A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065754 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1845 Dátum: 2019. Szeptember 23. 15:28 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:49 írta kivancsi111 »

« Válasz #1846 Dátum: 2019. Szeptember 23. 20:05 »
111!
Azért te sem írod oda minden (milyen egy telelő méhcsalád) belinkelésedhez, hogy ez egy olyan felvétel ami több mint tíz éve készült. Tíz éve nekem még a gondolataimban sem jártak méhek, vagy csak elvétve. De bárkivel beszélek, mindenki azt mondja, hogy tíz éve még sokkal jobb volt minden!

*

izso60

• 573
« Válasz #1847 Dátum: 2019. Szeptember 23. 20:42 »
Üdv.Uraim!
Jenő!
Nekem 111,de vedd már észre hogy galambbal sakkozol!
Tudod, a galamb fellöki a figurákat,leszarja a táblát és olyan peckesen sétál minta győzött volna.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1848 Dátum: 2019. Szeptember 24. 07:49 »
111!
Azért te sem írod oda minden (milyen egy telelő méhcsalád) belinkelésedhez, hogy ez egy olyan felvétel ami több mint tíz éve készült. Tíz éve nekem még a gondolataimban sem jártak méhek, vagy csak elvétve. De bárkivel beszélek, mindenki azt mondja, hogy tíz éve még sokkal jobb volt minden!

Az időjárás talán jobb volt, a többire nem innék mérget. Sokkal jobb viszont 35 évvel ezelőtt volt, atka se volt, 80 családdal "császár" voltál.
Üdv:robi

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1849 Dátum: 2019. Szeptember 24. 08:51 »
A kezdőknek meg mindig nehéz, régen is az volt. Jenő bá se úgy kezdte hogy jól van akkor méhészkedek kezdésnek jó lesz 6-700 család 2×12 hunorban, így meg így. Pár évtized munkája benne van annak ami most van neki. Ő a céljaihoz, területi adottságához a technológiát szinre tökéjre fejlesztette a hunor "rajgyáraiban" ;D. Mert a hunor méret se tökéletes, közel se. Azért variálnak itt is a kaptárakkal, 2x12, 2x10, 3x10, kétszer háromszor 9-8 keret meg az istentudja. Valahogy ki kell kúszöbölni a hiányzó 9 centit ;D :D. Na mindegy....szaporítani eladásra tökéletes, ettől nincs jobb. Ha szerencsés az időjárás a körzetében akkor még méze is lehet sok. A rakodó kaptárban(mindegy milyen) többlet munka az a fekvőkhöz képest hogy a mézteret(méztereket) minden család vizsgálatnál le kell szedegetni visszarakni. Szóval a "jövőnk" (megtermelt mézünk)egyáltalán nem a rakodón vagy fekvőn fog múlni, most se, és régen se mút ezen semmi. Mindig is a szakértelem és döntően az idöjáráson múlik.

*

wr

• 1013
« Válasz #1850 Dátum: 2019. Szeptember 24. 11:05 »
Idézet
Valahogy ki kell kúszöbölni a hiányzó 9 centit ;D :D. Na mindegy....szaporítani eladásra tökéletes, ettől nincs jobb. Ha szerencsés az időjárás a körzetében akkor még méze is lehet sok. A rakodó kaptárban(mindegy milyen) többlet munka az a fekvőkhöz képest hogy a mézteret(méztereket) minden család vizsgálatnál le kell szedegetni visszarakni.
Az az írásod minden mondatából érződik, hogy neked még az életben nem volt rakodód.  :D Mert ha lett volna akkor tudnád, hogy az a hiányzó 9 centi az nem hátrány, éppen ellenkezőleg az előny! Mert amíg nálad abban méz marad, addig én azt is elveszem.  :P Meg azt is tudnád, hogy tökmindegy milyen időjárás van, meg milyen méhlegelő, a tavaszi munkák (termelésre való felkészülés) össze sem hasonlíthatók a kettőben (a fekvőben rengeteg, a rakodóban meg erősen közelít a nullához). Meg talán még azt is, hogy ez a le kell venni meg fel kell rakni egy akkora nagy marhaság, hogy ilyet is csak az mond aki életében nem csinálta. Maradjunk annyiban, hogy jóval kevesebbszer kell levenni meg visszarakni mint ahányszor a fekvődben a kereteket ide oda tologatod. Sőt, ha nincs az anya zárva le se kell venni, mert ott van fent a fias.
Nálam egyébként nagy paradigma váltás volt, mert most már elkezdtem csodálkozni (is) az Attila fekvős írásain. Igen, csodálkozom rajta, hogy mekkora lelkesedéssel vívja a szélmalom harcát La Mancha lovagjaként.  ;D Fogott egy méhészkedésre teljesen alkalmatlan kaptárat, és napról napra nekifut, és bizonyítja irigylésre méltó elszántsággal, hogy igenis, lehet abban méhészkedni. És valóban lehet. Csak én azt mondom, csinálja abban, meg küzdjön vele akinek két anyja volt. Én nem küzdeni akarok, azt meghagyom nektek, éppen elég küzdelem az is, hogy a keretekben lévő méz a hordókba kerüljön. Na az a küzdelem (leszedni, behordani, fedelezni, kicsapatni, visszavinni) több is mint elég egy méhészetbe...  ;)

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1851 Dátum: 2019. Szeptember 24. 12:05 »
Má meg ne haragudj, de nagy hülyeségeket írtál. Nem szedem pontokra mert az egész az,  nagyon lenagyjáztad.

