TÉL

• 130 válasz
  • 61281 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:TÉL
« Válasz #75 Dátum: 2017. Január 31. 21:26 »
Igen, beugratós... :D :D
Üdv:robi

« Válasz #76 Dátum: 2017. Február 01. 05:22 »
Robi, ezekből az írásokból már lassan én is tudom kikről van szó :)

« Válasz #77 Dátum: 2017. Február 02. 18:10 »
Most olvastam a Facebookon, hogy van aki már ki is telelt, és ezt kész tényként közli.
Én ezzel a megállapítással még várnék a generáció váltásig.
Addig még nagyon "esendők" a méhcsaládok.
Amíg az öregeket nem váltják le az idei fiatalok, csak vágyakozhatunk.
Ma egyébként az egyik kolléga megkért, hogy nézzek rá felülről néhány családjára, mivel tartósan külföldön dolgozik.
Kicsit repkedtek a méhei a 8 fokban.
7 családra pillantottam rá, kicsit széjjel vannak már terülve, olyan 5-6 léputcán.
Véleményem szerint sokan örülnének annak amit láttam nála.
Belső ürítkezés nuku, méz rendben.
Mi kell ettől több?
Olvastam olyant is, valakinek annyira erősek a méhei, hogy 10NB-n telelteti.
Lehet az 18-on is, ha csupán 5 léputcás.
Azért a kollégák bolondítására maximálisan megfelel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #78 Dátum: 2017. Február 03. 18:18 »
"Most olvastam a Facebookon, hogy van aki már ki is telelt, és ezt kész tényként közli."

Minimum a naptári tavasz kezdetéig, várhatana ezzel a kijelentéssel. A generáció váltás, az én logikám szerint már erőteljesen a tavaszi időszak történése. Mivel tavaszon a generáció váltásig is van lehetősége a méhtartóknak, "pozitív" hatású "szakszerű" beavatkozásaikkal, sikeresen segíteni a méhcsaládok leépülését. Ha esetleg ezt elmulasztották volna  megtenni, a betelelés, és a telelés idején.  :)

« Válasz #79 Dátum: 2017. Február 03. 19:54 »
Létezhet ez?

« Válasz #80 Dátum: 2017. Február 03. 20:02 »
Több képet láttam ma különböző internetes portálokon, ahol láthatóan szépen repültek a méhek.
Ez örvendetes, viszont egy kaptár kijárójáról sem vették le a méhésztársak a téli egérszűkítőket.
Volt ahol gépjármű levegő szűrője, vagy egyszerűen a szokásos, sűrű lyukú egérszűkítők akadályozták a méhek tisztulását.
Nem szerencsés a bélsárral teli méheket, áterőszakoltatni ezeken a fizikai akadályokon.
Gyakorlatilag a kirepülésük előtt kipréselődik belőlük az ürülék.
Véleményem szerint vegyétek le ezeket a gátakat, nem nagy munka.
A egerek ilyenkor már kussolnak, és az egész művelet egy mozdulat.
Apró figyelmesség, de engedjetek szabad utat annak, ami nem a kaptárba valló!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #81 Dátum: 2017. Február 05. 21:56 »
QUQURIQ !!!

Figyelem!
..ha már nem mond havazást, el ne felejtsétek a havat  a kaptárak előtt 1-1,5 m ellapátolni!
Miért?
Hogy a maradék hó, mihamarabb leolvadjon, így a hazatérő méhek le tudnak szállni a hideg időben felmelegedni, hogy mihamarabb visszarepüljenek a kaptárjukba!

