ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598956 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #780 Dátum: 2015. Március 11. 15:20 »
A dolog roppant egyszerű, bedrótozok egy építőkeretet, a huzalokra csatlakozót kötök, a kerethuzalt fűtőszálnak használom. A vaterán rendelek egy ~1000Ft-os kis tápegységet+időzítőt  amin pontosan szabályozható a kimenő áram, beállítom -ez egy kicsit babramunka- úgy, hogy a kiépített lépet még ne olvassza meg, de a herebábok és velük az atkák kapjanak elegendő hőt, hogy elpusztuljanak. Ennyi. Akku nélkül 10ezer alatt vagyok.
Ha meg lehetne úszni ezzel néhány kaptárbontást, akkor még talán értelme is lenne.
Más: régebben azt gondoltam, hogy messze még az az idő, hogy azon fogunk vitatkozni, hogy szabványosítani kellene a kaptárakon alkalmazott klf. csatlakozókat pl, etető, itató, mikrofon, lopásjelző, stb. és tessék itt a herehamvasztó ..... 

« Válasz #781 Dátum: 2015. Március 11. 16:34 »
Felszámoltam a herefiasító kereteket, csak a gond volt velük. Pergetéskor is csak bezavart, a munkafolyamatba. Az állandó herefiasítás kitördelése és kivillázása felborítja a család természetes összetételét. Így rengeteg energiát fordítanak az egyensúly helyreállítására. Természetesen ez "szorgos" méhész esetén, soha nem sikerül nekik. Elterjedt szokás az is hogy a méhész minden beavatkozáskor, az összes herefiast ki villázza.
 Egy másik történet,  egy asszonyka mesélte, hogy többet nem tudnák őt rávenni arra hogy megint elmenjen pergetéshez segítségnek. Gondoltuk, összemarták a méhek. De nem erről volt szó, fedelezett és a gazda utasítására nem csak a lefedett mézet hanem herefiasokat is felkellett fedeleznie. Így nem csak a fedelezőbe, hanem a pergetőben a mézbe is belekerült a széttrancsírozott herfias trutymója. Ami ráadásul minden szűrés nélkül került, a hordóba. Az illető azóta  nem lehett rávenni még a méz fogyasztására sem. Hiába bizonygattuk, hogy  ez nállunk nem így működik.
Lényegében arra lennék kíváncsi, hogy az éppítető keretes, herfias kitördeléssel hány százalékos atka gyérítés érhető el? Ezt nyilván a szineten tartáshoz is kevés.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #782 Dátum: 2015. Március 12. 11:47 »
A herefiasító keret csak akkor gond, ha nem tudod mire kell használni. Egy biztos, hogy atkairtási célból szinte majdnem felesleges herefiasító keretet tartani a méhcsaládban, mert a kitördelési módszer olyan csekély hatású, hogy nem éri meg a ráfordított munkát.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #783 Dátum: 2015. Március 12. 15:37 »
Geddekas! Tudom mire való!
A "gond" az a töblet munkaidő ráfordításból ered. Mivel különbözik a normál kerettől. Kezdődik a külön kezelése már a keretek összeszegelésekor, ugyan is középre egy választólécet kell szabni, beszegelni. Műlépezésnél, szabni a műlépet. Besütéskor, külön erre a célra gyártott kicsi besütődeszkát kell használni. A léptűzdeléses mézeltetési módszerem miatt, nincsennek külön méztéri vagy fészekkeretek. Így elméletileg, és gyakorlatilag is, bármelyik keret felkerülhet és fel is kerül a pergető helységbe. Így ha az építő részébe herifias van, akkor ki kell vágni. Ha mézzel rakták tele, akkor meg a pergetőben a kiszakadásával van a gond. Mivel nem tartja drót a szabadon épített lépet. Vándortanyán meg áshattom el, a kitördelt herefiasítást.
De azért vándortanyán, hasznát veszem a kicsi besütődeszkának ;). Jó húsvágódeszkának, vagy lábas alátétnek, pipadohány vágására, és hal pucolásra, nem használom mint Matula bácsi.

