Oszkár, valóban, bocsánat!
Ahogy most nézem egyel mellette valót fotóztam, de az előbbi is hasonló, vagy kicsit jobb.
Valamelyik nap megkeresem, és arról is készítek képet.
Mivel az utóbbi családnál karcoltam lépet is, így nem szándékosan ezt fényképeztem.
Azért jó, hogy ennyire figyeltek, ez engem is arra sarkall, hogy még precízebb legyek.
Megígérem, hogy keresek egy általam bombának vélt családot, és egy "vékonyabbat" is, és természetesen az első fotón lévőt is.
Ezek átlagosak, a zöme ilyen, 7 NB lépen telelnek.
Tavasszal ezek szoktak 5-6 NB lépen indulni.
Sok NB-s méhésszel tartom a kapcsolatot, akik szűkítenek mind így csinálják.
Sajnos a Fekete-Fehér Méhészklub most bebizonyította, hogy nem egy alap-tanfolyami színvonal, mert ha valamit kihagyok a kezdők hibáznak.
Kell hozzá némi tapasztalat, de ahogy érzem Oszkár írásaiból, hogy ő sincs mindennel tisztában, pedig elég "szájbarágósan" közlök mindent.
Viszont arra rendkívül kíváncsi lennék (ha megtennéd) te is készíts a mostani fias lépeidről képet, majd egy hónap múlva ugyan arról.
Ha tenyérnyi, vagy attól kisebb nálad a fiasítás, akkor valóban nem kell aggódnod.
Annyi hiba lehet, hogy tájegységenként eltérőek a fiasítás arányai.
Van aki már arról számolt be, hogy szinte alig van fiasa, nálam pedig még mindig nem ritka a 3 keretben "Hunornyi", vagy attól kicsit kisebb fiasítás.
Attól is függ ki, hogy etetett, vagy serkentett, és mennyi a méhlegelőn a virágpor.
Ahol pedig most indult az őszirózsa, egész nagy táblás fiasok vannak, vagy lesznek még.
Dél-Baranya és Bács-Kiskun megye árterei, lápos részei ilyenkor egy virág tengerré válnak.
Ehhez képest Nógrád megyében már valóban alig lehet fiasítás a méhcsaládoknál.
Először is azt tisztázzuk Oszkár méhésztárs melyik megyében méhészkedsz.
Most néztem a regisztrációját Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Akkor tudjuk összehasonlítani saját állományunkat.
Nagyernyei Attila