A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077903 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #210 Dátum: 2016. Március 19. 02:17 »
"Én is sok helyről hallottam, hogy náluk megvolt a generációváltás. 3-4 NB kereten vannak a méhek."

Kizárt hogy generációváltás történt volna, a  telelő méhek egyrészének rövidebb lett az élettartama. A maradék 3-4 keretnyi méh több mint valószínű, hogy javarészt még tavalyi lehet a szerencsésebb egyedekből.
 Nem akarnám az ördögöt a falra festeni, de lehet ez Nosema ceranae is. A szűkítgetés önmagában ebben az estben édeskevés lesz, és még sokminden más is.  De hamarosan kiderül ez, mert ha nincs komolyabb baj, akkor egyesítés után akár fejlődésnek is indulhatnak. A ceranae-re jellemző tünet, hogy ilyenkor csappan a nép, de szinte kizárt hogy egységes stádiumban lenne  állományi szinten.

« Válasz #211 Dátum: 2016. Március 19. 07:19 »
Barger!
A méhcsaládok korösszetételére vonatkozó generációváltás egy hosszabb folyamat, valóban látni már kikelt fiatal méheket, de Roboturnál van a pont.
Ez számszakilag sem jön össze, meg sehogy sem.
Ha figyelembe vesszük, hogy ma átlagosan 2-2.5 Kg-os családoknak kéne lenniük, akkor ez 20-25.000 méh kikelését feltételezné. (van ahol örülnek az 1-1.5 kilós családocskáknak is)
Ennyi petét sem igazán raktak eddig le a méhanyák, nemhogy 21 nappal ezelőtti időszakban!
Én is hallottam már 5-6 keret Hunor táblás fiasról, de azt senki nem látta!
Maradjunk a realitás talaján.
Amikor lezajlott a generációváltás, annak jól látható jelei vannak, és érezzük is, vagy nem.
A fiatal méhek szelídebbek, nem szúrnak, valamint 1 óra magasságában tájolnak.
A napokban lévő jó időben ez a tájolás még gyengusz.
Ahogy megyünk előre az időben, a tájolás későbbre esik, és a méhek kelési ütemében erősödik.
Legalább is reméljük.
Ha hirtelen mennek el a téli méhek, akár még ijedtségre is adhat okot, de ez természetes.
A fiatalok még csak benti munkások, az öreg méhek meg a túlvilágra távoztak.
Jó volt a gondolattal eljátszani, de a részleges, vagy teljes generációváltás a hónap vége előtt nem várható.
Ez ismét attól függ, hogy az ország mely részén méhészkedünk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #212 Dátum: 2016. Március 19. 08:11 »
 A valódi ok ismerete nélkül, nem lehet hathatósan tenni semmit. Pontosabban lehet, de nem biztos hogy hasznosat. Például ceranae esetén a családok megfontolatlan egyesítése esetén lehet hogy csak megfertőzünk még egészséges, vagy kevésbé fertőzött családokat. Vagy hallgatunk az atkát kiabálókra, ( nem kizárt a kettő együtt sem) és alapos furettózásba kezdünk. Szinte biztos a teljes totálkár. Érdemes alaposan körüljárni, másokkal is konzultálni, megnézni, félre kell tenni a szakmai önérzetet a hellyes diagnózis felállítása miatt, hogy menteni lehessen a menthetőt. Nincs idő sokáig siratni azt ami már nincs, felesleges. Azt kell nézni ami maradt, és azzal mit is lehet érdemben kezdeni.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #213 Dátum: 2016. Március 19. 16:44 »
Üdvözletem  !  Gyors vizsgálatot tartottam ma a családoknál, és az egyik családnál láttam kirágott idei anyabölcsőt.A méhek  6  NB lépen vannak.A fészek közepéből vettem ki lépet és azon volt bölcső , valamint zárt és nyitott fiasítás egyaránt  található.   14 fokot mutatott a hőmérő,de a szél is fújt élénken így nem zavartam - hűtöttem a fészket feleslegesen. Ha a hőmérséklet engedi pár nap múlva megnézem az t a családot ismét .Várom a véleményeket , észrevételeket . Köszönettel  :nyuszt

*

Nb18

• 797
« Válasz #214 Dátum: 2016. Március 19. 19:54 »
Sziasztok!

