ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610305 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #660 Dátum: 2015. Január 28. 14:46 »
Értem, köszönöm!

« Válasz #661 Dátum: 2015. Január 28. 14:51 »
Az jutott eszembe, hogy mitől nem másznak vissza az atkák a kifejlett méhekre, felülre? Azokkal ugyanis tovább tudnának majd utazni.

« Válasz #662 Dátum: 2015. Január 28. 15:44 »
Nem rendeztem még az atkáknak magasugró és mászó bajnokságot,ezért nem tudom,hogy mennyire ügyesek,de gyanítom,hogy ez nem kifejezetten az ő műfajuk.A szaglásuk az perfekt,de ha benézik az ugrást,akkor diéta van,hacsak nem tudnak valakire visszamászni. Itt elméletileg a két rostaszövet között van egy olyan terület,amihez nem férnek hozzá a méhek. Gondolom ez a távolság már akkora,hogy az atka nem tudja megoldani a visszajutást.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #663 Dátum: 2015. Január 29. 07:26 »
Ugraniuk nem kell, a két rostaszövet közötti ráma falán is felmászhatnának. Az annyi, mintha a kaptár falán mászna. Bár lehet, hogy valami nagyon sima felületet alakítanak ott ki, hogy ne tudjon megkapaszkodni.

« Válasz #664 Dátum: 2015. Január 29. 07:52 »
Sziasztok!
Az atka valójában egy pók!
Bizonyítottan ugrik 20-25 mm-t!
A higiénikus alj azért van úgy kialakítva, hogy ha a védkezésünk hatására lekeveredik a fenékre, ne tudjon már feltápászkodni. Anno. a higiénikus alj "elbíráló bizottságban" én is benne voltam. Egy lényeges szempont volt a kialakításánál, a mélysége.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 526
« Válasz #665 Dátum: 2015. Január 29. 08:55 »
Attila!
Ezek szerint, ha taposórács, és a tálca között 3cm távolság van, az elegendő?
Én az enyémeknél 3,5cm-t hagytam.
Üdv: ATA

« Válasz #666 Dátum: 2015. Január 29. 10:03 »
Ha ragacsos lenne az apró lyukú rostaszövet, ráragadhatna az atka.

« Válasz #667 Dátum: 2015. Január 29. 10:34 »
Gondolkodtam ezen a módszeren, de egy kicsit szkeptikus vagyok. Persze jó lett volna, ha értek valamit a videóból, de németül sajnos nem tudok. Így csak arra a pár mondatra alapozhatom a véleményemet, amit itt a fórumon olvastam. Ezzel az erővel a családot szét lehet szedni két külön kaptárba, az egyikbe az anya és a nyitott fiasok, a másikba a zárt fiasok és bölcső. Az anyás családot azonnal kell füstölni, a bölcsőset meg akkor amikor kikelt a fiasítás. Ebben az esetben nem kell a csapda, és a két kaptárat is távolabb lehet vinni egymástól. Szerintem ha ilyen közel marad egymáshoz a két kis család, akkor esélyes hogy az anyátlan részből a feromon miatt sokan átmennek az anyás részbe és viszik magukkal az atkát is. Hasonlóan, mint az NB24-ben, amikor az egyik egység meganyátlanodik. Meg aztán a párzás is elég bizonytalan, ha a kijárók ilyen közel esnek egymáshoz.

Van egy másik lehetőség is, ha nem akarnak füstölni, csak csapdázni. Ebben az esetben lehet némi atkagyérítésre számítani, mert a kikelő fiasból az atkák át akarnak húzódni a nyílt fiasításba szaporodni, de csapdába esnek. A kérdés az, hogy vajon mennyi atkát lehet így fogni, vagyis hány százalékkal lehet csökkenteni az atkapopulációt családonként, kizárólag a csapdázás segítségével?

Akárhogy is, az ilyen módon szétszedett családdal már biztosan nem lehet termeltetni az adott évben. Ha a mézeltetési szezon után (napraforgó) alkalmazzák, akkor meg bizonytalan, hogy lesz-e elég idő arra, hogy a két kis családot visszaegyesítve telelőképes és következő évben termelő család fejlődik-e belőle?
« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 29. 10:46 írta adamez2 »

« Válasz #668 Dátum: 2015. Január 29. 12:14 »
Hát én elképzeltem a fenti csapatot a mi méhsűrűségünk mellett,amikor leáll a hordás...Állítólag 80-90%-os hatékonyságot várnak ettől a módszertől.... ::) Egyébként,amit a videón látunk az már a rakodóra átalakított osztrák változat.Az eredeti kidolgozója (a holland bácsi) olyan kaptárat használ,amilyenről a másik topicban fellinkeltem a videót.Mindenesetre úgy láttam páran a facebookon nagyon fellelkesültek,úgyhogy jövőre fogunk erről hallani ezt,azt.Én részemről nem leszek bevállalós.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #669 Dátum: 2015. Január 29. 12:17 »
Állítólag 80 90% a hatékonysága, de ha kevesebb is, és működik hasznos lehet, én ki fogom próbálni, ha tudok szerezni sűrű rosta szövetet. Az elpusztult atkákat kézzelfogható bizonyíték formájában látnunk kell a sűrű rostán!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #670 Dátum: 2015. Január 30. 23:52 »
Ez a szerkezet a kőleves mesében a kő. Marha jó, mert magától megtanul a méhész olyat,  amit ha ezer évig magyaráznék neki, nem hinné el.

A lényege a módszernek a nyári fiasításmentes állapot és az abban való kezelés. Jó, de
 - munkaigényes
  - termelésre alkalmatlan állapot.
  - csak akkor 90%-os a hatékonyság, ha atkairtószeres kezeléssel párosítja a fiasításmentes állapotot.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #671 Dátum: 2015. Január 31. 11:18 »
A fent említett módszer nem egészen fiasításmentes, az anya az alsó fiókon dolgozik.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #672 Dátum: 2015. Január 31. 14:27 »
Ha nincs fiasításmentes állapot, akkor lehetetlen komoly eredményt elérni plusz a termelőképesség sincs. Gyanús nekem, hogy ez komoly módszer.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #673 Dátum: 2015. Január 31. 20:46 »
QUQURIQ!!!

…és mi van a fekvősökkel?
Magyarországon túlnyomó részt még mindig a fekvő az uralkodó kaptártípus!
Ők meg biztosítani fogják a visszafertőződést.

A fekvős Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #674 Dátum: 2015. Január 31. 21:13 »
Ne mond már, hogy a fekvő kaptárban nem lehet fiasításmentes állapotot előidézni?