Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959138 megtekintés
Re:Szakma-politika
« Válasz #4110 Dátum: 2019. November 27. 13:46 »
Mindig van valami új Gödöllőn. Most például az, hogy ember emlékezet óta nem voltak ilyen kevesen, és a szervezés sohasem volt ilyen gyatra.
De, senki ne gondolja, hogy jövőre jobb lesz. Jövőre ugyan is már azok közül sok nem megy el akik még az idén rászánták magukat. Én se.
Ha én lennék az elnök, megpróbálnám méhész találkozóvá tenni.
Ugyan is. Az eszközvásárlások, már nem vonzanak senkit, és a meglehetősen száraz semmit mondó előadások sem.
De, nem én vagyok az elnök......Még........

*

buksi

• 466
« Válasz #4111 Dátum: 2019. November 27. 16:29 »
Majd az ellenzék megoldja......? :-[

« Válasz #4112 Dátum: 2019. November 27. 16:32 »
Na látod Vivaldi, most végre egy dologban egyet értünk.
Akkor van válság vagy nincs?
Ezt a témát nem fejtettük ki részletesen, de véleményem szerint időszerű lenne.
A tendencia teljesen szembetűnő, ezen kár rugózni.
Az összes méhészeti rendezvény látogatottsága drasztikusan visszaesett.
Néhány okot felsorolok, ami természetesen a saját véleményem, és nem egyeztettem senkivel.
1. Gyakorlatilag évek óta ugyan azok az előadók járják az országot, legtöbbjüket hallottuk már.
2. Az ágazat válságban van, ennek az első jele a méhészeti rendezvények iránti érdektelenség.
3. A jelenlegi méz árak nem inspirálnak senkit a fejlesztésre, így vegetál (vagy visszafejleszt) sok méhész, és a kedvüket szegett termelőt nem érdekli semmi, hagyják őt békén.
4. Ágazati problémáról beszélünk, de valójában ez nem magyar jelenség, mert a környező országokból is ezek a hírek jönnek, hogy kevesebb az érdeklődés.
Itt írtam arra példát, hogy Szlovákiából szerveztek kirándulást, először 2 buszra, majd egyre, végül 12-en jöttek.
5. Ez ismét kizárólag a magánvéleményem. Szerintem ismét benne vagyunk egy gazdasági válságban, csak a politikusok nem tudják miként adják elő, ez begyűrűzik a magánszférába, és a méhészetbe is.
Az eszközforgalmazók egyre kevesebb méhészeti "kacatot" adnak el, mert egyre kevesebb a vásárló. (Az Audi Németországban 9.500 főt bocsát el, Győrben 1.300-at.) Mi ez ha nem válság?
6.A kemény mag, az elhivatott méhész sosem hagyja abba, ők el fognak továbbra is járni az összejövetelekre, sajnos azok maradnak távol akiknek inkább szüksége lenne az okításra, lásd méhegészségügyi helyzet.
Semmitmondó előadások?
Te hol adsz elő Vivaldi?
Szívesen meghallgatnálak.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #4113 Dátum: 2019. November 27. 17:32 »
A 3. ponttal picit vitatkoznék, ami egyből kapcsolódik az 5. ponthoz is. A jelenlegi mézárak az európai méhészeken kívül nagyon sokakat inspirálnak fejlesztésre, közülük is leginkább azokat akiknek nem kell a "méz" előállításához méheket tartaniuk, valamint azokat, akiknek az így kialakult piaci helyzetből még nagyobb hasznuk származik (kereskedők) mint származott eddig. Nem tudom milyen autóipari válság lehet errefelé, amikor kimegyek az utcára és azt látom, hogy soha ennyi új autó nem közlekedett az utakon mint amennyit mostanság látok.

Képzeljük magunkat egy kereskedő helyébe. Vajon azzal a termelővel szeretnénk-e hosszabb távú jövedelmező üzleti kapcsolatot kialakítani aki minden évben jajveszékel, kevesli az árujáért kapott árat, és évről évre többet szeretne érte kapni, vagy azzal, aki ma, holnap, holnapután, meg talán még sok év múlva is képes ugyanazon az áron egy olyan terméket nyújtani, ami ugyan nem a legjobb, de a vevőnek ugyanúgy megfelel, (hiszen az árát is nézi), valamint nem utolsó sorban nekünk azon is ugyanannyi hasznunk van?

