Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402877 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #135 Dátum: 2015. Szeptember 26. 16:38 »
Nézd a videót! Én így csinálom évek óta. Sokszor meggyőzöm a pergetőt...ilyenkor a segédemet elküldöm fedelezni ::)...

« Válasz #136 Dátum: 2015. Szeptember 26. 17:00 »
Ok. Megnéztem már a videót. Sajnos, egyenlőre semmi hasznát nem veszem, ennek a módszernek. Valami komolyabb dologot véltem a háttérben közben kiderült hogy semmi különös. Fiatal kollégának segítettünk már be leszöktetéses módszerrel, (1/2NB) ott még gyorsabb volt az egész mézelvétel. A pergetésről nem is beszélve, (sugaras).
Volt nekem is hunor, de aztán a fekvők maradtak. Így ebből a technológiából semmit nem használhatok, de egyszer talán.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #137 Dátum: 2015. Szeptember 26. 19:08 »
Na azért a szöktet alárakás is jo munka. 700 családnál 2 félfiokkal számolva vagy 3000 szer meg kell emelni a tele feles fiokot mire a pörgetbe kerül utánna vissza.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 19:13 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #138 Dátum: 2015. Szeptember 26. 19:30 »
700 család szöktetése? Azt úgy is segédmunkások csinálják, vagy nem?
Egyébként az is érdekes lehet amikor hordástalanságban kell elszedni egyesével a kereteket. A levegőbe repíteni a sok méhet a kefével.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #139 Dátum: 2015. Szeptember 26. 20:03 »
Áá nem kell 700 családot szöktetni! 10 ember is aranyérig emelgetne mire 1400 fiok leszöktetve kipergetve vissza kerül a családokra. Ekkora állományok általában közép méreten vannak. Már a méhészkedés is macerás lenne csak a kétsoros fészek. 14 000 keretét figyelembe véve. A hordástalanságba valo pörgetés hál istennek nálam ritka arra vigyázni kell.

« Válasz #140 Dátum: 2015. Szeptember 26. 20:34 »
Saját tapasztalat, a 700 méhcsalád?
Hogyan kerülöd el, hogy ne csúsz bele a pergetéssel hordástalanságba?
Nem vagyok kezdő, közel húszéve méhészkedem, és vándorlok, láttam már egy-két dolgot.
Ha hamarabb pergetnék, híg lötty a méz. Vagy lehet tovább vándorolni ha van mire, és érdemes, de pergetetlen nehezek a kaptárak, a "meg szállítás" erőteljesen meg is csappantja a mézet. A belehordás se kívánatos ha tiszta akácot akarunk.

« Válasz #141 Dátum: 2015. Szeptember 26. 20:55 »
Én nem sértegettem kivancsi 111-et, most sem teszem.
Rengeteg szakmai hibát vét, de ő a legokosabb, így nem állok le vele vitatkozni,mert reménytelen.
Aki nem fogadja el mások véleményét, csak a sajátja a tuti azzal nincs mit tenni.
Szerintem jelentkezzen az OMME-ba, a jelenlegi csapatba pont elfér.
Sajnálom, ha nem tudsz felnőni a feladathoz, hogy megértsd a technológiám,robi75 már érti miről beszélek.
Én sem tartozok azok közé akik a Nemzeti Programból élnek, előadásaimért sokszor nem kértem semmiféle javadalmazást, viszont szívesen tartok előadást olyanoknak akik igénylik, és hálásak.
Ezzel engem nem tudsz falhoz állítani, az OMME-ban hamarabb találsz olyanokat akikre gondolsz.
A szidalmak, meg, hogy szakmailag gyenge vagyok lepattan rólam, ne erőlködj!
Kicsinyeskedésnek tartom a számháborút, általában eredményeimet irigylik, így jártam az idén is, de én ebből nem űzök sportot.
Mit szólok az NB fészek 1/2 NB méztérhez kérdezi tőlem szeremej?
Katasztrófa, mit kerteljek.
Az NB keret rakodónak nem való, automata rajzás, és hihetetlen sok mézet emészt fel, aminek nem ott a helye!
A rakodó rendszer határa a Hunor.
Akár 1 cm-el is el kezditek növelni a lép mélységét, a fias fölött megjelenik a mézkoszorú.
Igaz Jenő nagyvonalú, néhány tíz mázsa méz nála nem számít.
Én szerényebb vagyok, ezért inkább keresek ennek a méznek is üres hordókat.
Találkoztam már egy ilyen méhésszel néhány évvel ez előtt!
Több mint 500 Hunorja volt.
Katasztrofális a mai napig a technológiája, és természetesen nem bírtam ki, könyörögtem neki had állítsak be tíz méhcsaládot akácra a termelésbe.
Bele ment!!!!!!!!!!!
Mi lett a vége?
Összeveszett az asszonnyal, mert leordította a fejét, hogy miért nem az egészet így csinálta, annyi mézet pergetett a tíztől!
Attól, hogy valakinek viszonylag nagy a méhészete, még nem biztos, hogy szakember!
Nekem szaktanácsadóként is megadatott az a szerencse, hogy rengeteg méhészetben jártam.
Mindig ki tudtam szűrni a szájharmonikásokat, és az igazi teljesítményt produkáló méhészeket.
Ezért az egyért hálás vagyok az OMME-nak, hogy lehetőségem volt olyanokat látni, amit mások a saját kárukon tapasztalnak meg, vagy éppen egy ragyogó technológiát, mert mindenki másként csinálja.
Így lett profi fedelező gépem, önfordítós 8 keretes félautomata pergetőm, hordóemelő szerkezetem és még sorolgatnám.
Nem túl messze tőlem van egy nagyszájú méhész.
Valamikor úgy éreztem barátok vagyunk, de szakmapolitikában ő a jelen történéseit másként látja.
Nála minden tavasszal gyönyörűek a méhcsaládok, de termelni nem tud, akácon a 40 éves pályafutása alatt még nem lépte át a 20 kg-os, számára "álom határt" méhcsaládonként!
Már lehetőségem sincs vele szakmai csörtére, had kínlódjon, mindenkinek nem kell profinak lenni.
Teljesen olyan mint kivancsi 111!
Lehet a kezdőket el tudja varázsolni, engem aligha.
Az elmúlt 32 évben mindig vándoroltam, sok éven keresztül 6-szor, 7-szer.
Szükségem volt az üvegezésre a fajtamézekre.
Most már "csak" általában 3-szor, az idén hála az égnek nem mentem második akácra.
Az álló méhészet teljesen más technológiát igényel, azért is nem értem min vitatkozunk, de tetszik.
Én bírom, és remélem az olvasók tanulnak belőle.
Nagyernyei Attila

