A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065686 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1785 Dátum: 2019. Szeptember 17. 21:04 »
Szerintem a méhek túléltek 100.000.000 évet...nélkülünk. Az okos méhész nem szól bele a nála tapasztaltabbak dolgába. Így hagyom a méheket is tenni a dolgukat. Berendezkednek maguknak...
Csak azok a méhcsaládok nem a termelés szolgálatába lettek beállítva, hanem a saját létük fenntartását biztosították.

*

Berci

• 317
« Válasz #1786 Dátum: 2019. Szeptember 17. 22:15 »
A méhcsalád legelőször az önfenntartását biztosítja.(fészekre hord) A méhész a felesleget veszi el. Rakodóban a fészekből nem veszek el semmit...ezért augusztustól fokozottan irtom az atkát és etetek. Nincs felesleges macerálás.

« Válasz #1787 Dátum: 2019. Szeptember 17. 23:15 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:53 írta kivancsi111 »

« Válasz #1788 Dátum: 2019. Szeptember 18. 07:46 »
Ismét egy jelző tőlem ezért:
"Azok a lépek azért voltak a fészken kívül, mert valamennyi fiasítás volt bennük, és nem lehetett kipergetni még akkor, amikor szabadon lehetett volna pergetni, mert esetleg hagyták volna a méhek a ládát teljesen felnyitott állapotban, jaj, jaj, jaj!!"
Félelmetes.
Gyakorlatilag megmondja kivancsi111, hogy én mit csináltam, de sosem látta a méhészetemet.
Emiatt ezt a parttalan vitát feladom.
Olyan emberrel nem vagyok hajlandó szakmai téren mérkőzni aki csak vitatkozni, kötekedni akar.
Okos enged..... most ezt választom.
Ez meg minősíthetetlen!
"Azt a Zoltán Bélabácsis dolgot nem kellene feszegetni, röhögtek rajta eleget annak idején."
Soha nem hallgatta az öreget, olyan nagy tudású méhészt fikáz aminek az árnyéka sem lehet.
No de tényleg feladom, részemről befejezve.
Oldirtynek viszont van egy nagyon okos mondata!
Ez:
"Csak azok a méhcsaládok nem a termelés szolgálatába lettek beállítva, hanem a saját létük fenntartását biztosították."
Tökéletesen jó megállapítás.
Mióta az ember igába hajtotta a méhcsaládokat, és jelenleg a teljesítmény fokozása a fő cél, minden megváltozott.
Rengeteg "tuningot" teszünk a laptárba, és a klíma is megváltozott!
Eleve a rengeteg szer amit az atkák ellen bevetünk, megváltoztatta a kaptár belső mikróflóráját, és az emberi beavatkozás nélkül a méhek kihalnának.
Emiatt szerintem Berci megállapítása hibás:
"Szerintem a méhek túléltek 100.000.000 évet...nélkülünk."
Ha egyszer megtapasztalhatjuk, hogy milyen egy hosszan tartó, kemény mínuszokkal tűzdelt tél, akkor írásaimra emlékezzetek.
És, hogy miről beszélek említek egy példát is.
Egy profi Hunorosnak sok évvel ez előtt óriási vesztesége volt, pedig állítólag rengeteg mézzel telelt.
Elmentem hát megnézni mi lehet a probléma.
Gyönyörű, rendezett állomány, és az elpusztult családok fészekfiókjainak megemelésekor valóban nehéznek tűntek.
Kibontva mindjárt láttam a problémát.
A keretek tetején nem biztosított a méhész átjárót, így a "spájzhoz" nem fértek hozzá.
A középső lépekben (ahol kikeltek az utolsó fiasok) kifogyott az élelem, és ennyi.
Aki ezt marhaságnak gondolja, és jót nevet rajta, az ő dolga.
Én azoknak szeretném felhívni a figyelmét erre a veszélyre, akik a biztonságos telelést választják, és februárban nem a cukorlepénnyel a hónuk alatt akarnak  szaladgálni a méhek között.
A többiek egyszerűen lépjék át írásomat.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #1789 Dátum: 2019. Szeptember 18. 08:11 »

Emiatt szerintem Berci megállapítása hibás:
"Szerintem a méhek túléltek 100.000.000 évet...nélkülünk."

