ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1599021 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1860 Dátum: 2017. Április 06. 13:18 »
OMME méhese , hát nem is tudom !!!!!!!!!!!!!!!!!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1861 Dátum: 2017. Április 06. 13:47 »
Egy ilyen hiteles vizsgálathoz kellene legalább 100 méhcsalád és két éves munka. A cégnek nincs rá pénze, a méhészeti kutatónak nincs ennyi méhcsaládja. Csak ennyi a probléma, de ez éppen elég ahhoz, hogy ebből még évekig nem lesz piacképes termék.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Laja

• **
  • 55
« Válasz #1862 Dátum: 2017. Április 18. 20:30 »
Az áprilisi méhészújságban van egy készülék hírdetve ami a Varroa kezelést magas frekvenciáju hanggal oldja meg, mindenféle mellékhatás nélkül. Létezhet ez ??

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1863 Dátum: 2017. Április 18. 21:11 »
Ez még nem bizonyított eljárás. Nincs elég kísérleti anyag erre.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1864 Dátum: 2017. Április 20. 22:07 »
Van rá kütyü is, meg van már méhészeti teszt is Németországban.

három hatásról beszélnek: http://www.varroa-sound.de/
felnőtt atka 10-20 nap
fiasban kifejlett atka: megzavarodik, nem tud utódot nemzeni
fiasban még ki nem fejlett állapotban levő atka 1-2 nap alatt elpusztul.

Sok gyártó is van már. A fenti pl. 57 EURO / db akku nélkül.

Celje is vizsgálja, még keresem az eredményeket.

Magyarországon is tervezett egy ilyen kísérletsorozat. 2017-re, több méhésszel. (azt hiszem 6, vagy 10 méhésszel)
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1865 Dátum: 2017. Április 20. 22:20 »
QUQURIQ !!!

Ezt a berendezést még Albert Einstein fedezte fel.
Nagyfrekvenciás rezonancia.
Újabban a humán gyógyászatban is nagy előszeretettel használják, baktériumok, egysejtűek, vírusok irtására, katódcsővel.
Minden élőlénynek megvan a mettől, meddig frekvenciája.
Az elpusztult kórokozók a széklettel ürülnek. Sok folyadék kíséretében.
Ez nem csak egy kezelésből áll! Az imágók gyorsan megpróbálnak a elődök tisztjét elfoglalni, és mihamarabb szaporodásra késztetik magukat a fajfenntartás miatt. (ezért nehéz kiirtani őket) Csak a több kezelés az eredményes. ..
...és mind ez, antibiotikum nélkül!

Kiskakas

*

Nb18

• 797
« Válasz #1866 Dátum: 2017. Április 20. 23:01 »
Sziasztok!!

Jó-jó!
De arról senki nem ír, hogy mit szólnak ehhez a méhek!

Nb18

« Válasz #1867 Dátum: 2017. Április 24. 07:28 »
Sziasztok!

Kezdő vagyok csak az idén kezdtem. Keves kaptárral és olyan atkairtó módszerek érdekelnének amihez nem kell semmilyen gép. Tudtok tanácsolni valamit?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1868 Dátum: 2017. Április 24. 07:34 »
Eladhatod a méheidet, ha eszköz nélkül akarsz atkát írtani. Legolcsóbb az oxálsavas csurgatás, de ehhez is kell 20 ml-es injekciós fecskendő éy nagyon vékony tű.

« Válasz #1869 Dátum: 2017. Április 24. 08:00 »
A fecskendő nem gép, és az ApiOX-hoz alapból adják. Igaz, hogy 50 ml-es, de egy kis gyakorlattal kiválóan lehet adagolni. Ezen kívül az amitráz füstöléshez sem kell "gép", Varidol és TikTak formájában megvásárolható füstölő csíkokkal együtt. A csíkokat érdemes hajcsavaróba helyezve betenni a kaptárba az alsó kijárón. Így biztosan leég, mert minden oldalról kap levegőt. Én a következő kezelési módokat alkalmazom már 6 éve, és eddig tökéletesen beváltak:

Amitrázos füstölés július végétől 3 naponta 6 alkalommal, a hajnali órákban. Majd késő ősszel oxálsavas csurgatás fiasítás mentes állapotban (ha valahol van még tenyérnyi fiasítás azt elveszem és kiolvasztom). Ha atkás év van (tavaly ilyen volt), akkor szeptember második felében is beiktatok 2-4 amitrázos füstölést, az atkahullás függvényében. A számolás fontos, mert enélkül csak vakrepülést végez a méhész. A családok 20%-a alatt legyen étolajjal bekent fehér farost lemez. Érdemes a természetes atkahullást is figyelni.

