A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065656 megtekintés
*

ata67

• 525
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1890 Dátum: 2019. Október 05. 10:37 »
"FÉSZEKSZŰKÍTÉS"
A MÉHÉSZET szaklap 8. oldalán.
Ez veri náluk ki a biztosítékot, mert azt sem tudják miről beszélgetünk.
Ők soha nem szűkítik a rakodók fészkét, mert mint olvashattuk alig lehet őket egy Hunor 12-es fiókra passzírozni. :P
Ekkora állománynál egyszerűen nincs rá idő....de ez az ő baja.
Egyébként is a méz csak melléktermék, nálam meg a fő.”
Nagyernyei Attila

Attila!
A vita egyik fontos eleme, hogy a vitapartner (nem ellenség) valós érvelését illik elismerni. Én ha ellenfélnek gondolok valakit, akkor is elismerem, amit jól csinál. (Na jó, lehet, hogy csak egy tőmondattal, de így sportszerű.) Ha pofonként ér engem az eredménye -annyival jobb-, akkor alszom egyet, reggel új nap virrad. A fene egye meg, de megpróbálom lemásolni, rájönni, hogyan csinálja. Nem az a fő motivációm, hogy őt legyőzzem, hanem hogy én megtanuljam jobban azt a dolgot, hatékonyabbá tegyem a módszeremet. Azt hiszem ott van a többé válás lehetősége a tudásszerzés- továbbadás folyamatában, hogy vagyunk mi méhészek, egóval bíró lények, és vannak az ügyek. (Hatékonyság, technológia optimalizálása.) Én vagyok a fontos, vagy az ügy. Így tudnám megfogalmazni a különbséget.
A belinkelt (2019 október első napjaiban készült) képek Jenő családjairól szerintem igazán meggyőző érvek. Tényleg alig lehet őket egy Hunor fészekbe paszírozni, amint látszik is a képeken.
Mit szűkítsen ilyen családokon? Költői a kérdés...
Üdv: Ata
« Utoljára szerkesztve: 2019. Október 05. 10:50 írta ata67 »

« Válasz #1891 Dátum: 2019. Október 05. 11:21 »
Én azt nem tudom hogy április végén hova szűkiteni??? Repcén rajbölcsövel szaporitottam idén is családokat volt ahol 10 keret fias volt... most meg van olyan ami faltol falig van vastagon bár lehet hogy azért van mert szép szines a fészek és lehet hogy több kisebb szűkitett rajocska inkább ide jött. Ki szeret a 30nm panelba lakni?? Biztos jo lehet annak aki öszvérnek tartja magát mert ugye oda nehéz 3 gyereket meg az adszonyt berakni! Bár egyes sötétebb börű egyedek megoldják😂

*

Bicska

• 601
« Válasz #1892 Dátum: 2019. Október 05. 12:15 »
Kedves Mikulás!

Tudsz Te ennél jobbat is!!!  ;D
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #1893 Dátum: 2019. Október 05. 18:33 »

"A téli élelemkészlet végső kialakításánál nem elég csak a mennyiségre figyelni, az élelemnek jó helyen is kell lennie. A méhcsaládok számára azt jelenti a jó hely, ha az élelem minél kisebb helyre koncentrálódik. Ez úgy érhető el, ha a családokat erőteljesen leszűkítjük. Méhlegelőn a számottevő hordás kezdete, etetéskor pedig az élelem feletetése előtt csak annyi keretet hagyjunk a fészekben, amennyit sűrűn borítanak a méhek. Így biztosan nem lesz szétszórt az élelem és télen sem jelent gondot a léputcaváltás. A fészekből kivett mézes kereteket függesszük át a méztérbe és a koszorút megkarcolva behordathatjuk a fészekbe. Így a lehető legkisebb helyre koncentrált élelmet a tél folyamán a méhek melegen tudják tartani, nem kristályosodik a sejtekbe. Az a jó, ha ilyenkor a leszűkített fészek szélső keretén vastagon lógnak a méhek."

