A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1084459 megtekintés
*

Bicska

• 601
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2205 Dátum: 2020. Október 06. 11:40 »
Még az a jó, WR, hogy Te nem provokálsz senkit...
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

barger

• 173
« Válasz #2206 Dátum: 2020. Október 08. 13:34 »
WR, az augusztusi illetve szeptember közepéig kikelő méhek 80%-a áttelelő, a szeptember végén kelők már sokkal kisebb arányban, illetve az októberben kelteknek már csak 10-20%-a áttelelő méh. Ezek már nem kapják meg a virágporban gazdag táplálékot. Nem véletlen, hogy az anyazárkázás időpontja is szeptember közepére/végére esik. Ez után a fiasítás már csak terheli családot. Ami mostantól kel fias már nagy arányban télen elpusztul. Természetesen ez helytől illetve időjárástól függően eltérhet, de nagy átlagban így áll a dolog.
Baranyi Gergely

*

wr

• 1030
« Válasz #2207 Dátum: 2020. Október 08. 15:39 »
Igen, ezt valamikor, valahol, valami okos kitalálta, és erre már a Nikovitz is azt mondta nagyon régen, hogy el ne higgyétek. És milyen igaza volt. Ha ez igaz lenne, akkor biológiai képtelenség lenne, hogy a februári kitelelő népesség 1 keretnyivel több legyen mint a november eleji betelelő. Márpedig ugye ez létező dolog, és az az 1 keretnyi nem a szomszédból költözött oda...
Mi az hogy anyazárkázás ilyenkor??? Ja, ez kell ahhoz, hogy aztán tavasszal majd lehessen irkafirkálni a most ennyi keretre szűkítettem őket, most meg annyira stb. és egyéb badarságokat...
A családot nem az a néhány darab atka teszi tönkre ami esetleg még abban a kevés fiasban most ott van, hanem az a több száz (vagy ezer), ami év közben nem került kiirtásra. Na az ellen már semmi nem véd, a zárkázás sem, mert a telelő méheket az már tönkretette, az már ilyen eső után köpönyeg...
De csak csináljátok (ezt is)...

« Válasz #2208 Dátum: 2020. Október 08. 20:07 »
Értem wr célzását amikor ezt címezte nekem:
"..hogy aztán tavasszal majd lehessen irkafirkálni a most ennyi keretre szűkítettem őket, most meg annyira stb. és egyéb badarságokat..."
Többször kérdeztem tőled, most ismét megteszem.
Próbáltad a méhcsaládokat szűkíteni, esetleg főhordás előtt az anyát korlátozni?
Két válaszod lehet, igen vagy nem.
Én megelőlegezem neked a nem választ.
Akkor mi alapján döntötted el, hogy ezek badarságok?
Jahhhh, hogy te annyira profi vagy, hogy ki sem próbálod, előre tudod a választ.
Én pedig egész pályafutásom alatt kísérleteztem, hogyan tudnám a teljesítményt növelni, az-az olyan eredményt pergetni, hogy a méhek ne érezzék ennek kárát.
Próbáltam a Hunort 4 keretre, majd 5-re korlátozni, és a "nagybocit" is.
Én ki merem jelenteni, hogy óriási a különbség a végeredményben.
Emiatt lennék kíváncsi a te módszeredre....azt hallottuk, hogy ha kinövik a fiókot 2 méterről rádobsz egy újat, meg otthon a TV távirányítójával indítod a hordást.
Valami komolyabbat technológiát megtudhatunk tőled?
Biztosan kiugró eredményeid vannak, ha a felvásárlási áron értékesíted üvegben a mézedet.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2209 Dátum: 2020. Október 09. 05:50 »
"Próbáltad a méhcsaládokat szűkíteni, esetleg főhordás előtt az anyát korlátozni?"
Azért ha 9 hunor keretes habkaptárban, megemelve a kijárótól (alattuk még egy fiók) indul tavasszal egy család, az csak felér azzal az eredménnyel a hőgazdálkodás szempontjából, mintha fa kaptárban 7 keretre szűkítene, normál helyzetű kijáróval.

