ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597341 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2925 Dátum: 2021. Március 27. 15:13 »
Te próbálod itt az észt osztani,dehát ami nincs abból nehéz. Várom a hanyasavas technológiád részleteit.

« Válasz #2926 Dátum: 2021. Március 27. 18:42 »
Én még soha nem használtam hangyasavas készítményt, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fogok.
Egy tapasztalatom van róla, de az is más méhészetből származik.
Az egyik kolléga 28 fokban tette be a hangyasavas készítményt, másnap szemrevételezte a méhesét és mindent rendben talált.
Így bátran elment a családjával egy hétre lazítani.
Amikor hazaértek szörnyű látvány fogadta.
A méhcsaládok nagy része elhagyta a kaptárt, kint csücsültek a kaptárak előtt a fűben, némelyik a tető alá bújt, vagy a kaptárfenék alá.
Mi történt?
Pár nap múlva a hőmérséklet felugrott 36 fokra!
Olyan erős lett a kipárolgás, hogy kiűzte a családokat.
Kérem a méhésztársat ha nem szégyelli írja le tapasztalatát, mert egy regisztrált fórumtársunkkal történt.
Egyébként a magas hőmérsékleten az illóolajokkal, savakkal, és gyakorlatilag az összes atkairtással nagyon vigyázni kell.
A gyári készítményekre ezt rá is írják.
Sem füstölni, sem szublimálni nem szabad extrém magas hőmérsékleten.
A tartós hordozóknak ez hátránya, ha megváltozik az időjárás (hirtelen berobban a meleg) akár bajt is okozhat, érdemes tehát gyorsan eltávolítani.
Vannak olyan készítmények, hogy csak akkor okoz gondot ha a berakásakor magas a hőmérséklet.
Ha mondjuk pár napig 28 fok van a berakása után, és attól kezdve meg kánikula, semmi gondot nem okoz.
Nevüket nem említem, de ......a stripek.
Én inkább nem kísérletezek, mert már gyári készítménnyel is voltak gondjaim.
Mi a megoldás?
Olyan méhészeket kell megkérdezni, hogy....mivel védekezel méhésztárs atka ellen? akinél állandóan jók a méhcsaládok.
Bár ez sem mindig igaz, mert éppen egy profi csinált nagy bakit az idei télnek nem nevezhető teleléskor.
Kétszer csorgatott oxállal, és bizony sok anyátlan, valamint legyengült állomány lett a vége.
Ahol nem csinálta meg a 2. kezelést, onnan fogja most erősíteni az "agyonkezelteket".
Szerintem is a hangyasav az egyik legrizikósabb, én nem kísérleteznék vele.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2927 Dátum: 2021. Március 27. 18:57 »
Te próbálod itt az észt osztani,dehát ami nincs abból nehéz. Várom a hanyasavas technológiád részleteit.
Addig ülj ott a gép előtt amíg le nem írom...

*

wr

• 1013
« Válasz #2928 Dátum: 2021. Március 27. 19:04 »
Idézet
Pár nap múlva a hőmérséklet felugrott 36 fokra!
Olyan erős lett a kipárolgás, hogy kiűzte a családokat.
Látod Attila, tudsz te értelmes dolgokat is írni! Kár hogy csak nagyon ritkán. Ez a dolog épp olyan mint a méhészkedés többi része, sokaknál minden adott hozzá, éppen csak a józan paraszti ész hiányzik. Ugye, ha tudjuk, hogy a párolgás a hőmérséklettel emelkedik, akkor azt is tudjuk, hogy a nyári forró délutánokon nem párologtatunk, mert akkor ez lesz, hogy kiülnek a kaptárból, meg hogy elpusztul az anya. Aki szagolt már bele az üres hangyasavas üvegbe annak nem kell magyarázni.
Szóval adott hőmérsékleten kell adott mennyiséget párologtatni és nincs se kiülés se anyavesztés, viszont van hatékony atkairtás kaptárbontás nélkül is. Hogy ezt hogy lehet nyáron kivitelezni? Na ez a hét kérdése, amihez megint csak egy kevéske józan paraszti ész kell, semmi más.
Mekk lód, neked olyan nincs, ne is erőltesd.

« Válasz #2929 Dátum: 2021. Március 28. 07:47 »
wr Te vagy a méhészklub tudora ! Vagy inkább dudora? Meg tudod mondani , hogy mit okoz a nyilt fiasìtásan a hangyasav,ha a fedettben is megöli az atkát? Már ha befejezted a hangyasav  szimatolást a befôtes üvegbõl. szerintem az vágta haza az agyad.

