A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1078392 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #180 Dátum: 2016. Március 05. 19:19 »
Péternek válaszolok az etetés rovatban írt hozzászólására.
Péter!
Ezt írod:
"A családok 8-9 NB keretre lettek szűkítve még az ősszel, ezeket nagyjából takarják is."
Akkor számoljunk!
7 NB keret pont 10 Hunornak felel meg!
Tehát ha mondjuk 12 keretes Hunor fészekre számoljuk akkor ezt tömnék?
Ha azt mondom ne akassz hasba, ilyen méhcsaládot nem találsz ma Magyarországon!
Lehet neked akár 10-11 keret is a fészekben!
Mennyit fednek sűrűn a méhek, szélétől-széléig?
Voltam egy 500 családos méhészetben, 6NB keretre szűkítette le az állománya nagy részét, és ezek bombák!
A konténer alsó kijárós, lehetne látni az alsó keretléceket, de ott méhek "lógnak".
Te is simán le tudsz ebből venni 2-3 keret, vagy nem szűkítesz.
Én az 5 NB-re szűkített családjaimat is még a jók közé gondolom, de akkor át kell értékelnem ha ennyire szépek máshol a méhek.
KB kereten is amelyik méhcsalád most 6-7 lépet vastagon takar, az bomba család.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy most 9 lépet takarjon egy méhcsalád!
30 évvel ezelőtt sokkal szebb méhcsaládokkal kezdtük a tavaszt, de akkor is 7 NB lép volt a max.
Komoly nagy méhészek mellett edződtem, sok mindent láttam, de ez egy kicsit nagynak tűnik.
Ha nem szűkítesz, akkor vedd semmisnek írásom.
Bocs, hogy gy neked ugrottam.
Nagyon sok méhészetben járok-kelek ezért bátorkodtam ezt leírni.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

« Válasz #181 Dátum: 2016. Március 07. 09:36 »
 Úgy fogalmaztam, hogy nagyjából takarják a még ősszel bent hagyott 8-9 Nb keretet. Kifogásod alapján úgy gondolom, rosszul használtam a "takarja" szót, így most javítanék.
 Tehát nálam 10 fok felett, ha kinyitom a kaptárt  minden léputcából sűrűn pislognak a méhecskék, de annyira még nem bolygattam a fészket, hogy minden keretet kivegyek és egyenként megnézzem mennyien ülnek rajta. Nem szeretném őket feleslegesen stresszelni, nagyon vigyázok erre a pár családra, ez az első egész évem. Igazság szerint eddig csak a két szélső keretet vettem ki és ez alapján alkottam véleményt a népességről, esetleges fiasításról, élelem készletről, stb...Ezeken azt látom, hogy a fedett mézes részek kivételével, és nem egészen a lépek aljáig, tartózkodnak a méhek. Ismét még egyszer hangsúlyoznám, hogy csak a két szélső lép alapján.Ott hibáztam, hogy szakszerűtlenül használtam a "takarják" szót, ezt valahol éreztem is, ezért használtam a nagyjából kifejezést. Nagyon messzze vagyok attól, hogy a keretek alján is csüngjenek a méhek...
  Nem szándékoztam félrevezetni senkit, nem is lenne értelme. Ezért elnézést kérek. Egyébként szándékomban áll, tovább szűkíteni a fészket, 3 keretet gondoltam kivenni, így maradna bent 5-6. Ez teljesen reális. Igyekszem lépésről lépésre betartani az általatok javasolt dolgokat, gyakorlatilag a fórum és egy helyi méhész tanácsai alapján méhészkedem. Illetve folyamatosan olvasom a  szakkönyveket is. De ez már más téma. Nincs harag, hogy " nekem ugrottál" , sőt el is várom az egyenes beszédet, másnak nincs is értelme. Egyébként a lepényes probléma megoldódott magától, nincs vele semmi gond, én voltam béna, az egyik családnál a keretléctől nem fértek hozzá a kivágott részhez, így nem tudtak belőle fogyasztani.Én pont ennél a családnál ellenőriztem a fogyást. Üdv! P

« Válasz #182 Dátum: 2016. Március 07. 10:29 »
Péter, az a gond, hogy a szélső keretekkel nem sokra mész a család állapotának a felmérése szempontjából. Ha tíz fok felett lesz a hőmérséklet, akkor feltétlenül csinálj egy futó vizsgálatot: A fészek közepéről emelj ki egy keretet, onnan ahol a legsűrűbb a méhcsomó. Ha ezen a kereten van mindenféle korú fiasítás, és legalább 2-3 ujjnyi fedett mézkoszorú van a fiasítás felett akkor minden rendben. Ha nincs fiasítás, akkor nézd meg a szomszédos kereteket. Ha ott sincs, akkor anyátlan a család. Ha minden oké, akkor szerintem egy vagy két szélső keretet simán kivehetsz, de ha nem teszed akkor sincs semmi gond. Sőt, az első pár évben inkább kevésbé szűkíts, mint túlságosan. Majd az évek alatt "kialakul hozzá szemed".

