Laliméhészet!
Én is olvastam ezt a cikket, de ha látod az előző bejegyzésemet akkor azt is észreveszed, hogy a destruktorra hegyeztem ki.
Valamit le kell szögezni.
Amit az atkavédekezésről írok, nem "Attila logikája" hanem tapasztalata.
Sok méhészhez napi szinten bejárok, és hála az égnek nyitottak felém.
A szaktanácsadói pályafutásom alatt is tapasztaltam egyet, s mást.
Jóindulatból szólok hozzá, mert a gyakorlatban saját állományomon is kipróbáltam, valamint másoknál is ezt láttam.
WENHARDTGY ír egy elég meredek kijelentést, egyet viszont elfelejt.
Az első lépéseiket én is segítettem, különösen atka kérdésben volt sok kérdésük hozzám.
Többször írtam, és most is ezt vallom, hogy a képzett, okos méhésztől soha ne féljetek!
Ellenben a képzetlenek, a "bizniszt" kereső szakbarbárok óriási károkat tudnak nekünk, és a környező méhészeknek okozni.
Gondoljatok csak arra, hogy sok méhegészségügyi felelős azért vállalja a körzetében lévő méhészetek vizsgálatát, hogy sajt méhészete is védve legyen!
Végezetül álljon itt Németh Tibor hévízi méhésztárs néhány gondolata, amelyet a MÉHÉSZET szaklapból a "Ne légy méhész elhivatottság nélkül!" cikkéből idézek.
"Elhivatott ember az, aki tevékenységét teljes erőbedobással, szívós kitartó munkával, az ügy iránti teljes elkötelezettséggel végzi. Az elhivatottság alapja egyfajta alázat és mély, önzetlen szolgálat a természet, a méhek iránt..."
Majd így folytatja:
"A valódi méhész megosztja tapasztalatit környezetével, társaival, különösen a fiatal méhésszel..."
Ezekkel a gondolatokkal teljesen tudok azonosulni.
Aztán ha mindenkit elüldözünk, elutasítunk, és mellénk települ a bal...asz, akkor meg ne siránkozzatok a "migráns atkák" miatt, meg hogy "beszoptam a nyúlóst"!
Igen is a kezdőket, bizonytalankodókat segítenünk kell, különben tudatlanságukkal együtt bennünket is a mélybe rántanak.
Nekem erről ez a véleményem.
Nagyernyei Attila