Használhatsz még herecsapdát, bár szerintem ennek nem sok értelme van. Illetve az akácra történő korlátozás és a szaporítás is atkagyérítő hatású. Ha nagyon sok a méhészet a közeledben, vagy ha intenzíven vándorolsz, akkor elképzelhető, hogy akác után is kell atkát irtanod. Mindig nyitott szemmel járj a méhesben.

« Válasz #1870 Dátum: 2017. Április 24. 08:31 »
Adamez2!
"A családok 20%-a alatt legyen étolajjal bekent fehér farost lemez. "
Ez miert fontos? Mindig legyen benn? Milyen kozonkent kell cserelni? Hasznalt vagy uj olaj kell?
A tobbi restet ertem es koszonom. Bar sajnos nekem nem also kijaratom van hanem kozepso 3 db.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1871 Dátum: 2017. Április 24. 09:38 »
Használtam 50 ml-es fecskendőt, de kidobtam, mert a dugattyúja gumiszerű anyagból van és darabosan nyomható vele az oxálsav, míg a 20 ml-es fecskendőnek a műanyag dugattyúja simán csúszik, nem darabosan.

Az étolaj helyett javasolom a fehér vazelin használatát, mert abba biztosan beragadnak az atkák, míg az étolajos lapról csak eltűnik egy része. Ennek a lapnak a használata nem atka irtását, hanem az hatékonyság visszaellenőrizhetőségét szolgálja.

A hajcsavaró jó megoldás az amitrázos csík égetéséhez. Amíg használtam amitrázt,  alkalmaztam. Hetedik éve csak oxálsavval irtom az atkát.

« Válasz #1872 Dátum: 2017. Április 24. 09:53 »
A farost lemezen tudod megszámolni a lehullott atkákat. Az olaj azért kell, hogy beleragadjon az atka, és a méhek ne tudják kihordani. Annyira minimális mennyiségű olaj kell, hogy szerintem érdemesebb szűz olajat használni. Szivaccsal vékonyan megkened és kész. Lehet papírra is kenni, de azt előbb-utóbb szétrágják a méhek. A természetesen lehullott atkák számának függvényében lehet következtetni az atkafertőzöttség mértékéről. A lehullott atkák számát másképpen kell megítélni tavasszal, nyáron és ősszel, most erre nem térnék ki részletesen. Amúgy is, ha nincs legalább 30 cm széles alsó kijáród, akkor ez a módszer nem igazán működőképes. Ebben az esetben én havonta egyszer mintát vennék az állomány 20%-ból, ennek a mikéntje valamelyik mostanában megjelent Méhészetben vagy Méhészújságban pontosan le van írva.

A kezeléseket úgy is el tudod végezni, ha a kaptár hátuljára, közvetlen a fenékdeszka felett fúrsz egy akkora lyukat (kb. 2 cm), amin kényelmesen befér a hajcsavaró, és egy elforgatható zárólemezzel befeded. Kezeléskor a kijárókat bezárod, majd a meggyújtott csíkot a hajcsavaróban betolod a hátsó nyíláson. Fél óra múlva csipesszel kiveszed a hajcsavarót, és a kijárókat kinyitod.

« Válasz #1873 Dátum: 2017. Április 25. 10:19 »
Sziasztok.
Valaki le tudna nekem irni pontosan, hogy mit es hogyan es mivel kell csinalni az amitrazos fustolest papircsikkal?
2 csaladom van, talan lesz az oszre harom vagy negy.
Elore is koszonom. :)

« Válasz #1874 Dátum: 2017. Április 25. 19:07 »
Én a helyedbe még nem füstölnék . Vegyél egy beevital hive cleant vagy egy apioxt és csurgasd le .