Én 80db NB+1/2NB méhcsaláddal méhészkedem. Augusztus elején levettem a méztereket, hogy augusztus 20-án elkezdjem a cukorral történő élelemkiegészítést.
20-án kb. 70 méhcsaládnál a 10NB keretet vastagon takarták a méhek, olyan szinten, hogy az alsó keretlécen is kapaszkodva lógtak és a menekülőtérben is sok méh volt.
Úgy gondolom, hogy ha ennél szűkebbre vettem volna a fészket, az felért volna egy tarkón vágással a családoknak. A 10 gyengébbel viszont megtehettem volna.

« Válasz #1894 Dátum: 2019. Október 05. 18:38 »

Kedves Mikulás!

Tudsz Te ennél jobbat is!!!  ;D

Kedves Bicsak!

Nicsak, ráébredtél, hogy tudok másfélét is. Persze, hogy tudok, tapasztalhattad már...

Arról nem vagyok meggyőződve, hogy nem ez a szelíd, buksisimogató, hanem az általad hiányolt és emlegetett orrbaverős stílus a jobb-e, de kérem, jelezd, ha az utóbbira lenne inkább igényed...

Kérésed számomra mindig is parancs volt... Provokálnod viszont fölösleges, most éppen nincs kedvem észrevenni, hogy feszt feszegeted a láda fedelét...

*

Attila

• 285
« Válasz #1895 Dátum: 2019. Október 05. 23:14 »
Szia Cézé!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a rendszeredben milyen rajzásgátlást-mézeltetést használsz repcén és akácon.

Válaszodat előre is köszönöm.
Attila

« Válasz #1896 Dátum: 2019. Október 06. 07:47 »
No emberek rájöttem hogy ez a mujko hiresebb mindünknél hát még szobra is van igaz nem aranybol de van.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1897 Dátum: 2019. Október 06. 07:58 »
Na majd válaszol Cézé is, leírom hogy én hogy csinálom. Nem a 4 naponta bölcsőzés a legjobb megoldás. Az már csak 1 futás az események után. A legjobb megoldás tapasztalatom szerint hogy időben TERET adni a méheknek- anyának úgyszintén. Áprilisban min 1 héttel a méhek előtt kell járni,  a családok olyankor robbanásszerűen fejlödnek.  Nem kell várni műlépek beadásával méztér felrakással amíg folynak a fészekből kifelé a méhek. 10 nb keret remek fészek rakodóban, nagy tömegben adja a méhet,  ha előttük jársz  akkor "meg is tartja méhet" akác végéig biztos. Szóval nem kell mindent kihegyezni és 1-1 lépés előtt csúcsrajáratni. Ha tartósan elromlik az idő pl akác alatt akkor nem lekvár lessz a palacsintában. De ez már nem tipus függő és mindenkit érint. Arra mondjuk hogy rajzós év van ;).
Üdv:robi

« Válasz #1898 Dátum: 2019. Október 06. 08:37 »
Ha mindenkinél ilyen bombák a méhcsaládok, hogy nem férnek el a kaptárban, akkor ezek után csak kérdezni fogok.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1899 Dátum: 2019. Október 06. 08:51 »
A fenét bombák mindenkinél, nálam telelnek hunorok 2 fiókon is, azok nem mutatnak semmit mert nem látszik semmi. Az 1 fiókon telelők a keretmagaság miatt "fotogének" ;D. Az nb is akkor jó már ilyen hőmérségleten ha méhet nem nagyon látni felülről. Ha nem így van akkor ott gond van.
Üdv:robi

« Válasz #1900 Dátum: 2019. Október 06. 10:37 »
Attila nem baj ha kérdezel az általánosba is ugy csinálják a kicsik ha nem tudnak valamit. Nem kell hogy mind erős legyen elég ha a 80% az. De kérdezz bátran vannak itt akik majd okitanak😉

« Válasz #1901 Dátum: 2019. Október 06. 21:00 »
Szia Cézé!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a rendszeredben milyen rajzásgátlást-mézeltetést használsz repcén és akácon.