« Válasz #2210 Dátum: 2020. Október 09. 06:29 »
Mortimer.
A te válaszodban is van egy feltételes mód.
"..csak felér azzal az eredménnyel a hőgazdálkodás szempontjából, mintha fa kaptárban 7 keretre szűkítene, normál helyzetű kijáróval."
Akkor a kérdésem hozzád is ugyan az.
Próbáltad a szűkítést?
A szűkítéskor ugyanis a méhcsalád erősen takart, és mindkét oldalról hőszigetelt.
Ha szabadon hagytam akkor tenyérnyi fiasok voltak, a szűkítés hatására pedig, szinte léctől-lécig táblásak.
Ettől függetlenül a polisztirol kaptárak hőszigetelését nem vonom kétségbe, de a jótól is van mindig jobb.
Én nem feltételes módban, és nem a vágyaimat fogalmazom meg, hanem most már 39 éves tapasztalatimat tárom elétek, amit ezerszer kipróbáltam.
Vannak olyanok is amire nem vagyok túl büszke, de ez mindig benne van a pakliban.
Az olyan méhészek akik állandóan dicshimnuszt zengenek, és csak az ő módszerük jó, általában elhasalnak a pergetési átlagok összehasonlításakor.
Ez pedig amiről itt írogatunk, zsebbe vágó történet.
A minap is felhívott egy méhész, hogy 10 keretes NB fészek és 2 hizlalt méztere van konténerben, mit tegyen mert az átlagai siralmasak?
Hosszú ideig beszélgettünk, mert itt már arról van szó, hogy megéri méhészkedni vagy sem.
Aki nem visz be pluszt a méhészetének kezelésébe, csak egy "jó ez így" módszert alkalmaz, jó évben neki is lesz méze.
És az idén mekkorát pergettetek?
Általában az dönti el ki a legény a gáton, aki a többieknek gyenge év lévén, nem panaszkodik.
Legegyszerűbb arra a fránya időjárásra fogni mindent.
De az összes méhlegelőn?
Nekem erről ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #2211 Dátum: 2020. Október 09. 07:11 »
Attila, arról nem a hunor tehet, meg nem is én, hogy neked harminc akárhány év "kísérletezés" után is csak a fekvőig sikerült eljutnod. Erre én nem lennék büszke. Ha valóban sok mézet akarsz a kaptáradban akkor nem 4 meg 5 keretre kell korlátozni, hanem repcén el kell venni az anyát, hagyni náluk egy fedett bölcsőt, és nincs raj, meg tele lesz az egész kaptár mézzel.

Van egy ismerősöm, 100 családdal nyomják családi vállalkozásban, olyan kaptárral ami szerinted teljesen alkalmatlan méztermelésre. Van a hunor fészek, meg rajta 4db fél méztér! Sosem szűkítgetnek, sosem takargatnak, sőt általában anyarácsot sem használnak, mégis el tudják venni a 4 fél mézteret. És nem fészkeznek, a fészekbe sosem nyúlnak mézért ahogy én sem teszem!
Le szoktak pörgetni 17-18 hordó akácot a 100 családról! Mondjuk nekik habkaptáraik vannak, amikben a tél végén már olyankor állni szokott a tálcákban a víz (mert már fiasítanak), amikor a többi méhésznél általában még javában szunyókálnak a családok.

Amíg nekem az én módszeremmel, a töredéke munkával megrakják a 2 fiókot, addig én nem vágyom ettől többre. Vagy hallottál esetleg panaszkodni az idén, vagy bármikor a gyenge termésem miatt? Nem hiszem...

Mortimer!
Áááá, dehogy ér fel az enyém a fekvővel, badarság, hiszen Attila már próbálta, ő csak tudja... A családok sem fejlődnek fel, mézem is csak 1-2 kiló szokott lenni a 3 fiókban összesen (heheeeee). A nikecell se azért van a fiókokon, a menekülőn, meg a tetőn, hogy megtartsa bent a meleget, áááááá, nem. Azért van hogy kivezesse azt onnan....

