A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1079678 megtekintés
*

ata67

• 526
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #135 Dátum: 2015. December 26. 09:20 »
Ata67: Az atkairtás szempontjából biztosan jó a fiasítás kivillázása, de egyébként szerintem az anyákat ez nem állítja meg és folytatják a peterakást, esetleg más lépen. Úgy rémlik, hogy Te is a Mecsek déli oldalában vagy. Nyílik felétek is az illatos hunyor? Nálunk már tömeges.

Adamez!
A város keleti részén vannak a méheim, családi ház kertjében, a Pécsbányai részen. Sok az akác mifelénk, és van hárs is, szerintem a Gesztenyést is elérik. A gesztenyét abban az esetben érik el, ha átrepülnek kb. 60 méter magas dombon. (Légvonalban 2 kilométerre van). Ezt nem tudom megítélni, van aki azt mondja, nem repülnek át. Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy szépen gyűjtöttek a hársról, és ahhoz szerintem nem lett volna elég, ha csak völgybéli hársfákról gyűjtenek.
Illatos hunyor van mifelénk is, de mostanában nem néztem nyílik-e.
A kivillázással együtt megspricceltem a néhány fiatal fias keretet 8 %-os tejsav oldattal (9 dl vízhez 1 dl 80 %-os tejsav). Nyári kezelésnél tapasztaltam, hogy a fiasítás elpusztult tőle. Most még nem kívánatos, hogy legyen fias, ezért direkt belefújtam a szert a sejtekbe. A kivillázott fiasból előbújó atkák is találkoznak a szerrel, ezért kevés esélyük van tovább szaporodni. Azt tapasztalom, hogy a 8%-os tejsav oldattól is hullik az atka.
Jól emlékszem Adamez, hogy Te is kísérletezel tejsavval?

« Válasz #136 Dátum: 2015. December 26. 17:12 »
Még nem próbálkoztam tejsavval. Eddig a nyár végi amitráz sorozat és egy oxálsavas csurgatás fiasításmentes időben elegendő volt.

Szerintem a 60 méteres domboldal meg sem kottyan nekik. Nekem a méheim két hegyvonulat között vannak, és ma is láttam gyűjtőméhet legalább 150 méterrel a méhes felett. Nyáron még könnyebben repülnek.

Jó helyen lehet a méhesed, ha ennyi mindent elérnek.

« Válasz #137 Dátum: 2015. December 26. 17:19 »
Látom a saját állományomnál a jelenséget. Felül csak egy fólia úgy mint nyáron, két ujjnyira hátrahúzva. Folyik le róla a víz, a menekülőtér totál vizes és a rostaszövetről csöpög vissza a fóliára. Ma szándékozom tenni rájuk valamit, de már korábban kellett volna. Sajnos egyéb okok miatt ezt nem tudtam időben mindegyiknél megtenni. Mitől lehet ez a jelenség? Szerintem attól van, hogy igyekszem erős családokat tartani és vélhetően ezeknél a népes családoknál akad fiasítás ebben az enyhe decemberben. Örülök-e neki vagy sem, az már más kérdés. Na most ugye akkor ott hő is van. Aztán ez a magasabb hőmérsékletű levegő a fóliánál hirtelen  találkozik egy sokkal hidegebbel ezért a fólián páralecsapódás képződik. Ez zavar. Kiváltképpen azért, mert jövő hét végére már nappal is mínuszokat mondanak. Be fogom tehát takarni a családokat. Egyébként már november elején be szoktam takarni őket. Nálam ez már évtizedek óta bevált módszer. Persze vannak akik másképp csinálják. Ők is úgy csinálják, ahogy jónak látják.

Volt több olyan családom is, ahol a hátrahúzott fólia felett volt még gyékénypárna is. Ugyanolyan nedves volt a fólia, mint azoknál a családoknál, ahol nem volt gyékénypárna. Ennek a tetejébe még a gyékénypárna is tiszta víz volt. Eddig én is zárókezelés után takartam, de most inkább levettem minden takarót, és csak egy akkora fóliát tettem rájuk, ami éppen fedi a fürtöt, körben semmi. A szellőzőket is kinyitottam. Azt szeretném elérni, hogy az anyák abbahagyják a petézést. Majd betakarom őket január végén, vagy legkésőbb a tisztuló kiröpüléskor.

« Válasz #138 Dátum: 2015. December 26. 23:19 »
nincs, mert ugyanúgy van mint a nyáron, semmi takarás, a fólia kettő, inkább egy ujjnyira hátrahúzva

Szellőztetető kinyitva.
A pára távozásának alsó kijárónál,farost és Sztiropol
kaptárnál nincs esélye.
Ha nem nyítnék szellőzőt tiszta lucsok lenne az egész
belseje a kaptárnak-keretek ,méhek-a méz felhígulna.
Semmivel sem fogy több méz,a méhek csak a fürtöt fűtik.
Tavasszal ,a jó idő az állandó virágpor hordás után kell csak
takarni.
Úgy 25 éve így teleltetünk.
Csúnya nagy szám jönne ki ha összeadnám az ez
idő alatt áttelelt családokat.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2015. December 27. 21:06 írta Csányi Antal »

« Válasz #139 Dátum: 2015. December 29. 19:52 »
robi 75,

Igen, köszönöm a kiigazítást. A kijáró szűkítve van, a családok is szűkítve vannak, oldaltakarók bent vannak  és nyitott aljon teleltet a méhész...:-)

Csányi Antal,

A pára távozásának alsó kijárónál,farost és Sztiropol
kaptárnál nincs esélye.

