ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597288 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1995 Dátum: 2017. Július 31. 20:38 »
Nem sok, de ez természetes, mivel még nagyon szép kiterjedt fiasítások vannak. Azért is természetes, mert a hosszú tél az áttelelő atkák számát is lecsökkentette. Ez évben még nem találkoztam sem a meszesedésnek, sem a vírusfertőzésnek a nyomaival.

De sebaj, a most induló három hetes száraz évszak után biztosan lesz itt minden ami baj.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1996 Dátum: 2017. Július 31. 21:57 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:26 írta oszkár »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1997 Dátum: 2017. Július 31. 23:38 »
QUQURIQ !!!

Több csatornából érkeznek a hírek atka ügyben.
Mindenki arról számol be, hogy nagyon kevés az atka.
Ne legyet restek, és a kaptár aljába helyezzétek el a kontroll lapokat, az atka irtás eredményességének a valóságáról.
Két szert is próbáljatok ki. Ha nincsen atka, feleslegesen ne terheljük a családokat és a méheket vegyszerekkel!
...DE!
A folyamatos ellenőrzést TILOS mellőzni!

Kiskakas

*

izso60

• 573
« Válasz #1998 Dátum: 2017. Augusztus 01. 22:06 »
Üdv.Uraim!
Kiskakas!
És lám megint egyet értünk!
...De a több csatorna veszélyére is figyelmet kell fordítani.
Én a szerintem rövidke életem során igen sokrétű tevékenységet fojtattam,de ennyiféle csatornával csak itt találkoztam.
Régen is,de ma főként.
Bizonnyal van mindenkinek olyan számára megbízható csatornája amire érdemes hallgatni,de vigyázat,vannak megtévesztő csatornák is.
A korom miatt annak örülök talán egyedül hogy voltak olyan kollégáim és talán túlzás nélkül állíthatom,barátaim,hogy egy nevet is említsek mint Id Boros László aki aktív társa volt Faluba Zoltánnak,Vicze Ernőnek.
És én éjszakákon át beszélhettem vele,sajnos már Ő sincs közöttünk.
Ő sem és Én sem a támogatásokért kezdtünk méhészkedni.
Volt szakma szeretet és elhivatottság akkoriban és nem támogatás ami miatt most sokan féltékenyek a szakmára(lehet nem alaptalanul)de szerintem ez sok plusz probléma okozója.

« Válasz #1999 Dátum: 2017. Augusztus 02. 11:43 »
Azért csak óvatosan az atkával!
Valóban, a tavalyi évhez képest nagyságrendekkel kevesebb van most.
Azért ez nem általános, mert Szekszárdról is érkeznek olyan hírek, hogy egyes kezelések után több száz atka hullott le.
Vannak higiénikus aljjal rendelkező kollégák, ők is folyamatosan ellenőriznek a különböző kezelések után, és 3-tól 30-ig számolták a napi potyogást.
Mivel egy-egy füstöléssel csak a méheken lévő atkák nagy részét tudjuk gyéríteni, ezért nem jelenthető ki egyértelműen, hogy kevés az atka.
Arról nincs információnk, hogy a fedett fiasításba mennyi bújt el.
Az atkagyérítésnek most van a "főszezonja".
Meg kell védenünk a betelelő állományt, és fő cél, hogy a mostani fiasítás minél atkamentesebb legyen.
Ez a következő évi sikerünk alapja.
Na meg a serkentés.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2000 Dátum: 2017. Augusztus 02. 15:50 »
Nálam 7-8 lépen van nagy kiterjedésű fiasítás. Szerintem az atkák jó része ott leledzik. Ráadásul jó meleg van kint is bent is, tehát az atkák anyagcseréje, fejlődése is gyorsabb, ezért kevesebbet tartózkodnak kint. Kevesebb lovagó atka van, mint más nyarakon, de ez NEM lassúbb a szaporodásuk, tehát nincs mese augusztus az egyik legfontosabb időszaka az atkairtásnak.

Ma voltam kint a méheknél, jöttek-mentek, de kevés virágport hoztak, tehát a fias kiterjedése csökken vagy csökkenni fog. Most fog több lovagló atka megjelenni. Egyre hatékonyabb lesz az atkairtás is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2001 Dátum: 2017. Augusztus 02. 20:22 »
Sajnos van bőven. Ma füstöltem, 147 db hullott estig...  :(

« Válasz #2002 Dátum: 2017. Augusztus 02. 20:24 »
Tisztelt Uraim!
A Méhészet augusztusi számában megjelent atkairtási módszerről szeretnék kérdezni.

Jelenleg a 6. amitrázos füstölést csináltam ma hajnalban, szombat reggel lesz az utolsó.

Kérdésem az volna, hogy a Hevesi Mihály által fordított amerikai cikkben "Tiszta mézet a hordóba" ismertetett oxálsav tartós hordozón a leírt módon az amitrázos sorozatom után folytatható e és ha igen, hány nap teljen el a két különböző kezelés között?

Tisztelettel: Somogyi Csaba

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2003 Dátum: 2017. Augusztus 02. 21:18 »
Idézet
Jelenleg a 6. amitrázos füstölést csináltam ma hajnalban, szombat reggel lesz az utolsó.

Ha jól csináltad, akkor hagyd békén a méheket szeptember elejéig. Eleget fognak most szenvedni a forróságtól.

« Válasz #2004 Dátum: 2017. Augusztus 03. 08:36 »
Hasznal valaki elektromos varrojet fustolot papircsik fustoleshaz. 3 csaladhoz nezem. Megeri befektetni vagy ugyanazt tudja, ha csak siman hajcsavaroba fustolok? Bar biztos nem. Mik a tapasztalatok vele kapcsolatban? Van olyan aki megvette es megbanta?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2005 Dátum: 2017. Augusztus 03. 10:03 »
Hasznal valaki elektromos varrojet fustolot papircsik fustoleshaz. 3 csaladhoz nezem. Megeri befektetni vagy ugyanazt tudja, ha csak siman hajcsavaroba fustolok? Bar biztos nem. Mik a tapasztalatok vele kapcsolatban? Van olyan aki megvette es megbanta?
A hajcsavaró egyszerűbb, olcsóbb.
Vigyázz!  Az amitráz rákkeltő. Ne szívd be a füstöt.

« Válasz #2006 Dátum: 2017. Augusztus 03. 10:07 »

Üdv,
én csak azzal füstölök. Varratrazt használok hozzá, 3 csepp/papírcsík adagolással. Bevált, tökéletesen működik. Ahogy Geddekas írta, megfelelő védőmaszkot használj!

« Válasz #2007 Dátum: 2017. Augusztus 03. 11:17 »
Hanyszor es milyen idokozonkent hasznalod? Nyitott fiasitasnal is?

« Válasz #2008 Dátum: 2017. Augusztus 03. 11:50 »
Hanyszor es milyen idokozonkent hasznalod? Nyitott fiasitasnal is?

3 naponta 7 alkalommal. Ma is füstöltem, reggel 5-kor. Egy órával előtte csepegtetem a papírra, hogy kiszáradjon. Napraforgó pergetés után szoktam azonnal kezdeni, igaz most egy jó hetet késtem vele. Nem tapasztaltam problémát még nyitott fias esetében.

« Válasz #2009 Dátum: 2017. Augusztus 03. 16:26 »
Miert pont a varratrazt hasznalod?