Úgy fogalmaztam, hogy nagyjából takarják a még ősszel bent hagyott 8-9 Nb keretet. Kifogásod alapján úgy gondolom, rosszul használtam a "takarja" szót, így most javítanék.
Tehát nálam 10 fok felett, ha kinyitom a kaptárt minden léputcából sűrűn pislognak a méhecskék, de annyira még nem bolygattam a fészket, hogy minden keretet kivegyek és egyenként megnézzem mennyien ülnek rajta. Nem szeretném őket feleslegesen stresszelni, nagyon vigyázok erre a pár családra, ez az első egész évem. Igazság szerint eddig csak a két szélső keretet vettem ki és ez alapján alkottam véleményt a népességről, esetleges fiasításról, élelem készletről, stb...Ezeken azt látom, hogy a fedett mézes részek kivételével, és nem egészen a lépek aljáig, tartózkodnak a méhek. Ismét még egyszer hangsúlyoznám, hogy csak a két szélső lép alapján.Ott hibáztam, hogy szakszerűtlenül használtam a "takarják" szót, ezt valahol éreztem is, ezért használtam a nagyjából kifejezést. Nagyon messzze vagyok attól, hogy a keretek alján is csüngjenek a méhek...
Nem szándékoztam félrevezetni senkit, nem is lenne értelme. Ezért elnézést kérek. Egyébként szándékomban áll, tovább szűkíteni a fészket, 3 keretet gondoltam kivenni, így maradna bent 5-6. Ez teljesen reális. Igyekszem lépésről lépésre betartani az általatok javasolt dolgokat, gyakorlatilag a fórum és egy helyi méhész tanácsai alapján méhészkedem. Illetve folyamatosan olvasom a szakkönyveket is. De ez már más téma. Nincs harag, hogy " nekem ugrottál" , sőt el is várom az egyenes beszédet, másnak nincs is értelme. Egyébként a lepényes probléma megoldódott magától, nincs vele semmi gond, én voltam béna, az egyik családnál a keretléctől nem fértek hozzá a kivágott részhez, így nem tudtak belőle fogyasztani.Én pont ennél a családnál ellenőriztem a fogyást. Üdv! P