A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1078535 megtekintés
*

robi 75

• 1014
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #570 Dátum: 2017. Február 22. 20:59 »
Jók az anyák, meg még nem is bontottál meg családot február 22.-én sosem :), igaz?
Nálam is ez van, én február elején mikor 13-14 fok volt megsasoltam, akkor is volt fias 1-2-3 keretbe, de csak tenyérnyi vagy kisebb. Most szerintem mivel hosszan kemény hidegek voltak, nem fiasították át az egész telet össze-vissza, tudtak pihenni a mamik, rendesen kezdték január végefelé ahogy annak lenni kell.
Üdv:robi

« Válasz #571 Dátum: 2017. Február 22. 21:04 »
Robi75!
Valóban, március 5-10 előtt nem szoktam őket piszkálni.
Most helyzet van, bele kell nézni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #572 Dátum: 2017. Február 23. 13:39 »
Sziasztok!

Attilától szeretném kérdezni!

Családok átnézése során kellett-e élelmet pótolni? ha igen akkor ez hogy történt?
Ebben az időben hogy kell kinéznie egy  NB fészeknek?
Az anyátlan családdal mit tudtál csinálni?

Előre is köszönöm a válaszodat!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #573 Dátum: 2017. Február 23. 18:28 »
Ha kevés az élelem, akkor csúsztass be cukorlepényt a fejü fölé. Bár az enyémek nem éheznek, de kapnak, mert van a lepényben 15 % fehérje.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #574 Dátum: 2017. Február 23. 20:33 »
Oldirty!
Ezt kérdezed:
"Ebben az időben hogy kell kinéznie egy  NB fészeknek?"
Attól függ az ország melyik részén méhészkedsz.
Észak-Magyarországon hosszú idő óta ma repültek először, délen pedig 2-3 NB lépben van nyitott tenyérnyi fias.
A családoknak ebben az időszakban 5-6 lépen illik lenniük, tömött lépucákkal.
Mivel pótolom az élelemet?
Általában mézes léppel,(a fészken kívülről)  de a kisebbeket virágporos cukorlepénnyel is támogatom.
Egyszer már említettem, hogy a cukorlepényezést nem sztárolom, de a szükség, törvényt bont.
Az anyásítás rém egyszerű.
Megfogom az anya szárnyát, apró füst és beengedem közéjük.
Nagyernyei Attila

« Válasz #575 Dátum: 2017. Február 27. 14:19 »
Sziasztok,

Baján 17 fok, beindult a mogyoró.

üdv, Szerlo

« Válasz #576 Dátum: 2017. Március 02. 11:49 »
Oldirty!

Sejtésem szerint nincs tartalék anyád. Így ebben az időszakban a család egyesítés a megoldás. Ha lenne egy "tartalék" család, abból kivenni az anyát megint nem célszerű, mert akkor megint van egy anyátlan egység, ekkor is az egyesítés a jó megoldás. Tartalék család híján, az anyátlan családot valamelyik szomszédjával érdemes egyesíteni. A felszámolt család népe előbb vagy utóbb zömében úgy is a szomszédba fog bekéredzkedni. A fogadó család kijáróját szűkítjük, a kaptár elé valamit leterítünk, ez akár lehet farostlemez is,  az anyátlan család népét lerázzuk, és az odatámasztott deszkán, szépen lassan felmásznak bevonulnak a kaptárba. A műveletre napsütéses koradélutáni órák a leg alkalmassabbak. Szerintem egyszerű, és ebben az időszakban nem jár kockázattal.

« Válasz #577 Dátum: 2017. Március 05. 19:38 »
Robotur !
Simán beengedik az új anyát ?
Ezt a megoldást söpört raj telepítésével kapcsolatban hallottam 3 nap pincéztetés után.
Bár még nem alkalmaztam, de érdekes megoldásnak tartom.

