A méhcsaládok általános állapota

• 3978 válasz
  • 1102607 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #615 Dátum: 2017. Március 30. 21:41 »
Ismét egy magas labda. (nekem)
Egy jól működő egyenlő lépes rendszert minek kell megváltoztatni?
A két keretméret örök bonyodalom forrása, egy ketyegő bomba.
Órákig tudnám sorolni a két keretméret együttes használatának hátrányát, és egy mondatban össze tudnám foglalni az előnyét.
Vannak akik szeretnek kínlódni, és ezt még meg is indokolják.
Az 1/2 NB méztéri lépeket a molytól sem árt megvédeni.
A fészek kezelésénél útban van....áá..bele sem kezdek.
Egyszerűen nem értem meg azokat akik keresik a bajt maguknak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #616 Dátum: 2017. Március 30. 21:53 »
Attila!
És a 3x9 keretes hunorrol mit gondolsz?
Erről nem nagyon találtam eddig írást. Kìváncsi lennék a véleményedre!
Üdv.

« Válasz #617 Dátum: 2017. Március 30. 22:24 »
LipiG!
Össze kéne foglalnom 27 évi Hunoros tapasztalataimat.
Belekezdek, de lehet, hogy ez "nagy meccs" lesz.
Szívesen írok róla, de összefüggéseiben kell látni egy rendszert.
Aki Hunor méreten gondolkodik, első kérdése, hogy 12-es, 10-es netán 9-es legyen?
Éjszakákat fifikáztunk mi is anno a kollégákkal.
Véleményem szerint a 12-est azért szeretik, mert általában elég egy mézteret használni.
Van egy óriási hátránya, ez pedig akác alatt a  nagy fészek!
Ez egy baromi nagy fék, de nem szeretnék vitatkozni olyanokkal akik nem próbálták ki, és úgy mondanak véleményt.
Előnye még a 12 keretes rendszernek, hogy stabil, nem borulékony, viszont ha megpakolják jó kondiba kell lenni.
Én a 10-est használtam, általában 2 méztéri fiókkal, de a 27 év alatt többször voltak olyan családjaim, hogy 3 méztér volt a fészken Nógrádban.
Ma ez már az álom kategóriája.
És nem azért volt rajtuk annyi fiók mert jól néztek ki, a családok sokkal keményebbek voltak.
Ezek a kaptárak, rajtuk a menekülő térrel és tetővel, az orromig értek!
Na de nézzük a 9-es Hunort!
Szerintem nagyon jó, állítom a legjobb 3 fiókkal!
Aki eljött Szekszárdra a méhésznapunk délutánján pont erről beszélt az orosz Mannapov professzor!!!!
A PÁRATLAN keretméretet a méhcsaládok jobban szeretik, a természetes rajok kizárólag páratlan számú lépet építenek.
Az okokat is ecsetelték, és arra a megállapításra jutottak, hogy ez a szimmetria miatt van.
Na de vissza a magyar valóságba.
A 9-es fészek nem "emészt fel" annyi dajkaméhet a főhordásban, így a fiatalok is kimennek gyűjteni.
Erről már írtam, és idéztem Örösi Tanár Úr idevágó írását.
A 7 NB keret 10 Hunor lép felületének felel meg!
Tehát a 9 Hunor valamivel több mint 6 NB lép, és a "nagybocisok" általában 6 lépre korlátozzák az anyát.
Itt is bejön ez a mutatvány, mert általában valamelyik szélső lép mézes-virágporos, vagy mindkettő!
Tehát ezzel is lehet korlátozni az anyákat.
Ha a két szélére teszel mézeset akkor marad 7 Hunor kereted, ami már közelít a tökéleteshez.
Szerintem ne kavard az 1/2 NB-vel, mert megbánod.
Vagy csinálj tisztán 1/2 NB családokat, vagy tisztán Hunort.
Kicsit borulékony 3 fiókkal a 9-es Hunor mutatványod, de szerintem frankó!

