Nagyon sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a hozzászólást. Amit leírok, azt nem vitatkozva, inkább az elhangzottakat kiegészítve teszem. Az anyanevelés (szerintem) a méhészet legnagyobb precizitást, legnagyobb tudást igénylő ága. Teljesen egyetértek azzal a kijelentéssel, hogy a belterjesség nagyon rongálja az utódok életképességét, bármilyen élőlényről is legyen szó. Az sem titok, hogy ilyen méhsűrűséggel lehetetlen tisztán tartani egy vérvonalat. Az anyanevelők (legalábbis, akiket ismerek)még cserélgetik is egymás közt az anyákat. Fenntartanak egy nagy állományt, egyrészt, hogy legyen miből betelepíteni a pároztatókat, másrészt, hogy mindig a legjobb tulajdonságú családok adják a tenyészanyagot. De ez csak a fele a nevelt anya tulajdonságának. A másik fele a heréktől jön, ami ennél a méhsűrűségnél (szinte) sosem lesz csak a saját here. Szerintem szinte mindegyőnk szaporított már pót-bölcsővel. Gyors, eredményes. És működik is, amíg minden évben lecseréljük az anyákat. Idézve Illés Sanyi bácsit: "Minden anya jó egy évig." Örösitől, Zsidei-ig minden szakkönyv azt írja, hogy a legjobb bölcső a váltó bölcső. Miért is? Mert azokat anyás dajkák nevelik. És ugyanezt teszi az anyanevelők jó része, anyás dajkával dajkáltat. Én is próbálkoztam korábban sok mindennel. Kezdtem lépszalagos neveléssel. Aztán mártott bölcsőbe történő álca áthelyezéssel. Sikerült is szép bölcsőket húzatni, de mindig anyátlan dajkával csináltam. A 2. évben ezek az anyák már lankadó teljesítményt mutattak, a harmadikban pedig tavasszal cseréltem őket, mert igen gyengén muzsikáltak. Viszont most van három éve, hogy kaptam Sanyi bácsitól két általa nevelt anyát. Még mindig kielégítően petéznek. Kb. úgy, ahogy az általam neveltek a 2. éveben. Csakhogy ezek három évesek. Ennyit számít az anyás dajka. És ezzel nem vonom kétségbe Anti állítását, mert a pótbölcsős anyák bőven petézhettek kiválóan a következő évben. A 2.-3. teljes év viszont kihozza a különbséget. Amíg támogatás van anyákra, addig szerintem egy átlagos méhésznek nem érdemes bíbelődni az anyaneveléssel. Persze nagyon szép feladat, és nagyon szép látvány, amikor az általunk berendezett dajkák meghúzzák a bölcsőket, de egy méztermelésre szakosodott átlagos méhészetnek ez időpocsékolás.
Üdv: Bicska