« Utoljára szerkesztve: 2017. Március 05. 19:42 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #578 Dátum: 2017. Március 05. 20:41 »
Mia jó szükités vagy lehet e káros a tulszükités pl 1\2 nb Ben ebben a időben?

« Válasz #579 Dátum: 2017. Március 06. 10:46 »
lalimeheszet!

Nem egészen éretem mire vonatkozott a kérdésed. Hogy simán beengedik az új anyát?  Igen lehet ilyet is, az egyik amit Attila írt, az a télvégi korai időszak. De ettől több módon és időben is alkalmazható, az anya szabadon beengedése. Lehet alkalmazni frissen kelt anyák esetén, 1-2 órahosszán belül. Továbbá a kiskeretes pároztatókba is, szabadon bocsájtjuk be az anyákat. De akár intenzív hordás esetén is (akácon).  De illatt homogenizálással, gyakorlatilag szinte nincs időbeni korlátja. A kezdő éveimtől eltekintve már kizárólag szabadon anyásítok, (20 éve méhészkedem) vaniliás vízzel permetezem be az anyásítandó egységet, óvatosan az anyát is, (bár van olyan álláspont miszerint az anyát nem kell) Családok egyesítéséhez is kiváló. Egy hétig nem szabad semmivel zavarni a családot, majd egy gyors petézés ellenörzést végezhetünk., miután letelt a hét. Egyedüli 100% módszer, ezen még sokan felhördülnek hogy ilyen nincs :). Régen ezt így is tanították, de ez az állítás már megdőlt. Nem kockáztatnék zárkás szoktatással, szabadon anyásítva kevesebb az elvesztett idő is, a párzott anya rögtön petézhet. Kezdőknek is jó módszer, mert tapasztalat híján nehezen tudják megállapítani, hogy mikor fogadta el a család a zárkázott szoktatóra betet anyát, így dátumhoz kötve állítják át a kalickát, és sokszor ez lesz az anya veszte. Nem részletezem külön az alkalmazott módszerem, mert már többször tárgyaltuk leírtam így  a "tájékoztattás nem teljeskörű"  :)

« Válasz #580 Dátum: 2017. Március 06. 21:41 »
kedves sztyopa kolega!

Lehet el kellene olvasnod Őrösi mit írt, az tutibb lenne, félek nehogy valami sületlenséget írjak.  Bár én sosem olvastam el, az első néhány oldalnál feladtam.
De ha belegondolunk, hogy a szűkítéssel nem csak a hőháztartást oldjuk meg, hanem arányába hozzuk a takaró méheket a kijárókkal. Így több tud kimenni, több virágport hordanak, jobb lesz bent a kedv, jobban petézik az anya, és sűrűbben takarnak. Pl: ha van egyfiókos családod, ami két fiókon felülről most úgy kb. 4-5 léputca, simán lerakni egy fiókra, sőt kötelező. Így lesz egy tudja fene, 7-8-9 léputcás család, anya pillanatok alatt bepetéz 3-4 keretet. Kis odafigyeléssel akácra 4 fiók, de teli. Ha nem szűkíti le az ember, akkor se kijáró, se takaró, se pete, se virágpor, se méz. Nem kell szégyellni. Tudom, mert én is csináltam, és sokat hallok most olyanokat, ahol épp kiteleltek 1/4 családszámmal, a többi meg vegetál. Attilára hivatkozok, hogy a tavaszi szűkítés alap a jó évhez. Mást is írt még de nem emlékszem. :)
Kérdezted, hogy lehet-e káros a túlszűkítés. Persze. Te sem szeretnél 3 gyerekkel meg asszonnyal egy szobás panelban lakni?!
Ha sokan vannak, akkor fiók alá. De ezt már látnod és érezned kellene.
Egyszóval, nem szégyellni! Szűkíteni... kellett volna már.

