A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065723 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1245 Dátum: 2018. Március 31. 17:44 »
Nekem nem kell,hogy más mondja meg milyen színű a hó el tudom dönteni.

« Válasz #1246 Dátum: 2018. Március 31. 17:54 »
A hangoskodó vagy tekintélyelvű emberek szoktak így érvelni...

« Válasz #1247 Dátum: 2018. Március 31. 18:13 »
Az anyanevelők is nevelhetnek jó anyákat.
Több évig vásároltunk bölcsőt is anyát is.
A bölcsőkkel vásároltakkal
semmi gond nem volt,mert mi pároztattuk több keretnyi néppel.
A kis pároztatos párzott anyák nem működtek.
A nevelés csak az egyik része a jó anyának.
Azt be is kell pároztatni.
A pici pároztatok népessége túl kevés ahhoz,hogy
megfelelő mennyiségű párzásra rá kényszerítsék az anyát.
Egy nagyon jó " öreg motoros" méhésztársunk mondta ezt nekem.Ő figyelgette miként lökdösik ki a párzatlan vagy párzás közbeni anyát a méhek sokadszorra is a kaptárból.
Tény,a kis pároztatóban párzott anyák nem olyan jók
mint a nagyobbaknál párzottak.

Afatter!

Számolni Te is tudsz!Április végén a legjobb családjaidban számold meg a fiasitást és osszál szorozzál.Nem csak az anyanevelők tehetik ezt meg.

Csányi Antal

« Válasz #1248 Dátum: 2018. Március 31. 18:34 »
Hát, nem osztom a kis pároztatós nézeteket. Ez relatív dolog, nekem a gödöllőitől nagyobb, a keretestől kisebb pároztatóm van. És jó a párzás. Sőt, azt vettem észre, amikor bezárja az anyákat az ember /pl. inszeminálás előtt nem lehet kiengedni/ annyira törekedne kifelé, hogy akár meg is sérülhet. Az ötödik nap után alig lehet bent tartani őket. Ha inszemináláshoz vesszük ki, azonnal felröppen, igen fürge.  Ha úgy kell kilökdösni, hát...... nem is tudom.

« Válasz #1249 Dátum: 2018. Március 31. 20:13 »
A hangoskodó vagy tekintélyelvű emberek szoktak így érvelni...
  Afatter ! Nem is tudtam,hogy pszichológus vagy. Én a saját megfigyelésem és tapasztalatom írtam le. Nem vagyok anyanevelő nincs okom sztárolni az anyákat . De azért kiállok a véleményem mellet nem fújom azt amit sokan csak hallomásból tudnak. Beszéltem uff   Ja még annyit aki nem hiszi járjon utána.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 31. 20:17 írta Meclood »

« Válasz #1250 Dátum: 2018. Március 31. 23:08 »
  Azt írtam a hsz végére, h kiszállok.Az utolsó szó jogán csak annyit engedjetek meg, én nem kételkedem az anya teljesítményén. Biztos van ilyen,de azoknak akik kezdők ne úgy adjuk elő ezt a
 történetet,h ez átlagos. Megint el megyünk egy olyan irányba ami nem visz sehova. Ti adtatok választ sok mindenre ami számomra azt bizonyítja, h ezt a teljesítményt csak úgy tudja ,ha az ember beavatkozik.

Ezeket az idézeteket csak azért tettem ide, mert  a könyv ,és a kutatási adatok ezt bizonyítják.
   Sajnálom, h valakinek megsértettem az önérzetében.

" Valószínűleg azért csóválja a fejét , mert nincsenek erős családjai akác előtt."
   Talán már láttam méheket, és lehet, h meg tudom különböztetni a méhecskét a darázstól.

:Írd már le mi nem tetszene az öregeknek,mert
    nekem marha sok minden nem tetszik.
 Ehhez csak annyit , óriási káosz az egyesületben, ki kivel, ki ellen, vezetőségi anomáliák .
      Régi értékeink elvesztése , oktatás , egyetemi méhes, kutatás,EÜ,  de erről ti is beszéltek csak nem haladtok semmire.
       Mézfelvásárlás, régen arról volt szó, h a mézet kiüvegezve nagyobb haszonnal lehet értékesíteni. Ez jó lesz a kiszerelőnek, és a termelőnek, most mi van, hosszú ideje azt lehetett hallani a mi akácunk javító méz , ennyit ér pont. A kiszerelők közül nagyon kevesen törekedtek e vélemény megváltoztatására? Ide is lehetne írni sok mindent, de erről is beszéltetek, nincs változás.