« Válasz #2930 Dátum: 2021. Március 28. 08:05 »
Legyet szívesek a Gőzölgőben folytassátok, de ne egymás sértegetésével!
Köszönöm!

Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2931 Dátum: 2021. Március 28. 08:45 »
Nem akartam bele szólni! De csak le írom!

Nagyon jó lenne csak vegyszerek nélkül atkát irtani!!

A hangyasavat én sem használom ,És az utolsók között is fogom a gliceroxos lapokkal együtt!!!
Nagyon hőmérséklet függő. Nincs időm a kikísérletezésere sem,meg nem is szánok rá időt!
"Istent" meg helyettesíteni,hogy befolyásoljam az időjárást,minek? :)

Aki meg veszi a fáradtságot és használja ,megelégedettséggel az előtt "megemelem a kalapomat"!

Egy szó mint száz, Tapasztalatok nélkül ,főleg ,ha még nem használta,és "kezdő", főleg- e téren,NE kezdjen bele míg mással is tud hatékonyan atkát irtani!

*

wr

• 1013
« Válasz #2932 Dátum: 2021. Március 28. 12:44 »
Naponta több alkalommal helyettesíted Istent, szóval nehogy már ez legyen a probléma! Vagy nem szoktál borotválkozni, úgy hagyod ahogy a Teremtő adta? Vagy nem veszel ernyőt ha esik, nem fűtesz ha hideg van stb stb? Dehogynem, hiszen rengeteg olyan dolog van a világon ami nekünk nagyon nem jó abban a formában ahogyan van.
Vagyis, az időjárást nem befolyásolni kell (hiszen nem is tudnád) hanem alkalmazkodni hozzá. Tapasztalat pedig a használatból lesz, olyan sajnos nincs, hogy ma még nem tudtam valamit, holnap meg felébredek és már tudom. Persze, lehet úgy is méhészkedni (csinálják is néhányan) hogy leülök a gép elé, megnézem ki miket ír, és abból majd következtetek arra hogy akkor nálam is valami hasonló lehet, anélkül hogy belenéznék a kaptárba.
Idézet
NE kezdjen bele míg mással is tud hatékonyan atkát irtani!
Ezt én ugyanígy gondoltam még 2 évvel ezelőtt is, aztán tavaly már nem annyira, az idén meg úgy látom, hogy ha nem lesz valami amivel a népesség csúcsán, a rengeteg fiasból ki tudom szedni azt a rengeteg atkát, akkor fejre is állhatok már szotyi után, ugyanis addigra már eljő a "veszett fejsze nyele" állapot, hiába irtom akkor már akármivel akármilyen hatékonyan, ha már az akkori népesség zöme atkaszívott, meg tele van emiatt mindenféle létező vírussal.
Az a helyzet, hogy volt olyan évem amikor gyakorlatilag minden család egységesen népesen ment telelőbe, át is telelt, nem voltak anyaveszteségek, meg 3 léputcás családok tavaszra. Most meg vannak, akárhogy irtom az atkát, sőt, a nyár végi, őszi füstölések szoktak még rátenni egy lapáttal, a legtöbb anyám olyankor tűnik el. És hiába használsz 3-4 féle szert is egész évben, ha a fiasban mind otthagyja az összes atkát, mert akkor vagy zárkáznod kell (eszembe nem jutna), vagy egész évben kezelni, annak meg megint a család látja kárát.
Vannak nyugateurópában meg az usában is olyan területek ahol szinte kizárólag hangyasavval védekeznek, és eredményesen, szóval annyira nem lehet rossz.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2933 Dátum: 2021. Március 28. 20:28 »
"Naponta több alkalommal helyettesíted Istent,"......

Akkor nem itt tartana a világ!! ;D ;D

Amíg "meg nem éget a tűz" maradnék az eddig beváltnál.

Semmiféle tapasztalat,jó barát, mentor nélkül ,meggondolandó csak "úgy " belevágni.

Nem azt mondtam ,hogy ez rossz!  Tudom: "Mindenki rendőrnek születik,csal van aki továbbtanul"! :) :)

« Válasz #2934 Dátum: 2021. Március 28. 21:42 »
Az a baj hogy amikor már a fedett fiasbol is irtja az atkák akkor már a fiasban is kárt tesz!

« Válasz #2935 Dátum: 2021. Április 09. 17:54 »
Sziasztok!

