A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1080008 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #105 Dátum: 2015. Október 19. 14:59 »
Zümi!

A trisóból egy üsthöz (kb 60literes) én két csomaggal tettem.A kereteket össze kell kötözni drótozni az üst nagyságától főggő mennyiségben, amennyi még szélességre belefér. Így nem egyenként kell őket kezelni. Egy hosszú kampós eszközzel ajánlatos be és kiszedni öket a forró fürdőből. Illetve megfordítani, mert nállam nem lepte el a víz a kereteket. De még így is haladósnak mondható, de percre nem tudom megmondani, de szemmel látható a folyamat amikor a viasz foszfátozódik. Minél forrób a víz, annál gyorsabb és hatékonyabb a folyamat, a kész kötegeket magasnyomású mosóval öblítheted is.

« Válasz #106 Dátum: 2015. Október 19. 15:04 »
Szerintem több vizet, meg trisót használtok mint amibe az új keretléc kerül.
Arról nem is beszélve, hogy mennyit dolgoztok, a víz forralásához mekkora mennyiségű energiát használtok.
Ha gázzal fűtitek a bográcsot már nem is kell számolni.
Főzzetek inkább egy jó kiadós pörköltöt, közben drótozzátok az új kereteket.
Megígérem többet nem kötekedek, ti meg ígérjétek meg, hogy abbahagyjátok ezt a boszorkánykonyhát.
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #107 Dátum: 2015. Október 19. 15:22 »
Idézet
Főzzetek inkább egy jó kiadós pörköltöt, közben drótozzátok az új kereteket.
Megígérem többet nem kötekedek, ti meg ígérjétek meg, hogy abbahagyjátok ezt a boszorkánykonyhát.

Egye fene! Jó évet zártam, belefér az új keret :)
Jó lesz a kazánba gyújtósnak. Ég a rajtamaradt maradék viasz mint a zsír ;D
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #108 Dátum: 2015. Október 19. 16:03 »
Hát ki hogyan van vele, sokan felhasználják a régi kereteket némi kapargatás után. Ez a főzési módszer régi, Zsidei Barnabás A méhészkedés 12 hónapja című könyvében is olvasható. Még mindíg jobb ha kifőzik, mintha csak kapargatják. Magam is csak a jobbakat használom fel, jó az ha van tartalékba.

« Válasz #109 Dátum: 2015. Október 19. 19:23 »
Egy keretlécet szerintem kétszer lehet műlépezni. A forró szódás oldat mindent elpusztít, de ezt feltétlen meg kell csinálni. Ha valaki veszi a fáradtságot és elvégzi, megfelelő. Itt a lép kora sokkal többet határoz meg.

« Válasz #110 Dátum: 2015. Október 20. 16:08 »
Sziasztok én nem vagyok régi motoros de én az újonnan épített de herés vagy nem olyan szépen épített keretet kivágom és az a keret már soha többé nem kerül vissza ez a sorsa minden kivágott keretnek.  Jó lesz viaszolvasztáshoz gyújtósnak  Öreg  méhész mesterem azt mondta ne ezen spórolj  ;)

« Válasz #111 Dátum: 2015. Október 20. 17:24 »
Mi az a nem szépen épített, vagy herésített keret? Ha jó hordásban, éppíttetel nem lesz gond. A herésítés természetes jelenség, biztosítani kell a méheknek lehetőséget a here fias számára, éppíttető keretekkel. Vagy hagyni hogy beálljon egy természetes egyensúly, a család összetételében. Én az utóbbi szerint járok el, nem használok éppíttető keretet.
Nállam csak az szokott előfordulni, hogy esetleg napraforgón néhány keretet nem teljesen építenek ki. Természetesen eszemágában sincs ezeket eltüzelni, majd tavaszon a repcén, vagy akácon befejezik. Nyárvégén őszön a fészekrendezésnél, lehetőleg az öreg szutyok lépek, és a fiatal világosak kerüljenek ki a lendő téli fészekből. Az öregek kivágásra kerülnek, míg a fiatalokat betárolom üres kaptárakba, amellyek aljára diófalevelet rakok.
Természetesen nem égetem el a kis pároztatóim speciális keretecskéit sem, betelepítésenként minden alkalommal. :)

« Válasz #112 Dátum: 2015. Október 24. 17:34 »
Szerintem aki csorgatni akar teheti. Ma negyven családot néztem át, egynél sem találtam fiast. Persze folytattam a locsolgatást az oxállal.

Üdv. jani bátya

« Válasz #113 Dátum: 2015. Október 25. 07:20 »
Tegnap délután szépen repülgettek a méhek, az előző esős hideg időszak után, csalóka ez a jó idő a hőmérő nem mutatott többet mint 12 fok.
Az elmult napokban még némi ujságpapír szigetelés berakással volt munkám, mert félbe maradt az időjárás miatt.

