Kokó!
Nem hiszem, hogy részletesebben kéne ragoznom, de leírom.
Vásárolsz annyi porcukrot, hogy minden családra jusson kb 25 dkg.
Elkéred a feleségedtől a konyháról a liszt szitálására is alkalmas szitát. Lehetőleg félkezes, tehát nyeles könnyű, akár műanyag szita legyen. Nekünk a háztartásban régóta van ilyen, ezért nem tudom, hogy most milyen kapható.
Méhészfelszerelésedhez ezeket hozzákészíted és kimész a méhesbe.
Füstölőt beindítod.
Kinyitod az első kaptárt és a méhekkel borított lépeket egyenként kiemeled és annyi porcukrot szórsz a megdöntött méhekkel borított lépfelületre, hogy a méhek többé-kevésbé fehérek legyenek.
Ezt csinálod minden léppel, majd bezárod a kaptárt és folytatod a következővel.
Állítólag nem kell háromnaponként megismételni, elég háromszor egy évben megcsinálni.
Szerintem nagyon munkaigényes, de 30 méhcsaládig még ez kivitelezhető. Árvai György évtizedek óta folyamatosan pempőt termel, állandóan turkálnia kell a kaptárokban és nyilván nem 30 méhcsaláddal dolgozik, de mégis beilleszti az éves munkarendjébe a porcukros atkairtást.
Szerintem mézelési szezonban, akinek van ideje rá, megcsinálhatja a porcukrozást, de a nyárvégi és őszi atkairtást én biztos, hogy az oxálsavas csurgatással fogom csinálni.
Ennyit tudok mondani róla.