A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065905 megtekintés
*

ata67

• 525
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2085 Dátum: 2020. Március 05. 10:16 »
Hát... WR egészen logikusan mondta el a véleményét. Ha a beavatkozásával nem csinál problémát a méhész (túl korai fejlődés elősegítése), akkor a probléma által okozott másik problémával sem kell foglalkoznia (vízhiány, méhek ledermedése). Ez elég hatékony, és nem kell érte csinálnom semmit. Tetszik.
A magam részéről csak annyit szeretnék dolgozni, amennyit muszáj.
Ettől függetlenül beüzemeltem a meleg vizes itatót, az egy jó dolog.
Még egy: szerintem az ősszel betelelt egészséges, népes családok támogatásával tehetjük a legtöbbet a jó tavaszi indulásért. Ennek biztosítása pedig egy folyamat, ami jóval korábban van megalapozva.
Attila

*

Bicska

• 601
« Válasz #2086 Dátum: 2020. Március 05. 11:06 »
Attól függ, mire hajtasz. Méhtömegben hatalmas a különbség, ha idejében serkentesz, a kérdés, hogy meleg lesz-e a tavasz végig. Ha meleg lesz, és lesz bőven virágpor, akkor semmi gond, feljönnek akácra minden hókusz-pókusz nélkül, és aki serkentett, az vagy kis-családokat csinál, vagy bölcsőz, vagy fára mászik. Ha tele lesz frontokkal, vontatottan tudnak kijárni, hordani a virágport akkor nincs mese, kell a serkentés, SZERINTEM. Fenntartom a tévedés jogát. Nálam bent vannak a zacsik, 25 l-es zacskóba töltöttam az egy liter szirupot, így szépen szétterül, és vissza lehet őket takarni, amit még fontos elmondnom, hogy híg a szirup. 1:3 a cukor és a víz aránya. Elsősorban azért, hogy legyen nekik víz bent is. Folyamatosan.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #2087 Dátum: 2020. Március 05. 16:53 »
Nagyon röviden le lehet ez a vitát zárni.
Vándoroljunk egy akácerdőbe (de nem összereptetett állománnyal) és nézzük meg kinek, hogy szerepel a méhészete.
Érdekes, akiknek részletesen elmondtam a technológiámat, azok mind hálásak.
Akik sosem próbáltak, mind ellene vannak.
Igazából a feleségemnek elmeséltem mi megy itt a klubon.
Jól lecseszett, hogy mekkora hülye vagyok miért jó az nekem, ha mindenki nagyokat perget.
Azt mondtam neki teljesen mindegy mit írok, a méhész makacs, csak az jó ahogy ő csinálja.
Többször írtam már, hogy közel 40 évi méhészkedéssel a hátam mögött, hol tartanék, ha balfék lennék?
A közvetlen környezetem (a barátaim) sokan bejárnak a méhészetembe.
Esetleg közülük keress meg valakit wr, én nem segítek, vannak elegen biztosan találsz párat.
Kérdezd meg őket mit szólnak a méhcsaládjaimhoz, és utána minősíts.
Én sem ismerem a méhészetedet, amiatt nem  mondok róla véleményt.
Kérem ezt a továbbiakban te sem tegyed.

Köszönöm.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2088 Dátum: 2020. Március 09. 15:57 »
Wr méhésztársak itt a Facebookról egy frappáns válasz!
Biztosan a szűkítés tette!
https://www.facebook.com/kis.miklos.71/videos/3049218358462270/
Egyik pillanatban 13-14 fok, jön egy fekete felhő aztán 7-8.
Egyszerű dolgokra nem kell cifra válaszokat adni.
Sima ledermedés.
Nagyernyei Attila

*

P.P.

• *
  • 24
« Válasz #2089 Dátum: 2020. Március 09. 23:24 »
Nekem erre a belső itatásra nincs energiám. Én ezt rábízom a természetre. Irigylem akinek tél végén van kedve zacskós cukros vizet adni a méheinek nap mint nap. Nem akarok senkit bántani, csak feltenném a kérdést, hogy nem nevelünk-e méhészetre alkalmatlan méheket ezzel az agyonbabusgatással, melyek aztán betegségekre egyre hajlamosabbak lesznek?