« Válasz #142 Dátum: 2015. Szeptember 26. 21:27 »
Bocsáss meg Attila, de az Nb fészkes rakodóval kapcsolatban nincs igazad! Tévedés, hogy elnyeli a fészek! Ugyanis felhordják az első pergetés után! Én is azt hittem,mikor elkezdtem dolgozni ezzel a rendszerrel. Ami gondot szokott okozni, ha gyenge a család. Nálam idén forrt ki igazán. Piros anyás család telerámolt 3 fiók felest, és takarta az összes lépet! Megfelelő időben végzett csapolás, tavasszal koszorú karc, és műlépezés! Rács nélkül...

« Válasz #143 Dátum: 2015. Szeptember 26. 21:40 »
Szeremej!
Ha tetszik csináld.
Majd ha lesz 200 ilyen rendszerű családod visszatérünk rá.
Általában a két keretméret mindig galibát okoz.
Természetesen lehet vele méhészkedni, nekem is volt.
Amikor a 80-ból 78 megrajzott, már nem tetszett.
Repcén megbolondultak, alig bírtam velük.
Ez mindjárt az első években volt, akkor váltottam Hunorra.
A teljesítményt úgy lehet fokozni, ha korlátozod az anyát.
Minél jobban korlátozod annál több a méz.
Ha azt a családot korlátoztad volna, amelyik  3 db 1/2 fiókot hozott, éppen 5 fiókod lett volna tele.
Ne féljetek az anyák korlátozásától!
Természetesen ha megelégedsz ezzel az eredménnyel, akkor lépj át írásomon.
Ebben is van még 30%, de lehet, hogy több.
A csúcs a raj állapotban való mézeltetés.
Veszélyes, mert ha ebben az időszakban éri valami külső veszély(permetezés) a méheket, kapufa a méhészetnek!
Nálam ez lenne a 100%, viszont soha nem csináltam meg.
Ficzere Péter így mézeltet, nagyon tetszett.
Az enyém is "kemény", akárhogy is fikázza kivancsi111, mert akác dandárban minimális a nyitott fiasom, és maximális a kijáró méhtömeg.
Ezt hívják felénk méhészkedésnek.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #144 Dátum: 2015. Szeptember 26. 21:47 »
Robotur! nem a 700 család nem rólam szól. De azért dolgoztam pár évet nagy méhészetben, igaz az még gengszter váltáskor volt. azóta is járok segítkezni, voltam mindenbe. A híg lötty méz a nagykeretre jellemző. A fekvőimből nekem is sokszor kellett hígat pergetni, hunorjaimnál nemigen van ilyen. A vándorlás nálam intenzív, olyan hogy "ha van mire meg érdemes e" olyan nincs. Az egész szezon fel van építve, a bejáratott helyeimen kívül sok a tartalék helyem. Az idei gebacos évben is sikerült a repce elejétől napra végéig szinte folyamatos hordásban tartani a méheket. Kivétel az essős hűvös napok. Sok helyen voltam de csak 50 km-en belül. Nincs vége agusztus 20 előtt kifogtam egy későbbi naprát jó volt, huszadika után meg indult egy rövid tenyész idejű június elején vetett(a hely már akkor le volt zsírozva mikor vetették) ugyan is paraszt is vagyok. Szinte már szégyellem magam  :-[ de most egy kb 2.5 hete virágba borult tala javítónak vetett olaj retek és mustár tábla mellett vagyok 55 ha, ontották befele a virágport. A jövő évi repcék le vannak tudva a napra szintén, rajtam nem múlik. De az isten még beleköphet a levesbe, ahogy az idén elég sűrűn, nem győztem menekülni. az ifám ki volt használva.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 21:57 írta robi 75 »