Na ezt gondold újra! :)
Az európai méh egyetlen olyan ellensége, ami ellen még nem tud védekezni az az ember által behurcolt atka. A 80-as évekig gyakorlatilag mindenféle különösebb kezelés( okoskodás) nélkül lehetett állóméhészetben méhészkedni. A profitéhség az ami felborította a rendet...
2 éve az egyik barátomnak elpusztultak a méhei. Felajánlottam neki egyet, hogy újrakezdjen. Tavasszal volt egy családom, amelyik a március 18-ai átvizsgáláskor 2.5 léputcán volt. Megharagudtam rá és azt mondtam, hogy "Na! Te leszel az ajándék család!" ( ilyen rendes gyerek vagyok! :D). Gondoltam, ha nagyon gyenge lesz az elvitelkor, akkor adok majd másik családoktól fedett fiast...nem nyúltam hozzá, nem baszogattam, mert haragudtam rá...Május elsején nyitottam ki a kaptárt amikor elvitte őket a barátom. 25mm falvastagságú Hunor 8-asba volt. 7.5 lépen volt táblás fiasa. Kapott két műlépet. Akácon 20 kg hordott.( 4-5 napot tudtak hordani) Az év végére 55-60kg mézet pörgetett róla...és igen! Még mindig "mérges" vagyok arra a családra, mert a legszarabb volt tavasszal és 2x annyit termelt, mint az enyémek.( nyilván nem komolyan, mert teljesen más méhlegelőn voltak. :) ) Részemről ennyi hozzáfűzni valóm van a tavaszi méhészeti munkák jelentőségéhez...

*

wr

• 1013
« Válasz #1790 Dátum: 2019. Szeptember 18. 08:28 »
Idézet
"Csak azok a méhcsaládok nem a termelés szolgálatába lettek beállítva, hanem a saját létük fenntartását biztosították."
A kettőnek az égvilágon semmi köze egymáshoz, ugyanis a méhek most is pontosan ugyanazt csinálják mint akkortájt, alkalmazkodnak, és igyekeznek életben maradni. Igen, azzal együtt is, hogy a méhész minden egyes hordásuk jó részét ellopja!
Idézet
Eleve a rengeteg szer amit az atkák ellen bevetünk, megváltoztatta a kaptár belső mikróflóráját
Erről megint csak a maga nevében beszéljen mindenki, és ne általánosítsunk! A két kezemen meg tudom számolni az egész évben végzett kezelések számát! Ne keverj mindenkit automatikusan azokhoz, akik szinte egyetlen sorozatban elkövetnek ennyit, és csinálnak ebből több sorozatot évente, meg azokhoz se, akik brutális savszintet tartanak fenn heteken hónapokon keresztül a kaptárban, na és azokhoz se, akiknél folyik, ragad a trutymós söralátét kulimász a léputcákban, ami lepotyog belőle az meg szerteszét marja a taposórácsot...
Nálam annyit érintkeznek ilyen szerekkel a méhek egy év alatt hogy észre sem veszik, az atka meg annyit, hogy képtelen alkalmazkodni hozzá.
Idézet
  Egy profi Hunorosnak sok évvel ez előtt óriási vesztesége volt, pedig állítólag rengeteg mézzel telelt.
Elmentem hát megnézni mi lehet a probléma.
Gyönyörű, rendezett állomány, és az elpusztult családok fészekfiókjainak megemelésekor valóban nehéznek tűntek.
Kibontva mindjárt láttam a problémát.
A keretek tetején nem biztosított a méhész átjárót, így a "spájzhoz" nem fértek hozzá.
A középső lépekben (ahol kikeltek az utolsó fiasok) kifogyott az élelem, és ennyi.
Az ilyen az nem profi hunoros hanem b@lfasz hunoros, maradjunk ennyiben. A profi az tudja hogy hogy élnek a méhek, aszerint kezeli őket, aszerint is telel be, stb. A még profibb meg tudja hogy éppen ezért ez mivel jár, és hogy éppen ezért (meg a kevesebb munka miatt) sokkal célszerűbb a 2 nagy fiók helyett 3 kisebbet tartania, és 2 fiókon teleltetnie, mert akkor az ilyenek szóba sem jöhetnek, hiszen ott van a fejük felett a teli mézes lép! És úgy, hogy közben az etetéssel nem korlátoztam sem a késő nyári fiasítás mennyiségét, sem a virágporhordást! És a mézet sem szórattam szét velük az egész kaptár széltében, hiszen az alsó fiókba hordtak némi mézkoszorút, a többit meg vitték a fejük fölé! Nincs karcolgatás, nincs lép ide oda rakás, nincs teli keret dugdosás, semmi ilyen marhaság. Tudom, nehéz elhinni, de így van.
Ezért esik a legtöbb hunoros bele automatikusan a hibába, hogy hű, inkább használok 2 bő fiókot mint három szűket, mert a hárommal több a meló. Frászt! A 3 fiókkal pont hogy kevesebb a meló, mint a kettővel. A mézelvétel meg...
Aki hunorozni akar az felejtse el a 2 fiókot, és használjon 3x8-ast vagy 3x9-est. Én összeszámoltam hogy az első pár évben (amikor kezdtem a fekvővel meg a félkerettel), hogy mennyit melóztam, és hogy mennyi bevételem lett úgy, és azóta is verem a fejem a falba képletesen, hogy nem rögtön ezzel kezdtem. De hát, senki nem volt aki megmutassa, vagy rávezessen, nekem kellett magamtól rájönnöm.