« Válasz #183 Dátum: 2016. Március 07. 10:55 »
Rendben Adamez2, akkor a két szélső keret eltávolításával fogom szűkíteni a fészket.Ez lehet az arany középút. Ugye mielőtt kiveszem ezeket a lépeket, érdemes lefedelezni a rajta található fedett mézet, és behordatni a fészekbe?
Következő lépésként pedig megbecsülni a család meglévő mézkészletét, és kiegészíteni 1:1-es cukorsziruppal úgy, hogy legalább 6 kiló élelem bent legyen. Majd kezdődhet a serkentő etetés, de ez már valamivel hígabb cukorsziruppal.Ha nem megfelelő a virágpor hordás, a fehérjét is pótolni szükséges. Valami ilyesmi lenne az elképzelésem, ha valami nem jó légyszíves javíts ki! Köszi! P

*

barger

• 173
« Válasz #184 Dátum: 2016. Március 07. 11:25 »
Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy csinált e már valaki teljes tavaszi átvizsgálást, ill. fészek rendezést. Ha nem akkor mikorra tervezi? Ahogy elnéztem az időjárás jelentést az elkövetkezendő napokban nem lesz 15-20 C körüli hőmérséklet.
Baranyi Gergely

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #185 Dátum: 2016. Március 07. 11:37 »
Ne siesd el. Most legfeljebb az élelempótlással foglalkozz, ha kell.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #186 Dátum: 2016. Március 07. 14:31 »
Péter, elsősorban arról győződj meg, hogy van-e fiasítás és elég élelem a fészek belsejében. NB kereten szinte kizárt, hogy élelmet kelljen most pótolni, ha normálisan teleltél be. Ilyenkor csak végszükségből kellene etetni, anélkül is túl nagy terhelésnek vannak kitéve a méhek. Ha lehet, inkább mézes keretet adj a szűkölködő családoknak.

Ha két léppel szűkíted a fészket, akkor valószínűleg nem nyúlsz nagyon mellé, de azért ezt minden esetben egyedileg kell elbírálni. Én úgy szoktam eldönteni, hogy ha a szélső keret két oldalát csak részben vagy alig takarják a méhek, akkor kiteszem a szűkítőn kívülre.

A felkarcolás egyben serkentés is, de akkor is jó lehet ha a fészek belsejében szűkös a mézkoszorú. Két lépet most semmiképpen nem karcolnék fel. Sőt, ha a felkarcolandó lépben 1 kg-nál több élelem van, akkor csak az egyik felét karcolnám fel. A felkarcolt lépet meg lehet permetezni langyos vízzel úgy, hogy bőven jusson víz az üres sejtekbe is. Az átjárást a fészekből meg kell oldani.

« Válasz #187 Dátum: 2016. Március 08. 22:44 »
Én nem értem mi a bánatot kotonyásztok ti ilyen időben egy Nb kaptárban? Ilyenkor max felemelem a takarást és abból kiderül mi a helyzet. Ha a középső lépeken van fedett méz, az látszik. Ha hátul vannak fogy a koszt, megy a lepény(esetleg). De az, hogy ilyenkor mézes kereteket vegyek ki, na az gáz. Szűkíteni nem most kell! Majd ha már ott tartanak, akkor bővíteni...
Karcolni is majd az első teljes vizsgálatnál...ami ugye időjárás függő...
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 08. 22:48 írta szeremej »

« Válasz #188 Dátum: 2016. Március 08. 23:26 »
Nem volt arról szó, hogy bárki is most szeretné bolygatni a fészket, így 10 fok alatt,  vagy most szűkítene. Csak megbeszéltük a késöbbi tennivalókat. Nálunk napok óta nincs igazán 10 foknál több, viszont volt már 15 felett is...
Adamez2 pedig részletesen leírta, hogyan végzi a szűkítést, nem mellesleg nagyon profin amiből sok kezdő tanulhat. Igen a teljes átvizsgálás, és a serkentés megkezdése időjárás függő. Üdv P
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 08. 23:29 írta Péter »

