ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611023 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1890 Dátum: 2017. Május 01. 14:41 »
Egy dologgal még kiegészítem az előbb írottakat. A méhek fontosabb szerepet játszanak az ember körüli élővilágban, mint régebben, ezért mostmár lényegesebb több méhészeti kísérlet van, mint 20-30 évvel ezelőtt, de még mindig nagyon sok dologban tapasztalati úton döntünk.

Mivel sok mindenben tapasztalati úton döntünk, ezért nem tudunk mindent 100% oksági bizonyítékokkal ellátni. Kicsit az oxálsavas és egyéb szerves savas kezelés is ilyen.
Miért?
1.
Nem tudjuk, csak sejtjük a hatásmechanizmust.
2.
Sajnos ez helyet teremt a fantáziának, és az ebből eredő többé kevésbé megalapozatlan, de késhegyre, sőt gyalázkodásig menő hitvitáknak. Vagyis vannak olyan teóriák, amiknek az alapjai a tudomány szabályainak ismeretében nagyon kétségesek, de nem zárhatjuk ki őket a vitákból, mert - bár a tapasztalat az oxálsav hatékonyságát igazolja-, de sajnos a hatásmechanizmusra sincs a kezünkben 100% biztos válaszunk.

Tulajdonképpen az összes eddigi fórumon (sg fórum, omme fórum, ződ fórum és az itteni) jellemző volt a fenti magatartás. Ezeket a helyzeteket kihasználják önző kicsinyes emberek a saját presztizs  és gazdasági céljaik elérésére. A kommersz kaptár gyártója sikít, rágalmaz, ha az agyonszögelt és szögeknél korhadó kaptár helyett a csapolt kaptárról ír az ember. A buckfast méh tenyésztője visít, rágalmaz, ha bárki a krajnai előnyeit ecseteli, az amitráz és klartán hívő nem szégyell rágalmazni mást, ha az illető a szerves savak használatának előnyeit ecseteli. 2014-ben az OMME volt elnöke előadásban Gödöllőn még azt az álláspontot képviselte, félig tréfásan, félig gúnyosan, hogy a bioméhészet csak azért létezik Magyarországon, mert a hagyományos méhészek jó atkairtó módszerei nem engedik az atkát felszaporodni. Hát a mostani tél kiválóan rácáfolt erre. Nem beszélve a lépekben, viaszokban felhalmozódott nagy mennyiségű mérgek méhcsaládot gyengítő hatásáról.

Nagyon megdöbbentő, hogy akár Fendrik Péter, akár Tóth Zoltán felveti a viaszok méregtelenítését, nem támogatást kap az OMME-tól, hanem éles támadást. Ugyanakkor öntik a kutatási pént olyan helyre, ahol fedezik fel újra a spanyol viaszt vagyis, amit eddig is tudtunk, azt most pénzünkért újra megtudhatjuk, hogy tényleg tudjuk. Hát ilyenek vagyunk. Ha bárki közülünk nem sunyi, hanem egyenes, akkor azt az OMME jelenlegi hangadó elitje segíteni nem, csak megölni akarja.

Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1891 Dátum: 2017. Május 01. 15:09 »
2014-15-ben én is csak oxálsavas csurgatással védekeztem. Azt vettem észre, hogy melegebb időben a csurgatás nem olyan hatékony, mint hűvösben. A szublimálás viszont állítólag melegben is hatékony. Csak azért irom, nehogy valaki akác után a csurgatásos kezelés eredményét látva "elbízza magát". Mondjuk én kevesebb cukrot és oxált rakok az oldatba (1 l víz, 20 g oxálsav-dihidrát, 200 g cukor), lehet meg sem eszik a méheim, ezáltal nálam csak a kontaktus által terjedhet a szer.
Geddekas, a te recepted mi?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1892 Dátum: 2017. Május 01. 21:18 »
80 g kristályos oxálsav + 1 liter ioncserélt víz + 1 kg kristálycukor = 1,6 liter kész oldat. Ez az oldat oxálsavra nézve kb 3,6 súly %-os, tehát megfelel az apiox oxálsav koncentrációjának.