« Válasz #1791 Dátum: 2019. Szeptember 18. 09:18 »
Végül is foglaljuk össze röviden a Hunoros technológiát.
Tavasszal nem kell semmit csinálni, csak gyönyörködni a kikeletben, ha kint csüngenek már a méhek a kijárón dobni nekik egy fiókot.
A hordást egy  hűs fa alatt kell figyelni, közben hallgatni egy lágy zenét.
Rajzás?
Ilyen ismeretlen fogalommal minek foglalkozni?
Pergetés?
Le kell kapni a mézes fiókokat, és otthoni méhmentes körülmények között majd az asszony kipergeti.
Szaporítás?
A világ legegyszerűbb dolga, bomba családok vannak egész évben, tehát ez sem gond.
Atka?
Azzal tényleg semmi probléma, a sok balek méhész szét mérgezi a méhészetét, ezért az apró kis semmitérő parazitáért.
Vándorlás?
Na ez egy kicsit macerásabb, kitakarom, pántolok, néha szivacsolok, vagy sarazok.
Összességében a Hunorral való méhészkedés a világ legegyszerűbb dolga.
A méhek régebb óta a Földön élnek, tudják mi a teendő.
Sajnos most irigy vagyok.
A fekvőkkel sokkal többet kell dolgozni a siker érdekében.
Ja, írásom eleje mese , a végén az egy sor valóság.
Én erről szoktam írogatni, akinek tetszik elolvassa, a "wr hívők"meg csak lógassák a lábukat a nyugágyban.
Még hogy a méhészkedés nem siker ágazat?
Nagyernyei Attila

« Válasz #1792 Dátum: 2019. Szeptember 18. 10:18 »
Tudod Attila a legjobb lenne egymásnak engedni a 10 hunor keret alatti fiókkal  és a 10 keret feletti fiókkal méhészkedő hunorosokat feszüljenek ők egymásnak .

Csak érdekességnek jegyzem meg, hogy én találkoztam hunor 24 keretes fekvő kaptárral is.

Üdv. jani bátya

*

Berci

• 317
« Válasz #1793 Dátum: 2019. Szeptember 18. 15:57 »

Összességében a Hunorral való méhészkedés a világ legegyszerűbb dolga.
A méhek régebb óta a Földön élnek, tudják mi a teendő.
A fekvőkkel sokkal többet kell dolgozni a siker érdekében.

A méhészkedés kvintesszenciája.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1794 Dátum: 2019. Szeptember 18. 16:21 »
Maradjunk annyiban hogy a 2.5 léputcással valóban nem kell csinálni semmit sem tavasszal, még nézni se.
Üdv:robi

« Válasz #1795 Dátum: 2019. Szeptember 18. 16:40 »

.................

Hoppá! Az az izé, hogyishívják, na az a  tüntetés. A mézért. Azzal mi van? Lesz? Jelszó: üljük kockásra! Balról BLaci, jobbról NAttila, Atya meg gyóntat. Na fiúk? He!? :P

Te Jenő!

Jól átgondoltad Te ezt a tüntetősdi dolgot?  Nagyernyeire szeretnéd bízni a bulit?

Eszeden légy, eszedbe se jusson ilyen. Van annak a demonstráció-szervezésnek kialakult csapata, Nagyernyei meg mit tud felmutatni érdekvédelemből, meg érdekérvényesítésből? Mondjuk, abban igazad lehet, hogy az érdekképviselet és érdekérvényesítés rohadt jól megy neki, amíg a Megváltó és OMME-béli helytartója érdekeit kell képviselnie, ám most a termelő méhész-réteg érdekét köllene képviselnie éppen a "tartói" ellenében, azt pedig ne várd már el tőle.