Mindenki megy a saját feje után, próbál előre szaladni,menteni a menthetőt, csak a nagy igyekezetbe nem veszik észre, h mi mindent tesznek tönkre maguk körül. Ennyi... vagy is........? ? ? ? ? ? ? ?

Albert :-X

« Válasz #1251 Dátum: 2018. Április 01. 07:59 »
Neo írja, hogy volt olyan: 26 fél kereten volt fiasa.... ez 13 keret nb- vonjuk le a két keret közti felület különbséget - így keretpáronként 10880 sejt van... gondolom ezt a számot senki nem hiszi! Sokszor elhangzott itt , hogy pár lézengő méhecskét ne tekintsünk léputcának.... szerintem itt is érvényes, azért mert egy keretbe belepetézett párat azért az még nem fiasításos keret.
És még egy kérdés: ezek alapján amilyen számokkal dobálóztok ,minek alakult ki a NB 24 kaptár- mert mint tudjuk 1 családnak NAGY, 2-nek....

*

neo

• 1000
« Válasz #1252 Dátum: 2018. Április 01. 08:35 »
Neo írja, hogy volt olyan: 26 fél kereten volt fiasa....mert egy keretbe belepetézett párat azért az még nem fiasításos keret.
Ezt a kört nagyon felesleges volt futni, mert az első mondatban ott a válasz. Ennyi kereten volt, nem ennyi keretnyi. Aztán, hogy mennyi egy átlagos kereten, írtam, hogy 1500. Négyszer ezerötszáz, az 6000 a Te általad számolt 10880 db-bal szemben. Ugye ezt hívják csúsztatásnak? Ugyanis így Neked 63000-rel több jön ki a számolás során, mint amit én kiszámoltam és leírtam.
Idézetet írta: Mózes Albert
" Valószínűleg azért csóválja a fejét , mert nincsenek erős családjai akác előtt."
   Talán már láttam méheket, és lehet, h meg tudom különböztetni a méhecskét a darázstól.

Ahogyan ez is nagyon jó logikai kapcsolatban van az idézett mondattal. Sokan fekvő kaptárban méhészkednek, melyről tudjuk, hogy szabott a nagysága. Az efféle erős család, ahol a 3000-es peteszám megmutatkozik, 24 NB felett kezdődik, annál nagyobb tudtommal nem kapható szériagyártásban. De azt is írtam, hogy ez a fajta erős család, igaz ugyan, hogy egy anya petézési tevékenységének eredménye, de két család dajkanépének a következménye. A kérdés azonban a petézési képesség lehetséges maximális mértéke volt.

« Válasz #1253 Dátum: 2018. Április 01. 09:06 »
Afatter ! Nagy boconádi a 24 est eredetileg 1 családra szánta .Csak azóta sok minden változott. De még valahol mindig belakja egy család. Ahol a 24 keretes NB kaptár benépesítéséhez 2-
3, sőt 4 család kell, ott már nem a kaptárban van a hiba, hanem a méhcsaládban. Ezen pedig nem
azzal segítünk, hogy a kaptárt kisebbítjük, hanem azzal, hogy a családok fejlődését gátló tényezőket
küszöböljük ki. 12 NB kereten a család nem fejlődhet ki rendesen és a jó hordást sem használhatja .     Id.Faluba Zoltán

« Válasz #1254 Dátum: 2018. Április 01. 09:07 »
Sziasztok,kezdö méhészként lenne egy kérdésem.Egy hete szűkitettem le a családoka 6-7 nb keretre ,milyen àllapotunak kell kinézni a családnak mikor bővitenem kell.Profiktól várok válaszokat.

« Válasz #1255 Dátum: 2018. Április 01. 09:12 »
Két dolgot szeretnék hozzáfűzni. Az egyik, hogy Boczonádi egy családra tervezte a kaptárat, jó anyával, jó hordáskor kell a 24 keret. De tudjuk, hogy ez nem a méznek kell, hanem a hírtelen begyűlő nektárnak, az foglal el dupla helyet . Ha ezeket a jó napokat kihagyjuk, /nem sok van belőle/ jelentősen csökken a mézünk, a család kapacitása sincs kihasználva. A másik dolog, hogy az NB kaptár bővíthető. Lehet nem mindenki hallott a BNB kaptárról, mely Borbély Gábor készítménye, egy 24-es NB kaptár megfejelve egy 24 db-os 1/2NB fiókkal. Ez volt ám a kaptár. Talán még túl nagy is!
Szerintem kimondottan jó, ha felszínre hozzuk ezeket a mélyben rejlő problémákat, ezért fórum a fórum. Ezekből a hozzászólásokból tudunk okulni, idős-fiatal méhészek egyaránt.
Albert hozzászólásában valóban van gyakorlatiasság, mert a méz felvásárlása és kivitele között furcsa differenciákat lehet látni. De ez már egy más téma.