Az atkagyérítés mértékét sejtettem.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #784 Dátum: 2015. Március 12. 16:16 »
Ennyire nem bonyolult a helyzet. Nekem a keretes méhcsaládjaim NB lépeken vannak. De minden fészek szélére teszek 1-2 hunor vagy 1/2 Nb műlépes keretet (a hunor jobb). Ennek az aljára építik a herelépet a méhek. Ennyi.

A hunor keret rendesen drótozott műlépezett, tehát szépen pergethető és az alján épülő szabadépítmény könnyedén letörhető.

Mire használom, ha nem atka csapda? Egyszerű! Ez a rajzási láz legjobb jelzője. Amikor táblás fedett herefias van, akkor kell radikálisan beavatkozni a méhcsalád életébe és ezzel meg tudom előzni a rajzást.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #785 Dátum: 2015. Március 12. 17:29 »
A ki tőrdelt here fiasítást , Te el ásod ?  Miért nem olvasztod ki a viasz pedig jól jőn nem?

« Válasz #786 Dátum: 2015. Március 12. 17:46 »
Vándortanyán, nincs lehetőségem a kiolvasztásra. Az akác elejétől a végéig, ott vagyok.

« Válasz #787 Dátum: 2015. Március 12. 17:55 »
Geddekas!
Nekem is volt hunor és amikor megszüntettem, én is erre használtam fel a lépkészletét, mert  valóban működik. Ahogyan leírtad. Viszont mi ketten méhészkedünk a nejemmel, a hunor keretek alján sokszor előfordult hogy nem herés hanem mézeslépet húztak. Na ezzel neki gyűlt meg a baja, a fedelezésével pergetésével, vagy akár ha csak félreraktuk lépesméznek. De többnyire azért ezeknem voltak teljesen fedve, A pergetőbe betörtek lecsúsztak, szóval ment a "visákolás". Jobb a békesség, ha már 30 éve eggyütt vagyunk. Aztán, ahogy öregedtek a hunor keretekben a lépek úgy leselejteztem ezeket is.

« Válasz #788 Dátum: 2015. Március 13. 18:05 »
Erre a célra zárhato tetejű vődrőt használok , és minden viasz kaparékot bele teszek . Amikor olvasztásra kerűl a sor elő veszem. Előtte fém vődrőt használtam , de az rosdásodni kezdet . A tetején szellőzőt ne felejts csinálni , már ha ki probálod . Űdv .  Antal

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #789 Dátum: 2015. Március 13. 20:53 »
QUQURIQ !!!

Én összeszedem a here fiasítást és megeszem! Tyúkocskám meg imádja, ha here csapdát állítok…

A fehérje bő Kiskakas!

« Válasz #790 Dátum: 2015. Március 14. 14:13 »
Az erdőn én is próbálkoztam a herefiast felkínálni a madaraknak. Szorgosan hordták a fiókáknak a hernyókat, de a kirakott lépdarab közelébe sem repültek. Biztos nem szerepelt a természetes étlapjukon. Pedig milyen kövér falatkák lettek volna. ..
Egyébként emberi fogyasztásra sem alkalmatlan. Afrikai embertől láttam, hogy a fa tetején az odúból éppen kirángatott  mézeslépet, tömte a szájába fiasítással együtt.

« Válasz #791 Dátum: 2015. Március 14. 14:29 »
Végűl is rengeteg vitamin , és fehérje van benne , de bogár és ezért viszolygúnk a legtőbben hogy meg egyűk . De végeztek kisérletet ha bundába sűtik simán elfogyasztjuk .  Csak ne tudjunk rola hogy mit eszűnk .

*

Kitin

• 934
« Válasz #792 Dátum: 2015. Március 14. 16:49 »
kicsit sárgarépához hasonlít az íze.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #793 Dátum: 2015. Március 14. 18:57 »
QUQURIQ !!!

Barátom mondta, hogy a piacon keresik újabban a here fiasítást!
A gyúró, kocka hasúaknak a leg jobb fehérje pótló.
A kínai étrend egyik gasztronómiai különlegessége, és ráadásul nem is olcsó!!!

Kiskakas!

*

Bicska

• 601
« Válasz #794 Dátum: 2015. Március 16. 11:07 »
A tyúkok imádják a kitördelt herefiast! ;) Még verekszenek is érte. :)
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"