ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598387 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #795 Dátum: 2015. Április 30. 14:52 »
QUQURIQ !!!

Az enyhe tél miatt az idén is várható lesz az atka invázió!
Kiskakas szerint most még több atka telelt át országosan mint az előző évben.
Fenti akác után, lesz egy kis idő az atka irtásra!!!
Ne-fe-led-jük!!!

A kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #796 Dátum: 2015. Április 30. 17:54 »
Ne feledjük, de lehetőleg a belógatós lóf@szocskákat kerüljük. Nem szabad hinni a tartós hordozókban. Abból csak gyűlnek a bajok. Tessék csak elővenni a bevált régi módszereket, a három naponkénti kezelési módszereket és a taglózó szereket.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #797 Dátum: 2015. Május 01. 20:25 »
QUQURIQ !!!

...és a porcukros védekezés?
...és a kitört here lépek?
Tudom, mindezek csak gyérítések...
De!
Nem mindegy, hogy honnan gyérítünk!
10-ről 5-re, vagy
100-ról 50 re!
50% mid a kettő!
Miből mennyi lesz napraforgó végére?
...ha a visszafertüzöttséget nem számoljuk.
Mindig jobb a kevésből még kevesebbet produkálni, mint a sokból kevesebbet!

Az atkából a kevés is sok!!!

A matemetikus Kiskakas!

« Válasz #798 Dátum: 2015. Május 01. 21:50 »
Teljesen igazad van, nem mindegy hogy honnan gyérítünk! Viszont az tény, hogy akác pörgetés után azonnal neki kell esni az irtásnak!!! Aki ezt el bagatelizálja, vagy tényleg a "belógatós, eddig is így szoktuk" módszerre bízza az állományt, annak napraforgóra tényleg sok gondja lesz! (vagy már éppen kevés, mert nem lesz értelme harcolni...)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #799 Dátum: 2015. Május 02. 09:20 »
A porcukros védekezéshez mondjuk el, hogy családonként legalább 25dkg kell belőle. Használjunk az adagoláshoz nagy felületű konyhai liszt szitát. Méheknek kellemes ízű és erőteljesen serkenti a takarító hajlamot. Ráadásul az atka lábán lévő tapadókorongok tapadási képességét rontja, ezért gyakrabban ugrik mint egyébként. Ettől kimerül és a méhek könnyebben leseprik magukról. A leesett atka visszamászási esélye rossz. Szóval megszakad a szaporodási lánc.

Drágább és munkaigényesebb, mint az oxálsavas védekezés, de még így is a gyári atkairtó készítményekhez képest a költség kicsi, az atkairtó hatás pedig hosszabb, mint a taglózó szereknek.

Árvai György évek óta alkalmazza a porcukros atkairtást. Állítólag csak ezt alkalmazza. Szakirodalomban nem találtam  a hatékonyságra adatot. Persze azt is tudjuk, hogy tudományos vizsgálatoknál kontroll vizsgálatokra kitűnő módszer, de üzemi alkalmazásról még csak az Árvai Gyuri méhészetéből vannak hírek.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 02. 09:32 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kokó

• *
  • 15
« Válasz #800 Dátum: 2015. Május 02. 13:25 »
Geddekas!
Hogy is csináljuk ezt a porcukros atkaírtást?

*

Nb18

• 797
« Válasz #801 Dátum: 2015. Május 02. 16:24 »
Sziasztok!

Az idei első atka gyérítés megtörtént....

« Válasz #802 Dátum: 2015. Május 02. 16:32 »
Én is tördeltem ki herelépet, de atkát nem találtam benne. Igaz csak belevilláztam néhányba.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #803 Dátum: 2015. Május 02. 17:50 »
Kokó!

Nem hiszem, hogy részletesebben kéne ragoznom, de leírom.

Vásárolsz annyi porcukrot, hogy minden családra jusson kb 25 dkg.
Elkéred a feleségedtől a konyháról a liszt szitálására is alkalmas szitát. Lehetőleg félkezes, tehát nyeles könnyű, akár műanyag szita legyen. Nekünk a háztartásban régóta van ilyen, ezért nem tudom, hogy most milyen kapható.
Méhészfelszerelésedhez ezeket hozzákészíted és kimész a méhesbe.
Füstölőt beindítod.
Kinyitod az első kaptárt és a méhekkel borított lépeket egyenként kiemeled és annyi porcukrot szórsz a megdöntött méhekkel borított lépfelületre, hogy a méhek többé-kevésbé fehérek legyenek.
Ezt csinálod minden léppel, majd bezárod a kaptárt és folytatod a következővel.

Állítólag nem kell háromnaponként megismételni, elég háromszor egy évben megcsinálni.

Szerintem nagyon munkaigényes, de 30 méhcsaládig még ez kivitelezhető. Árvai György évtizedek óta folyamatosan pempőt termel, állandóan turkálnia kell a kaptárokban és nyilván nem 30 méhcsaláddal dolgozik, de mégis beilleszti az éves munkarendjébe a porcukros atkairtást.

Szerintem mézelési szezonban, akinek van ideje rá, megcsinálhatja a porcukrozást, de a nyárvégi és őszi atkairtást én biztos, hogy az oxálsavas csurgatással fogom csinálni.

Ennyit tudok mondani róla.

« Válasz #804 Dátum: 2015. Május 02. 21:06 »
Mi kitördelés után lefagyasztottuk a hereépítményt,ma beleturkáltam egy kicsit.Volt benne jó pár atka,de ezek legalább már nem mennek innen sehová... ;D
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Kokó

• *
  • 15
« Válasz #805 Dátum: 2015. Május 04. 11:23 »
Geddekas!
Köszönöm szépen.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #806 Dátum: 2015. Május 04. 22:42 »
QUQURIQ !!!

A horgászok keresik a here csalit, csemege a halaknak!!!

Kiskakas

*

zümi

• 1382
« Válasz #807 Dátum: 2015. Május 05. 06:40 »
Meg a tyúkocskád is  :D
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #808 Dátum: 2015. Június 14. 11:54 »
Erről a videóról mi a véleményetek?

https://www.youtube.com/watch?v=DsZd9XppthI

Én úgy csináltam, hogy egyenként kivettem a lépeket :o
Nagy Zoltán

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #809 Dátum: 2015. Június 14. 12:53 »
Árvai György ezt a módszert is alkalmazza a videón bemutatott módon. Hatékonysági mérést viszont nem emlegetett. Tény, hogy a takarítási ösztönt fokozza a porcukorszórás és káros mellékhatása nincs. Termelési szezonban van értelme az ilyen módszereknek. Azt nem hiszem, hogy A hatékonysága vetélkedne az elterjedt kezelési módokkal, de van létjogosultsága, van haszna, mint kiegészítő kezelésnek.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Június 14. 12:59 írta Geddekas »