Nagyernyei Attila

« Válasz #618 Dátum: 2017. Március 31. 04:04 »
Köszönöm válaszod!
Hasonlóra is számítottam. Én NB-ről váltanék erre a rendszerre, nem az első kérdező vagyok. Ez lehet megzavart.
Másik topicban olvasnék még többet, csak ezt már ne off-oljuk.
Üdv. LG

« Válasz #619 Dátum: 2017. Március 31. 06:39 »
Nagyernyei Attila köszönöm én is!

« Válasz #620 Dátum: 2017. Március 31. 07:33 »
Azért ennyivel "nem ússzátok meg"!
Mivel kedvenc témám, és előadásomnak is ez a címe, írok még egy néhány meggyőző érvet.
Gondolom nem titok, hogy az utóbbi 25 évben általában Nógrádba megyek második akácra.
Az utóbbi években sajnos csak egyedül, vagy néhányan.
Régebben kalákában mentünk, és egymásnak segítettünk a pergetésnél.
Ekkor nem volt sumákolás, hogy ki mennyit perget, mert a hordók száma és a méhcsaládok száma mindent eldöntött, ha ez sem volt hiteles megkérdeztük az asszonyokat.
Ők soha nem hazudnak, de nagyot mondó méhésszel számtalanszor találkoztam.
Volt közöttünk 1/2 NB-s, KB fészkes KB és 1/2NB mézteres, Hunoros, Hunor fészkes 1/2 NB mézteres, NB-nek az összes fajtája.
Az akácokon éjszakákba nyúló szakmai csörtéink voltak, a könnyebb pakolászástól, a pergetésig mindent kiveséztünk, néztük a családok erősségét, a rajzási állapotokat és természetesen ugrattuk egymást.
Ősi szabály, hogy az erős méhcsaládnak  mindegy milyen rendszerben dolgozik, csak az nem mindegy, hogy hova pakolja a mézet, "benyeli a fészek", vagy nagy része a méhészé.
Amíg van lendület a rakodó rendszer a "menő".
Az NB sem "nyugdíjas klub" de, hogy a nyugalom szigete azt már 7 éves "kezdő" NB-sként állítom.
Nincs pakolászás, kacatolás, pántolás, tereprendezés a vándorhelyen, mert eldől a torony.
És a pergetés?
Hála az égnek ha meg kell szakadni!
Ez az egy munkafázis, amikor nem bánom ha elfáradok.
Aztán jön a nagy "rakodós ÁSZ", hogy ők tudnak szöktetni.
Aha, meg állandóan pakolászni.
Szöktetésre állítani az állományt, kell hozzá egy plusz fiók, majd hazavinni, visszahozni az esetleges kutatásba, ha pedig tároljuk nyáron két hét alatt kidrótozzák a molyok.
Ezt untam meg, és váltottam, de ettől szép a méhészkedés, hogy mindenki másként csinálja.
Egy szó mint száz, az egyenlő lépes rakodó rendszer minden formáját jónak tartom, a méhész kreativitásán múlik, hogy milyen technológiát választ.
Ha 10 ezer családos méhészetbe bekavarnának egy másik fiókméretet, szerintem megbolondulnának.
Majd az érintett ír róla.
Nagyernyei Attila

« Válasz #621 Dátum: 2017. Március 31. 09:34 »
Csak általánosságban írok mert hitvitába nem szeretnék belemenni. Nincs olyan rendszer aminek csak előnye van, aki azt mondja hazudik. Embere válogatja kinek mi tetszik mi áll kézre. El kell dönteni mi a cél mit bír az ember, mi az ami bejön neki az adott kaptártípusban , mekkora állománnyal és ahoz kell kaptártípust választani. Amiket Attila írt felfoghatjuk előnynek de felfoghatjuk hátránynak. Elsőre úgy sem fog tudni választani az ember, mert majd ott motoszkál benne, hogy mivan ha a másik jobb. DE azért vannak szerintem fix dolgok amelyek leszűkítik a kaptártípus kérdését. Az meg, hogy valaki milyen erős vagy gyenge családokat tart a kaptárban csak a méhészen múlik. Az erős hord a gyenge nem, kaptártípustól függetlenül. Gyenge családnál már van értelme kaptárkérdésről beszélni, de ilyet meg minek tartani.

