ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597348 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2145 Dátum: 2017. December 07. 21:10 »
Attilának igaza van.
Nem volt elég meleg,és a mostani éjszaka
is hidegnek ígérkezik.
Több kár lehet a védekezésből mint haszon.

CsÁ.

« Válasz #2146 Dátum: 2017. December 09. 15:08 »
A hétfő alkalmas lehet atka elleni kezelésre a Dunántúlon.
12 fok is lehet,tehát felbomolhat a fürt.A kedd hajnali
hőmérséklet a határon van,7 fok.
Kedden tudnak repülni,mert 15 fok is lehet.

CSÁ.

« Válasz #2147 Dátum: 2017. December 09. 17:27 »
Még egyszer nekiszaladok, különösképpen azért  mert a Facebookon olvastam arról, hogy a leghatékonyabb védekezési hőmérséklet a mínusz 5 és a plusz 5 fok közötti.
Erről elmondtam alább véleményemet, ami most sem változott.
Azok a méhek amelyek a fürt közepén vannak, valamint a sejtekbe bújva, hasukon az atkával, és várják a méhész beavatkozását, ebből semmit nem éreznek, az atkák meg "jót röhögnek".
És mi van például a Destruktorral való locsolásnál ha a fürt nem lazult fel?
Először is induljunk ki abból, hogy hat a kumafosz?
A méheket meg kell mérgezni, ezért a rájuk csorgatott hatóanyagot felszívják, ők ezt kibírják, az atka meg nem.
Tehát amikor az atka "megcsípi", vagy megszúrja a méhet, azon egy seb keletkezik, ezen keresztül a szájszervével el kezdi szívogatni a hemolimfát, (a méhek vérét), így az atka a mérgezett vértől elpusztul.
De ehhez a méhnek meg kell előtte ennie a hatóanyagot!!!!!
Amelyik a sejtben bebújva melegszik szinte mozdulatlanul, az hogy táplálkozik?
Sehogy!
Ezért borzalom azt olvasni, hogy mínusz 5 és plusz 5 fok között kezeljünk!
Agyrém!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2148 Dátum: 2017. December 09. 19:37 »
Attila !!!

Ha minden balfaszt kioktatsz atka irtás terén akkor az 1,200000 méhcsaládból hamar elérünk a 2,000000 méhcsalád feletti számhoz na akkor lesz az ágazat vége !!!!!

Hagyjuk ezt a természetre !!! Vannak olyan emberek akik szeretnének méhészkedni  de egy méhcsaládot sem tudnak gondozni

de vannak olyanok akik több ezer méhcsaládot tudnak szinte probléma nélkül kezelni !!!

Ember és ember között van ekkora különbség !!!
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 09. 19:55 írta WENHARDTGY »

« Válasz #2149 Dátum: 2017. December 09. 20:00 »
Attila !!!

Ha minden balfaszt kioktatsz atka irtás terén akkor az 1,200000 méhcsaládból hamar elérünk a 2,000000 méhcsalád feletti számhoz na akkor lesz az ágazat vége !!!!!

Hagyjuk ezt a természetre !!! Vannak olyan emberek akik szeretnének méhészkedni  de egy méhcsaládot sem tudnak kondozni

de vannak olyanok akik több ezer méhcsaládot tudnak szinte probléma nélkül kezelni !!!

Nem hiszek abban amiről írsz.
Az embereken nem lehet segíteni,csak önmagukon tudnak.
Aki akarja az úgy is megcsinálja és működtetni is fogja a neki megfelelő családszámú
méhészetét.Nekik lehet segíteni és kell is.
Nem azon fog múlni a méhcsaládok száma Magyarországon,hogy
Attila átadja a tudását vagy nem.
Azon fog múlni milyen emberek kezdenek méhészkedni,ahogy írod is.

CSÁ.

« Válasz #2150 Dátum: 2017. December 09. 22:27 »
Sokan 1 hozzászólást nem képesek visszaolvasni, nem 1 hét mulva 2 oldalt. Erre csak az fog emlékezni aki már eddig is tudta, vagy akarja tudni, a többi sosem.

Aki a mai gazdasági helyzetben a méhészkedésbe fog, úgy hogy van egy jó szakmája az vagy h..e, vagy valóban a méhek szeretete hajtja! Nem lesz itt 2 m..ó méhcsalád, sőt szerintem csökkenés várható pár éven belül. Akit a pénz hajt, annak most jobban megéri a maszek világ, aki meg eloovassa Csányi Anti hozzászólásait, tudja, hogy a helyzet nem egyszerű, és akinek egy csöpp kis esze van nem biztos, hogy kockáztat pár miliót úgy , hogy akár szezon elején (repce)  bukhat mindez ....