Pontosan úgy van, ahogy írod.:-)

Én egyébként már késő ősszel takarom a családokat. Télen és kora tavasszal nem zavarom őket. Szűkítve teleltetek, ősszel ezzel több munkám van, viszont tavasszal talán kevesebb. Április elejéig-közepéig "nincs gondom". Várok. Először szép lépekkel bővítem a családokat majd szűzléppel. Nem tudhatom, hogy milyen lesz a tél és mikor kezdődik a tavasz. Lehetséges, hogy február elejétől már "jó idő van" a fejlődéshez. Kétségtelen, hogy az eddigi időjárás nem kedvezett. De ez most így alakult. Alakulhatott volna másképp is. Én fontosnak tartom, hogy egy pl. egy 6 léputcás család sokkal jobban fejlődik tavasszal ha 6 keretre van szűkítve, mintha mind a tíz keret bent lenne a kaptárban. De mivel mindannyian más nagyságú állományt kezelünk és mindenkinek más a technológiája ezért ez örök vitatéma marad. Mondhatjuk azt, hogy több jó megoldás is létezik...:-)

« Válasz #140 Dátum: 2016. Január 10. 19:08 »
Ma sétálgattam egy kicsit a kaptáraim előtt.
Szép nyugalomban vannak, a hó olvad a kaptárakról. Hál istennek nincsenek olyan nyomok a kaptárak előtt ami bármi féle problémára utalhatna.
Lassan készíthetem a dézsát a lepénygyúráshoz.
Ma elkészültek az új kaptárak is felét el is hoztam, holnap megyek a többiért. Vége a téli pihenésnek, nekiveselkedhetek a munkának, ami most először próbaképp a kaptárfiókok meg alkatrészek olajban való kifőzésével kezdődik.

Üdv. jani bátya

« Válasz #141 Dátum: 2016. Január 12. 18:24 »
Ma akinek volt kedve és ideje mint például nekem ;D hallhattam a méhek hangját.
A dél utáni órában a napsütéses szinte tavaszi időben jót röptettek a méhek az utóbbi napok bezártsága után.
Kellemes és jóleső érzés volt hallgatni a zsongásukat és megnyugtató, hogy kivétel nélkül még minden család életben van .

Üdv. jani bátya

« Válasz #142 Dátum: 2016. Január 13. 17:42 »
Sziasztok!

Ez az enyhe idő jót tesz a méheinknek január közepén?
Esetleg kimondottan hátrányos a telelő méheknek?

« Válasz #143 Dátum: 2016. Január 13. 18:33 »
Oldirty!
Kérdésedre nem lehet egy szóval válaszolni.
Erről már több cikket is írtam, de akár könyvet is lehetne, mert Magyarország klímája olyan változatos, hogy nem egyszerű a válasz.
Véleményem szerint a rövid ideig tartó felmelegedésnek még jótékony hatása is lehet.
A méhcsalád szépen tud a méz után vonulni, egyébként ezt kívülről lehet is hallani, sokan megijednek, mert anyátlanságot vélnek.
Az sem mindegy, hogy hol van a méhészet.
Baranya megye déli részén, a Villányi hegy alatt, szubmediterrán az éghajlat, a Papuk Hegy irányából, az Adriai tengeri áramlat szinte akadálytalanul be tud jönni.
15 évig ott teleltem, és ha a Papuk Hegyet teljesen lehetett látni, akkor hamarosan időjárás változás vette kezdetét.
Ha csak a kontúrja látszott, akkor napokig állandósult az időjárás, nem jöttek a frontok.
Nem tudom a sok ott tanyázó méhész (Dohos, Csányi, Varga, Rontó, Kovács), hogy csak az 1.000 család fölöttieket említsem, figyelik e ezt?
Nógrád, és Borsod megyében teljesen más az éghajlat.
Miért írom ezeket?
Mert északon a tél folyamán, egy rövid ideig tartó felmelegedés amikor a méhek megmozdulhatnak, maga az álom.
Délen, meg lehet, hogy rémálom, mert ott egyébként is melegebb van, így beindulhatnak az anyák.
Megjegyezni kívánom, hogy ezért választottam magamnak egy olyan telephelyet, amely hűvös, szélvédett.
A mostani felmelegedésben semmi gondot nem tapasztaltam, nálam.
Máshová a fenti írásom valamelyik része lehet igaz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #144 Dátum: 2016. Január 13. 21:34 »
Tisztelt méhésztársak,

az elmúlt napokban itt délen kicsit mocorogtak a méhek. A rakodó kaptárak kijáróinál és benne
megjelentek az elhullott méhek a tisztogatás eredményeként(alsó kijáró). Hétvégére lehűlést mondanak,
szerintetek érdemes-e kipiszkálni a többi hullát - hogy később tökéletesen szellőzzön - nehogy havazásnál
befagyjon, így csökkentve a légcsere optimális mértékét?