Közeli telep atkaszámra gyakorolt hatását kérdezném, hogy ez mekkora mértéket ölt, van-e kísérlet, vagy mik a tapasztalatok?
Tehát tegyük fel én gondosan kezelem az állományomat, és tőlem 1 km-re van egy kevésbé gondos gazda.
Az elméletre és a gyakorlatra is kíváncsi vagyok!

*

P.P.

• *
  • 24
« Válasz #2936 Dátum: 2021. Április 10. 08:51 »
Nekem tapasztalatom az Apy life var-al az volt, hogy kb. kb 15 évig rendszeresen használtam napraforgó után (augusztus). Egyik évben kidobáltak fehér hullákat, de rengeteget. Nagyon meleg volt az évben. A következő évben is kidobálták, akkor nem volt nagyon meleg. Áttettem kései kezelésre. Ott meg már nagyon hideg volt. Idén már kihagyom. A glicerines oxálra térek át. Kérdés, hogy több mint 15 évig soha nem volt ilyen probléma vele, akkor most én, az időjárás, a szer, vagy a méh változott? Minden más a méhészetben kb. 5-10 éve. Amikor megjelent az atka akkor is volt egy "vízválasztó", előtte egyszerű volt méhészkedni. Aztán megtanultuk az újat úgy ahogy. De most azt érzem, hogy nem látom a problémát, sötétben tapogatózok. Azt érzem, hogy a méhek nem hordanak mézet. Régen nagyon sokszor meghordták a kaptárt, hogy észre sem vettem miből. Tisztitó pergetést már évek óta nem kell csinálnom, megeszik akácig a mézet. Tavaly selyem sem volt, ez már kiverte a biztosítékot nálam. Mert, hogy kevesebbet hordanak mert az idő, az eső stb. nem optimális, de hogy egyáltalán semmi?? Ma különösen negatív vagyok, talán a tegnapelőtti fagy is rásegített. Meleg napokat mindenkinek.

*

wr

• 1013
« Válasz #2937 Dátum: 2021. Április 10. 09:12 »
A meleg az nagyon kevés lesz, mert több tíz mm eső is hiányzik a talajból, meg hát a fagyok. Megnéztem tegnap egy repcetáblát, hát arról sem sokat kell majd pörgetni.
Évek óta nem lehet már úgy méhészkedni mint régen. Nagy mértékben kell alkalmazkodni, aki tud vagy akar az folytatja, aki nem az abbahagyja. Én örömmel abbahagynám ha lenne bármi más helyette ahol ilyen kevés munkával lehet ennyit keresni, de sajnos nincs. Napi 8 órába biztos hogy nem mennék el sehova, akkor inkább felkötném magam, vagy élnék azon a napi 1 ingyen ételen mint sokan.
Az atkairtás terén is paradigma váltás van, aki a régi módi szerint akarja folytatni az gyakori vendég lesz a méheladóknál.
Idézet
Közeli telep atkaszámra gyakorolt hatását kérdezném
Összeomlás előtt álló család méhei vagy kompletten felkerekednek, vagy csak egyesével fogyogatnak és kéredzkednek be máshova, akár a szomszéd méhesbe is, mivel egyedül életképtelenek, de a régi családhoz sem akarnak tartozni már. Aztán jön a rablás, ott meg több család egyedei hordják ki a kaptárban lévő kaját, meg mennek velük a még kaptárban maradt család egyedei is. Mennyi atkát lehet így összeszedni? Sokat. De nem csak atkát, minden mást is.

« Válasz #2938 Dátum: 2021. Április 16. 18:41 »

« Válasz #2939 Dátum: 2021. Május 08. 00:10 »
Sziasztok, új vagyok ebben a közösségben! Az élet úgy intézte hogy jó pár évre elsodort a méhektől. Újrakezdő méhésznek titulálom magam. 24-es fekvővel kezdtem amit nagyapámtól örököltem és később a 1/2 rakodóval folytattam. 30 család volt a max amit még meló mellett meg tudtam lelkiismeretesen csinálni. Kb. ennyi lenne most is cél. Térjünk a lényegre...
Az atkairtás terén próbálom frissíteni a tudásomat, mindig is az okozta a legnagyobb problémáimat. Ráakadtam egy horvát találmányra. https://www.varrtreat.com/
A módszer lényege hogy felmelegíti a családot 41-43 fokra. A meleget kér ventilátor keringeti. Az atkák a 40-60 perces kezelés alatt túlmelegszenek és elpusztulnak. A méhekre és a lépekre nem káros. Állítólag. Tisztelt Méhész Urakat kérdezem hogy mi a véleményük?