*

barger

• 173
« Válasz #2212 Dátum: 2020. Október 09. 09:22 »
Ezt Zsidei Barnabás írja a könyvében aki Nikovitz után írt jóval úgyhogy ő Zsideit biztosan nem cáfolta.
Baranyi Gergely

« Válasz #2213 Dátum: 2020. Október 09. 17:31 »
wr. tévedésben vagy. "Mondjuk nekik habkaptáraik vannak, amikben a tél végén már olyankor állni szokott a tálcákban a víz (mert már fiasítanak), amikor a többi méhésznél általában még javában szunyókálnak a családok".
Pontosan a fa kaptárban indul meg előbb a fiasítás és csak utána a habkaptár. Miért mert oda vissza működik a hőszigetelési mechanizmusa. A korai napsütés ami elindítaná a fiasítást mint a fakaptárban pont a habkaptár állítja meg. Ez 4 éves kísérlett következtetése, amit még a Terméktanács szorgalmazott az Országban négy méhészetben amit Dr Mátrai Enikő kordináltt. Amiben én is részt vettem mint északi méhész.

« Válasz #2214 Dátum: 2020. Október 09. 17:42 »
Azt hiszem Attila írta 3-4 keretben egy tenyérnyi fias van még. Ez igaz Nógrádban / Patakon/ is tegnap néztem napos pete 3 keretben, igaz jó tenyérnyi, virágpor hordás és a fiasítás között egy egy sejtben híg nektár és fröccsen.

*

wr

• 1030
« Válasz #2215 Dátum: 2020. Október 09. 18:23 »
Idézet
wr. tévedésben vagy
Tudom, már évtizedek óta, és bízom benne hogy abban is maradok. Te kísérleteztél 4 évig amiből levontál valamilyen következtetést, nekem meg itt vannak még a 25 évvel ezelőtt készült fa hunorjaim is néhány darab, amiben minden évben van pár család is, szóval ne nekem akard megmagyarázni hogy merre hány méter...
Na meg azt se, hogy nekem (harmadmagammal) mit mondott vagy mit nem a Tóni bácsi amikor éppen ott voltunk egyszer nála. A könyvek nem akkor íródtak, hanem már jóval előtte... Szóval nem írta, hanem mondta (szövegértő olvasás)...

« Válasz #2216 Dátum: 2020. Október 09. 18:38 »
Nem én kísérleteztem, hanem, felkértek rá és még három méhészt. Minden adatot nekünk szolgáltatni kellet Enikőnek és ő összesítette a tapasztalatokat méréseket ami kiterjedt a fiasítás nagyságára , család erősségére, hordási adatokat, téli fogyasztásra... stb. Össze hasonlítva a saját állományommal. "szóval ne nekem akard megmagyarázni hogy merre hány méter..." Én nem akarok neked magyarázni, kioktatni, hogy is jöhetek én ehhez, nagyságodhoz...

