Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399907 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #180 Dátum: 2016. Január 21. 07:19 »
A jelenlegi helyzetben nem a vasraklapon fog múlni egy méhészet sikere esetleg megkönnyíti a munkádat. Darus teherautóval pakoltok?

« Válasz #181 Dátum: 2016. Január 21. 07:31 »
Kamikaze!
A saját állományom raklapos szállítása, és a kézi pakolás között pont 20 méhcsalád többlet volt a kézi javára.
Ez egy nógrádi fuvarnál pont fedezi a fuvarköltségeket, 20 Kg-os második akáccal számolva!
A nyereségünket úgy tudjuk növelni, ha egy autóra minél több termelő családot pakolunk.
Gondolom ez egyértelmű.
Én már minden kacatomtól megszabadultam.
Nincs bódé, alátét fák, csak a kaptárak.
Pont a hatékony helykihasználás miatt, ennek az az ára, hogy még mindig kézzel pakolásznak.
Tehát nem pakolászunk, hanem pakolásznak.
Én már csak irányítok, és rendezem a brigádot.
Nagyernyei Attila

« Válasz #182 Dátum: 2016. Január 21. 09:43 »
Mi is számot vetettünk ezzel a lehetőséggel, de el is lett vetve. Vittük be a méheket olyan helyre hogy a rakodás legnagyobb része a kaptárak talicskázása lehetetlen helyre-ez a gyalog előnye. Ha már mindenképp monstrummal akarnék menni akkor konténer.

« Válasz #183 Dátum: 2016. Január 21. 10:15 »
Kamikaze ! Én olyat nem "mondtam" ,hogy ezen fog múlni a méhészeti év sikere de nagyban megkönnyíti a munkát és nálam a plusz 20 család se jelent gondot mivel nincs akkora állomány ami ne férne fel egy körbe. Nagyernyei úr is írja ezt a rendes munkaerő témát az valóban nehéz .Nagyernyei  úr még olvastam arról amikor maga rendezett be 10 méhcsaládot egy 500 as méhészetben arról a módszerről van valahol írás esetleg itt írna róla ? Előre köszönve Puncimókusz.

« Válasz #184 Dátum: 2016. Január 29. 18:38 »
Sziasztok!

Rakodó kaptárban méhészkedem a fészek NB kereten van.A fiókokat amit leszedtem mindig csipegette a lepke de most 50% tette tönkre szerintetek hogy lehetne tárolni hogy ne férjen hozzá a lepke???

« Válasz #185 Dátum: 2016. Január 29. 19:50 »
 ;D A lepke-pillangó nem csippantja a szűzlépet.

« Válasz #186 Dátum: 2016. Január 29. 19:53 »
Barna lépről van szó...

*

Kitin

• 934
« Válasz #187 Dátum: 2016. Január 29. 20:02 »
Hűtő konténerbe szokták tenni, vagy ha nincs akkor kezelik ecetsavval vagy kénnel

*

robi 75

• 1010
« Válasz #188 Dátum: 2016. Január 29. 20:09 »
Kénezni kellett volna a lépek.
Mivel kezdő vagy nem bonyolítom, elég egy kiszuperált régi szekrény, konzervdoboz, kénszalag, amúgy találsz róla "irodalmat" bőven.
Üdv:robi

« Válasz #189 Dátum: 2016. Január 29. 20:14 »
Nálam a fészek alatt van a méztéri fiók így a méhek vigyázzák a lépeket.

Üdv. jani bátya

« Válasz #190 Dátum: 2016. Február 18. 21:44 »
Az előttem szólót egészíteném még ki azzal, hogy kénezés után érdemes a kereteket visszatenni a fiókba és magát a fiókot körbebugyolálni csomagoló fóliával. Ez a fólia 60-80cm széles és a raklapos áruk csomagolásához használják.
Miután körbebugyoláltuk keresztbe-hosszába, el lehet tenni a következő évre. A fólia hermetikusan lezárja a fiókot a külvilágtól, a lepke nem tudja megtámadni!

« Válasz #191 Dátum: 2016. Február 19. 20:42 »
Én úgy tudom a kénezésem a petéket nem tudod elpusztítani,ha így becsomagolod akkor a kikelt pete tovább pusztít.

*

barger

• 173
« Válasz #192 Dátum: 2016. Február 19. 22:11 »
Kiváncsi már leírta, hogy a kénezést egy hét múlva meg kell ismételni és utána lehet csomagolni.
Baranyi Gergely

*

robi 75

• 1010
« Válasz #193 Dátum: 2016. Február 19. 23:14 »
Kénezni lehet hetente is, amíg jó idő van, nem nagy meló.
Na de a méztereket becsomagolni? Ilyet még nem hallottam.
Üdv:robi

« Válasz #194 Dátum: 2016. Február 20. 07:01 »
Lehet hogy ez csak az én paslaságom, de a rendszeres kénezés főleg ha sok volt a munka plusz munkahelyre kellett menni rendszerint elfelejtődött. Nekem is Nb fészken vannak a családok félkeret méztérben. A végleges megoldást nekem a bábinges lépek kiolvasztása hozta meg. A méztereim mind szűzlép. Van ami két éve nem volt bolygatva és semmi baja.
Nekem ez vált be.