Annyit még javasolok, hogy a lehető legvékonyabb tűvel fecskendezem a léputcába, hogy egy-egy méhecskére minél kevesebb oldat jusson. Persze arra vigyázok, hogy a tömött léputcákba meglegyen az 5 ml/léputca.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1893 Dátum: 2017. Május 01. 21:57 »
Majdnem azt írtam, hogy elírtál valamit, de aztán utána számoltam.
Az APIOX  összetétele: 5gramm oxálsav dihidrát, 20 gramm glukóz vagyis cukor, 100 ml desztilált vizzel.
 Vagyis 5dkg oxálsav 20 dkg cukor és 1 liter desztilált víz.

A Kérdés a következő, mekkora a jelentősége a cukor mennyiségének.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 01. 22:06 írta jani bátya »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1894 Dátum: 2017. Május 01. 22:10 »
Eleinte és is kevesebb cukrot használtam, de idővel váltottam és ezt a koncentrációt jobbnak érzem.

« Válasz #1895 Dátum: 2017. Május 01. 23:35 »
111

« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:40 írta kivancsi111 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1896 Dátum: 2017. Május 02. 00:29 »
Idézet
Hozzászólás témája: Re: Oxálsav Hozzászólás Elküldve: 2011.08.07. 16:55

De rég volt ez a bejegyzésem. Akkor egy feltételezést írtam le. Azóta is oxálsavval irtom az atkát. Ha komoly problémát okozott volna, már régen abbahagytam volna. Sőt, ha az akkori feltételezésem megalapozott lett volna, akkor nem lenne azóta általánosan javasolt az oxálsav a zárókezeléshez. Még kedvenced Tóth Péter is az oxálsavat javasolja, pedig ő aztán tényleg nem híve a bio módszereknek. Mondhatnám azt is, hogy utálja azokat, bár egy szóval nem említi. Ez csak megérzés részemről. De megjegyzéseidből úgy látom, hogy te is utálod a bio módszereket.

Különben is Te qrvára odavagy a neonikotinoidokért, ha rád ijeszt a hatóság. Még azt is elhiszed, hogy ez a világ a világok legjobbika a méhek és méhészek számára és így marad örökké. Lesz még ez rosszabb is, ha minden méhész úgy viselkedik, ahogy te. Jó méhész vagy, de ugye gerinc nélkül könnyebb, ha az állam rád ijeszt?

« Válasz #1897 Dátum: 2017. Május 02. 08:09 »
111

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1898 Dátum: 2017. Május 02. 09:01 »
Idézet
Ismételten valami ellentmondást lehet felfedezni az akkori, és a mostani hozzászólásodban.
Természetesen. Aki tanul a tapasztalatokból, annak változik a véleménye is. Neked is képesnek kéne lenned ilyesmire. Ez volt az első tél, amit oxálsavazás után éltek át a méhcsaládok. Szóval, ha az oxálsav nagy anya és családpusztító lenne, akkor réges-régen elfelejtettük volna az oxálsav használatát és nagy kedvenced, Tóth Péter se ajánlgatná zárókezelésnek.

Idézet
Na de nézzük csak! Az nem is Geddekas bejegyzése volt, hanem Pter-é. :o Jé! Akkor a sok vita ellenére mégis ugyanarról a személyről van szó? ;D Ugye többé nincs vita erről a nickről? Aztán ott a "Ződön"ma is megtalálható ugyanez Bebe, vagy Boca , vagy a többi neveden. Pter fekete.
A Boca soha nem volt azonos a most felsorolt többivel. A Bebe, Pter azonos személyt takart. Ha lenne képes tisztességes moderálásra az ződ fórum, akkor most is minden méhész azon a fórumon lenne jelen. Sajnos még ma sem képes erre.

