A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065739 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1275 Dátum: 2018. Április 04. 19:53 »
Még akár meg is lehetnénk elégedve a fiasítás mennyiségével, és a népességgel ha...
És itt van ez a fránya ha.
Ha ennyi KELŐ fedett fiasunk lenne, mint amennyi vegyes korú fiasunk van, akkor elégedtten dőlhetnénk hátra.
Néhányan azt állítják nem lesz semmi gond, és pedig azok közé tartozom akik azt mondjuk, hogy ezt a generáció váltást megemlegetjük.
Voltam olyan méhészetben ahol nem etetnek (serkentenek), nem szűkíttek, nem szeretnék vele cserélni.
Akárhogy is van, iszonyú nagy különbség méhcsaládok, és méhészek között.
Az idén eldől ki a legény a gáton, és ki a szájhős.
Akinek nem jönnek össze a családok simán ráfogják az időjárásra.
Nem folytatom, de izgalmas hetek fognak következni.
Ma egyébként dőlt a virágpor, és csillogott a keretekben a friss nektár.
Az árvacsalán régen nem kedveskedett ennyire a méheknek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1276 Dátum: 2018. Április 04. 20:21 »
 A havazás előtt 6 valamelyike 5 NB keretre szorítottam .Tegnap mindegyiktől 1 keretet el kellet venni kopnak nagyon. Az öregek várhatnának még vagy három hetet .
« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 04. 20:24 írta Meclood »

« Válasz #1277 Dátum: 2018. Április 04. 20:43 »
És addig kitelelésről sem beszélhetünk amíg nincs generációváltás.
Amíg a "szürke" méhek nem kerülnek többségbe, csak lefele megy a méhcsalád.
A januári, és esetleg a februári kevéske fedett, ami már régen kikelt, nem pótolja a hiányt, valamint azok is halálra dolgozták már magukat.
Furcsa egy tavasz lesz az biztos.
Jelenleg meg vagyok elégedve a saját méhészetemmel, veszteségem (eddig) nincs.
A gödör alját nem látom.
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #1278 Dátum: 2018. Április 04. 20:47 »
Én most abbahagyom egy időre a serkentést. Sok  méz van náluk és már nektár is jön be. A fias nagy része nyitott, az biztos, hogy nehéz menet lesz a generációváltás.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1279 Dátum: 2018. Április 04. 20:48 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:37 írta oszkár »

« Válasz #1280 Dátum: 2018. Április 05. 22:38 »
Az elmúlt három napban egy ősrobbanáshoz hasonló változás ment végbe a természetben.
Minden kizöldült, és virágba borultak a korai gyümölcsfák, de kökény, a gyermekláncfű, és az árvacsalán is.
Azért a méhcsaládok sem tétlenkedtek!
Gyönyörű szépen kiterjesztették a fiasítást, amelyek most már táblásnak mondhatók.
A kor-összetételükben természetesen a nyitott aránya sokkal több, de ezt az elmúlt márciusnak teljesen betudható.
Tehát a méhecskék is "szedik a talpukat", nem szeretnék lekésni a főhordást.
Néhány telefont is megengedtem, és voltam is méhészetekben ahol a kaptárbontás sem maradt el.
A legkevesebb fiasítás (NB keretre vetítve) 2, a legtöbb 5 volt, de valahol a 3 és a 4 között van az átlag MOST Tolna megyében.
Amiben volt a méhészetek között  némi eltérés, az a fedett fiasok aránya, de kijelenthető, hogy mindenhol kevesebb a naptárhoz viszonyítva, ezen nincs mit csodálkozni.
A népesség MÉG tartja magát, de ez az a pont ahol mindenkit óvatosságra intek, bár vannak akik ezzel sem értenek egyet.
Majd meglátjuk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1281 Dátum: 2018. Április 06. 12:09 »
Idézet
A népesség MÉG tartja magát, de ez az a pont ahol ....

Hogy őszinte legyek erre most én is kíváncsi leszek. Miért!? Januárban sem neveltek fiast felénk a családok , illetve márciusban sem sokat a nagy hideg előtt, valamennyi biztosan volt, de nem jelentős és kidobálva sem láttam a hig. aljakon fiast. Papírforma szerint a téli méhek ideje lassan lejár, de a fias koptatja őket, amely viszont csúszott és egyik pillanatról a másikba virágporbőségbe estünk.

Érdekes tapasztalatokkal ajándékozhat meg minket ez a tavasz. Én bízom benne, hogy odébb lesz az a g.váltás.