« Válasz #114 Dátum: 2015. November 08. 14:57 »
Ma délelőtt elvégeztem a második Perizines kezelést, reggel még nagyjából össze voltak húzódva, most kint tájolgatnak illetve némi virágpor hordás is akad. Egy ideje talán nincs már fiasítás, így bízok benne, hogy idén már nem kell többször ilyesmivel terhelni őket...Egy hete tüzetesebben átnéztem a családokat és meglepődve tapasztaltam, hogy rendesen meghordták a fészket virágporral és nektárral. 8-9 keretre vannak szűkítve és az általam beetetett cukor nagy része lefedve, viszont a kikelt fias helye az szépen meghordva. A fészken kívüli keretbe is hordanak, pedig arra számítottam, hogy innen még betárolnak a fészekbe. Remélem nem fog gondot okozni, ez az éretlenebb méz. Illetve, hogy lesz még idejük beérlelni megfelelően. Van a közelemben pár hektár repce (gondolom zöldtrágyának hagyhatták) szerintem erről hordják. P

« Válasz #115 Dátum: 2015. November 09. 15:22 »
Az imént átnéztem 16 családot. 8 családban újraindult a fiasítás. Van ahol már némi fedett fiasítás is van, de többnyire álcát és petét láttam. Néhány családnál 2-3 keretre is kiterjed a fiasítás. Van olyan család, ahol még nincs pete, de a méhek már készítik elő a sejteket, az anya meg láthatóan helyet keres a petézéshez. Folyamatos víz és virágpor hordás van, a virágport a friss fiasítás köré hordják. Október 28-án végeztem el a zárókezelést, de ezek szerint szükség lesz még egy újabb atka elleni beavatkozásra.

Valaki írta, hogy 13 kg élelemmel teleltette be a családjait. Ha nála is beindult a fiasítás, akkor ott még lehetnek élelem gondok. Valaki más pedig azt írta, hogy ilyenkor minek nézegetni a családokat. Szerintem olyankor kell nézegetni, amikor erre alkalmas idő, és alapos indok van. Ez most egy ilyen eset.

« Válasz #116 Dátum: 2015. November 09. 18:00 »
Nállunk talán 2 hete volt utoljára olyan idő amikor, minimálisan repültek de folyamatos hordásról már szó sem volt. Igaz láttam én akkor is nagy felzúdulást, egy ifjú kolléga úr  akkor rendezete be a téli fészket. Még másnap is kutatták járták a megbolygatott családokat, persze közben panaszkodott a rablás miatt elpusztult családok miatt...."Mé, mikor szoktad te ezt csinálni?" Lehetőleg augusztusban már az etetés előtt illik kialakítani a téli fészket, (fekvőben) de lagalább elkezdeni kiszelektálni a nem odavaló lépeket... volt a válaszom. De ő mindíg ekkor szokta.. Most mit is mondjak erre, mindenki a saját f....val veri a saját csalánját :). Csak éppen a méheszetben, a mások állományát is veszélyeztetjük hanyag viselkedéssel.

Egyébként itt a napot sem láttuk már jó ideje, nagyon ketté vált az ország időjárása.

*

zümi

• 1382
« Válasz #117 Dátum: 2015. November 09. 18:29 »
Idézet
Valaki írta, hogy 13 kg élelemmel teleltette be a családjait. Ha nála is beindult a fiasítás, akkor ott még lehetnek élelem gondok. Valaki más pedig azt írta, hogy ilyenkor minek nézegetni a családokat. Szerintem olyankor kell nézegetni, amikor erre alkalmas idő, és alapos indok van. Ez most egy ilyen eset.

adamez2!
Én írtam az eleség mennyiségét! Elhiheted nem vagyok túl nyugodt. Megint a szokásos téma lesz januárban kemény cukorlepény ::)

Robotur!
Felénk, tegnap óta 20 fok meleg van :o
Zárókezelést a napokban elvégzem, mert ha megint lesz fedett fias szart sem ér az egész..... :-X
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #118 Dátum: 2015. November 09. 19:41 »
Annyival megtoldom hogy nálam a napraforgó indulására be van rendezve a téli fészek. Szűzlép műlép ott már nincs, mivel napforduló után vagyunk, azokba az anya nem szívesen petéz olyankor már. Napra végére gyönyörűen kialakul a téli fészek, azon csak rontani lehet. Napra után a fészek kereteket csak nézegetni szoktam, teszem vissza ahogy volt, később ráetetek ha kell. Ilyenkor meg már  lesegesse a fiast lenin, ujra petéznek-e? vagy nem? az ő dolguk, ha enyhe lessz a tél lehet hogy mindig lessz náluk valamennyi, örökké lehetne zárókezelni akkor se lenne vége, ott egye meg a fene. Ha jól védekezett valaki ilyenkorra már nincs atka a családoknál, ha maradt is egy-kettő majd megdöglik a télen. Szerintem most már minden beavatkozás a családok nyugalmába egy nagy lépéssel  közelebb visz a nosemához. A méhészek nem a méheket nézegetik ilyenkor már rég, hanem a tévét. Nagy mellényúlásoknak kell lenni annál aki ilyenkor méhészkedni kényszerül.

Üdv:robi

« Válasz #119 Dátum: 2015. November 09. 21:21 »
robi 75!
Október végén nállam, úgy mint  sok más méhésznél akkik nem a közelmúltban kezdtünk, a kaptárak fóliázása az aktuális feladat. Majd február végén, vagy március elején lepényezéskor vetek egy futó pillantást a kaptárba. De akkor sem turkálom még őket.
A napraforgóra én még nem rendezek be fészket, főleg nem télit, mivel léptűzdeléssel fogom meg a napraforgót is. Viszont utánna már igen.