és hülyére venni a méhészeket , hogy a stressz miatt pusztultak a méhek
Nana! Csak nem megint igazam lesz? Évek óta mondom és vallom, hogy a stressz ugyanúgy ahogy az embernek a méheknek is árt. Amikor ezt leírtam, a klub(meg)vezető reakciója erre annyi volt, hogy neki inkább ez a beírás okozott stresszt. Na lám, még a végén egyezni fog a megfigyelésem a kutatókéval. Ugyanis kb. 20 éve figyelem nem csak a méheimet hanem az embereket is, és ugyanazt sikerült megfigyelnem mindkettőnél. Amelyik ember pusztító életet él, rendszeresen iszik, dohányzik, stb. az is elélhet akár 80-90 éves koráig is, ha ehhez az életvitelhez nem társul a legkisebb mértékben sem a stressz. Mert ha igen, akkor lehet hogy még a 60-65 éves kort sem fogja megérni, mivel a stressz a legnagyobb gyilkosa a szervezet védelmi rendszerének.
Na ugyanígy van ez a méheknél is. Felénk egyetlen olyan méhész van, aki úgymond teljesen kizsigereli az állományát évről évre, afféle fejőstehénnek tekinti, semmi nem számít, egyedül az, hogy "hány milliót tud kivenni" belőlük egy adott szezonban. Más szórakozása nem lévén, folyton cseszteti őket, akkor is ha egyébként ez szükségtelen lenne, vándorol, anyátlanul mézeltet stb.
És, ha bármilyen mérgezés gyanús eset van a környéken, mindig nála van a legnagyobb mértékű pusztulás, aránytalanul nagyobb mint a többi méhésznél, valamint egyedül nála volt nyúlós is, több évben is, senki másnál, sohasem.
Ha a méhek a természetes életvitelüktől drasztikusan eltérő, erős stresszhelyzetet okozó körülmények között kénytelenek élni (anyátlan állapot, vándorlás, folyamatos kaptárnyitogatás, februárban műlépre rázás stb.) akkor annak ilyen következményei lesznek! És ezek lesznek azok a méhészek, akik évről évre harsányan fognak kiabálni mindennemű növényvédő szer betiltása ellen! Miközben észre sem veszik azt, hogy a méheiknek ők maguk ugyanakkora, ha nem nagyobb ellenségei mint a növényvédő szerek tömkelege.
És most lehet újra megsértődni, hogy név nélkül le mertem ide írni a tapasztalataimon alapuló véleményem, ami nem mellesleg úgy néz ki, hogy a kutatókéval is egyezik.
Ha jól emlékszem, talán a Jenő neten lévő hunoros előadásában hallottam, hogy ő nagyon fél a nyúlóstól. Ez úton üzenem neki, hogy ne féljen tőle, ugyanis ha nem méh ellenség hanem méhbarát technológiával dolgozik, akkor sosem lesz nyúlósa. Akkor sem, ha valaki odaviszi tőle 500 méterre. Ezt is tapasztalatból tudom. A nyúlós spórája nagyon sok méhészetben ott van, mégsem tör ki a betegség, mert a méhek nincsenek agyon stresszelve.