Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399861 megtekintés
*

Misi

• *
  • 35
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #225 Dátum: 2016. Május 27. 20:49 »
... Akkor miért nem hordanak? Azért gondoltam, hogy nem a meleg, hanem valami más oka lehet.
-Jó hordás idején a méhcsalád akkor kotlik vagy "tőgyel" -a hordást elszabotálva- mikor 1-nél több anya van benne.

*

zümi

• 1382
« Válasz #226 Dátum: 2016. Május 28. 13:22 »
Zümi, azt tudom - méhészsuli nélkül is -, hogy a meleg miatt tőgyelnek, de nem hordaniuk kellene? Hiszen mindenki erről ír, hogy bomba családok kellenek akácra. Sikerült is, viszont annyira sokan vannak, hogy hordás közepette is a kijáróban lógank, és így a rajzási láz is sokkal erősebb. Úgy tudtam, hogy a belső munkások is kimennek hordani, ha nincs bent feladat, és mézel az akác (ezért kell szűkíteni a fészket). Akkor miért nem hordanak? Azért gondoltam, hogy nem a meleg, hanem valami más oka lehet.

Zoli!
Délen vége az akácnak, már ki is pörgettük szerény kis mennyiséget! Van biztosan hordásod? A vándor méhészek már Északon "tanyáznak"
Van egy drasztikus beavatkozás, amit akkor szoktam alkalmazni, ha még visszafordítható a rajzás. Összes fiast  vedd el(mesterségesen rajállapotba hozod a családot.) Műlépet tegyél nekik, hogy építeni tudjanak.... A fiasokat oszd szét a gyengébbek között. Szerintem egy próbát megér.

Viszont van még egy ötletem. Mivel Hunor rakodós vagy, van itt néhány méhész aki kifejezetten ért hozzá.
Tedd fel konkrétan a kérdésed: Cs.Anti, Mézes Jenő, Nagyernyeinek, biztosan szívesen rendelkezésedre állnának.
Facét felejtsd el ott lehurrognak a "nagyokosok".........

NEHÉZSÉGET.

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #227 Dátum: 2016. Május 28. 16:59 »
Zümi, sikerült megoldani tegnap. Csináltam két kisebb böngészett rajt, bölcsős kerettel (ezek jövőre teljes értékű családok lesznek), és így beálltak a családok. A méztérből is vettem el kereteket, és raktam be szintén gyengébb családokhoz. Most megint kiegyenlített az állomány. Így megcsappant a létszám, és a méztérben is lett hely. Ma már nem lógtak a kijáróban. Köszönöm a tanácsokat

*

zümi

• 1382
« Válasz #228 Dátum: 2016. Október 12. 19:07 »
Attila!
Sok méhészetben megfordultál már.
Láttál már egységes NB rakodót 42*36 cm kertmérettel?
Működik a dolog?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #229 Dátum: 2016. Október 12. 20:20 »
Igen!
Van itt a megyében is.
Működik, de gyúrni kell télen hozzá.
Ha a 10 keretes NB mézteret meghordják....
Ha kell privátban küldöm a telóját.
Ismered Te is.
Üdv:Attila

« Válasz #230 Dátum: 2016. Október 12. 20:32 »
Én ilyen rendszerűt kaptam ajándékba, csak 12 keretes és nád+farost. Nem könnyű üresen sem.

*

zümi

• 1382
« Válasz #231 Dátum: 2016. Október 12. 20:49 »
Köszi. Várom a tel számát :)

*

zümi

• 1382
« Válasz #232 Dátum: 2016. Október 12. 20:54 »
Én ilyen rendszerűt kaptam ajándékba, csak 12 keretes és nád+farost. Nem könnyű üresen sem.
Én a 2*10 keretest próbálnám ki. Neked, mi tetszik ebben a rendszerben?

« Válasz #233 Dátum: 2016. Október 12. 21:02 »
Nem használtam így rendszerben. A méztér is kapott egy aljat, és szaporulatot raktam bele.

« Válasz #234 Dátum: 2016. Október 18. 20:35 »
Üdv mindenkinek!

Új vagyok, nemrég regisztráltam az oldalra, eddig csak olvasgattam a témákat.
Most viszont felmerült egy kérdésem, amire nem találtam választ. Ha esetleg már feltette valaki, akkor elnézést.

Vannak hab 1/2 NB rakodóim. Tesztnek vettem pár darabot. Az összes ugyanolyan. 4 családnál semmi érdekességet nem tapasztaltam eddig. 2 családnál viszont áll a víz a higiénikus aljban. Olvastam, hogy a tálcát ki szokták venni télire a habkaptárakból.
Ezzel kapcsolatban vannak kérdéseim:
Nem éri e túl sok hideg alulról a családot?
Darazsak és rablás megelőzése miatt az összes család le van szűkítve kb. egy kisujjnyi kijáróra. Ha kihúzom a komplett aljat, akkor nem fog gondot okozni?

Előre is köszönöm  az infókat, tapasztalatokat!

« Válasz #235 Dátum: 2016. Október 18. 22:00 »
FLP.gyorgy!