« Válasz #1852 Dátum: 2019. Szeptember 24. 12:52 »
Ha fogy a téma, mindíg előjön a kaptárkérdés. Én furcsa módon szeretek a fekvővel és rakodóval is méhészkedni. Csak mindegyik más. Lehet bennem van a hiba.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1853 Dátum: 2019. Szeptember 24. 14:01 »
Méhészkedni én is szeretek. Kis süldő koromba lehettem 11 éves, az öreg bácsinál akihez jártam segíteni még kast is átdoboltam egyszer. Füstölő az harckocsilöveg hüvejéből volt, lúdtoll volt a leseprő, álarc meg a holdba volt :D :D. Atka se volt, viszont tetű az igen, ott szoktam rá a cigire, mindig cigifüstel ugrasztottuk le az anyáról. Szép volt jó volt. A vita meredek kijelentésekből van. Mindegyikkel sokat kell dolgozni, minél több van annál többet.  Azonos körülmények között megfelelően felkészülve, eredmény is egyforma. Jó családok jó legelőn televágják, mindegy hogy fekvő vagy rakodó. Felénk is van minden de ilyeneken nincs vita hisz mindenki pontosan tudja, nem ezen múlik. Hogy a mézteret hányszor kell levenni? ;D. Itt mindenki vándorol intenzíven. Nézzünk egy normális évet mikor április közepe táján indul a repce felkerül a méztér. Majd lejön valamikor szeptenberben amikor hazaértünk Bélatelep környékéről szolidágóról ami ide kb 280 km.  Nem nagy, de azért van tapasztalatom, voltam már itt ott,  kényszerből ment egyszerre rakodó fekvő meg minden ami volt. Jelentem mindegyik jó ;D . Illetve egyik sem olyan mindent elsöprő átütő erejű ami a masik létét megkérdőjelezné. Hogy hányszor kell egy normális szezonban levenni a méztereket? Jelentem sokszor ;D, olykor nagyon sokszor.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1854 Dátum: 2019. Szeptember 24. 19:09 »
No ha már tényleg kifogyott a téma akkor most nézzünk meg egy "újfajta kaptár"-tipust a "PINOPROPILÉN" KAPTÁRT :
 https://www.youtube.com/watch?v=YDcCtsCjD2o
És akkor a szezonvégi tapasztalatok róla:
https://www.youtube.com/watch?v=SV8zWdn9Zlo

Na ilyen az amikor valaki mindenféle munka és költségek nélkül szeretne méhészkedni minél egyszerűbben és mindjárt 200családokról beszél.
Ha pedig már valamiért nem jó akkor csak egyszerűen kihajítja, mint ahogy említi is az illető.
Mert nincs még elég szemét...

« Válasz #1855 Dátum: 2019. Szeptember 24. 20:53 »
Wr ezen mondatán megakadtam:
"Az az írásod minden mondatából érződik, hogy neked még az életben nem volt rakodód.  :D Mert ha lett volna akkor tudnád, hogy az a hiányzó 9 centi az nem hátrány, éppen ellenkezőleg az előny!"
Ezt így kijelenteni szerintem felelőtlenség, sokkal jobban ki kell bontani ahhoz a témát.
Egyébként ez előadásaimban is benne van, azért szólok hozzá.
Ezt úgy nevezem, hogy a "BŰVÖS 9-es".
Tehát van amikor előny a 9 centivel alacsonyabb keret, de van amikor a +9 centi az előny.
Tehát termelési időszakban valóban a Hunor fele billen a mérleg, mert a legjobban kirabolható kaptár!
Ebben vita nincs.
Én is emiatt hezitáltam sokáig a váltáson.
wr nagyon helyes állítja, hogy az a 9 cem-es mézkoszorú nála a méztérben landol.
Aztán lassan el is fogynak a +9 centi előnyei.
Ez pedig a teleléskor, majd a tavaszi felfejlesztés időszakában.
Ezt kell mindenkinek eldöntenie, hogy melyik utat válassza.
Egyik kaptártípus sem tud eredményesen üzemelni balek kezében.
Aki pedig ügyesen bánik a sajátjával, az sikeres lesz.
Ezért értelmetlen mindenféle keret, és kaptárvita.
Szerintem most érkeztünk el oda, hogy kulturáltabb keretek között tudunk eszmecserézni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1856 Dátum: 2019. Szeptember 25. 00:17 »
Most pontosan a technológiáját nem tudom, de wr két fiókon teleltet, meg lefele fejleszt, tehát teljesen máshogy csinálja, mint a nagy átlag. Ezért nála az a 9 nem is mindig 9.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1857 Dátum: 2019. Szeptember 25. 07:32 »
Nincs is azzal baj hagy csinálja, neki ez esik kezére. Én biztos nem tornyoznám a hunort, akkor inkább tiszán feles rakodó. Csak azt ne mondja hogy a munkák a nullához közelítenek benne.  Attila is gondolom váltás után rájött hogy termelési időszakra az nb ben sincs mézkoszorú, kifogy addigra. Az ő korlátozott fészkében is táblás fiasok vannak, én inkább rakodó fészeknek használtam nb ét, akácra az is "porzott" mint a hunor. Ha nem akkor ott anya gond van.

« Válasz #1858 Dátum: 2019. Szeptember 25. 19:20 »
Nézzétek mit olvastam a Facebookon.
"Tisztelt méhésztársak!
Most végeztünk 420 családnál az anya zárkázással, 4 nap alatt ketten... Igaz kicsit hamarabb is befejeztük volna, ha nem karcoljuk fel a kevésbé mézes kereteket."
Írta Tukacs Imre 8 órával ezelőtt.
Remélem ő nem olvas bennünket, mert megkapja a magáét a mindenkit fikázóktól.... :P
Csak azért idéztem, mert ahogy elnézem elég sok "dilettáns" van a méhészek között.
Azt írja még, hogy legalább a kikelő fiasok helyét is megrakják mézzel.
Nahát....
Nagyernyei Attila