Kiskakas

« Válasz #82 Dátum: 2017. Február 07. 10:19 »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #83 Dátum: 2017. Február 07. 10:48 »
Sajnos így van, én 20 km-rre járok dolgozni és figyelgetem a táblákat, hát elég siralmas a hó alól előbukkanó kép, ráadásul megint mondja a mínusz tíz fokokat, és nem lesz rajta egy deka hó sem, nem tesz jót a már megviselt növényeknek.
Na majd kiderül, lehet hogy nem sok repce marad de méhcsalád is kevesebb lesz az biztos, annak is a felét semminek sem hívják.
Üdv:robi

« Válasz #84 Dátum: 2018. Január 27. 09:08 »
Az időjárás ilyetén változása miatt szerintem át kell újra gondolni a téli takarást. Itt nagyon eltérnek a vélemények a méhészek között, de a szellősebb fészek talán hasznosabb ebben az időben.

*

wr

• 1014
« Válasz #85 Dátum: 2018. Január 27. 10:29 »
A fészek az ne legyen szellős, a kaptár legyen az. Az égvilágon semmilyen takarást nem használok, sem a kaptárban sem azon kívül. Van aki még a nikecell kaptárjában is takargat, és már pakolgatja be a lepényeket is mert 3-4 keretben már fiasa van.  :) Lepényt sem adok a családjaimnak. Amire szükségük van ilyenkor azt megkapták augusztusban. Nem is petéznek az anyáim másfél hónapja folyamatosan, most kezdték el itt ott.
A fiasítást márciusban kell hogy kiterjesszék nem pedig januárban. Az olyan méhészetekben nem kell csodálkozni a nozémán, meg azon sem hogy akác utánra annyi lesz az atka hogy nem bírnak vele, ezért mérgezik a családokat már tavasszal is, meg utána egész évben.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #86 Dátum: 2018. Január 28. 15:17 »
Egyetértek. Akkor kell a takarás, melegítés, amikortól kezdve a virágport megtalálják kint a legelőn. Akkortól viszont nagyon fontos.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #87 Dátum: 2018. Január 28. 19:09 »
Itt délen hiába szellőztetem a kaptárokat,minden
családban van fias.
Azt kell mondjam ez minden évben így van.
Úgy a családok 1/3-ában nagy fias van,teljesen szét vannak terülve.Na ezekben március közepére igen csak kevés méz szokott csak maradni.
Az ilyen családok aránya úgy egy-két % szokott lenni,
Az már biztos,ez idén több lesz.
Az én megoldásom a következő .
Lehajolok,megemelem a kaptár hátulját és megjelölöm
ezen családokat,és ha kezd fogyni a méz,vészesen kevés jó pár családnál,kapnak enni.
Ha hideg van lepényt kapnak,tíz éve nem volt szükség rá.
Ha meleg van virágpor hordás is van,szirupot kapnak
keretetetőben. Ez már többször elő fordult az utóbbi években.

Csányi Antal

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #88 Dátum: 2018. Január 28. 19:40 »
QUQURIQ !!!

Kiskakas a melegedés ellen a következő képen cselekszik.
Csak karácsony előtt pár nappal toltam be a higiénikus aljakba a tömör aljakat. addig teljes felületen nyitva vannak alul a kaptárjaim, csak a taposórácsok vannak bent.
Minden kaptáramra 2 mm fehér karton plaszt -t húzok tetővel.
Azért fehéret, hogy a téli nap sugarait visszaverje, és a nap se melegítse a kaptárakat.
Nagyon jól lehet látni, hogy csak akkor repülnek ki a méhek tisztulni, ha a levegő hőmérséklete is megfelelő számukra.
A jó meleg takarást csak akkor kap a család, amikor beindul a vízre járás.

Kiskakas

« Válasz #89 Dátum: 2018. Január 28. 19:49 »
"A jó meleg takarást csak akkor kap a család, amikor beindul a vízre járás. " írja a kiskakas.

Akkor itt nálunk délen már december közepén
takarhattál volna "jó melegen".
Szerintem,itt a fán ülő rajok is fiasítanak,ha esetleg
élnek még,ha "nem ette meg" az atka Őket.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 28. 19:55 írta Csányi Antal »