cukor ár

• 192 válasz
  • 131039 megtekintés
Re:cukor ár
« Válasz #105 Dátum: 2016. Február 25. 20:18 »
Tudtommal a Baldavári László nem indul a soron következő OMME tisztségviselő választáson egyetlen tisztség elnyerése érdekében sem, ezt Ő maga mondta el nekem egy személyes beszélgetés során. Hat évvel ezelőtt valóban több hónapon keresztül napirenden volt a Buckfast kérdés, és elfogadható mértékben ki is bontottuk a témát ingyen és bérmentve, ki biológiai megközelítésből, ki a gyakorlati méhészkedés szempontjából, jómagam pedig a jogi megítélését tekintve.

Ennek ellenére sem a méhanya nevelők egyesülete, sem az illetékes hatóság tudtommal nem tett egyetlen érdemi lépést sem a felvetett probléma megoldására. Az erkölcsi megítélését tekintve nyilván hosszabb emlékezet őrzi majd az eseményeket, de jogi megközelítésből szemlélve elévültnek tekintendők az akkor tárgyalt cselekmények, természetesen erősen aláhúzva azt, hogy hatósági eljárás egyáltalán nem is indult az ügyben.

(Ez nyilván nem függ össze a cukor árral, de az előzmények kapcsán kénytelen voltam ide írni.) 

« Válasz #106 Dátum: 2016. Február 25. 22:20 »
Mivel az internetes méhész fórumokon nem ritkák az olyan méhészek, akik hat évvel ezelőtt még nem is méhészkedtek, ezért ebből az egyébként hosszan sorolható Buckfast történetből elmesélek egy olyan részt, amely kapcsolódik jelenünk aktuális kérdéseihez is.

Molnár Ferenc somogyi méhészkollégánk abban az időben elnöki tisztséget töltött be a Siófok és környékén élő méhészek egyesületében, az egyesület pontos megnevezését nem néztem meg. A Buckfast hibrid illegális terjedését megakadályozandó, lelkiismeretesen felkészült a témából, és az egyik OV-n, egy könnyen érthető írásbeli anyaggal a hóna alatt reményteljesen előadta a problémát egy Cserényi nevezetű méhész tekintélynek.

Ez a Cserényi nevezetű egyén, természetesen, mint méhész tekintély, közölte a kollégánkkal, hogy a Buckfast hibrid tartása-tenyésztése Magyarországon semmilyen jogszabályba nem ütközik, ezért aztán szabad a vásár ez ügyben. A lelkiismeretes kollégánk utána nekem elmondta a véleményét erről az egész ügyről, de mivel az bizalmas beszélgetés volt, így én azt nem ecsetelném. A lényeg az, hogy elment a kedve az egésztől, nem folytatta tovább Buckfast ügyben a misszióját.

Én azóta pontosan tudom, hogy ennek a Cserényi nevezetű „szaktekintélynek” bizonyos területeken erősen hiányos a felkészültsége és az ítélőképessége is nagyon messze van az elvárhatótól. A következő évek során csak aláhúzta az ebbéli véleményem.(neonikotinoid ügy stb.) Azért mondtam el ezt a történetet, hogy komplexitásában is lássuk a kérdést, és ha a Baldavári László neve elhangzik az ügyben, akkor a tisztesség kedvéért tegyünk még mellé néhány nevet…

Akik valamilyen formában érintettek a Buckfast ügyben -akár mint egykori Buckfast tartók- pontosan tudják, hogy miről beszélek.

« Válasz #107 Dátum: 2016. Február 25. 22:54 »
    bükk
  Ügyes vagy ,nem is a cukorról akartál beszélgetni /én kis naív/ ,neked kellet pár szó ,fogalom, be szúrt hírek amivel ide el tudtál jutni / Buckfast kérdés,/ nagyon jó !!. :o  Nem vagyok járatos az ügyben ,lehet hogy megint bele tenyerelek .? de azért még van ezen kívül más személy is azt is megnevezhetnéd ,csak Ő nem kontról csoportos .Na mármost a sárdobálást ilyen formán is lehet csinálni csak ezzel nem megyünk semmire , választások előtt miért nem azon töprengünk ,hogy ha fel áll az új vezetés milyen elvárásaink lesznek  ,és miben tudunk a segítségére lenni -ha kéri v elfogadja - bár melyik fél győz is. Problémák voltak, vannak , lesznek , ,ha nem előre nézünk ,csak hátra akkor nem jutunk messzire . Én csak ezt szeretném . ::)

Ui: a paradigma váltásra nem adtál választ érted mit takar ? -v ezzel mit akar Bross mondani ?