Ez pont olyan lenne, mint ha az Aranynektáros Takács urat inspirálnád tiltakozásra a Fulmer Családi Méhészet Kft Takács urának akácméz árképzése ellen... Vagy mondjuk Brosst szeretnéd felkérni, hogy "szakértsen-tanúskodjon" Aranyoskám akácméz-paramétereinek ügyében olybá, hogy a NÉBIH álláspontjára helyezkedik...

Ez a jó Nagyernyei csak egy irányban képes működni, mint például a nyomástartó szelep, lábszelep, esetleg a dióda. Azért hoztam műszaki példákat, hogy a Vezér is értse, bár az elektromosság lehet, hogy kívül esik a kompetenciáján, de a lábszelepet biztos érti. Ezért nem javasolnám, hogy tudathasadásos állapotot idézz elő nála és olyanra kérd, ami meghaladja az etikai-morális képességeit. Ne akard a gazdái ellen fordítani, olyan lenne az, mintha önmaga ellen fordítanád!

Amúgy én rendkívül félek minden méhész-demonstrációtól, attól eddig mindig csak a méhészek jártak rosszul. Emlékezz a 2004-es nagy tiltakozásra, ahol a tüntető magyar méhészek jó mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy a kitapossák a kínai méz kitiltását. Én még emlékszem, hogy szép pénzek mentek Brüsszelbe, s a demonstráció végső eredménye sem titok: Takács úr állításával szemben a méz felvásárlási ára a demonstrációt követően szépen csökkent az évek során, tehát az eredmény zéró.

Csak hogy tudd, miről vartyogok itt, a "Nagy Fotelbrigadéros" egyik nyilatkozata:

" Mint arról Csányi Antal, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének alelnöke lapunknak beszámolt, a tervek szerint a demonstráció addig tart, amíg eredményt nem érnek el. Az első busz 70 baranyai méhésszel november 27-én, szombaton indul és a következő hét csütörtökén jön vissza. Az azt követő szombaton egy másik megye méhészei következnek. Ha szükséges, valamennyi megye sorra kerülhet.
A szervezők azt kérik a közel ezer baranyai méhésztől, hogy fejenként ezer forinttal támogassák az akciót. A tüntetők egyenként tízezer forintot fizetnek be, a Pécsi Méhész Egyesület pedig 300 ezret ajánlott fel az utazási és szállásköltségek támogatására."

Nobammeg, így köll ezt csinányi...!

Nem akarom teljes terjedelmében bemásolni az öreg Arisz egyik írását, de belinkelem, mert az pontosan rávilágít az egész tüncimünci báj-tüntetésre, s ha már az írást belinkelem, ki nem hagynám semmiért Aranyoskám második bájtüntetésének videóját sem, hiszen összetartoznak. Majd figyeld, hogy miként érhet akár 100 %-kal is többet a mézed az udvarodon... Arra azért figyelj, hogy mi is az ominózus mondat vége: ha majd elvisszük onnan...!

https://www.youtube.com/watch?v=7HTlfd4Gc3w

http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=55&p=140920&hilit=Br%C3%BCsszel#p140920

S néhány sajtóvisszhang az elsőről, amit a sok "kockásseggű" megvezetett demonstráló maga finanszírozott, gyakorlatilag maga ellen:

https://24.hu/belfold/2004/11/30/kinai_mez_ellen_tuntettek/

https://www.sonline.hu/orszag-vilag/hirek-orszag-vilag/tuntetni-mennek-a-meheszek-brusszelbe-2068/

S akkor kiemelnék egy részletet, mely jól illusztrálja, hogy nem mindenki volt már akkor sem vak, de ellenpontként felteszek egy akkori szakállamtitkári nyilatkozatot is, hogy mindenki lássa, meddig nyúlik az az aranyos kis kacsó...:

Idézetet írta: idézet
Mézesmadzag:  A február 18-i Szabad Földben a T. Dögei Imre által közöltek is életünk bonyolultságát bizonyítják, méghozzá határtalanul, s azt, hogy a szorgalom küzdelem nélkül mit sem ér.