Válaszodat előre is köszönöm.
Attila
Ilyen irányú szakmai tapasztalatcsere engem is érdekelne...
üdv.: lali

« Válasz #1902 Dátum: 2019. Október 07. 06:52 »
Ma este 17 órakor a Szekszárdi Méhészklub a Babitsban, ahol kérdezhettek Csányi Antitól.
Akiknek bombák a méhei, az nézzenek valamilyen filmet, menjenek teniszezni, vagy igyanak egy jó pohár sört, esetleg törjék a diót, hagyják azokat a méhészeket akik a valóságot szeretnék kitárgyalni.
Nekik nincs atkájuk, azt sem tudják mi a nozema, a sodrott szárnyú méhek náluk ismeretlenek, a repcén és napraforgón még soha nem tűntek el a méheik, (az a tavaszi szűkítéstől lehet) a permetezés és szúnyogirtás egy ósdi dolog, nem több egy hónalj spraynél, simán kibírják az ő méheik.
Ezek számukra mind ismeretlen tényezők emiatt fordulnak ki ilyenkor is a méhek a kaptárból.
Akik ezt másként gondoljuk inkább kérdezünk. (De ne tőlük.)
Azért ne csüggedjetek!
Mi így is tudunk termelni, ennyi nyűg mellett.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1903 Dátum: 2019. Október 07. 07:35 »
Attila ha megy a termelés még igy is akkor miért sírsz??? Már az is baj ha valaki az igazat mondja?? Azon gondolkozz el inkább ,hogy nálad miért van ennyi féle baj! Mondjuk ha ennyi év alatt sem megy akkor minek erőlködni? Verd le szerintem a méhész cégért kedves mekk mester 😂
« Utoljára szerkesztve: 2019. Október 07. 07:39 írta Mézga Aladár »

« Válasz #1904 Dátum: 2019. Október 07. 09:16 »
Na most aztán jó beszótá Aladár...
Ki mondja, hogy nálam ennyi baj van?
Ezt hol olvasod?
Valaki az igazat mondja, hogy 12 Hunor keretre nem lehet bepasszírozni a méheket?
Ne is haragudj, azért láttam néhány bomba méhcsaládot, de ez nem a hiedelem kategóriája.
Gyakorlatilag ezeknél a méhcsaládoknál még a méztérben is vannak méhek.
10 Hunor lép egyenlő 7 NB léppel, a 12 Hunor meg 8,4 NB-nek felel meg.
Ilyen méhegészségügyi helyzetben, ilyen méregterhelés mellett?
Vagy ti a Holdon méhészkedtek?
Egyébként arra mérget veszek, hogy ezek az általatok bombának tartott méhcsaládok nem takarják vastagon a szélső léputcákat, mint ahogy Csonka Imre szűkítése után.
Van egy javaslatom, ami nem gyenge.
Szeretném látni a méhcsaládjaidat, bármerre is van az országban.
Ha a 12 Hunort faltól-falig vastagon "fogják" a méheid, mindenkitől bocsánatot kérek.
Azt is felajánlom, hogy az én állományomat is megtekintheted, és te választasz melyiket szeretnéd megnézni!
Áll az alku?
Ha figyelmesen olvastad írásaimat láthattad, hogy jelenleg a saját állományom fényévnyivel jobb mint tavaly ilyenkor, mert akkor benéztem az atka elleni készítményeket, és megvásároltam a világ legdrágább semmit érő cuccát.
Az idén nem hibáztam, jobbak is a méheim.
Ha nem tudsz kulturáltan fogalmazni, kérlek távozz önként, vagy próbálkozz olyan nyelven írni ami nem sértő.
Köszönöm.
Nagyernyei Attila