Az hogy az OMME szervezte cukor nem lesz olcsó sokan leírták/leírtuk még a Kaposvári gyárral történt megállapodás előtt.
De hogyan is lehetne egy tisztán legális a gyártótól közvetlenül kapott cukor olcsóbb,mint amit a cukormaffia forgalmaz.Esetleg nagyobb az esélye hogy répacukrot vásárolt a méhész.
Hivatalos becslések szerint ÁFA-csalás útján kerül a boltokba cukor 80-90%-a!
"A lakosság kb. 120 ezer tonna cukrot használ fel. A cukorimport már 250 ezer tonna, viszont ez export majdnem ugyanannyi, mint az import, de nem is mindig az import a több. Magyarország tehát behoz 250 ezer tonna cukrot és kivisz 250 ezer tonna cukrot mindezt lepapírozva."
Ezek után azt megkeresni biztosan melyik lehet a répa és melyik a nádcukor elég lehetetlen vállalkozásnak tűnik.
Feri!
A logikád jó, de a végkövetkeztetés mégis hibás. Átsiklottál ugyanis –egy kétségkívül megtévesztő - de nagyon lényeges körülményen. Az OMME Kft-je nem a jól ismert „Kaposvári Cukorgyárral”, jelenlegi cégnevén a Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Cukorgyárával kötött szerződést, amely valóban előállítja a kristálycukrot, hanem egy kizárólag kereskedelmi tevékenységet folytató kereskedőcéggel, a Magyar Cukor Manufaktúra Kft-vel.
A két cégnek egymáshoz semmi köze. Más a társassági forma, az egyik részvénytársaság, a másik Kft. A tulajdonosi körben sincs átfedés. Csak amikor azt mondom, hogy a kaposvári Magyar Cukor Manufaktúrával kötöttem szerződést, akkor a régi reflexek alapján a túlnyomó többség a cukorgyárra gondol. Ezt a lényeges körülményt illett volna így elmagyarázni, ahogy most én megtettem. Az sem lényegtelen körülmény, hogy 50 kg-os kiszerelésű cukorról van szó, ahol a csomagolási költségen is megtakarít a kereskedő.
Nem rendeltem cukrot az OMME Kft-től, de akik rendeltek, azok azt mondják, hogy külföldről érkezett a cukor. Az OMME Kft-jéről a véleményem ismert, ez a cukros történet már egyáltalán nem hiányzott bele. A méheszek igényének megfelelő megoldást máshol kellett volna keresni. A cukor eleve alapvető élelmiszer, és a mezőgazdasági termelés 1 %-át előállító méhészeti ágazatban a technológiai fegyelem is megköveteli, hogy a méhész répacukrot használjon.
Ezért egy egyszerű rendelettel, rendeletmódosítással meg lehetett volna oldani, hogy a csomagoláson tüntesse fel a forgalmazó a cukor eredetét, répa, avagy nádcukorról van e szó, esetleg ezek keverékéről. Egy ilyen irányú szakmai lobbinak lett volna értelme, így mindenki megkereshette volna a neki megfelelő közelségű és árfekvésű üzletet. A józan ész diktálta racionális döntéseket el lehet fogadni, a mellébeszélésnek pedig tapsoljanak a tapsoló emberek, az udvariasság egyszer elfogy. Elfogyott.