Egyébként meg te is tanulsz (méh ha lassan is, de tanulsz) és változik a véleményed, hiszen nem úgy születtél, hogy édesanyád a dajkálás közben az amitráz és klartán szavakat énekelte a füledbe. Ezeket is valakitől tanultad. Ha nem nagy kedvencedtől Tóth Pétertől, hanem mástól, akkor is meg kellett tanulnod. Nekem se édesanyám tanította, bár sok méhészeti dologban volt tanítómesterem, hanem pl 1980-ban használtam először az amitrázt és dr. Csaba György kérésére.

Idézet
Még az este előkeresgéltünk néhányan abból az időből a valóságnak nem megfelelő írásokat az említett "fórumtársaktól". Felrakjam?
Ha ez okoz neked örömet, akkor tedd. Ezzel az infantilis magatartásotokra rámutathatok. Egyébként meg mi volt az idézett bejegyzésben a valóságnak nem megfelelő? Leírtam benne egy tapasztalatot és feltételeztem egy összefüggést, ami szerencsére azóta nem igazolódott be.

Idézet
Különben meg egyáltalán nem zavar senkit az atkairtási mellébeszélésed, mert aki méheket ad el, annak igen sokat használsz.
Szerintem meg Tóth Péternek kéne köszönetet mondanod, hiszen a növényvédőszerekkel szembeni méhész türelem ősforrása Ő, és Ő teremt neked a legtöbb vevőt, hiszen a méhmérgezések az atka mellett a legnagyobb hatású méhpusztítók.

Idézet
Kire ijesztett rá a hatóság?
Vajon kire? Ujjal mutogassak? Egy levelet kaptál méhmérgezés kapcsán a hatóságtól, azonnal becsináltál. Nyilvánvaló volt az összefüggés a te esetedben a neonikotinoidos mérgezésre és nem mertél pert indítani. Pedig kaptál volna a 450 X 0,5 kg elpusztult méhért pár millió Ft-ot. Kaptál egy ijesztőnek tűnő kérdést a hatóságtól és leálltál mindennel. Vajon miért? Biztos azért, mert qrva bátor vagy. Arra vagy csak elég bátor, hogy engem fikázz, a valódi méhészérdekeket nem véded.

« Válasz #1899 Dátum: 2017. Május 02. 21:18 »
111.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1900 Dátum: 2017. Május 02. 22:12 »
Kíváncsi!

Abbahagyhatod a gyerekes viselkedést. Azt se tudod, hogy mit akarsz cáfolni. Ez tényleg téged minősít.

« Válasz #1901 Dátum: 2017. Május 02. 22:45 »
111)
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:39 írta kivancsi111 »

« Válasz #1902 Dátum: 2017. Május 03. 09:33 »
111

« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:39 írta kivancsi111 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1903 Dátum: 2017. Május 03. 11:12 »
Az általad írt recept is működik. Én nem 7,5, hanem 8 g-ot teszek a leírt receptedhez képest, de ez nem egy lényeges különbség. Ezt sem szereti már az atka. Az a lényeg, hogy az oldat pH 2,3 alatt legyen, tehát savasabb, mint a méz vagy a méhpempő. Az anyabölcsőben levő méhpempő pH-ja 2,3-2,5 és már ebbe se bújik be az atka.

Sikeres atkairtást csinálnak ma már tejsavval is, aszkorbinsavval is. De vannak ma már savkombinációs atkairtások is, amibe hangyasavat is tesznek. Ezeknek a kombinációknak a hatása nem rosszabb, mint az oxálsavé, de a leghosszabb hatástartama az eddig tapasztalatok és kísérletek alapján az oxálsavnak van.

De nem értem, hogy miért kérded, hiszen te szerves savak használata ellen kézzel-lábbal tiltakoztál eddig. Neked a menő az amitráz, klartán, mavrik volt? Mi történt? Mi ez a Pálfordulás?

« Válasz #1904 Dátum: 2017. Május 03. 13:36 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:38 írta kivancsi111 »