*

wr

• 1013
« Válasz #2090 Dátum: 2020. Március 10. 08:38 »
Idézet
Wr méhésztársak itt a Facebookról egy frappáns válasz!
Abból a frappáns válaszból én semmit sem látok, csak hogy jelentkezzek be, ezt számos okból sem teszem.
Nekem éppen elég frappáns válasz maga az NB18-as kaptár. Azt most hagyjuk is, hogy azzal mennyit kell bűvészkedni így tavasszal (is), de ha ezek a bűvészkedések olyan eredménnyel társulnának ahogy azt írod, és olyan brutális fejlődést produkálnának benne a méhek ahogy írod, akkor bizony akácra nem hogy az NB18, de még az NB24 is szűkös lenne!
Ha viszont az NB18 alkalmas a termelésre, akkor ott vagy valami nagyon nagy baj van, vagy erősen ferdít a méhész kolléga! Az NB18 az kb. 24 hunornak felel meg, a 24-es hunorral meg nem lehet termelni, mivel kicsi!!! Csak úgy lehet vele termelni ahogy Jenős csinálja, hogy közben szaporít mint állat, ellenkező esetben az összes családja a fán lenne! Tehát, az NB18 szűk, kicsi egy ereje teljében lévő családnak az akáchordásra. Ha mégsem így van, akkor az a család közel sem olyan mint amilyennek lefested! Ezt a tényt még szomorúbbá teszi az, hogy ezért még küzdeni is kell egész tavasszal!
Csak hogy legyen mihez viszonyítani: a 3x9-es hunor kb. 20NB keretnek felel meg, és akác végére nincs benne üres sejt, annak ellenére sem, hogy ilyenkor nem lettek agyonszűkítve a családok! Sőt, még így is akadnak családok amelyek kinövik, és vigyázni kell meg ne lógjanak!
Akkor most melyik a jobb kaptár, kérdem én? (választ erre sem várok) Az amelyikben a rengeteg tavaszi munka ellenére is csak 18NB-nek megfelelő erősségre jönnek fel, vagy az, amelyikben feljönnek 20NB erősségűre is, ezen hókuszpókuszok nélkül is, azaz úgy, hoyg ezt a rengeteg tavaszi munkát mind megspóroltam?
Gyakorolni kell ezt még Attila...!

*

wr

• 1013
« Válasz #2091 Dátum: 2020. Március 10. 08:43 »
Nekem erre a belső itatásra nincs energiám. Én ezt rábízom a természetre. Irigylem akinek tél végén van kedve zacskós cukros vizet adni a méheinek nap mint nap. Nem akarok senkit bántani, csak feltenném a kérdést, hogy nem nevelünk-e méhészetre alkalmatlan méheket ezzel az agyonbabusgatással, melyek aztán betegségekre egyre hajlamosabbak lesznek?
Erre írta egyszer talán Vivaldi, hogy az egykoron vad méhek ma ott vannak tartva az udvaron, és tápokkal vannak etetve. Ide jutottak... A babusgatásban egyébként teljesen igazad van, nálam mindig a babusgatottakkal lett később baj, amivel nem foglalkoztam az pedig később szárnyalt. Két dolog van amire én különösen odafigyelek, az egyik az anyátlanság, mert az kicsit sem tartható állapot, a másik az élelemhiány. Ha netán rajom van, azt az első 3-4 napban akkor is etetem ha éppen hordás van.