De, hogy ne legyen off, igencsak sok a virágpor a családoknál a fias körül, szerintem több apróbb beavatkozással segíteni kell az anyát, helyet kell számára csinálni.

« Válasz #622 Dátum: 2017. Március 31. 20:29 »
Szöktetésre és pakolásra reagálva, igen alá kell tenni az üres fiókot és levenni a tele fiókot majd visszavinni a kipergetettet, de mindezt ha kell egyedül is meg tudod csinálni. A pergetést kettesben az asszonnyal meg tudod csinálni
Fekvős barátomnál a pergetést minimum hat emberrel lehet hasonló hatékonysággal véghezvinni.
Ja,  és időjárás és kutatás figyelembe vétele nélkül tudsz szöktetni és pergetni.

« Válasz #623 Dátum: 2017. Március 31. 22:10 »
Leszögezem én is inkább hitkérdésnek tartom ezt a kaptárkérdést, de van ezzel egy aranyos sztorim... Néhány éve történt akác elején. Ekkor én már éreztem magamban hogy újra fekvős leszek.
Egy kedves méhésztárs a félkeretes konténerében a repceméz elvételének menetét, valamint a fiaskeretek szétpakolásának fontosságát elemezte, majd mikor az Nb kaptárakról kérdeztem elmondta hogy az teljesen elavult. A gőzgéphez hasonlította a fekvőt, mondta hogy régen ebben dolgozott, akkor az volt jó, mert nem volt még rakodó.
Majd megnéztem hogy perget :o.
Kis disznótor neki is, mint fekvőben. Itt a négy segítőre gondolok. A keretet egyenként vett el, mert neki sem sikerült pont úgy szétpakolni a fiast hogy tudjon szöktetni. Ez egyébként szerintem néhány kivételtől eltekintve csak Vicze Ernőnek sikerült.
Majd a helyszinen kipergettek. És akkor rájöttem hogy Zoli bácsi MOST IS FEKVŐZIK CSAK NEM 18 HANEM 30 VAGY 40 KERETTEL. Meg még sokan mások.  ;D

*

robi 75

• 1020
« Válasz #624 Dátum: 2017. Március 31. 23:18 »
Csináltam mindkét fajtát intenzíven vándorolva, ennek ellenére még az atyaúristen sem tudna igazat tenni :), mert hol ez a jó, hol amaz. Hordtam már haza tudatlanul  (felkészületlenül) méztereket, ah mondom de fasza :), elvégeztem odakint ráérek pergetni itthon kényelmesen, Jól elvoltam magammal közben a lépek kihültek, a franc se gondolt erre volt ám szentségelés, ment a paraszt gyalázás. Na mondom hülyegyerek, kockásra pakoltam az agyam és még a kipergetés is orbitàlis szívás volt, szóval azért erre egy- két fűthető helységgel fel kell készülni a portán mielőtt belevág az ember.
A hat ember munkája itt is kell! Csak azt ketten  kell hogy csináljátok három napig, mire hordóba kerül a méz. Sok előnye van papíron a szöktetős hazahordós módszernek, ha minden klaffol. De jó erőbe kell lenni, 2-300 család 4-600 méztéri  fiókját mozgatni állandóan, folyamatos vándorlás mellett folyamatos brigád munkát igényel, és megfelelő hátteret. Millió tonnákat megmozgat az ember 20 - 30 kilójával, ki lehet benne készülni és még nem is méhészkedett a magyar, szóval ha túl sok van belőle ez is tud hányingert csinálni, 50-60 családig meg mindegy, addig öröm a méhészkedés minden munka megvan egy nap alatt, én+fater(70 éves)+ két gyerek(saját).
Az a helyzet hogy nem szeretek "tornaórázni", nincs megfizetve :), marad a kinti pergetés "kaptármelegen", kis odafigyeléssel sosincs gond odakint sem, mindenki csinálja a rábízott munkát, ami nem inat szaggató egyáltalán, emelni max egy keret súlyát kell, a gyerekek is birják és meg is szerették. Napra vége a rázósabb ott a paraszt szeminek " nyitva kell lenni" és akkor sincs gond.
Na mindegy, nekem nem gyerebe a hazahordás, na meg a 100- 200 család " magam talicskázom a nagy futóra" sem, bazi nagy tornaóra az is egy embernek, még kettőnek is
folyamatosan vándorolva, sokkal hatékonyabb- gyorsabb- és pihentető a vándorlás konténerrel, sok erőt megtakarít nagyon sokat, ha kell másod magammal odabent is aránylag kényelmesen ki lehet pergetni, odébb állni meg bármikor amikor úgydöntök öt perc mulva, vissza rugom az ifa gázpedálját és azzal le is van pakolva :).