Elvégeztem az állományom nagy részén a futó vizsgálatot és a szűkítést. A kép vegyes a családok állapotáról és fejlettségéről. Ami fontos, hogy ugyanannyi családom van, mint ősszel volt. Én ebből azt vonom le, hogy talán túl sok dolgot nem hibáztam el a télre való felkészítésben.
A családok nagy részét 5 keretre "húztam le" ezeknél 3 keretben van fias és nagyjából megegyező arányban vannak a 6 és a 4 keretre szűkített családok.
Friss virágpor van szépen és itt-ott látható friss nektár is.
Én is tapasztaltam, hogy mintha lett volna egy megtorpanás a fiasításban. Nagy része néhány napos, a többi fedett.
Ha innentől az időjárás normális kerékvágásban haladna, szerintem szép családok tudnának fejlődni akácra.
De az még messze van...

Nb18
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 19. 21:06 írta Nb18 »

*

barger

• 173
« Válasz #215 Dátum: 2016. Március 19. 20:07 »
Nyuszt,
Fiasításos kereten volt vagy valahol messzebb a fészektől? Én is találtam kirágott bölcsöt. Tavaly őszi anyaváltás. A többi tünet ugyanaz mint nálad.
Baranyi Gergely

*

Nb18

• 797
« Válasz #216 Dátum: 2016. Március 19. 20:17 »
Én is úgy gondolom, hogy tavalyi bölcső lehet, főleg, hogy ha van fiasod is.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 19. 20:23 írta Nb18 »

*

nyuszt

• 131
« Válasz #217 Dátum: 2016. Március 19. 20:37 »
Barger    Nb18   !   A fészek közepéből vettem ki az említett lépet , és ezen a lépen voltak nyílt és fedett fiasítások is  . Lehet hogy tévedek de friss /idei /anyabölcsőnek vélem.Egyébként még múlt év október végén , amikor jó idő volt,  nem láttam bölcsőt a családnál.

« Válasz #218 Dátum: 2016. Március 19. 21:18 »
Na akkor hány fiasa is van mostanság a szépnek mondható családoknak?
Ma több megbízható kollégától érdeklődtem, hogy állnak a méhek, mennyi fiasuk van.
A válaszok elég egybehangzóak voltak.
Tolna meggyében 3 keret NB fiasa van a szép méhcsaládoknak.
Van aki ezt meg is mérte, és 16 négyzetdecit mondott!
Közismert, nagy formátumú méhészetből való ez az adat.
A fiasítások általában keretenként 2 nyitott tenyérnyiek, a Hunorosok azt mondták, szinte táblásak.
Természetesen van ettől eltérő kisebb, nagyobb meg ennek a többszöröse "hadováéknál".
Véleményem szerint ahol most 3 keret szép fias van, azok a méhcsaládok a jelenlegi fenológiai állapotnak megfelelőek.
Ennek a fiasításnak a zöme fedett, kevés álca és dupla annyi pete.
Tehát az a lényeg, hogy mennyi a fiasítás, mekkora annak a terjedelme!
Emiatt lehet azzal dobálódzni, hogy 8-9 kereten vannak a méhek.
Ha az 5-6 keretre szűkítettnek több a fiasítása, az a jobb család.
Nem az a lényeg, hogy hány léputcás most a méhcsalád!
Mennyi fiasítást tud a méhcsalád  akácig felnevelni, úgy, hogy abból időre kijáró méh legyen.
A jelenlegi népből a mostani információim alapján, mindössze 15-20%  idei méhecske.
Tehát a generációváltás még egyáltalán nem volt meg!
A fenti megállapítások mindenkinek (velem együtt) az egybehangzó véleménye.
Üdv:Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #219 Dátum: 2016. Március 19. 21:55 »
Attila!

Szerintem sincs még generációváltás. Még csak itt-ott lehet látni a kis szürke nyusziméheket! ;)
Nálam is napközben részben fednek 8-9 keretet, de ha megnézném reggel 0 fok környékén, biztos nem látnék a meleg takaró alól kikandikálni egy lábikót sem. És az a hiteles mérce!

Nb18

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #220 Dátum: 2016. Március 19. 21:56 »
Szerintem is reális ez a fiasítás mennyiség. Idei évben gyengébbek népességre a családok, átlagosan 5 keret méh. Nagy átlagban 4 keretben van fiasítás, ennek a felülete nagyjából 20-25 cm átmérőjű. Tehát 15 dm2 körüli. Én viszont úgy látom, arányaiban kevesebb a fedett fiasítás mint a nyitott. Szintén csak átlagosan 6 keretre vannak szűkítve a családok.

« Válasz #221 Dátum: 2016. Március 20. 20:52 »
Szervusztok!
Mezei Attila vagyok.
Nem túl rég,csak a 2000-es évek elején kerültem kapcsolatba a méhekkel,tehát nincs akkora tapasztalatom,mint itt sok méhésztársnak,de gondolom ezt a kérdést azért bátran feltehetem:
Az illetékes úrtól(nem cinizmusként írtam)szeretném megkérdezni,hogy mi a probléma az NB fészek+fél mézteres rendszerrel?
Válaszát előre is köszönöm,és nyugodtan tegezhet!