Albert
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 25. 23:01 írta Mózes Albert »

*

bükk

• 169
« Válasz #108 Dátum: 2016. Február 26. 09:41 »
Albert!

A Te írásodra reagáltam cukorügyben,vagyis szakmai topicban ,tettem azért mert- kis túlzással-némi közöm volt ahhoz,hogy Fórián Zoltán méhészkörben is publikál. :-[
Ekkor jött egy 3.fél akinek nem kerestem a társaságát.
Ő,mint a KCS tagja e Klub kezdetétől a törvényességről,tisztességről,hitelességről stb. szónokol,miközben Ö maga ezeket az értékeket hosszú éveken keresztül mélyen megsértette szorosan méhészettel összefüggésben.Ez enyhén szólva sem korrekt!
Erre reagáltam,ennyi.
Megjegyzem vannak országok ahol a törvénytelen méhimport a mézhamisítási bűncselekménnyel azonos súllyal bír.
Sőt az USA-ban a méhpusztulások okainak kutatása során felmerült az,hogy annak egy része a hibrid méhfajtákkal is összefügg.

Paradigmaváltás egy összetett kérdés,csak a mézpiaci részére reagálnék.
Ez a mézpiac már nem az,mint ami 10-20-30 éve volt.Ekkor a magyar méznek jóval nagyobb súlya volt a mézkereskedelemben,mind minőség,mind mennyiség tekintetében.Az a kifejezés,hogy "világbajnok" méz minőségben már a múlté köszönhetően a szakmailag  felhígult méhésztársadalomnak és bizonyos "mézcsináló" rétegnek.
Míg hajdanán amikor az akáctermésünk 3et./év volt,és csak magyar akácméz volt a piacon kapkodtak utána a kereskedők.
Manapság több mint 10 ország termel a piacra akácmézet,közük nem egy nagy mennyiségben.(Románia,Ukrajna)
Ennek megfelelően kell nézni és értékelni a világpiaci mézárakat és folyamatokat és a felvásárlási árakat.

*

bükk

• 169
« Válasz #109 Dátum: 2016. Február 26. 10:30 »

Molnár Ferenc somogyi méhészkollégánk abban az időben elnöki tisztséget töltött be a Siófok és környékén élő méhészek egyesületében, az egyesület pontos megnevezését nem néztem meg. A Buckfast hibrid illegális terjedését megakadályozandó, lelkiismeretesen felkészült a témából, és az egyik OV-n, egy könnyen érthető írásbeli anyaggal a hóna alatt reményteljesen előadta a problémát..

Sanyi!

Azt az írásbeli anyagot Te készítetted,de rosszul emlékszel remélem nem szándékosan,de kérlek ne kavarj/kampányolj a nevemre hivatkozva!
Az OV-n szóban ismertettem a témát,az írást az akkori elnöknek Brossnak adtam át.
A jelenlévők közül akkor csak kizárólag az anyanevelők támogattak,Cserényi Péterrel ez ügyben soha nem tárgyaltam!
Valóban befejeztem a Buckfast ügyet,főleg miután kiderült az OMME akkori Vezetőségében többen is Buckfast méheket
tartottak. :o

« Válasz #110 Dátum: 2016. Február 26. 10:45 »
Feri!

Az én emlékeimben így élt a történet, szándékosan nem ferdítettem el rajta semmit. Az általad tett kiegészítéssel együtt tudja értékelni mindenki, akit érdekel a téma. Én sem szeretném kampány ízzel tálalni az ügyet, a hozzászólásaim relatíve alacsony száma remélem, nem ebbe az irányba mutat.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #111 Dátum: 2016. Február 29. 19:50 »
QUQURIQ !!!

Használta-e már valaki az Apikel Plus etető szirupot?
Nekem van egy bevált etetéses módszerem a négyütemű Honda szirupszivattyúval. 200 család 55 perc etetési idő, 3 l/ család 1:1 sziruppal.
A Honda szivattyú nem viszi a sűrűbb szirupot, lefullad.
Elméletileg könnyen lehet hígítani az Apikel szirupot, csak a keverő tartályba is bele kellene szivattyúzni.
A 90 es gumilapátos mézszivattyú viszi, a sűrű anyagot, csak tokkal több munkafázis van vele, így komplikáltá válik az etetés.
Igaz, hogy az Apikelnek jobbak a paraméterei, mint a cukornak és a méheket sem koptatja.