« Válasz #1282 Dátum: 2018. Április 08. 07:25 »
Nálam (Budakeszi) a tegnapi vizsgálat során a legjobb család (meleg építményben NB 18) 9 kereten,  5 keret fias. Léputcák alsó lécig tömöttek. Van olyan ahhol az alsó tér bogárral tele. Választón kívüli mézes kereteket (2 db) lepik. A választót elvéve vastagon zuhan a bogár az aljára. A berakott keretetetők alján mindenhol tenyérnyi herelép építve!  Rengeteg fiatal bogár. Fedett herefias már van... Ahhoz képest, hogy március végén "lemondtam " róluk....
« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 08. 07:41 írta afatter »

« Válasz #1283 Dátum: 2018. Április 08. 10:06 »
Hála az égnek az én kaptáraimba nem tudnak a bogarak bejutni . Az enyémbe csak méhek vannak.Nálam most vannak a mély ponton a fiasításhoz képest kevés a népesség . Még vagy két hétig kell kitartani az öregeknek . Utána szerintem már nem lesz gond.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1284 Dátum: 2018. Április 08. 12:43 »
QUQURIQ !!!

Gömbi a virágbogár!
"Papírforma szerint a téli méhek ideje lassan lejár, de a fias koptatja őket, amely viszont csúszott és egyik pillanatról a másikba virágporbőségbe estünk. "
Nem kell megijedni! Az öreg méhek a végsőkig kitartanak, csak legyen elegendő öreg méh!
Itt ilyenkor a fűtés, a méhtömeg és a virágpor mennyisége a lényeg, természetesen a megfelelő ősszel betárolt méz mennyiség és az időjárás...!
Ritka eset amikor akácig nem tudnak fel állni a méhek, ha az összes feltétel adott!
Az időjárást szabályozni nem tudjuk, ez az egy ami sok mindent befolyásolhat....
Nem fogjátok elhinni, de nem is olyan soká megindul a rajzásgátlás rovatunk...
Figyelem...a bővítés már indokolt.
Ne essünk át a ló túl oldalára, a serkentgetéssel.
Csak az tud helyesen dönteni, aki tisztában van a családjai mindenkori állapotával.

Kiskakas

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1285 Dátum: 2018. Április 08. 15:23 »
Napos peték  tömkelege.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1286 Dátum: 2018. Április 08. 17:55 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:39 írta oszkár »

« Válasz #1287 Dátum: 2018. Április 08. 18:45 »
A tegnapi OMME Küldöttgyűlés arra is jó volt, hogy egy kicsit szaglásszak, más vidékeken, hogy állnak a méhek.
Ha egy szóval szeretném jellemezni, vegyes.
Egy 1.300(!)családos, igen jól olvastátok, ezer háromszáz családos NB méhésszel beszéltem, ő maximálisan meg van elégedve, 4-5 keret fiasai vannak.
Aztán a sort be is zárhatjuk.
A többiek, akikkel beszélgettem messze nem állnak így.
Az általános vélemény, hogy 3-4 keret nagy kiterjedésű fiasítások vannak, amelynek csupán  1/3 fedett, és az öreg méhek még mindig meg vannak.
Ma én is belelestem néhányba, és egész szép dolgokat láttam.
Virágpor dömping mellett, kevéske nektár is jött ma, és a fiasok nálam már táblásak.
A fedett fiasítás aránya közelíti az 50%-ot!
Kezd tetszeni a dolog.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1288 Dátum: 2018. Április 08. 20:40 »
Előző írásomhoz annyi kiegészítés, hogy akik ezeket NAGY számokat mondták a fiasításos keretekről, nem láttam annak kiterjedését.
Ha 5 keretben, keretenként két tenyérnyi fias van az nem tesz ki  annyit, mintha 3 keret léctől-lécig fias.
Nálam a fias keret erről szól.
Fényképet nem készítek, mert akkor megy a fikázás, hogy dicsekedek.
Nekem is van már olyan családom amelyik átlépte  szűkítést, és kint építgeti az építő keretet.
Mégsem bővítettem, mert nincs még itt az ideje.
Sok az öreg méh, és nem vagyunk a mélyponton.
Majd utána, de az még egy hét legalább.

Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #1289 Dátum: 2018. Április 10. 18:21 »
A jó családok már kezdik építeni a bölcsőket. Bepetézve még nincs, de jó lesz észnél lenni...