Wr méhésztársak itt a Facebookról egy frappáns válasz!
Abból a frappáns válaszból én semmit sem látok, csak hogy jelentkezzek be, ezt számos okból sem teszem.
Nekem éppen elég frappáns válasz maga az NB18-as kaptár. Azt most hagyjuk is, hogy azzal mennyit kell bűvészkedni így tavasszal (is), de ha ezek a bűvészkedések olyan eredménnyel társulnának ahogy azt írod, és olyan brutális fejlődést produkálnának benne a méhek ahogy írod, akkor bizony akácra nem hogy az NB18, de még az NB24 is szűkös lenne!
Ha viszont az NB18 alkalmas a termelésre, akkor ott vagy valami nagyon nagy baj van, vagy erősen ferdít a méhész kolléga! Az NB18 az kb. 24 hunornak felel meg, a 24-es hunorral meg nem lehet termelni, mivel kicsi!!! Csak úgy lehet vele termelni ahogy Jenős csinálja, hogy közben szaporít mint állat, ellenkező esetben az összes családja a fán lenne! Tehát, az NB18 szűk, kicsi egy ereje teljében lévő családnak az akáchordásra. Ha mégsem így van, akkor az a család közel sem olyan mint amilyennek lefested! Ezt a tényt még szomorúbbá teszi az, hogy ezért még küzdeni is kell egész tavasszal!
Csak hogy legyen mihez viszonyítani: a 3x9-es hunor kb. 20NB keretnek felel meg, és akác végére nincs benne üres sejt, annak ellenére sem, hogy ilyenkor nem lettek agyonszűkítve a családok! Sőt, még így is akadnak családok amelyek kinövik, és vigyázni kell meg ne lógjanak!
Akkor most melyik a jobb kaptár, kérdem én? (választ erre sem várok) Az amelyikben a rengeteg tavaszi munka ellenére is csak 18NB-nek megfelelő erősségre jönnek fel, vagy az, amelyikben feljönnek 20NB erősségűre is, ezen hókuszpókuszok nélkül is, azaz úgy, hoyg ezt a rengeteg tavaszi munkát mind megspóroltam?
Gyakorolni kell ezt még Attila...!