« Válasz #2217 Dátum: 2020. Október 09. 19:29 »
Ezt írja wr:
"Le szoktak pörgetni 17-18 hordó akácot a 100 családról!"
Az idén ez valóban nem rossz eredmény.
Akkor van mit tanulnom?
Ja, hogy le szoktak?...akkor az idén nem szokták?
Wr mindig visszaesik abba a stílusába, hogy a méhekkel nem kell ennyit tökölődni, szűkítgetni, babusgatni, fészket túrni, bölcsőzni.
Egyszerű ez a méhészkedés mint a faék...
Szerintem pedig rengeteget kell a méhekkel dolgozni ha valaki kimagasló eredményt akar produkálni.
Én nem szoktam kérkedni az eredményeimmel, mert a méhészt nem a dicsekvés teszi naggyá, hanem a méhcsaládjainak teljesítménye.
Aztán jönnek az átlagszámítások.
Én 201 NB családdal telelek, majd májusban ha a jó Isten is úgy akarja, ezzel a darabszámmal számolom a pergetési átlagomat.
Nem kiemelek 10 bombát, és hülyítem a kollégákat.
Egyébként Wr ezzel a mondatával engem egy cseppet sem sértett meg, de a sok NB-ben méhészkedőt valószínű:
"Attila, arról nem a hunor tehet, meg nem is én, hogy neked harminc akárhány év "kísérletezés" után is csak a fekvőig sikerült eljutnod."
Nagyon örülök, hogy végre megtaláltam önmagam, és úgy méhészkedhetek, hogy örömömet lelem benne.
Személyes dolgaimat nem szeretem kiteregetni, most kivételt teszek.
Amikor a Hunorokat rendesen megpakolták, sokszor két mézteret is, akkor lett igazán elegem a pakolászásból, bár örülnöm kellett volna.
Egyik alakalommal kínai természetgyógyász gyúrt le, másik alkalommal Csányi Anti segített egy gyógytornászt szerezni, majd jöttek a különböző vitamin, és táplálékkiegészítők.
Amikor az autóban ültem és azon gondolkodtam, hogy megyek haza, mert a kuplungot sem tudtam benyomni úgy beállta derekam, eldöntöttem, hogy inkább kevesebb méhcsaládom legyen, de azt élvezettel csináljam.
Végre 2010 óta 27 évi kínlódás, pakolászás, pántolás, fiókcipelés, kacatolás után kikötöttem a hajómat a nyugalom szigetén, melynek zászlaján az NB18 lobog.
Hálás vagyok azoknak az őseinknek, főként Boczonádi Szabó Imrének aki egy ilyen remek kaptárt összehozott!
Sok méhésztársamnak azt kívánom, hogy lelje örömét a méhészkedésben...én úgy hiszem közéjük tartozom.
Ja, és a derekam nem fáj, már reklamált a természetgyógyász, mert állandó kuncsaftja voltam.
Kérdezte, hogy mi történt?
Mondtam neki, átestem egy rendszerváltáson.....
Nagyernyei Attila

« Válasz #2218 Dátum: 2020. Október 10. 12:19 »
Attila.
Wr vagy bárki megteheti, hogy a habkaptárban a 9 keretes jó hunor családot leszűkíti 7 vagy 8 keretre, mivel egy normál jó krajnai család tél végén kb.  úgy néz ki, hogy 9-10 kereten találhatók méhek, de persze gömb formációba rendeződve, tehát a szélső kereteknek csak a közepén vannak. Ezekről lerázva a méheket és leszűkítve 7 keretre kapunk egy hasáb alakú fürtöt, ami már lazul, ahogy nő a fias. Nyilván a 7 keretes térrésznek könnyebben tudják tartani a 35 fokos hőmérsékletét, mint a 10 keretesnek.
Csakhogy a leszűkítés után , ami eleve már plusz munka, 1-2 héttel jönnek a feladatok és a gondok.
-Telefiasította az anya az üres sejteket, helyet kell neki adni.
-Rossz idő esetén méz is fogytán lehet náluk, mert sok a fias, a mézet meg elvettük.
-Vagy ha jó az idő, akkor meg szorítják ki az anyát a virágporral meg a nektárral.
-Be kell avatkozni, így kiengedjük a meleget.
-Ha későn avatkozunk be, akkor jó idő esetén felléphet a rajzási láz már korán, rossz időben meg eléhezik a család.
Ha mindezeket összegezzük, jó család esetén 9 keretes habkaptárban lefele fejlesztve nem éri meg szűkíteni. A fizika meg a család megoldja magától a tavaszi fejlődést annyira, hogy az esetleges plusz hozadék, ami a szűkítésből lenne, olyan kevés, vagy semmi, ami nem éri meg a beleölt munkát és időt.
Összességében kell nézni egy méhészet jövedelmezőségét, az elvégzett munkákat és a pénzbeli hasznot összehasonlítva.
Legtöbbünknek nem ilyen rakodó kaptárja van, hanem 20 mm-es deszka, 10 kerettel, vagy ennél sokkal több keretes fekvő. Ezeknél teljesen máshogy van a hőgazdálkodás és a méhcsalád aktuális igényeinek összeegyeztetése.
Átlagos család esetén lehet létjogosultsága a szűkítésnek. Viszont kiemelkedően jó családnál, ami 10 hunor kerettel jön ki a télből, egészséges, átlagos a tavaszi időjárás, annál SZERINTEM felesleges, mert összességében nem nyer annyit a méhész a belerakott munkával. A fekvőknél meg eleve adja magát a szűkítés-bővítés több lépésben.
10 keretes hunor+félkeretes mézterem van, deszka kaptár. Én is szűkítek még sajnos, már ősszel, aztán tavasszal is. Ha 9-10 keretbe nyúló fürtökkel jönnék ki minden családdal a télből, akkor csak a berakandó épittetőkeret helyett lenne oldalt egy oldalsó szigetelés. Idén a családok kb. felénél igy lesz.   