Kiskakas

« Válasz #112 Dátum: 2016. Március 02. 19:57 »
Soltvadkerten a Galántai Bt.-nél jelenleg 136 Ft az Izomix kilója. ( 1 liter kb 1,4 kg) 230 Ft körül van a kristály cukor. P

*

zümi

• 1382
« Válasz #113 Dátum: 2016. Március 17. 09:33 »
Valóban minden cukor egyforma?

Az elmúlt két számban 5 pontban összefogalva bemutattuk, hogy milyen előnyökkel jár a folyékony cukor kiegészítés a tejelő tehenek takarmányadagjaiban. Ezidáig az összes cukor mennyiségére vonatkozó megállapításokat és elvárásokat tettünk (lásd lejjebb), viszont nem érintettük a cukrok formáját és az őket megtestesítő legfontosabb alapanyagokat.
Az elmúlt időszakban a tudomány számtalan új megközelítést alkalmazott szénhidrát frakciók (egyszerű szénhidrátok, pektinek, komplex szénhidrátok, hemicellulóz, cellulóz, lignin, etc.) kategorizálására, de ezekből számos esetben a cukrok kimaradtak. Bár C. Sniffen szerint (2013) „a cukor a korábban elsősorban ízfokozó alapanyag minőségéből napjainkra már a nélkülözhetetlen táplálóanyag kategóriává nőtte ki magát” mégis kevés szó esik a cukrokat felépítő molekulában lévő különségekről, pedig ezeknek nagy szerepe van a bendő emésztéstésre. Nagyon leegyszerűsítve, a kérdést úgy is feltehetjük, hogy az 5-szénatomos molekulákból (pentóz) vagy a 6-szénatomos molekulákból (hexóz) felépülő cukrok rendelkeznek e kedvezőbb életteni hatással a bendőben zajló folyamatokra?
        vs.       
A kétfajta felépítésű cukor eltérő hatásait a bendőemészthetőségre, rostemészthetőségre, a mikrobiális fehérjeszintézisre és a bendőbaktériumok stimulálására a lenti ábra mutatja. Ezekből az összehasonlításokból egyértelműen kitűnik, hogy a hexóznak van kedvezőbb hatása. Ezek tipikusan a melaszban, legelt fűben és szójában fordulnak elő legnagyobb arányban.

A „vesztes” oldalon elsősorban az erjesztett takarmányok és a feldolgozott gabonák és melléktermékek állnak. Részben ennek magyarázataként értelmezhető C. Sniffen későbbi tanulmánya (2015) miszerint a „pentóz cukrok általában nem monoszacharid formában fordulnak elő és lassab erjedést eredményeznek „ugyanakkor „néhány hexóz cukor bizonyos bendőmikróbákra stimuláló hatást fejt ki”.

A Piacenzai Egyetem (2013) kísérlete további adalékkal szolgál a fenti megállapítás megerősítésére. A táblázatból egyértelműen látszik, hogy a hexóz molekulákból felépülő cukrok (glükóz, fruktóz, szukróz) lebonthatósága (%/óra) jóval magasabb mint a pentóz cukrok esetében (xilóz, arabinóz). A 6-szénatomos cukrokból több vajsav termelődik.
Egy másik tanulmány (Ghedalia és Miron, 1994 és 2002) a bendőbeni lebomlás arány (%) alapján tesz különbséget a két cukorforma között, itt is a hexóz javára.

Chamberlain (1995) tanulmánya a különféle hozzádott cukrok és keményítő hatását vizsgálja a mikrobiális fehérjeszintézisre és a bendő ammónia koncentrációjára. „Kontrollnak” a csupán szilázs etetése szerepel. A kísérlet bizonyítja, hogy a különböző források közül a szukróz bizonyult a leghatékonyabb cukorforrásnak mind a mikrobiális fehérje szintézis mind a bendő ammónia koncentrációjának csökkentésére gyakorolt pozitív hatása miatt.