"A brüsszeli Schumann téren hetek óta tüntetnek a magyar méhészek. Az uniós csatlakozás elõtt azt hallották, hogy tevékenységüknek biztos a jövõje, hiszen a nagy mézfogyasztó nyugat-európai államok szükségletüknek csupán a felét termelik meg, a többit importálják. A kiválónak tartott, évente tizenötezer tonnányi hazai méz döntõ része a német, francia és olasz piacon talált vevõre.

Csalódtak a csatlakozás után, mert nem került jobb piaci helyzetbe a magyar méz. Az utóbbi években a nagy versenytársunknak számító kínai akácmézet antibiotikum-maradványok miatt az Európai Unió kitiltotta. A büntetés azonban lejárt, az ázsiai ország újra megjelent olcsó mézével, ami egyik napról a másikra jóformán megbénította az európai eladásokat. Ráadásul a múlt év augusztusában lépett hatályba az unió új mézpiaci szabályozása, amely a nagy élelmiszeripari cégek és bejáródott mézkereskedõk érdekeit tükrözi. Az üzletekben forgalmazott mézesüvegek címkéjén ugyanis - tûnjék bármilyen furcsának - nem kell feltüntetni a származási helyet, csupán annyit: uniós, illetve unión kívüli méz.

Mint köztudott, mézünket az ázsiai, dél-amerikai és mexikói mézek feljavítására használják. Itthon tehát a tavalyi termésû méz felvásárlási ára nagyot zuhant, a méhészek hangulata pedig a felbolydult méhkaséhoz lett hasonlatos. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére szervezett tiltakozásba, mondhatni felvilágosító munkába fogtak. Elõbb novemberben Strasbourgban az Európai Parlament minden képviselõjéhez hat nyelven eljuttatták az uniós méhészekkel közösen írott petíciójukat fél-fél kiló magyar akácméz kíséretében. Ezt követõen egy autóbusznyi baranyai méhész indult az unió brüszszeli központja elé, ahol transzparensekkel a kezükben napokon át demonstráltak. Ez volt a nyitánya a méhészeti ágazat eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó hazai és nemzetközi szereplésének. Az idén február végéig heti váltásban folytatódik méhészeink brüsszeli békés tüntetése." Tóth Szeles István

az idézet forrása:  http://www.davod.hu/arhivum.php?2555

S az az újabb tüntetés kapcsán született államtitkári szózat, mely visszautal 2004-re is:

http://magyarforum.hu/cikk/4191/A-brusszeli-tuntetes-meghozta-eredmenyet/

Ha valakinek hiányérzete (és rövid emlékezete) lenne, szívesen adok egy átfogóbb elemzést is a második Takács-féle tüntikézésről is, amely Jenő szóhasználatával a "Kockásra ült seggűek brüsszeli villámdemonstrációja" megkülönböztető jelzőt kapta (teljes joggal). Rendkívül gazdag irodalma van a dolognak...

Mintha csak ma hallanám a miniszter szájából... Mostanában már minden lehetséges, számomra egyre inkább letisztul az a Cserényi doki által felvázolt vízió: "Válasszátok meg Brosst s már meg is választottátok Takácsot..."

Egy szónak is száz a vége: nehogy most meg el akarjatok menni Takáccsal tüntizni Takács ellen, s nehogy pont egy Takács-csicskával az élen ...!

*

Berci

• 317
« Válasz #1796 Dátum: 2019. Szeptember 18. 16:58 »
Maradjunk annyiban hogy a 2.5 léputcással valóban nem kell csinálni semmit sem tavasszal, még nézni se.

Pont ezt tettem. :D Számomra tanulságos, hogy 1. maguktól feljöttek 2. termeltek (nyilván ez erősen méhlegelő függő) 3. természetesen nem jelenti azt, hogy ezek után tavasszal minden gyengét meghagyok, mert egyszer volt Budán kutyavásár.  ;)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1797 Dátum: 2019. Szeptember 18. 17:34 »
M

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 22:15 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1798 Dátum: 2019. Szeptember 18. 17:50 »
U
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 22:14 írta oszkár »

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #1799 Dátum: 2019. Szeptember 18. 19:40 »
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni,hogy ki  mivel takar ilyenkor?Én fóliát tettem a családokra elöl jó 10 centire vissza hajtva.
Nálam alig van már fias,egy két lépbe,maximum három lépbe, van fiasítás. azokba is két tenyérnyi nagyságúak,vagy még kisebbek. Régebben mintha több lett volna ilyenkor,de lehet már rosszul emlékeszem. Remélem nem a takarás miatt van ilyen kevés fias.