« Válasz #189 Dátum: 2016. Március 09. 09:55 »
Szeremej, nemcsak a méz a kérdéses ilyenkor. Faluba Zoltán részletesen leírja a könyvében, így csak nagyon röviden: A futó vizsgálat célja, hogy kiderüljön, adott-e a fejlődés minden feltétele a részletes átvizsgálásig. Vagyis van-e elég élelem és vegyes korú fiasítás (petéző anya). Mifelénk ezt a vizsgálatot február második felében eddig még mindig el lehetett végezni. Ehhez képest a részletes átvizsgálásra sokszor csak március második felében nyílik lehetőség (2015-ben április elején sikerült megejtenem). Ha a futó vizsgálat során anyátlan családot találunk és még akkor meganyásítjuk, akkor a fejlődése töretlen lesz. Ha elhagyjuk a futó vizsgálatot, akkor az anyátlanságról csak jó egy hónappal később szerzünk tudomást. Addigra ez a család annyira legyengül, hogy fel kell számolni, vagyis egy termelő egységet elvesztettünk. Ugyanez a helyzet élelem szempontjából is.

A szűkítésre valóban nem most van szükség. Viszont előfordul, hogy a beteleléskor több keretet foglaltak a méhek, vagy legalábbis akkor úgy tűnt. Ebben az esetben ezt a pár keretet ha kivesszük a fészekből azzal nem okozunk kárt, hisz úgysem jutott rá elég takaró bogár. Nyilván évről-évre jobban meglátja a méhész szem, hogy télen mennyire szűkítsen ahhoz, hogy kiteleléskor erre a műveletre ne legyen szükség. Tehát ez nem igazi szűkítés, csak a felesleges, nem takart keretek szűkítőn kívülre helyezése.

A szűkítőn kívüli karcolás szerintem akkor indokolt (de ezt le is írtam), ha a fészek belsejében kevésnek ítéljük a mézet. Ez előfordulhat néhány családnál, főleg ilyen enyhe teleken, amikor szinte végig volt fiasítás, és így értelemszerűen a fészek belsejében igencsak megcsappanhatott a mézkoszorú.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 09. 10:06 írta adamez2 »

« Válasz #190 Dátum: 2016. Március 09. 12:26 »
Az olyan családoknál, ahol ilyenkor kevés az élelem miért kellene a szűkítőn kívülre hellyezni a felkarcolt mézeskeret-kereteket. Egyszerűen a betesszük a fészekbe szélre, üres keretet meg kiveszünk.
A szűkítést főleg hogy ilyenkor a lényeg, őszön bakkfitty hogy teszed vagy nem, max penészes lesz a bőfészek hatására néhány lép.
Természetesen jobb ha már őszön is szűkítve vannak, ilyenkor csak némi kiigazításra lesz szükség.
Ha ilyenkor anyátlanság lép fel az mindenképpen veszteség, ilyenkor  nincs csak úgy anya, "tartalék" kölyökcsaládok vannak, amellyekkel egyesíthetők az anyátlan egységek. De ezekből a tavalyi kölyökcsaládokból akácra termelők válnának.
Februárban futóvizsgálat? Jó lesz az még ezután is.

« Válasz #191 Dátum: 2016. Március 09. 17:06 »
A szűkítésről már sok szó esett. A fészekben a jobb családoknál kifogyott a méz, ha mellette van a legjobb helyzet. Most ki is járnak felnyitogatni és behordani. Csak a mostani szűkítés mértéke  lehet talányos, meddig legyen, de a méztől se válasszuk el őket.

« Válasz #192 Dátum: 2016. Március 09. 20:20 »
Robotur, természetesen tartalék családdal történő anyásításra gondoltam. Az évnek ebben a szakában más lehetőség nincs, illetve lehet még gyenge család hozzáadásával is anyásítani, de az technikailag ugyanaz, csak más a körítés.

Én nem azért tartok tartalék családokat, hogy akácra termelő egységeket képezzek belőlük. Erre a célra termelő családokat tartok. Azért tartok tartalék családokat, hogy ha szükséges, tudjak termelő családot anyásítani az év bármelyik részében, továbbá azért, hogy folyamatosan fiasításos kereteket és népet vegyek el. A fiasítást és a népet felhasználhatom kedvezőtlen tavaszon a termelők erősítésére. Jó hasznát vehetem anyanevelésnél és pároztatásnál. Illetve képezhetek belőlük szaporulatot is akár. Ezek a kis családok a legjobb "hústermelők". Mivel folyamatosan arra hajtanak, hogy elérjék a rajzáshoz szükséges fejlődési szintet (ami nem fog menni nekik, mert 4-5-6 keretes kaptárrészben élnek), ezért nagyon szépen dolgoznak. A legszebb munkáslépeket építik, és sok fiasítást nevelnek, tulajdonképpen az egész termelési szezonban. Az egyetlen dolog amire oda kell figyelni az az, hogy mindig legyen helye az anyának petézni, vagyis időről-időre el kell venni fiasítást, különben náluk is felébred a rajzási láz. Az elvett fiasítás helyére mindig műlép kerül (hordástalan időben őket is serkenteni kell). A tartalék családok tehát nem "gyenge" termelő családok, nagyon is meg van a szerepük a termelő méhészetben.

