hanem a nap állása, vagyis nagyjából a naptár szerint (normális esetben). Ezt igazolja a nemrég linkelt cikk (itt vagy a zöldön volt már nem tudom de -12 fokra emlékszek benne) is, meg a megfigyelések is. Ezért szeretem a szigetelt fiókjaimat, mert tél közepén az apró napsütések nem hevítik át a falát, nem jönnek ki repkedni és kószálni feleslegesen mint a fa kaptárakból szoktak, viszont amint beindul a fias a szigetelés jó szolgálatot tesz, de főként március-áprilisban.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2290 Dátum: 2021. Január 30. 13:30 »
Elkezdtünk takarni. Jött az erős szél egy kis esővel. Bezavarta a kint szállingózó méheket .Így befejeztük. 

Amit láttunk, az eddig nem rossz! :)

« Válasz #2291 Dátum: 2021. Január 30. 19:42 »
A természetet nem lehet megerőszakolni ezt mindenki tudja.
De!
Nem mind1, hogy mekkora az akkora, és erről szól a történet.
Nem győzöm eleget ismételni, ahol gyenge mézes kereteken teleltetik a méhcsaládokat, és még az időjárás is kedvez, ott kiterjedhet a fiasítás ami ilyenkor inkább átok, mit örömteli.
A nagy kiterjedésű korai fias visszaüt,  ezt egy alakalommal megtapasztaltam, emiatt váltottam telelő helyet.
A mellékelt kép ma készült, mert telefonált egy kolléga, hogy nála virágpor dömping van.
Az tuti, hogy ez megbolondította a családokat.
Már a 2. lepényt tette be,
Hogy ebből mi lesz?....március végén rajzás?....vagy 2-3 léputca népveszteség?...
Nagyernyei Attila

« Válasz #2292 Dátum: 2021. Január 31. 09:11 »
Tegnap szombaton megnéztem pár családot.”Gyönyörűen” repültek a méheink,”ömlött” be a mogyorónak tűnő virágpor.
Nem találtam semmi különöset.30 éve volt olyan év,hogy március elején közepén sőt a nyugodtabb idős anyás családok a hónap végén kezdték el a petézést.
Hosszú ideje már január legelején fedett fiasítást nevelnek a méhek.Január végén nagyobb részt kicsi a mennyisége,úgy ahogy most is.Általában egy keretben esetleg kettőben 3-5 cm a gyengébbeknél-közepeseknél,az erőseknél 3-10 cm átmérőjű a kiterjedtség.Volt olyan év is,hogy nagyobb volt valamivel a fedett fias nagysága viszont akkor mindig a hónap elején és közepén hosszabb ideig meleg volt,több napos virágpor hordás előzte meg a nagyobb kiterjesztését.
Sajnos ez így van ma már.
A klímaváltozás is szerepet játszik ebben a korai fisításban,hiszen melegebbek a telek.
De!Az érzéseim azt súgják és a megfigyeléseim  alátámasztják,hogy az új típusú hosszúhatású idegmérgeknek van szerepe ebben a változásban.
A tények a klíma melegedésén felül.
—Amióta a növényvédelmi kezelések miatt pusztulnak méheink azóta fiasítanak a családok év elején.
—A Greenpeace(!!!) és külföldi -nem az OMME (de ez egy másik téma)-vizsgálatok alapján kijelenthető,hogy a neonikotinoidok a gutációs cseppel,a virágporral bejutnak a kaptárba.
—Ezek a külföldi kutatások bebizonyították hogy ezen szerek hatására felborul a családok hőérzékelése.A sok más káros hatásáról most nem szót ejtve fogékonyabbak a betegségekre,a szubletális hatások stb.
—A kőkemény hidegben,hideg után is úgyanúgy elindul a fiasítás december végén,legfeljebb kisebb a kiterjedtsége.

Neurológusok,ideggyógyászok 2030-ra 1,5-2 millió tüte,demens,Alzheimer-kóros beteget várnak az idegmérgek használata miatt
(Hajrá Elvtársak,talán Ti is tüték lesztek és akkor semmi gondotok nem lesz idős korotokban)
Az atka irtó szerek sem segítenek méheinknek.Ne felejtsük el mivel szintetikus szerek idegmérgek nekünk és mézet evőknek  is árthatnak.Ezért!
Most is mint mindig bíztatok mindenkit a szerves savakkal való kezelésekre,a szintetikus szerek elhagyására mert sokkal kevésbé árt jószágainknak és nem képeznek szermaradványt,nem szennyezik a viaszt.
Sok jó példát lehetne felsorolni,sok olyan méhészt akik elkötelezettek idegmérgek nélküli atka elleni védekezés iránt.
Teljesség igénye nélkül.
Németh Zoli,Fekete Laci több mint tíz éve,Illés Sanyi több éve,Hevesi Mihály és mi is 4 éve csak szerves savval védtük meg méheinket az atkától.Azóta jobbak a méheink,jobban viselik a külső vegyszer terhelést is.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2021. Január 31. 12:32 írta Csányi Antal »

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2293 Dátum: 2021. Február 04. 21:55 »
Ma megnéztem egy tavalyi anyás családot,és azt tapasztaltam,hogy zúgnak,És néhány pötty ürülék nyomot is találtam a felső takarásukon Fiasításuk semmilyen sincsen.Az anya megvan, láttam.Az élelmükből viszont sokat fogyasztottak.Teljesen az anyátlan családokra jellemző tüneteket produkálnak.túlzott fogyasztás.zúgás,de anyjuk van közben.Tanácstalan vagyok,hogy elnyomjam az anyjukat és egyesítsem,e őket egy másik családdal ,a következő erre alkalmas napon.Azért nem tettem meg ma, mert féltem,hogy esetleg a hasmenést átviszem arra a másik családra amivel össze egyesítem.Bár csak néhány pöttyöt találtam a takaró tetején,a keretek és a lépek teljesen tiszták voltak.A méhek is élénkek egészségesnek látszanak.Esetleg van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?

« Válasz #2294 Dátum: 2021. Február 05. 07:06 »
Ati22.
Ne bántsd most!
Nagyon gondosan takard le, és amennyire lehet szűkítsd is, de nagyon mézes lépekre.
Amennyiben máshonnan nem tudsz neki mézes lépet "csórni", adj neki egy kemény lepényt.
A kijáróját is erősen szűkítsd.
Semmi bajuk nem lesz, és ha később valahol egy másik családnál problémát látsz, az anyjukat fel tudod használni, és ahogy haladunk előre az időben,  egy kis segítséggel még lára is kaphat.
A pár pötty nem szerencsés, de mivel a lépeken semmi sincs ezt nem tartom súlyosnak.
Véleményem szerint meg fog maradni, csak sok "babusgatást" igényel.
Profi méhészek azonnal felszámolják az ilyeneket, de én sem tartozom közéjük.
Többször szórakoztam már én is "legatyásodott" családokkal, de mindig meghálálták.
Akik azt állítják, hogy náluk sosem volt még hasonló sem, azokra ne hallgass.
Üdv:
Nagyernyei Attila