« Válasz #1256 Dátum: 2018. Április 01. 09:13 »
Sziasztok,kezdö méhészként lenne egy kérdésem.Egy hete szűkitettem le a családoka 6-7 nb keretre ,milyen àllapotunak kell kinézni a családnak mikor bővitenem kell.Profiktól várok válaszokat.
  Hát hány kereten teleltek 10 ? Szerintem azok nincsenek  le szűkítve csak elvettél tőlük keretet . Április közepéig nem igen kell bővíteni . Csak nemzedék váltás után amikor sokasodnak addig csak fogyni fognak .
« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 01. 09:27 írta Meclood »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1257 Dátum: 2018. Április 01. 10:25 »
Borbély Gábor derecskei méhész a barátom volt. Korán halt meg. A különös kaptárjának kifejlesztésében szerepem volt. Biztattam az elkészítését. Írt egy méhészkönyvet is, aminek lektora voltam. Sajnos a könyvből nincs példányom. Ha valaki hozzá tudna segíteni egy példányhoz vagy fénymásolathoz, megköszönöm.

A nyolcvanas években szinte csak az akácról lehetett árumézet pergetni, a többi legelő köztes legelőnek számított, ami a családok túlélését szaporítását szolgálta. Borbély Gabi kaptára kiváló volt az akác kihasználására. A jugoszláv hibrid napraforgók megjelenésével szélesedett a méhlegelő paletta. Azóta lett két hordású az alföldi méhlegelő.

Az anya petézési teljesítménye mindíg vita volt és mindíg kaptárvitába torkollot. Sajnos ebben a kérdésben Örösi nem foglalt nyiltan állást, de nagyon támogatta az NB 24-et. Mára már gyült össze annyi új tudományos információ ami alapján meg lehetne írni egy új szakkönyvet és évtizedekre irányt lehetne mutatni.

Az én álláspontom, hogy minél kisebb a keretfelület, annál kényelmesebb a méhésznek, minél nagyobb annál kényelmesebb a méhanyának. A három sőt négyezres peteszám is lehetséges, ha optimális a lépfelület és dajka arány a tavaszi, koranyári méhlegelőn. De a mai méhlegelőink nem optimálisak és a kaptáraink sem. Ezért nagyon sok méhész élete során soha nem tapasztalta meg mire képes egy igazi krajnai méhcsalád. Ugyanis a repcénk és napraforgónk, sőt a többi köztes méhlegelőnk a szántóföldeken mérgezett.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1258 Dátum: 2018. Április 01. 10:36 »
Én csak annyit mondtam, hogy amikor fias számmal "dobálózunk" jó lenne egy egységes mérettel számolni.... ha 30 keretbe van fias akkor számoljuk át a kiterjedését mondjuk hunor méretre( mert talán az közelít a leginkább a természetes fészekmérethez és ezt a keretméretet használják sokan) és akkor lehet bármit is kezdeni a számokkal! Erről már sokszor írt Nagyernyei Attila fészekszűkítés és telelő népesség kapcsán! Én egy tanulmányt csatoltam melyben szakmailag hiteles emberek közöltek MÉRT ADATOKAT!  A mérés és a szerintem úgy van ahogy én mondom között nagy külömbség van... Nekem a 076 tenyésztanyától van anyám.... lehet hogy nem 3000 , de a MÉRT értéket hozza ....

« Válasz #1259 Dátum: 2018. Április 01. 11:06 »
Afatter!

Láttál már ilyen fiast?
Számolgass!
Ebben a családban 8 hasonló fias volt,és még virágzott az árvacsalán,látszik is a fotón.
Ne a méhanyanevelők számaival foglalkozz!
Azt,hogy az anya mennyit petézik a saját tapasztalataidra,számaidra hagyatkozz!

A szakmának végre nem az anya 1500-as petézését,hanem akár a 3000 felettit kellene elfogadnia!!!!!!!!!!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 01. 11:14 írta Csányi Antal »