A kérdés természetesen költői volt... Minden további ennek az egésznek a függvénye. Ha ezen senki nem akar (a méhészeken kívül biztosan senki nem akar) vagy lesz képes változtatni, akkor igen, összeomlik az ágazat. Én abban bíztam hogy csak majd sok év múlva, de nem, annál sokkal gyorsabban.

Az előadásokról, magamból kiindulva. Ha ilyen jellegű előadások vannak egy összejövetelen hogy hogyan csomagoljuk ki majd be 3 naponta a fejlődésben lévő méhcsaládot, akkor természetesen eszem ágába sincs még csak elmenni se, és bocsájtassék ez meg nekem.
Olyan előadásra szívesen elmennék, ami nem nagyon van, hogy mit csináljak ha pl. a szomszéd nyúlóst hoz haza a vándorlásból, azon kívül hogy széttárom a karom, vagy káromkodom napokon keresztül, esetleg imádkozni kezdek, mert ezek egyike sem fog megelőzni egy esetlegesen kialakuló problémát. És lehetne még sorolni, vírusok, mérgek, egyebek.
Mert ugye erre lehetne ráhatásom (vagy sem), de a rizsszirupra biztosan nem lesz, ha megfeszülök se.

« Válasz #4114 Dátum: 2019. November 27. 22:36 »
"Olyan előadásra szívesen elmennék, ami nem nagyon van, hogy mit csináljak ha pl. a szomszéd nyúlóst hoz haza a vándorlásból, azon kívül hogy széttárom a karom, vagy káromkodom napokon keresztül, esetleg imádkozni kezdek, mert ezek egyike sem fog megelőzni egy esetlegesen kialakuló problémát. És lehetne még sorolni, vírusok, mérgek, egyebek."

No látod akkor most ott lett volna a helyed Gödöllőn, és sajnos tényleg lett volna bőven helyed.
Dr Csaba György-A"mászkálások" nyomában--spiroplazma.
Dr Rusvai Miklós-20 éves a hazai méhvírus vizsgálat--tapasztalatok
Papp Zoltán-A nyúlós költésrothadás nyomában--gyakorlati tapasztalatok

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 27. 23:01 írta jani bátya »

« Válasz #4115 Dátum: 2019. November 28. 09:18 »
Az első kettő előadásban hiányoltam a megoldási javaslatokat,csak a tényeket statisztikákat sorolták.A táblázatok egy része megvan a monitoring vizsgálatok kiskönyvben ami az OMME-és méhészujsággal megkaptunk.Papp Zoltán előadása jó volt nagyon ló képekkel,dicséretes a lelkesedése.
Az árúsok közül a kütőskalácsos nem panaszkodott,ott mindég álltak.de két órára mindenki össze pakolt       szs

« Válasz #4116 Dátum: 2019. November 28. 10:12 »
Lassan December van, és ha figyelembe vesszük, hogy csak az kaphat támogatást aki az előző évben is tag volt, akkor elkönyvelhetjük, hogy az idén már nem lesz belépés tömegével, tehát marad a legutóbbi adat a kb. 300 fős taglétszám csökkenés.
Ez még nem sok, valamivel több ugyan mint 2%, de az omme-t nem rendíti meg.
Egy azonban bizonyosnak látszik. Megállt az utóbbi években megfigyelhető taglétszám növekedés.
Ez annak ellenére is így van, hogy szárnyra kelnek bizonyos támogatás növeléséről való hírek.
Pontosabb adatokat inkább a Februári tag díjfizetésekor lehet majd tudni, de egy biztosnak látszik, kimerültek a tartalékok amik a belépők számát illeti.
A tagság is érzi, hogy a vezetőség fáradt, megújulásra lenne szükség, és az elnök által elmondott lózungok sem vonzóak már, mivel lassan mindenki felismerte, hogy a méhész összejöveteleken elmondott szavak mögött nincsen semmi.
Két dolgot lehet tenni. Az egészet a szőnyeg alá seperni, és nem foglalkozni vele, vagy méhészbarát intézkedéseket tenni, mivel a beígért támogatás növelés sem fog semmit megoldani.
De nincsenek illúzióim a dolgot illetően.
Kedves Uraim, bárki bármit is mond, az omme-t, kis közepes méhészetek által befizetett tagdíj tarja el, vagy az utánuk az Uniós támogatásból elvont pénzek.
De, ha Önök tíz vagy húsz nagy giga méhészetben gondolkodnak, az olyan mintha az elítélt biztosítja a kötelet a saját akasztásához.
Aki nem hülye teljesen az már látja az omme saját maga alatt vágja a fát, és a megszűnését segíti elő azzal, hogy a nagy méhészeteket támogatja.
Hogy az nem jövőre lesz még? Az lehet. De nem sokára.