Üdv:robi

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #625 Dátum: 2017. Március 31. 23:39 »
Üdv.
Attila még nem volt időm megköszönni a multkori válaszod. Most köszönöm. Érdeklődnék,hogy kinek milyenek a méhei? Nekem ennyire még nem húzott szét az állomány. Vannak olyanok amiknek már most 6 keret brutális kiterjedésű fiasa van,és vannak amiknek meg csak 3. Mikor ajánlanátok egy kiegyenlítést? Vagy,hogy csinálnátok a helyemben? Köszönöm.

*

zümi

• 1382
« Válasz #626 Dátum: 2017. Április 01. 00:26 »
Nem vagy egyedül. Nekem is hasonlóak a méhek. Van ahol már 2-kerettel bővült a család,de volt olyan is, ahol szűkítenem kellett egy kerettel tegnap. Egy héttel ezelőtt nagyon érezhető volt a geneeáció váltás. Most már kezdenek kikupálni :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

robi 75

• 1020
« Válasz #627 Dátum: 2017. Április 01. 00:57 »
Másnál is így van, szórtak a családok, attól függően melyiknek mennyire vágott oda az atka- vagy az atkairtás- a kemény tél- na és a nosema. Biztos van kivétel de a zöme lapít. Én még várok a kiegyenlítés megkezdésével, nekem még nem elég meggyőző a helyzet, a kinti virágpor és kis nektár hordás már tart, mennek a méhek rendesen, de az öregeket a szokottnál jobban megviselte az élet, hamarabb kibuknak. A fias keretek számától függetlenül még átmeneti népesség csökkenés is bekövetkezik ( vagy már itt is van), Szóval én még hagyom őket egyenként kibontakozni, a nagyon jók nálam is megvannak jelölve, következő vizsgálatnál onnan már veszek el, most még nem bármilyen csábító is, egyszerűen még nem tenném oda a rozsdás bökőt egyikért sem hogy az úgy is fog maradni.
A három fiasosod  lehet hogy  össze fog esni, de lehet hogy az anyja fogja egy hét mulva beadni az "unalmast", várjál még vele mielőtt a jót ha csak kicsit is de meggyengíted, egy lehet hogy reménytelen kedvéért.
A méheink külömböző a szokottnál lényegesebben nagyobb terheléseken vannak túl,  Ezt szem előtt kell tartani, szóval én még várok mielőt egyik család fis keretét a másikba raknám nyugodt szívvel.
Üdv:robi