Összefoglalásként elmondható, hogy a hexóz molekulákból felépülő cukrok hatékonyabb bendőbeni lebomlást biztosítanak (Ghedalia and Miron, 1994 and 2002) ugyanakkor az 5-szénatomos molekulákból felépülő cukrok (pentóz) általában lassabb és alacsonyabb bendő lebomlásúak és kevesebb vajsav képződik belőlük (University of Piacenza, 2012).
A cukornak ez a fajta megkülönböztetése különösen fontos amikor nagy teljesítményt várunk el a tehénállományunktól. Indokolt lenne, hogy a nagytejű szarvasmarha állományok adagjainak összeállításánál ne csak a cukor abszolút mennyiségével hanem annak a formájával is számoljunk, vagy legalábbis vegyük figyelembe azok takarmányalapanyag eredetét. A fent vázolt összefüggések tükrében nagyon fontos szerep hárulhat a prémium alapanyagokból készült komplex folyékony cukorkiegészítőknek.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #114 Dátum: 2016. Július 14. 22:21 »
QUQURIQ !!!

Riadó!

Rohamos tempóban megy fel a cukor ára! :o
Szedjétek ki a vánkosból az asszony elöli dugi pénzt és nyomás cukrot venni!
Múlt héten még a 25 kg répacukor 217 Ft/ kg volt. Hétfőn ugyanez a cukor 222 Ft és további drágulás várható!
Tavasszal Szekszárdon a szakértő így prognosztizálta... :(

Kiskakas a hírszerző

« Válasz #115 Dátum: 2016. Július 14. 23:13 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #116 Dátum: 2016. Július 15. 10:26 »
Vigyázat! Az izomix ugyan olcsónak tűnik, de
1.
 van közel 30 % víztartalma.
2.
 kukoricaszirup, tehát ha a mézben kimutatják a jelenlétét, akkor visszaadják a méhésznek, mint hamisítványt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #117 Dátum: 2016. Július 15. 22:32 »
QUQURIQ !!!

Az 1:1 cukorszirupnak meg 50 % víz.

Kiskakas

« Válasz #118 Dátum: 2016. Július 16. 17:42 »
Ezért kell nekünk a vérünket szívó OMME Kft?
Nézzük a cukor árát jelenleg.
OMME honlapról vettem az adatokat:
50 kg-os zsákban 1-4 raklap megrendelése estén 259 Ft/kg
25 kg-os zsákban 1-4 raklap megrendelésesetén 263 Ft/kg
Nézzünk egy piaci szereplőt a Méhészetben lévő hirdetéséből:
50 kg-os kiszerelés (nincs limitált mennyiség) 227 Ft/kg
25 kg-os kiszerelés (nincs limitált mennyiség) 231 Ft/kg!!!!!!!!
Az OMME Kft. nem a méhészek érdekében jött létre?
Ugyan ez történt az üveggel is!
Azonnal megemelték az árát, hogy a "bukott elnököt" el lehessen tartani, amolyan sebtapasz 500.000-ért.
Ha nem lesz Kft. az üveg ára ca. 10 Ft/db-al fog csökkenni.
Vivaldi!
Te ezt tartod nagy eredménynek, a magyar méhészek lehúzását, és a haszon saját zsebbe vándorlását?
Minek kiadni az üvegforgalmazást egy másik (Piroda Kft.) nek?
Majd a könyvvizsgálói jelentésből megtudhatjátok.
Minden az OMME Kft.-nél a legdrágább!
Ahogy nő az üvegforgalom úgy csökken a tervezett nyereség!!!! (ami mint kiderült veszteség)
Nem furcsa ez méhésztársak?
Ma az időjárás négy fal közé zárt, ezt kívánom azoknak is akik átvágtak bennünket, csak egy kicsit hosszabb időre.
Erős idegzetűeknek ajánlott olvasmány lesz a jelentés.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #119 Dátum: 2016. Július 16. 17:54 »
QUQURIQ !!!

Mi a normális az abnormálisban cukorbeszerzésben?

Normális a gondolat, hogy végre egy kézben lenne a cukor beszerzése a méhészeknek!
Normális …lenne a piaci árnál való kegyesebb ár elérése!
Normális lenne a lerakatok megszervezése mint az üvegek tekintetében!
Normális lenne, hogy csak répacukrot forgalmaznának!
Normális lenne, hogy csak a 25 kg zsákok lennének!
Normális lenne a cukor eladás ütemezése!
Normális lenne a cukor piaci árának a mozgása, (vészharang meghúzása)

És mi az abnormális?
Minden ami jelenleg van!  :o ::) :-[

Kiskakas