Hab kaptárból nekünk is van pár darab.
Víz két okból is lehet benne.
Beszivárog az esővíz a tető és a fiókok között.
Ez ellen úgy védekezünk,hogy a kaptárakat a
kijáró felé döntjük és így kifolyik.
A döntés arra is jó,hogy minden szemetet kihordanak
maguktól a méhek.Ha ellenkező irányba dől a kaptár akkor
össze kupacolják az egyik sarokban.
A másik oka az lehet hogy hermetikusan le vannak
takarva a családjaid,így a pára nem tud távozni,lecsapódik
a leghidegebb helyen és összegyűlik az aljon.
A fa kaptárnál a párával nincs akkora gond mint a habnál,de én
azokat is szellőztettem.Szerintem később rohadnak el a fakaptárak
ha szellőztetve vannak,és a méheknek is jobb mint az egész télen
keresztüli duncolás.
Ez ellen úgy védekezünk,hogy fent a tetőn a kijáró felőli
oldalon-így nem alakul ki huzat-van két rácsos szellőző .
A méheken egy fólia márciusig,utána kap csak erősebb takarást.
Az első egyforma kaptárjaink farostból készültek.Amint
megjött a hideg olyanok lettek mint egy hordó,úgy kidudorodtak.
Nem tudtam mást csinálni,kinyitottam az egyik oldalon a szellőzőt.
Téli,tavaszi tájoláskor becsuktam mert ha a szellőztetésnél
van a több fény,nem a kijárónál,akkor ott akarnak kijönni a méhek.
Ez 25 éve volt,azóta egy-két család áttelelt nálunk.
Ma egy olyan egy filléres műanyag elem van beépítve,amin
a pára egy rácson keresztül távozik,viszont fényt nem kapnak
annyit,hogy ott próbáljanak tájolni.
Az alsó szellőztetést nem próbáltam.
Nyitottan ne hagyd a kaptáralját télre,mert az egér,cickány,stb tönkre
vágja a méheidet.Minimum egy rostaszövetet tegyél.
A hidegtől ne féltsd a méheidet.Év milliók óta jól meg vannak.
Ők csak a fürtöt fűtik.
Csak egyforma kaptárakkal dolgoz,még akkor is ha hobbiból
méhészkedsz.
Mindenkit tanácsát hallgasd meg,de csak a józan"paraszti" eszed alapján
hozd meg a döntéseidet.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2016. Október 18. 22:21 írta Csányi Antal »

« Válasz #236 Dátum: 2016. Október 19. 08:13 »
Köszönöm az infókat!

Víz beszivárgásra utaló jelet nem találtam, de természetesen nincs kizárva.

Takarás: az összes családon felül van linóleum. Ez még feletetéskor került fel (van rajta egy lyuk, erre megy az etető szája), de ez is csak az etetés gyorsítása végett. De a habkaptárnál hermetikusabban úgy gondoltam nem tudom takarni őket (az enyémen csak a kijáró és a taposórács a nyílás).

A higiénikus aljam egy műanyag tálca, aminek van pereme. A taposórácsom szinte teljes terjedelemben van.

A kapott tanácsokból, ami körvonalazódik: kaptár döntése kijáró felé, valamint a tálca megfúrása pár helyen, hogy a víz ki tudjon folyni.

Köszönöm még egyszer!

*

Attila

• 285
« Válasz #237 Dátum: 2016. December 28. 18:28 »
Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni tapasztaltabb kollégáktól, hogy hány perc egy pergetési ciklus hossza sugaras pergetőben, beindítástól leállításig.
Jelenlegi 3NB tangenciális pergetőmet mint szűk keresztmetszetet kell kiváltanom a munkacsúcsokban.
Nem régóta, 2008-ban kezdtem a méhészetet és azóta ezzel csinálom, 20-30 családdal.
Mindent egyedül végzek, viszont már nem akarok éjszakába nyúlóan, vagy éppen sötét hajnalból indulva pergetni (főállású munkahely és család mellett).
Eddig 42-48keretes pergetőket néztem. Egy ilyennel már egyszerre 4 fióknyi léppel lehet végezni.
Kiszolgálásaként egy négy személyes férőhelyes fedelező állványt képzelek el (téglalap alakú, hosszabb oldalain áll 2-2 fedelező személy).

Köszönöm a válaszaitokat előre is.

Attila
NB/2 rakodó

« Válasz #238 Dátum: 2016. December 29. 14:05 »
Kicsit ellentmondásos, hogy mindent egyedül végzel és 4 személyes fedelezőt akarsz venni. Ha NB keretet sugarasan pergetsz ne számolj rá, hogy túl sokat tegyél bele, a nagy súly miatt.16 keretesnél többre nemigen szokták készíteni. A 6 keretes önfordítós nem jó? Kicsit drágább, de szerintem jobb a munkája és gyorsabb is.

« Válasz #239 Dátum: 2016. December 29. 14:08 »
Bocs,  most láttam, hogy az NB pergetőbe 1/2 NB lépeket tettél. Így már nem ugyanaz a dolog.