Köszönettel: Kerekes.Batya ::)

*

robi 75

• 1014
« Válasz #145 Dátum: 2016. Január 13. 21:41 »
Természetesen, főleg ha egérrácsod is van, azon keresztül amúgy is alig tudják a merev hullákat kicibálni. Összeszokott gyűlni mögötte.
Üdv:robi

« Válasz #146 Dátum: 2016. Január 14. 08:14 »
Idén mi nem használtunk rácsot. Inkább a szűkítőket szabtuk át. Gondoltam, segítek nekik én is takarítani, de a 15fokban patyolatra pucolták az aljakat unalmukban...

« Válasz #147 Dátum: 2016. Január 31. 11:28 »
Ne csak az OMME-val foglalkozzunk!
Tegnap Kaposváron sok méhész megkeresett, és dőlt belőlük a panasz.
Bizony van rendesen gond a méhekkel.
Most nem arról szeretnék beszámolni, hogy hány méhcsaládot csuktak be, de van veszteség rendesen.
És még szerintem korai a "HAPPY", meg, hogy kiteleltünk.
Egyáltalán mikor telelelünk ki?????????
Nem elég ismételni, amikor megtörtént a generációváltás!
Baranyában minden méhészetben minimum pete, de sok helyen tenyérnyi fedett!
Veszik ezerrel a cukorlepényt, és piszkálják a méheket.
Ahol már most élelem gond van, azoknak a családoknak kidobott pénz a cukorlepény.
Azt viszont el kell dönteni, hogy a cukorlepény a serkentést szolgálja, vagy "vénás injekció", életmentés?
Pláne ebben az időszakban a virágporos lepény....
Az tuti KO a családnak.
Ilyenkor leszűkíteni, bedurrantani a méhcsaládokat?
Felér az öngyilkossággal.
Teljesen meg voltam rökönyödve, hogy miket nem csinálnak a méhészek.
Nem hiába mondta Bross, hogy dupla annyi méhcsalád van Magyarországon mint 10 éve, a méztermés meg nem nőtt.
Nem kéne azonnal rávágni, hogy mert sz@r évek voltak!
Olyan szélsőséges technológiákat próbálnak a méhészek alkalmazni, hogy az elképesztő.
Egyet eltévesztenek, ezt a méhecskékkel is közölni kéne.
Általában állomány szinten 1-2 léputcával gyengébbnek mondják a méhcsaládokat, de vannak akik még ennek is örülnének.
Három-négy  méhész volt mindössze megelégedve a méheivel.
A viasz ára az egekben,(2.400-2.500) keretléc hiány a piacon.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #148 Dátum: 2016. Január 31. 12:16 »
Ráadásus a  2000 forintos akác is a fasorba van.
Felénk hál istennek nincs fias, a jó idők elkerültek, meg a mostanra beharangozottból sem lessz semmi. A méhek nyugodtan telelnek, de aki most ba@assa őket, az nagy eséllyel kivégzi a családokat. Ők nem sok vizet fognak zavarnak.
Nem kell megijedni, sok a kókányoló hozzánem értő méhész, akiknek általában egész évben szir- szarok a családjaik, ez lehet 100-120 családos is! Ez a tapasztalatom.
Kb négy öten vagyunk akiknek ütősek a méhei, de 1 kivételével nem megyünk egymásra, tartsuk a 3-5 km- ert, a többi nem ellenfél, azoknak mikor már másodjára pergetünk repcén !csak erősödnek a méhei ;Dutánna rajzanak ;Dutánna megint erősödnek ;D.
Üdv:robi

*

Nb18

• 797
« Válasz #149 Dátum: 2016. Január 31. 13:47 »
Valóban egyesek hajmeresztő dolgokat csinálnak a méhekkel. A véleményem az, hogy ilyenkor a méhésznek a helye egy fenyőgyanta, vagy hársfa illatú műhelyben a duruzsoló kályha mellett van.

Robi75!

Hál istennek én is jóban vagyok az összes helyi méhésszel. Próbálunk minél jobban tekintettel lenni a másikra, amennyire a lehetőségeink engedik, továbbá sokat egyeztetünk az épp aktuális legelő állapotáról, különböző műveletek elvégzéséről (atkaírtás, pergetés, anyakorlátozás). Rendszeresen egyeztetjük a házi eladás árait is, nincs egymás alá vágás, a másik piacának elszipkázása.

Nb18