Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402839 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #90 Dátum: 2015. Május 24. 07:57 »
Szia Zoli ! Nagy zsufoltságtól  biztossan meg fog rajozni , de figyelned kell .  Űdv . Antal

« Válasz #91 Dátum: 2015. Május 24. 09:15 »
Szia Antal! Köszönöm a választ. Akkor várom míg bölcsőt húznak :)
Zoli

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #92 Dátum: 2015. Május 24. 16:53 »
Sziasztok!

Kicsit tanácstalan vagyok a méheknél most kialakult helyzet miatt. Nálunk az akácnak vége, gyakorlatilag nem is volt akác, elmosta az eső. Mivel a hordás elmaradt, minden család rajzani készült. Naprafórgóig jelentősebb hordásra már nem számítok. A családok nagy része már túl van a rajzáson, vagy műrajok készültek belőlük. Az NB fészekben elég sok méz van, félek hogy nincs elég hely az anyának petézni.
Mit tanácsoltok, pergessem ki, vagy ilyenkor nyár elejék is működik az, hogy fokozatosan felkarcolom serkentésnek?
Akác után a kijárót be kell szűkítenem? Tudom, hogy sokat hibáztam, a kialakult helyzetet magamnak köszönhetem. De sokat tanultam is belőle.
Nagy Zoltán

« Válasz #93 Dátum: 2015. Május 24. 17:22 »
Az én véleményem az, hogy pergesd ki a mézzel teli kereteket, de ne rabold le a családokat . A kijárót mindenképp szűkítsd le a megfelelő méretűre. Az etető áljon készenlétben, ha van hordásod akkor műlépet is adhatsz nekik.
Hordás hiányában nagyon vigyázz a rablás kialakulására. Ha lehet csak este add vissza a kipörgetett kereteket.

Üdv. jani bátya

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #94 Dátum: 2015. Május 24. 17:47 »
Köszönöm, ezt fogom tenni.
Nagy Zoltán

« Válasz #95 Dátum: 2015. Május 25. 19:19 »
Sziasztok!
Mit kell csinálni a mézzel, hogy szép átlátszó legyen? Magától a felszínre jön minden pici viaszdarab? Vagy van valami technikája? Esetleg érdemes lenne olyan edényt vennem, amin alul van egy csap?
Köszi
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #96 Dátum: 2015. Május 25. 19:29 »
Sziasztok!
Mit kell csinálni a mézzel, hogy szép átlátszó legyen? Magától a felszínre jön minden pici viaszdarab? Vagy van valami technikája? Esetleg érdemes lenne olyan edényt vennem, amin alul van egy csap?
Köszi
Zoli

Zoli!
Már ki lett vesézve ez a téma! Nézz után melyik topicban szerepel! Egyébként a csapos edény mindenképpen előnyös:) Hajrá porciózd ki a megtermelt mézed, de várj vele 3 hetet addigra feldob minden szennyeződést!!!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #97 Dátum: 2015. Május 25. 19:56 »
Hát kerestem de nem találtam. Viszont köszi a választ!
Zoli

*

ata67

• 526
« Válasz #98 Dátum: 2015. Május 25. 20:55 »
WZoli!
Én dupla szűrőt használok, a kaposvári vásárban vettem 4000 Ft körül. Jól szűr. (Kézzel hajtom a pergetőt, nem tudom megmondani, hogy a motoros teljesítményűvel is elegendő-e az áteresztő képessége....)Van aki ezen felül átszűri még egy egészen finom műanyag szöveten. Úgy néz ki mint egy sűrű textil.

*

zümi

• 1382
« Válasz #99 Dátum: 2015. Május 25. 21:03 »
Akác méz kipörgetés után 3 hét elteltével,ki teszem a napra a hordót, aztán kétszer-háromszor átszűröm mikrószűrővel!
Nekem így sikerült kristálytiszta, szennyeződés mentes mézet a palackba csurgatni :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #100 Dátum: 2015. Május 25. 21:18 »
Én pörgetéskor szűröm először a mézet a hordóra csatolt szúnyoghálóval, ha hűvösebb az idő akkor kicsit lelassul a szűrés de mindíg van nálam belőle több darab. Ha tiszta az akácméz akkor a csapos hordóval gyönyörű mézet lehet üvegezni. Azt, hogy a mikronos szűrőn átmegy a normális víztartalmú méz, egy örökké valóságig tart, melegíteni kell ami ugye kedvez a hmf-nek. Ha szépen óvatosan le van szedve a hordóban lévő méz tetejéről a szennyezőanyagnak vélt dolog utána akár merőkanállal is lehet üvegezni.

Üdv. jani bátya

« Válasz #101 Dátum: 2015. Május 25. 21:38 »
Köszi a válaszokat. Próbáltam átszűrni konyhai szűrővel (sűrűszövésű) próbaképp, de nem folyt át rajta. Fém szúnyoghálón átfolyik, de maradnak pici viaszdarabkák. Marad a csapos hordó, meg a türelem, míg felszínre úszik a dzsuva :)
Köszönöm még egyszer mindenkinek a válaszokat
Zoli

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #102 Dátum: 2015. Május 25. 22:23 »
Valójában ami szemétnek tűnik, csak esztétikai probléma.

30 C fok fölött a mézet könnyű szűrni és még egyáltalán nem károsodik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #103 Dátum: 2015. Június 03. 15:18 »
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy okoz-e tájolási problémát ha a kijáró 20 centivel lejjebb kerül?
NB fekvőből szeretnék átrakni pár családot rakodó kaptárba.
Nagy Zoltán

« Válasz #104 Dátum: 2015. Június 03. 15:42 »
Nem, nem okoz problémát.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!