« Válasz #145 Dátum: 2015. Szeptember 26. 22:37 »
Attila! Megvolt az 5. Mert utána hársról még kettőt hordott, és három fedett fiasból még adott egy rajt. Naprán megint kettőt, és behordta a fészekbe a telelni való 3/4-ét. Megjegyzem az anya osztrák tenyészanyag volt, tesztelni kellett. Az első két évben nulla teljesítménye volt... De a saját rajbölcsős anyáim(tavalyiak), hozták ugyanezt...

« Válasz #146 Dátum: 2015. Szeptember 26. 22:39 »
Rendben!
Megyek hozzád tanulni.
Üdv:Nagyernyei Attila

« Válasz #147 Dátum: 2015. Szeptember 26. 22:41 »
Nem-nem félre ne érts, nem akartam kioktató lenni!
Én tisztelem a munkádat, és azt is értem miért fekvőzöl!
Az tény, hogy áprilisban, ha nincs résen az ember, azonnal rajzik! Én csak azt akartam ezzel mondani, hogy minden rendszernek megvan a létjogosultsága, csak érteni kell hozzá.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 26. 22:48 írta szeremej »

« Válasz #148 Dátum: 2015. Szeptember 26. 22:52 »
Dehogy!
Semmi gond.
Írtam,ha ezzel meg vagy elégedve, akkor ne foglalkozz mással.
A jónál is van jobb, de nem biztos, hogy megéri.
Ezzel az eredménnyel sokan kibékültek volna.
Azért érdekes a méhészkedés, mert mindenki másként csinálja, és ezen naphosszat tudunk meccsezni.
Szerintem így van rendjén.
A Méhészklub erre alkalmas, aki pedig valamelyik hozzászólás miatt megsértődik, csak sajnálni tudom.
Én mindig kritikusan fogalmazok, de ezt jobbító szándékkal teszem.
Van aki ezen kiakad, megsértődik.
Nem szeretem a mellébeszélést, csűrés-csavarást.
Tök egyszerű dolgokat kár túlbonyolítani.
Vannak alap fogások, azt be kell tartani, a többi csak "finom hangolás".
Az Illés féle  Tolna konténert is rengeteg módon lehet kezelni.
Ők egy külön "kasztot" alkotnak a méhészek között.
Érdemes őket is meghallgatni.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #149 Dátum: 2015. Szeptember 26. 23:19 »
Bocsáss meg Attila, de az Nb fészkes rakodóval kapcsolatban nincs igazad! Tévedés, hogy elnyeli a fészek! Ugyanis felhordják az első pergetés után! Én is azt hittem,mikor elkezdtem dolgozni ezzel a rendszerrel. Ami gondot szokott okozni, ha gyenge a család. Nálam idén forrt ki igazán. Piros anyás család telerámolt 3 fiók felest, és takarta az összes lépet! Megfelelő időben végzett csapolás, tavasszal koszorú karc, és műlépezés! Rács nélkül...

Működik ez a rendszer, de kiváló családokkal. Jó tulajdonságú kiválóan petéző nem rajzós anyákkal. Ez minden kaptárra és keret méretre igaz, de erre fokozottan. Én sokallom a háttér melót, mindenből a leg leg kell, plussz egy rakás tartalék ahonnan erősíthetsz .Ha ez összeáll állomány szinten akkor viszont ütős. Akkor élvezheted mindkét keretméret előnyét. Nekem is van a hunorok mellett ilyen is meg feles is pár darab, de még 60 családnál is lefékez mikor odaérek egy munkával. De ez csak rám vonatkozik! A zöldön több az imfo róla és képet is találsz a topikban, ott láthatod hogy milyen családokkal érdemes benne dolgozni.