Köszöntő

• 321 válasz
  • 191192 megtekintés
Re:Köszöntő
« Válasz #195 Dátum: 2015. Augusztus 10. 13:20 »
Szasztok!

Ahogyan ígértem, írok egy rövid összefoglalót az első eltelt méhekkel töltött évemről, hátha valakit érdekel :)

Tavaly júniusban vettem 5 családot, szerencsére olyan helyen tartom őket, ahol még szeptemberben is van valamennyi hordás. Így mindegyik családdal ki tudtam építtettni a méztéri kereteket is. Közben ismerkedtem a méhek természetével, fogásokkal stb.
Saját kaptárakat gyártottam, hunor fészek és hunor méztérrel. Nagyapám kaptárai alapján készültek, neki felső kijárósak voltak, így én is úgy készítettem. Sokan mondták, hogy azt felejtsem el, térjek át alsó kijárósra. Gondoltam megvárom az idei évet, és ha sok hátránya lesz a felső kijárósnak, akkor a többi kaptárat úgy készítem. Úgy alakult, hogy semmi hátrányát nem tapasztaltam a felső kijárónak. Tavasszal a lépek nem voltak penészesek, nem volt vizes a kaptár belseje, sokkal kisebb a páralecsapódás, mint az alsó kijárósnál. Védekezés szempontjából is jobb a méneknek, előbb elérik a kijárót. Tartottam az atkairtástól a felső nyílás miatt, de azzal sem volt gond, könnyen be tudtam füstölni, és az rendesen terjedt odabenn. Ami még nagyon jó, hogy bármikor lerakhatom a földre a kaptárat, nem növi be a fű a kijárót. Amúgy gerendákon állnak a kaptárak, vándorlásnál lenne igazából nagy haszna.
Atkairtásnál Taktic-ot használtam füstölésre. Félreértés miatt először az arányoknál elrontottam, és 10-szeres dózist kaptak a méhek. Viszont nem történt semmi baj szerencsére. Szóval az lehet, hogy vagy marha nagy szerencsém volt, vagy hiába több a Taktic, a hatásfoka nem lesz nagyobb. Inkább ez a valószínűbb. Szeptember elején kezdtem az etetést, így tisztességesen beetettem, mindegyik kereten szépen volt mézkoszorú, és a két szélső keret teli volt, ahogyan kell. Virágport is nagyon sokat felhalmoztak maguknak.
Aztán októberben szűkítettem a fészket 8 keretre a 11-ből és még meglocsoltam őket Perizinnel. Oldalról az utolsó keret után beraktam deszkát. Felülről is kaptak takarást (újságpapírt).
Idén tavaszzal izgultam, hogy elég volt-e az élelem. Elég volt, és még maradt is. Aztán tavasszal felénk annyi virág van, hogy serkentő etetésre nincs szükség, szépen fejlődtek akácra. Akácnak az időjárás nem kedvezett felénk, de azért így is lett mézem, nagyon finom  Közben nagyon sokat tanultam, hogy hogyan kell az anyát korlátozni, figyelni a rajzást stb. Szaporítottam is akácon, de leginkább utána. Neveltem saját anyát, anyásítottam anyátlan családot, csináltam böngészett rajt, és fogtam is be rajt. Egyik családom megrajzott. Szóval volt elég sok minden. Akác után még hordtak gesztenyét és hársat. Mostanában is hordanak még, de azt már maguknak a fészekbe. Nem akarok tőlük onnan elvenni, és cukorral pótolni, ez szerintem jár nekik, akkor is, ha olcsóbb lenne a cukor. Most 11 családdal telelek be, ahogyan tavaly is.
Nem emeltem ki eddig, hogy mennyi segítséget kaptam tőletek. Azért nem, mert szinte mindegyik sor végére oda kellett volna írnom. Viszont sokak segítsége nélkül nem ment volna. Ezért mindenkinek a segítségét köszönöm, felbecsülhetetlen tudás és tapasztalat halmozódik a fórumon.

Remélhetőleg idén is minden rendben lesz. Köszönöm még egyszer mindenkinek a segítségét!
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #196 Dátum: 2015. Augusztus 10. 21:53 »
Zoli!
Mindig résen kell lenned! Most nem ecsetelném miben(kapsz instrukciót bőven itt a klubon)
Gratula a családokhoz:-)
Hidd el,rengeteget kell tanulnod, főleg a méhektől.
Ismeretségi körömből több méhésznek is elpusztultak a méhei :o
Azóta másként élik meg a méhészkedés rögös útját!
Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a jó pap is holtig tanul........