« Válasz #628 Dátum: 2017. Április 01. 08:07 »
Sokan kérdeztetek, így ismét általánosságban válaszolok, majd leírom hogy állnak a "gőz gépeim".
Annyit elárulhatok, hogy gőzgépek nem gáz-gépek!
Valljuk be, az idei tavasznál jobbat rajzolni sem tudnánk.
Tegnap egy méhész azt mondta, minden frankó, csak az akácról maradtunk le.(majd meglátjuk)
Nézzük a bővítést.
A bővítésnek, mint sok méhészeti munkának, előre láthatóan ütemezhető időpontja van.
Azt nagyon jól teszitek, hogy az erőseket megjelölitek, és majd attól lopikáztok, de még korai.
Ez akkora téma, hogy nehéz megfogalmaznom a lényegét.
A családok vizsgálatakor már látható, hogy melyik család a "donor".
FONTOS!
Fejni csak akkor szabad, ha már a szélső lépek külső oldala is "bundás".
Amikor lehúzzátok a keretekről a felső takarást, azt látjátok, hogy a méhek imádkoznak, ez azt jelenti, hogy olyan szorosak a léputcák, hogy jórészt csak a fejüket látjátok, és minimum 6 keret táblás fedett fiassal rendelkezik Hunor, illetve NB keret méreten!
Az anyát kikeresve, rajta ülő méhekkel együtt, a KELŐ fedett fias lépet parányi füsttel odatesszük az erősítést igénylőhöz.
Amelyiket megcsapoltuk azonnal megbővítjük, ha hordás van két léppel is lehet.
Ebben az időszakban a "hústermelésre" gyúrunk, ezerrel kell nyomni a fiasítást, mert az akác nem vár!
A 21 nap és még egy hét mire kijáró méh lesz a ma lerakott petéből.
Ezt kel kimatekozni.
Addig lehet (kell) csapolni ezeket az erőseket amíg vissza nem áll a házirend, tehát György napra a 6 keret táblás fias.
Amennyiben többször van lehetőségünk a csapolására, fontos, hogy a második, ne adj Isten a harmadik alkalommal már nem szabad zömében kelő fedett fiast elvenni, mert ez is "hanyatt eshet".
Tehát a többszöri lépelvételkor vegyes korú fiassal operáljunk.
Amelyik megkapta annak a családnak is fogadóképesnek kell lennie, tehát ha csupán 3-4 kereten vannak, akkor ott alkossanak tömött léputcát.
És a szélére ezt is megbővítjük, mert pár nap múlva kikelnek a jövevények, és csoda fog történni.
A gyenge, laza fészekkel rendelkezőket TILOS erősíteni!
Ennek egyszerű oka van, nincs megfelelő mennyiségű takaró méh, és megfázhat az erősítésre szánt fiasítás.
Ezeket úgy tudjuk "helyzetbe hozni", hogy a fészken kívülre, NYITOTT fias lépekről méheket rázunk, és egy kis ideig nyitva hagyjuk a kaptárt, hogy az öreg méhek visszaszálljanak eredeti helyükre.
Amikor "észhez tér" a gyenge, akkor lehet a fenti módon erősíteni.
Szerintem ezzel a kérdéssel olyan egy hetet kell még várni, de nem többet.
Az erősek begőzölhetnek, és ha rajzásra készülnek az ismét bonyodalmat okozhat.
Mindig akarjanak dolgozni, és ne agyaskodjanak, ez a lényeg.
Tegnap szinte az egész állományomat lehetett bővíteni.
Hát így állnak a gőzgépeim.
Azért a méhek is kapaszkodnak.
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #629 Dátum: 2017. Április 02. 15:58 »
A mai napra terveztem az egyenlítgetést. Aztán el se kezdtem, még. A jóknál sincs olyan sok fias, pláne nem fedett. A virágpor és a nektár szorítja az anyákat az alsó fiókra. A feleseknél még egy hetet legalább várok. A hunoroknál nem volt mese, a szélső fias és virágporos közé kellett bővíteni. Kéne egy pár nap rossz idő, hogy fogyjon végre ez a rengeteg virágpor. A népesség változatlan, lényegében a generációváltásnak vége. Már az itatókon is elvétve láttam telelő méheket.