« Válasz #2151 Dátum: 2017. December 10. 00:04 »
Attila logikája pengeéles, csakhogy :
Dr. Liebig tapasztalata szerint az oxálsav csurgatása (3,5-4 százalékos cukros oxáloldattal) zárókezelés esetén, amikor már nincs fiasítás, és ha a család fürtbe húzodott, 95 százalékos hatásfokú (+5 és -5 Celsius fok között). Amikor pedig a méhek nem ülnek sűrű fürtben pusztán 50 százalékos hatásfokot mutat. A csurgatást kétszer nem javasolja, mert az erőteljesen károsítaná a méheket.(http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/08/az-atkaszuras-vegzetes-ilyenkor)
Az oxálsavas kezelés hatásmechanizmusát illetően is vannak kérdőjelek.
Tehát, nem bízhatunk másban csak a saját tapasztalatunkban és a méhészlogikában...?
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 10. 00:09 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

« Válasz #2152 Dátum: 2017. December 10. 06:56 »
Laliméhészet!
Én is olvastam ezt a cikket, de ha látod az előző bejegyzésemet akkor azt is észreveszed, hogy a destruktorra hegyeztem ki.
Valamit le kell szögezni.
Amit az atkavédekezésről írok, nem "Attila logikája" hanem tapasztalata.
Sok méhészhez napi szinten bejárok, és hála az égnek nyitottak felém.
A szaktanácsadói pályafutásom alatt is tapasztaltam egyet, s mást.
Jóindulatból szólok hozzá, mert a gyakorlatban saját állományomon is kipróbáltam, valamint másoknál is ezt láttam.
WENHARDTGY ír egy elég meredek kijelentést, egyet viszont elfelejt.
Az első lépéseiket én is segítettem, különösen atka kérdésben volt sok kérdésük hozzám.
Többször írtam, és most is ezt vallom, hogy a képzett, okos méhésztől soha ne féljetek!
Ellenben a képzetlenek, a "bizniszt" kereső szakbarbárok óriási károkat tudnak nekünk, és a környező méhészeknek okozni.
Gondoljatok csak arra, hogy sok méhegészségügyi felelős azért vállalja a körzetében lévő méhészetek vizsgálatát, hogy sajt méhészete is védve legyen!
Végezetül álljon itt Németh Tibor hévízi méhésztárs néhány gondolata, amelyet a MÉHÉSZET szaklapból a "Ne légy méhész elhivatottság nélkül!" cikkéből idézek.
"Elhivatott ember az, aki tevékenységét teljes erőbedobással, szívós kitartó munkával, az ügy iránti teljes elkötelezettséggel végzi. Az elhivatottság alapja egyfajta alázat és mély, önzetlen szolgálat a természet, a méhek iránt..."
Majd így folytatja:
"A valódi méhész megosztja tapasztalatit környezetével, társaival, különösen a fiatal méhésszel..."
Ezekkel a gondolatokkal teljesen tudok azonosulni.
Aztán ha mindenkit elüldözünk, elutasítunk, és mellénk települ a bal...asz, akkor meg ne siránkozzatok a "migráns atkák" miatt, meg hogy "beszoptam a nyúlóst"!
Igen is a kezdőket, bizonytalankodókat segítenünk kell, különben tudatlanságukkal együtt bennünket is a mélybe rántanak.
Nekem erről ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #2153 Dátum: 2017. December 10. 10:02 »
Hagyjuk ezt a természetre !!! Vannak olyan emberek akik szeretnének méhészkedni  de egy méhcsaládot sem tudnak gondozni

Szerencse is kell ahhoz, hogy olyan emberre hallgasson a kezdő méhész, aki valóban jól működő tudással rendelkezik. Az alábbi néhány hsz. is mutatja, hogy egymásnak ellentmondó tanácsok is vannak. Ahogy a régebbi olvasmányaimra emlékszem, a -5 fokon való csurgatásra szerintem sokan felszisszennek. Ha ilyen hidegben csurgat egy méhész, és utána pusztulnak a méhei, legfeljebb azt mondjuk: “Rossz emberre hallgatott, nem volt szerencséje!”

« Válasz #2154 Dátum: 2017. December 10. 14:06 »
A csurgatásos oxálsavas zárókezelés, ahogyan én alkalmazom:
Legalább +8 fokos levegő hőmérséklet és napsütés.
Az oldat legyen kézmeleg.
Decemberben már nem szoktam háborgatni az állományt.
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 10. 14:36 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

*

Laja

• **
  • 55
« Válasz #2155 Dátum: 2017. December 10. 15:42 »
Kedves Wenhardtgy !

Te sosem voltál kezdő ???!!! Gondolom Te sem úgy születtél hogy mindent tudtál a méhészkedésről !

Üdv. Laja

*

Nb18

• 797
« Válasz #2156 Dátum: 2017. December 10. 16:52 »
Wenhardtgy!

Te értesz az űrállomások karbantartásához?
Ha nem akkor Te is balfasz vagy?

Nb18

« Válasz #2157 Dátum: 2017. December 10. 17:28 »
Nb 18

Olyan humoros vagy   ;D

*

Nb18

• 797
« Válasz #2158 Dátum: 2017. December 10. 17:30 »
Nem viccnek szántam!

« Válasz #2159 Dátum: 2017. December 10. 17:45 »
Ha Attila mindent leír az atka irtásról, akkor mindenki megtanul tökéletesen védekezni ebből az fog következni hogy Kíváncsi 111 nem tudja majd értékesíteni a méhészetében megtermelt 200-250 méhcsaládot akác előtt !!! "SZERENCSE HOGY VAN ATKA "