Kedves Ludas Matyi!
Nem tudom melyik illetékes úrra gondoltál, de én is szívesen válaszolok.
Előadásim témája a kaptártípusok összehasonlítása.
Ebben külön kitérek erre a rendszerre, és előre elnézést kérek a használóitól.
Semelyik típust nem merném akkora kritikával illetni mint az NB fészek 1/2 NB mézterűt.
Elmondanék néhány negatívumát, ha már megszólítottál, de nem szeretnék Döbrögi lenni, remélem nincs pálcád.
Tehát az NB fészek akácon óriási!
Így csak töredéke lehet a méztermés, mint mondjuk egy egy fiókra korlátozott egyenlő lépes 1/2NB-ben.
Véleményem szerint ez akkora hibája, hogy már csak ezért is felejtős.
Biztosan szép a fészekben lévő népes méhcsaládot nézegetni, de ettől többet nem ér.
A két keretméret miatt nem lehet lépátfüggesztést alkalmazni, valójában ez a másik bukta.
Ez igazából nem is rakodó kaptár!
A Hunor keretméret a rakodó rendszer határa!
Már a KB keret sem úgy működik mint a Hunor, de ez külön fejezetet igényel.
Automata rajzást idéz elő, mert megszorul, és mivel nem lehet lépet átfüggeszteni megállt a tudomány.
Végül is nem tudom kinek válaszolok, kezdőnek, vagy haladónak, esetleg profinak?
Még mielőtt összevesznénk ki merem jelenteni, hogy ez a rendszer a méhészeti technológia csődje.
Természetesen aki mást nem próbált és nincs összehasonlítási alapja, neki jó lehet.
Méz ebben is van, de nem jó helyen!
Az óriási fészek, egy "méztemető", nem beszélve a rengeteg nyitott fiasítással akác alatt, ami olyan a méhcsaládnak mint az IFÁ-nak a pótkocsi.
Én teljesen akác centrikusan alakítom ki technológiámat, tehát alap az anya korlátozása!
Ebben a rendszerben ez nem lehetséges jó szinten, vagy sehogy sem, így 30-50%-al kevesebb tiszta akácméz kerül a hordóba, mert a fészekben vegyes méz lesz.
Ez egy olyan öszvér kaptár ami nehezen szerethető, egy igazi nyűg.
Egy egyenlő lépes bármilyen rendszer simán lenyomja.
Mit írjak még róla?
Méhészkedni lehet benne, csak termelni nem.
Egy példával szeretném szemléltetni mekkorát vét az aki nem korlátozza az anyát.
Ugorjunk egy jó nagyot, egészen a napraforgóig.
Abban az időben sok anyát leváltanak a családok.
És pergetésnél mit veszünk észre?
Háromszor annyi méz van ezeknél a családoknál.
Valójában súgnak a méhek, és ezt kell akácon lemásolnunk.
Fel kell borítani a méhcsalád munkamegosztását, hogy minél több kijáró méh induljon hadba!
Ehhez korlátozni kell, de ebben a rendszerben lehetetlen?
És most jön a csattanó, igaz a kollégám NB fészek NB mézteret használ, ez nem ugyan az!
Felülről a fészekbe lenyom egy függőleges anyarácsot.
Tesz rá egy vízszinteset is, és közben felhúz vagy 3 fiast.
Jónak tartom, de brutál ha meghordják.
NB fészek 1/2 méztér?
Ne bánts Ludas Matyi, de most én "ütöttelek"!
Sajnos jót nem tudtam róla írni.
A kemény kritikáért bocsánat!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila