Szakma-politika

• 4550 válasz
  • 2137656 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Szakma-politika
« Válasz #465 Dátum: 2014. Október 23. 22:45 »
Az OMME életében új korszak kezdődik. Egy korszak lezárult Bross lemondásával. Hamarosan búcsúzunk a mostani vezetéstől is.

Reményeim szerint egy olyan szemlélet fog előtérbe kerülni, ami jobban fog alkalmazkodni az új kor kihívásaira.
A jelenlegi OMME megbukott a következő frontokon:
 - A növényvédőszeres lobbi nagyon erős Magyarországon és az OMME nem tudott jó választ adni erre.
 - A méhbetegségekre nincs igazi jó válasz.
 - A méhlegelő egyre silányabb a biodiverzitás csökkenése miatt, válasz nincs.
 - A termelési technológia átalakul és a minőségi igényekre nincs jó válasz.
 - A MMNP nem tudta megújulva szolgálni a méhészeti prioritásokat.
 - Az ifjúgazda program anomáliájára nincs válasz.
 - A méhegészségügyet egy helyben topogás jellemzi.
Soroljam?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kas62

• 146
« Válasz #466 Dátum: 2014. Október 24. 08:28 »
"Az ifjúgazda program anomáliájára nincs válasz."

Lehetne kicsit bővebben?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #467 Dátum: 2014. Október 24. 09:38 »
Az ifjú gazda programnál nem követelnek meg felkészülési időt, nincs mentori rendszer, tehát úgy lökik a mélyvízbe legtöbb pályázót, hogy szegény még azzal sincs tisztába, hogy tud-e úszni.
Sőt azzal sincs tisztába legtöbb pályázó, hogy amit megkap támogatásként, azt akkor is szépen visszaszedi az állam, ha sikeresen teljesíti a követelményeket, hiszen nem maradhat őstermelői státuszban a pályázat ideje alatt.
A pályázatot elnyert fiatalok többsége sajnos a fent felsoroltak miatt el is bukják a pályázatukat. Marad egy nagyon keserű élménye és jó adag adóssága. Lehet, hogy örökre elmegy a kedve a méhészkedéstől.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kas62

• 146
« Válasz #468 Dátum: 2014. Október 24. 14:19 »
Mi köze van az OMME.nek a fiatal gazda pályázatokhoz?
Az OMME-i tagság nem kötelező!
A nyertes pályázó,ha belép az egyesületbe, ugyanolyan tagja az egyesületnek, mint Te, vagy én.
Lehetséges,hogy ő több tagdíjat fizet ?! Viszont az érdekeink egyenlőek!
Azért egyesülünk,hogy az általunk megválasztott vezetőink a mi érdekeinket képviseljék és ne a profitot hajhásszák!
Milyen jogon szólhatnának bele egy ember életébe!

Szerintem az oktatásba az oktatás minőségébe a számonkérés valódiságába keresendő a hiba!
Sajnos megint elérkeztünk a pénzhez. ;)

"No money no honey"

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #469 Dátum: 2014. Október 24. 16:44 »
Lassan, lassabban barátom! Az OMME nem egy sima gazdasági társaság ami csak és kizárólag a tagjainak érdekeit képviseli. Olvasd el az OMME alapszabályát lécci!

Úgy határozza meg önmagát az OMME, mint a méhészek érdekképviseleti szervezete. Következésképpen nemcsak a tagjait, hanem ágazati érdekeket érintő összes ügyben jogosult és köteles valamit tenni. Ez a cselekvés természetesen nem azt jelenti, hogy az OMME odaáll minden méhész vagy minden bürokrata mellé és helyettük elvégzi azt, amit az nem csinál meg, de meg kéne csinálnia.

Mit jelent az érdekképviselet?
Összegyűjti az ágazatban jelentkező problémákat, megfogalmaz azzal kapcsolatban álláspontot, hogyan is kellene megoldani és ezt képviseli nyilvánosság felé. Ha meghívják az OMME-t különböző döntés-előkészítési, döntéshozatali fórumokra, akkor ott, ha nem hívják el, akkor saját maga szervez olyan eseményeket, amivel eléri a nyilvánosságot, sajtótájékoztatót tüntetéseket stb.

Bocs! Nem akartalak megbántani. Ha még valamit nem értesz, nyugodtan kérdezz!

« Válasz #470 Dátum: 2014. Október 24. 17:53 »
Nekem ez a fiatal gazda pályázatosdi kicsit olyan, mint a devizahitel. Elsőre piszok jó ötletnek tűnik,aztán ha már benne vagy,akkor úgy érzed,hogy jobban jártál volna egy forintalapú hitellel...
Ha az embernek elegendő információ áll a rendelkezésére és gondosan mérlegel,akkor inkább bele se vág. Persze sokakat beleránt a végső kétségbeesés, vagy a kecsegtető délibábok,amiket egyesek (gyakran a képző intézmények) előszeretettel lebegtetnek. A profi pályázatíró cég aztán összedob egy olyan tervet,ami tuti befutó,de a teljesítéshez gyakorlatilag kisebbfajta csoda kell,vagy még egy kis extra forrás... Ha a pályázó saját magának készítené a pályázatát, szerintem a nagy többség a SWOT-analízis magasságában inkább kihúzna Angliába mosogatni.
Megoldás? Korrektebb felhomályosítás az ilyesmire vetemedő delikvenseknek. Bár azt gondolnák,hogy biztos csak irigység,vagy pozícióféltés van a háttérben.  Viszont,ha el lehetne érni, hogy csak úgy lehessen pályázni,ha minimum kétféle tevékenységet végez,akkor kicsit életképesebb lenne a dolog.Talán.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

kas62

• 146
« Válasz #471 Dátum: 2014. Október 24. 18:36 »
Geddekas!

Ötvenen felül már érdektelen vagyok.
A fiatal gazda csak addig jó, amíg az öreg méhésztől magas áron méheket vásárol?! :)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #472 Dátum: 2014. Október 24. 18:46 »
Valójában a szakmának kárt okoz a fiatal gazda program. Ez a szakma kézműves szakma, tehát pénzen meg nem vehető tudás kell ahhoz, hogy valaki sikeres méhész legyen. Következésképpen az az ember, aki azt hiszi, hogy 10 millió Ft helyettesíti a tapasztalattal megszerezhető szaktudást, az nemcsak sajátmagának okoz kárt, hanem olyan közfelfogást terjeszt el a közvéleményben, ami az egész szakmára nézve káros. RÁM IS és TERÁD IS!

« Válasz #473 Dátum: 2014. Október 24. 18:53 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 21:10 írta kivancsi111 »

*

kas62

• 146
« Válasz #474 Dátum: 2014. Október 24. 19:09 »
Geddekas!

"Ez a szakma kézműves szakma, tehát pénzen meg nem vehető tudás kell ahhoz, hogy valaki sikeres méhész legyen."

Ezt szépen megfogalmaztad!

A károkozás?   Elgondolkodtató... ,hogy kinek nyereség kinek veszteség.?

Mindenki a maga bőrét viszi a vásárra.
 Mindenki saját sorsának kovácsa.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #475 Dátum: 2014. Október 24. 19:13 »
Igen, vajon kinek?
Egész életemben méhészkedtem. Már a nagyapám is. Mindent úgy kapartam össze csavarról szögre stb. Úgy raktam össze évtizedek alatt abriktert körfűrészt stb. Saját magam készítem a kaptárokat. Gondot okozott egy Níva vagy egy utánfutó beszerzése. Egy fillért nem kaptam senkitől. 23 éves tagságom ellenére az omme se adott egy fillér eszköztámogatást se.
Ehhez képest vannak akiknek adnak csak úgy 10 milkót. De méhlegelőt nem adnak vele. És a másik héten már milliós terepjárókban hegyelnek. És még joguk is van leterhelni a méhlegelőt. Talán még szeretnem is kell őket?
« Utoljára szerkesztve: 2014. Október 24. 19:26 írta Vivaldi »

*

kas62

• 146
« Válasz #476 Dátum: 2014. Október 24. 19:37 »
Vivaldi!

A támogatást nem az OMME adja!
Rossz helyre küldted a papírokat! ;)

Szeretni,... kizárólag, önmagadat !

Lehet,hogy a térségedben a medve idomítása a jövedelmező.
Váltani kellene!

« Válasz #477 Dátum: 2014. Október 24. 19:43 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 21:10 írta kivancsi111 »

« Válasz #478 Dátum: 2014. Október 24. 21:06 »
Sziasztok!
Lehet,hogy rosszul tudom,de az idén megemelték a fiatal gazdát" 70 ezer euróra...

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #479 Dátum: 2014. Október 25. 11:33 »
Igen. Hát semmit nem tehetünk ez ellen. Tehenet adnak legelőt nem.
Mindenesetre, én a magam részéről arra jöttem rá, hogy teljesen tehetetlen vagyok a politikával szemben. De, csak azzal a csekélyke fegyverrel tudok harcolni ami nekem megadatott,/persze tudom ez csak bolhafing,/ de az áprilisi országgyűlési választás után már nem éltem, és ezentúl sem élek többé a választó jogommal.