Íme egy példa Faluba Zoltántól arra, hogy számszerűen mit lehet elvárni egy hatkeretes NB tartalékcsaládtól egy szezonban:

- 5-6 kiépített lép
- 6-7 fias lép
- 6-7 léputca méh

Faluba hatására kezdtem bele a tartalékcsaládok képzésébe, és nem bántam meg. Most is nagy biztonságot ad a tudat, hogy bármikor anyásíthatok, ha kell. Tavaly még nem voltak tartalék családjaim, viszont volt anyaveszteségem a télen, ezért egyesítenem kellett két termelő családot. Még el sem kezdődött a szezon, máris egyel kevesebb termelőegységem volt. Ez most nem fordulhat elő, hiszen ott vannak a tartalékok.

« Válasz #193 Dátum: 2016. Március 09. 21:27 »
Még esetleg azt érdemes tisztázni, hogy valójában mi a különbség a gyenge és a tartalék család között? A gyenge család valamitől legyengült (betegség, rossz anya, tartós hordástalanság stb.), míg a tartalék család egészséges és jól funkcionál, csak kisebb, mint egy termelő család. Ha viszont kisebb, akkor hogyan tud jól működni, és hogyan képes például áttelelni? A válasz a kaptárban rejlik. A tartalékcsaládokat párosával kell elhelyezni egy kaptáron belül. Például ketté osztott 10 keretes fiókban, 5-5 kereten. Ilyenkor a két család érzékeli egymás jelenlétét, és bizonyos értelemben közös fészket alkot, amelynek a közepe a választódeszka. A tartalékcsaládban az anya a petézést mindig a választó melletti lépen kezdi, és innen halad kifelé, a kaptár oldala felé. A műlépet is a választó mellé célszerű tenni, itt hamarabb gondozásba veszik a méhek, hiszen ez a fészek közepe, mihamarabb helyre kell állítani a rendet. Teleléskor egy ilyen 5 keretes kis család 3 léputcát foglal el, de itt is érvényesül a közös fészek elve, így a két kis család egy közös, 6 keretes telelőfürtöt alkot, ami garantálja a biztonságos és sikeres telelést.

« Válasz #194 Dátum: 2016. Március 10. 07:39 »
Ademez2!
Természetesen ismerem a tartalék család fogalmát.
 De lényegében, ha létrehozhatok egy jó tartalék családott, vagyis a feltételei adottak, akkor annak is adottak  hogy ezek akár termelővé válhassanak. Ez valóban csak azon múlik, hogy megadjuk nekik a lehetőséget a fejlődésre. Tehát normál kaptárakban hozzuk létre, és nem fékezzük mesterségesen ezeket az egységeket. Így innentől már csak a szóhasználton múlik, de  arra használom fel őket amire akarom. Pontosabban ahogyan az szükséges. Miért? Eleve ezeket az egységeket időben kell létrehozni, május, junius, de akár lehet ez már áprilisnak a vége is. Tehát lesz idejük fejlődni.
Technikailag ugyan lenne  rá mód, hogy később is képezzünk "tartalékokat", amikor már kevesebb az idő a fejlődésre, és a néppel is takarékosan kell bánni,  de mi értelme is lenne? A kései anyák minősége már eléggé kétséges.

Ha ezek az általad tartaléknak nevezett egységek már az első évben is rajzási állapotra törekednek, akkor ott az anyát jobb megsemmísíteni, nem való az semmire, csak a gond lesz a rajzással.
Az sem telejesen logikus számomra hogy tavaszon egy gyengébb termelő családott, nyilván az anya már nem eléggé jó, miért egy lendületesen fejlődő nagyobb jövő előtt álló, tavalyi szaporítástól erőssítenék. Arra ott vannak donornak a "bika" egységek. Ezeket az erősítendő családokat jelölöm, és amint lehet új anyát kapnak.
A több egység, egy kaptárban tartását teleltetését nem igazán szeretem mert, ezekkel is csak a gond van.  Problémás a választók zárása, ezért sokszor összemásznak, vagy egyszerűen a dominánsabb anyához költözik a nép nagyobbik része, a közeli kijárókon keresztül. A nosztalgiából meghagyott egy darab NB 24-es kaptáramban is csak egy családot tartok, képezek így nincs gond hogy tavaszra összemásznak.