*

barger

• 173
« Válasz #222 Dátum: 2016. Március 20. 21:21 »
Szia LudasMatyi!

A választ a kaptáras topicban megtalálod, de címszavakban.
Nem tudsz átfüggeszteni. Nagy a fészek, Attila úgy mondaná automata rajzás. Akácon nem tudsz korlátozni, vagy hajlítgathatsz anyarácsot hogy mondjuk 4-5 keretre korlátozd az anyát. A fészek rengeteg mézet elnyel. Amit oda hordanak elvenni macerás, és a különböző keretméret miatti pergetési nehézség csak ez után jön. Hobbiméhésznek tökéletes, csak bölcsőzzön hetente.
Baranyi Gergely

« Válasz #223 Dátum: 2016. Március 20. 21:23 »
Kedves Ludas Matyi!
Nem tudom melyik illetékes úrra gondoltál, de én is szívesen válaszolok.
Előadásim témája a kaptártípusok összehasonlítása.
Ebben külön kitérek erre a rendszerre, és előre elnézést kérek a használóitól.
Semelyik típust nem merném akkora kritikával illetni mint az NB fészek 1/2 NB mézterűt.
Elmondanék néhány negatívumát, ha már megszólítottál, de nem szeretnék Döbrögi  lenni, remélem nincs pálcád.
Tehát az NB fészek akácon óriási!
Így csak töredéke lehet a méztermés, mint mondjuk egy egy fiókra korlátozott egyenlő lépes 1/2NB-ben.
Véleményem szerint ez akkora hibája, hogy már csak ezért is felejtős.
Biztosan szép a fészekben lévő népes méhcsaládot nézegetni, de ettől többet nem ér.
A két keretméret miatt nem lehet lépátfüggesztést alkalmazni, valójában ez a másik bukta.
Ez igazából nem is rakodó kaptár!
A Hunor keretméret a rakodó rendszer határa!
Már a KB keret sem úgy működik mint a Hunor, de ez külön fejezetet igényel.
Automata rajzást idéz elő, mert megszorul, és mivel nem lehet lépet átfüggeszteni megállt a tudomány.
Végül is nem tudom kinek válaszolok, kezdőnek, vagy haladónak, esetleg profinak?
Még mielőtt összevesznénk ki merem jelenteni, hogy ez a rendszer a méhészeti technológia csődje.
Természetesen aki mást nem próbált és nincs összehasonlítási alapja, neki jó lehet.
Méz ebben is van, de nem jó helyen!
Az óriási fészek, egy "méztemető", nem beszélve a rengeteg nyitott fiasítással akác alatt, ami olyan a méhcsaládnak mint az IFÁ-nak a pótkocsi.
Én teljesen akác centrikusan alakítom ki technológiámat, tehát alap az anya korlátozása!
Ebben a rendszerben ez nem lehetséges jó szinten, vagy sehogy sem, így 30-50%-al kevesebb tiszta akácméz kerül a hordóba, mert a fészekben vegyes méz lesz.
Ez egy olyan öszvér kaptár ami nehezen szerethető, egy igazi nyűg.
Egy egyenlő lépes bármilyen rendszer simán lenyomja.
Mit írjak még róla?
Méhészkedni lehet benne, csak termelni nem.
Egy példával szeretném szemléltetni mekkorát vét az aki nem korlátozza az anyát.
Ugorjunk egy jó nagyot, egészen a napraforgóig.
Abban az időben sok anyát leváltanak a családok.
És pergetésnél mit veszünk észre?
Háromszor annyi méz van ezeknél a családoknál.
Valójában súgnak a méhek, és ezt kell akácon lemásolnunk.
Fel kell borítani a méhcsalád munkamegosztását, hogy minél több kijáró méh induljon hadba!
Ehhez korlátozni kell, de ebben a rendszerben lehetetlen?
És most jön a csattanó, igaz a kollégám NB fészek NB mézteret használ, ez nem ugyan az!
Felülről a fészekbe lenyom egy függőleges anyarácsot.
Tesz rá egy vízszinteset is, és közben felhúz vagy 3 fiast.
Jónak tartom, de brutál ha meghordják.
NB fészek 1/2 méztér?
Ne bánts Ludas Matyi, de most én "ütöttelek"!
Sajnos jót nem tudtam róla írni.
A kemény kritikáért bocsánat!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

barger

• 173
« Válasz #224 Dátum: 2016. Március 20. 21:32 »
Én mondtam :)
Baranyi Gergely