*

Bicska

• 601
« Válasz #2092 Dátum: 2020. Március 10. 09:34 »
Szia P.P.! Szerintem nem. Viszont egy valamit el kellene fogadnunk. Sok minden függ attól, hogy az ország melyik részén vagyunk. Befolyásolja a virágpor mennyiségét, a rendelkezésre álló legelőket, még azt is, hogy milyen erősségű méhcsaládokat tudunk felhozni akácra. Van, ahol a virágporos-fehérjés lepény elengedhetetlen, van, ahol szinte felesleges. A méhcsalád, ha atkamentesen van tartva, túlél, áttelel. A méztermelés már más kérdés. Az sem mindegy, milyen mézet szeretnénk termelni. Itt délen nekem a fő méz az akác, és mivel nem vándorlok, az itt lévő első akácra kell a lehető legjobban felhoznom őket. Ezért serkentek. De fenntartom a tévedés jogát.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #2093 Dátum: 2020. Március 10. 09:40 »
Úgy látom wr méhésztárs kivancsi111 "klónja".
Nehéz úgy valakivel szakmailag csörtézni, hogy teljesen elutasít egy más technológiát, sosem alkalmazta, sosem látta.
Nagyon sokan méhészkedünk NB18-as kaptárban, kicsit elhamarkodottan ítélsz.
A számításos is hibás, mert 10 Hunor lép felülete pontosan megegyezik 7 NB lép felületével.
Mivel nem láttad soha a méheimet és nem ismered az eredményeimet a további viták elkerülése végett nem kívánok reagálni alaptalan írásaidra.
Szeretek komoly, megfontolt szakmai vitát folytatni, veled ez kizárt.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2094 Dátum: 2020. Március 10. 17:34 »
Idézet
Úgy látom wr méhésztárs kivancsi111 "klónja".
Ezt is rosszul látod, Jenővel csak a keretek méretében értünk egyet, meg még pár dologban, de teljesen másképp, más viszonyok között használjuk azt.
Idézet
Nehéz úgy valakivel szakmailag csörtézni, hogy teljesen elutasít egy más technológiát, sosem alkalmazta, sosem látta. 
Na de mit nem láttam??? Mit nem alkalmaztam??? Mindenki fekvővel kezd, majd továbblép. Tudod, mint a viccben, hogy mindenki rendőrnek születik, csak van aki továbbtanul. Pontosan azért nem méhészkedem fekvővel, mert tudom hogy milyen! Nem írok olyanról véleményt, amit valaha ne próbáltam volna! Veled ellentétben!!!
Idézet
A számításos is hibás, mert 10 Hunor lép felülete pontosan megegyezik 7 NB lép felületével. 
Ennek is fuss neki még egyszer, nálam 7,3 jön ki. Mellesleg nálam ugye nem 10 hanem 9 keret van egy fiókban.
Idézet
Szeretek komoly, megfontolt szakmai vitát folytatni,   
De vajon milyen vita az, ahol az egyik fél csak a vélt igazát szajkózza, miközben fogalma sincs arról mit próbál mondani a másik, mivel sosem próbálta (ezt tőled vettem, gyakran hajtogatod, csak épp magadra nem tartod érvényesnek), ráadásul arra sem képes, hogy a számológépbe bepötyögjön néhány számot. Milyen szakmai vita ez akkor, kérdezhetnénk joggal? Hát, ilyen...  :-\

*

Nb18

• 797
« Válasz #2095 Dátum: 2020. Március 10. 18:48 »
P.P.

Pont az a lényege a zacsis etetésnek, hogy nem kell nap mint nap adni nekik. 4-5 naponta elég.
Nem tudom ki, hogy áll a méhészkedéshez, de nekem örömet és nyugalmat okoz, ha tudok valamit segíteni a méheimnek. Ha ezt babusgatásnak hívják, ám legyen....
De nem biztos, hogy ettől fogékonyabbak betegségre a méhek.....

« Válasz #2096 Dátum: 2020. Március 10. 19:03 »
Wr ezt fejtsd ki légy szíves ,mire is gondolsz?
" Nem írok olyanról véleményt, amit valaha ne próbáltam volna! Veled ellentétben!!!"
Köszönöm.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2097 Dátum: 2020. Március 10. 20:12 »
Kedves WR!

Attól mert személyes ellentéteid vannak Attilával, nem tartom ésszerűnek, hogy az általa használt technológiát ócsárolod.
A politikai vitákat boxoljátok le a megfelelő topicban.
Elég gyerekes valakit azzal támadni, hogy "te hülye vagy, mert fekvőzől, hunor a király"...
Most akkor én elmegyek az egyik kedves barátomhoz és elkezdek vele vitatkozni, hogy mekkora szerencsétlen, mert egy másik típusú dobozos autóval jár, mint én...
Értem én, kampány van meg mi egyebek, de ne az legyen már a baj, hogy a szomszédnak 43as a lába, az enyém pedig 42es...

Üdvözlet!

« Válasz #2098 Dátum: 2020. Március 11. 07:29 »
Tegnap délután pár órát "matattam" a méheimet.
Egyelőre nagyon meg vagyok velük elégedve, gyönyörűen fejlődnek.
A matatás annyit jelentett, hogy a fészken kívüli mézes lépeket finoman felkarcoltam.
Ezzel azt érem el, hogy saját készletéből serkenti magát a család.
A kíváncsiságom határtalan, így néhányat szétkaptam, és megnéztem hogy is állunk.
Tehát 2-3 NB keretben van NAGY kiterjedésű fiasítás, ami azt jelenti, hogy "Hunornyi" melynek 2/3-a fedett, és az elsőként befiasítottak közepéből tenyérnyi részen kikeltek a méhek.
Ez az átlag.
Viszont ha a fenológiai helyzethez hozzáillesztem a méhcsaládok állapotát akkor nem vagyunk előrébb, szerintem pont passzol a természethez.
Megkérdeztem egy JÓ hunoros kollégát, mert ő is méhészkedett.
Nála 3-4 fias az átlag, de talált 5-öt is.
Ez Tolna megye ezen részére igaz.

Nagyernyei Attila

« Válasz #2099 Dátum: 2020. Március 11. 08:40 »
Ezt láttam én is.