*

wr

• 1030
« Válasz #2219 Dátum: 2020. Október 10. 19:28 »
Idézet
A fizika meg a család megoldja magától a tavaszi fejlődést annyira, hogy az esetleges plusz hozadék, ami a szűkítésből lenne, olyan kevés, vagy semmi, ami nem éri meg a beleölt munkát és időt.
Összességében kell nézni egy méhészet jövedelmezőségét, az elvégzett munkákat és a pénzbeli hasznot összehasonlítva.
Ezt nagyon jól összefoglaltad Mortimer, kár hogy hiába, mert úgyse értik meg. Ezért jó a 2 fiókos telelés is, mert ha van mondjuk egy 8 léputcás családod, akkor az nem fog 8 léputcában szétterpeszkedni nemhogy tavasszal de már a beteleléskor se, hanem a 2 keretsort egyetlen nagy keretként használja, és úgy telel, hogy alul is meg felül is van mondjuk 4-4 léputca méh, azaz alapból leszűkítik saját magukat. Már a beetetett élelmet is úgy raktározzák el a méztérben, hogy csak azokat a középső kereteket tömik meg amin ülnek, a szélsők üresek maradnak. Ha mégsem, ilyenkorra akkor is összébb hordják. Tavasszal ugyanígy indulnak, nem tenyérnyi fiasok vannak ahogy azt 35 év tapasztalattal sikerült félretapasztalni, hanem táblásak. Plusz!!!, ott van ugye a nagy hely, ahogy népesednek mehetnek jobbra is meg balra is, nem nekem kell tűzdelgetni, bővítgetni meg karcolgatni.
Egy fekvőben, ahol mondjuk össze vannak szűkítve arra a pár keretre ami a fészek, vajon hova hordják a virágport? Mivel azt mondják egyesek, hogy ott ugye csak fias van, szép táblás, meg a méz. És akkor hol a virágpor amitől fejlődik? Ja, a fán...
Nálam meg táblásan ott vannak a szélső fias keret mellett, olyan szinten meg tudja lendíteni a fejlődést hogy csak pislog az ember. Akkor is, ha éppen jön 1-2 hét rossz idő és ki sem tudnak menni. Mert olyankor az NB-ben van itt ott egy kevés virágpor, nálam meg 3-4 táblás, léctől lécig. Na ez a nem mindegy, nem a szűkítgetés meg a karcolgatás. Mivel ugye 2 keretsor van, nem szenved helyszűkében sem a család, sem a fiasítás, sem a mézkészlet, se a virágpor. A meleg meg amit a család fejleszt nem megy el alul, hanem megszorul fent, úgymond kialakul egy természetes öngerjesztő folyamat, és a család gyönyörűen fejlődik. És ami a lényeg hogy önállóan, nem az én piszkálódásom hatására.
Na de mindegy, olvastuk hogy ez nem így van, hiszen 35 év tapasztalat az mégiscsak 35 év tapasztalat. Amíg ilyeneket olvasunk, meg hogy a februári napsütés előbb beindítja a fakaptárban a családot, addig szórakoztató ide járni olvasni. Hiszen mint tudjuk, februárban a legnagyobb a napsütéses órák száma (már ha süt egyáltalán), és a nap állása is olyankor a legmagasabb, így abban a 3-4 órában amikor netán melegíti a fakaptár oldalát (már ha nincs árnyékban), úgy beindítja a családokat, hogy a maradék 20-21 órában is kitart a deszka melege, így az anya meg nem is tehet mást mint azonnal eszeveszett petézésbe kezd. Az sem érdekli ha kint közben fagy. :)