« Válasz #581 Dátum: 2017. Március 06. 22:03 »
Kevanaar szakmai hozzászólásával egyet értek, és szeretném kiegészíteni.
A szűkítést valóban meg kellett már ejteni, hogy beinduljanak a méhcsaládok.
A jelenlegi időjárással (legalább is Tolna megyében) annyi bibi van, hogy dőlne be a virágpor, de nincs jó idő.
Amikor kirittyen a Nap azonnal jön a virágpor, de néhány perc múlva jön egy csúnya felhő, 8-9 fok és se virágpor se méh, mert ledermednek.
Ez olyan nem szeretem időszak, mert aggódni kell a méhekért.
A szűkítés valóban jótékony hatású, de néha vissza is üthet.
A "megugrasztott" fiasítás, gyakorlatilag kiüldözi a kijáró méheket, mert megnő a virágpor és vízigény.
Akkor jó a start, ha passzol hozzá az időjárás.
Az idén eddig bizony csak az aggódás van, mert a 10 fokhoz közeli hőmérséklet nagyon sok áldozatot szed.
Mindent meg kell tennünk a biztonságos meleg vízhez jutás érdekében, és az élelem is vészesen fogy.
Ma volt a Tolna Megyei Méhész Egyesület közgyűlése.
Alkalmam volt több méhésszel is beszélgetni, és sajnos komoly veszteségekről számoltak be.
Az 50-70%-os pusztulás nem ritka, de voltak ettől nagyobb bukták is.
Több, környező megyéből is vannak nálunk tagok, azoktól is érdeklődtem.
Volt aki 100%-osan kijött a télből, még anyavesztesége sincs eddig, de ő fehér hollónak számított.
Általában vegyesek az állományok, nagyobbak az átlagostól a veszteségek, és sok a gyengusz.
A nozema jeleit is sokan látják belül, a kereteken.
Hát mit mondjak?
Nem valami vidám a méhésztársadalom.
Nagyernyei Attila

« Válasz #582 Dátum: 2017. Március 06. 22:41 »
Robotur !
Köszönöm a választ !
Én könyökcsaládokkal anyásítok. Jó módszernek tartom, igaz nem 100%-os (nehogy felhördüljenek) .  :)
De a jónál is lehet jobb. Egyszóval a Te módszeredet is ki fogom próbálni .
Üdvözlettel : lali
u.i :
A megérzésed jó, kezdő vagyok, 6 éve méhészkedem.
üdv.: lali

« Válasz #583 Dátum: 2017. Március 07. 18:56 »
Lali!
A vaniliás permetezéses anyásításnál, a következő dolgokat kell betartani.
Az anyásítás előtt fontos minden bölcső, és bölcsőkezdemény eltávolítása, (mint más eljárás esetén is). A párzott anyával anyásítás esetén várjuk meg hogy legyen fedett fiasitása a pároztatóban. Ez azért fontos, hogy az anya már ne repüljön ki további párzás céljából. Ha hosszabb ideje anyátlan családot szeretnénk anyásítani, feltétlen tegyünk vallató keretet be, mert előfordulhat hogy párzatlan, úgynevezett "futóanya" van a családnál. A korai ellenőrzés elkerülése végett, minimum 5 nap, de biztosabb az egy hét, feltétlen jelöljük a kaptáron az anyásítás időpontját. Ha rajjal, vagy pároztató népével együtt anyásítunk, az anyát kisérjük szemmel hogy valóban be kerül-e a kaptárba, rajta van-e a lépen. Vaniliáscukorból ne a gagyit vegyük,  annak alig van illatta, az is jó, csak egy liter vízhez több 3-4 zacskó kell, míg a márkásból 1-2 is elég. A kaptár falán alján mászkáló méheket is permetezzük be. Szerintem ennyi a fontos betartandó, a hordás, vagy a méhek hangulata lényegtelen ennél a módszernél.

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #584 Dátum: 2017. Március 20. 12:48 »
Reggel volt egy kis mászkálás