ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611726 megtekintés
*

nata

• 176
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1350 Dátum: 2016. Június 13. 14:23 »
Én minden évben akác után BVHC-vel csorgatom le a méheket. Azért ezzel, mert idén még szeretnék enni az ezután készült mézből.

« Válasz #1351 Dátum: 2016. Június 13. 14:24 »
Attila!

Nem cáfolom állításod, igaz. De a termeléssel is össze kell egyeztetni a az atkairtást, pontosabban termelésben nem lehet furettózni. Akác után nincs 5x vagy 6x3 nap hogy egy komplett  ciklust megcsináljunk. Sőt akác után semmi, mert kezdte a gyalogakác, és ezüstfűz még a múlt héten sikerült lepergetnem. Jelenleg a hárs és a dohányfa virágzik, de ezekből kevés van, még a napi fogyasztásuk sem fedezi, ezért nállam most fog sorrakerülni a furettózás. Az hogy hányszor, az majd a napraforgó virágzás kezdetétől függ. De 3 az biztos belefér. Végre a tavaszon nállunk, először van jelentősebb csapadék, tegnap ez 20 mm volt (ennyi bőven elég hogy időlegesen járhatalanná tegye a földutakat) A napraforgónak viszont jót tett, tesz mert jelenleg is esik. A meleg visszatértével valószínűleg erőteljesen megindul majd a fejlődése. Pénteken határszemléztem, de valószínű hogy van még szűk 2 hét. Nyaralni csak akkor szoktunk elmenni, amikor a napraforgó méz már a hordóban van, és ezerrel süt a nap  :) mert csak akkor esik jól a csapolt barnasör a Balaton partján :) De addig még, sok méhészeti teendő van. Egyébként én is tudom hogy fontos az akác utáni gyérítés, és a lehetőségeimhez képest így is cselekszem. Szerencsére most nem tapasztalok krízis helyzetet, de .. jobb óvatosnak lenni.

« Válasz #1352 Dátum: 2016. Június 19. 20:24 »
kérés,
ha valaki emlékszik, hogy volt itt egy kolega kb. egy éve szépen leírta, milyen légzésvédő kell füstöléshez...
úgy emlékszem ebben a topicban volt, keresem de nem találom,
köszönöm
üdv: Kevanaar

« Válasz #1353 Dátum: 2016. Június 19. 21:58 »
kössz mindenki, :) , de megvan
ha esetleg érdekel valakit rajtam kívül az egészsége, annak ajánlom Axoa kimerítő írását,
illetve akinek még nincs,
2015. Augusztus 19. 15:01,   
2015. Augusztus 17. 19:38
megtaláljátok ebben a témában,
meg is rendelem,
üdv:

« Válasz #1354 Dátum: 2016. Június 21. 07:03 »
Itt lehet válogatni:

http://nesler.superwebaruhaz.hu/category/60222

Szerintem korrekt!

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #1355 Dátum: 2016. Június 30. 15:53 »
Sziasztok!
Mitac beszerezhetőségében tudna valaki segíteni ?

« Válasz #1356 Dátum: 2016. Június 30. 16:51 »
Mitak már nincs forgalomban. Taktik lehet kapni.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1357 Dátum: 2016. Július 11. 23:28 »
Ebben az évben már volt két oxálsavas csurgatásos atkairtásom. Egyszer akác után rögtön, egy most vasárnap. A méhcsaládok szépek, nyugodtak és erősek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

garyballdy

• *
  • 3
  • dipl.Ing.
« Válasz #1358 Dátum: 2016. Július 19. 19:11 »
http://www.welt.de/vermischtes/article157141118/Imker-schicken-Bienen-in-die-Sauna.html

A németek 39°C szaunával kezelik kétszer évente az atkák ellen a méheket!

Üdv. :

*

zümi

• 1382
« Válasz #1359 Dátum: 2016. Július 28. 17:13 »
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy Tac-Tic+étolaj papírcsíkon fészek felett kereteken elhelyezve, van annyira hatékony "mint belógatással"?
Idő takarékosság szempontjából kérdezem!?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1360 Dátum: 2016. Július 28. 17:36 »
A felesnél hatékony, mivel ott általában két fiókon van a fészek, a kettő közé berakod és jó.
A hunornál meg a nagybocinál be kell lógatni.
A lényeg hogy minél többen találkozzanak vele.
Üdv:robi

*

zümi

• 1382
« Válasz #1361 Dátum: 2016. Július 29. 08:26 »
Köszi a választ Robi.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

nata

• 176
« Válasz #1362 Dátum: 2016. Július 30. 19:58 »
Tudja valaki, hogy azt a bizonyos szerbiai amitráz tartalmú szert hol lehet megvenni Szabadkán? Ahol esetleg még magyarul beszélnek. Egyszer a méhészvásárban láttam, de az majd októberben lesz, az meg már késő.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1363 Dátum: 2016. Július 31. 23:19 »
Múlt hét hétfőn tettem be a vazalines műanyaglapokat a méhcsaládok alá. Szerdám néztem és csak 1-3 atkát találtam a vazelinbe ragadva. Holnap fogom kivenni és ellenőrizni a természetes atkahullást.

Kezeltem a méheket varroa atka ellen oxálsavval akác után, majd július elején és fogom kezelni a jövő héten ismét.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1364 Dátum: 2016. Augusztus 03. 17:45 »
Augusztus 1-én kivettük a vazelines lapokat a méhcsaládok alól és megszámoltuk a természetes atkahullást: minden család egyformán fertőzött volt és 20-30 atka hullott le. A vazelines lapokat kicseréltük, az oxálsavas atkairtást megcsináltuk és jövő hét hétfőjén ellenőrizzük, hogy mennyi atkát öl meg az oxálsav.