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #197 Dátum: 2015. Augusztus 12. 16:31 »
Vannak érdekes regisztrált nick nevek a legújabb: puncimókusz ;D
Lassan, de biztosan az 500-as létszám!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #198 Dátum: 2015. Október 05. 09:51 »
Tisztelt méhészek!

Üdvözlök minden méhészt a fórumban.
Mari

« Válasz #199 Dátum: 2015. Október 05. 20:40 »
Maja!

Nem ártana ha írnál pár szót magadról.

Csányi Antal

*

zümi

• 1382
« Válasz #200 Dátum: 2015. Október 06. 11:19 »
maja!
Már 4 lájknál tartasz :D
Kíváncsi lennék milyen kaptárban tartod méheid(ha van)!?

« Válasz #201 Dátum: 2015. Október 06. 14:55 »
Kedves kíváncsi méhészek :)

Bács-megyében élek mint méhész feleség. Férjem és a fiaim méhészkednek hunor 10 és 12  kaptárban. Én besegítek a méhészkedésbe, pörgetés, szirupozás, kaptár festés stb , de kaptárt nem bontok. Nálunk a férfiak küszködnek a lányokkal. :) Hobbim a mézzel történő konzerválás ( értsd: lekvár, szörp, befőtt stb )
Mari

« Válasz #202 Dátum: 2015. Október 06. 17:46 »
Kedves Maja,  A  "mézzel történő konzerválás" bizonyára többeket is érdekelne, ha volna kedved röviden ismertetni, remélem nem képez ipari titkot.

*

zümi

• 1382
« Válasz #203 Dátum: 2015. Október 06. 18:18 »
Engem is érdekel a recept :)

« Válasz #204 Dátum: 2015. Október 06. 19:48 »
Kedves Maja!
Akkor a Fekete-Fehér Méhészklubnak már van háziasszonya is?
Örülök, hogy regisztráltál.
Feleségem is már jó rég óta mindent mézzel készít.
A cukrot száműztük a háztartásból, azt csak a méhek kapnak, ha szükségük van rá.
A kíváncsi fiúk nevében üdvözöllek közöttünk!
Nagyernyei Attila

« Válasz #205 Dátum: 2015. Október 07. 16:43 »
Kedves Robotur tapasztalataim szerint a férfiakat nem igazán érdeklik a befőzés rejtelmei. :) Szívesen megosztom tudásomat ha valakit komolyan érdekkel. Én specialitásom inkább a vadon termő növényekből készült lekvárok, szörpök és a tradicionális lekvár készítése.

Kedves Attila köszönöm, de maradok saját itthoni státuszomnál. :) Mi is száműztük a cukrot a konyhából amennyire lehetett. Madártej, tejbegríz, paradicsomos ételek stb mind mézzel készülnek.
Mari

« Válasz #206 Dátum: 2015. Október 07. 19:46 »
Sziasztok!
  Péter vagyok, és egy Bács-kiskun megyei faluban méhészkedem jelenleg négy családdal, immár két hónapja.
 A méhcsaládok NB 24-es kaptárakban laknak, de a hosszabb távú méhészkedést 18-asokkal tervezem.Rövidtávú célom a méhcsaládok sikeres kiteleltetése és a megfelelő mennyiségű elméleti szaktudás megszerzése. A hosszabb távú terveim egyelőre képlékenyek, így ezekről nem írnék.Napraforgó után vettem a méheket, így eddig a nyár végi serkentést, és az atkairtást kellett megoldanom, valamint az egyik családnál a költésmeszesedés is gondot okozott.         
Bemutatkozásképp most ennyit, az időközben felmerült kérdéseimet, és észrevételeimet a megfelelő topikban felteszem. Szép napot mindenkinek! P

« Válasz #207 Dátum: 2015. Október 08. 20:22 »
Hernádi Ferenc, aki ma töltötte be 95. életévét.

http://paksihirnok.hu/2015/10/08/ahol-tudott-segitett-az-egykori-postamester/

« Válasz #208 Dátum: 2015. Október 08. 20:34 »
István!
Köszönjük a hírt, és további jó egészséget kívánunk Hernádi Ferencnek!
A Hernádi család igen népes, sokan méhészek közülük, az erdélyi kirándulásunk alkalmával bele is keveredtem, annyi Hernádi volt a buszon.
Erzsi lánya, a Tolna Megyei Méhész Egyesület gazdasági vezetője.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #209 Dátum: 2015. Október 21. 21:07 »
maja

Üdvözöllek körünkben: remélem mielőbb találkozunk ismét. További sikereket kívánok.
A viszontlátásra.