« Válasz #4117 Dátum: 2019. November 28. 16:42 »
Kedves Vivaldi!
Ne ásd az OMME sírját, nem fog sikerülni.
Ha nem tetszik, nem kell a tagjának lenned, de legalább ne kampányolj ellene.
Először azt ecsetelted, hogy sokan vagyunk, most meg azért aggódsz, hogy az OMME megszűnik?
Nyugi, mindig lesz egy olyan kemény mag aki ezt nem engedi, mert az önzetlenség, az elhivatottság túllendíti az egyesületet a nehéz időkön.
Ha azokra bízták volna az egyesületet akik az ellen tiltakoznak, hogy valóban ingyen újságunk legyen, és olyan emberekre akikkel ha nem értünk egyet feljelentenek, akkor valóban bajban lenne az egyesület.
Probléma van doszta, de ezt meg lehet, és meg kell oldani.
Legelső, és legfontosabb, hogy a vezetőségen belül alakuljon ki végre egy egység, hogy egyfelé húzzák a szekeret.
Ha ez sikerül minden egyszerűbb lesz, ellenkező esetben csak találgatni mernék.
A béke megteremtése a legfontosabb, minden csak ezek után.
Fel kell tárni a szembennállás okát, és kijavítani azt, vagy egyszerűen személyeket kell cserélni.
Ez a küldöttek felelőssége, de ha el sem olvassák a kiadott anyagokat akkor ismét a rosszindulat, a gőg, az ordibálás, a feljelentgetések, és a káosz kerül előtérbe.
Ki kell borítani végre azt a bilit amire lassan 4 éve vár mindenki, és akkor könnyebb lesz.
Mire is gondolok?
Számon kell kérni mindenkitől mit tett le az asztalra, elnökségi tagként.
Nem szaktanácsadóként, ügyvédként, monitoring vezetőként, meg mit tudom én milyen köntösbe bújva, hanem elnökségi tagként az OMME közösségéért, és mint tudjuk nem ingyen.
Ha eszt a számadást nem tesszük meg, akkor eszkalálódik a válság.
Ebben a kérdésben az OMME elnökének is csak egy voksa van.
Ez úgy működik (működne) mint az önkormányzatoknál a képviselő testület.
A polgármester kiadja a feladatokat a képviselőknek,ők pedig az elvégzett munka után számot adnak.
Mindenki az elnöktől várja az ágazat megújulását, a válságból való kilábalását, a mézárak egekbe szökését.
És a többiekkel mi van akik vezetik az OMME-t?
Nagyernyei Attila

« Válasz #4118 Dátum: 2019. November 28. 20:37 »
Aki nem tudná pár napja összegyűltek a kereskedők és meghívták az OMME vezetőséget.
Javasolta az egyik kereskedő, hogy kérjük a méz ÁFA csökkentését. Na erre drága Lacikánk a Bezzeg ember kiakadt. Szerinte erről szó sem lehet, mert ez csak a kereskedőknek jó a méhészeknek nem. És azt is mondta, hogy a méhészeknek az lenne jó ha a kereskedők egy üveg mézet se tudnának eladni a magyar boltokban.
Drága Lacika, melyik méhészeknek lenne jó!? Neked, a homokháti Don-nak, meg pár másik piacos haverodnak jó lenne az biztos, a többségnek meg a halál. És ez az ember a profik elnöke! Tudod Lacika én két hónapja el tudtam adni ennek a kereskedőnek 600-ért a virágmézemet és nagyon örülök neki. Ha észrevetted volna, egyedül azok a kereskedők vettek 600-ért akik belföldre csomagolnak. (Az exportőröknél 560 az ár és mégsem vesznek).
Szerinted ha lecsökkentenék az ÁFÁ-t és háromszázzal olcsóbb lenne egy kiló méz a boltokban akár felével megnőhetne az eladás.
Tudomásul kell venni, egyre kevesebb ember megy a piacra. Nem lehet csodálkozni mert ugyanazt a nagybanin vett szemetet árulják mint a boltokban csak még sokszor drágábban. Tudjuk, hogy mézből is mindent amit nem vettek meg a felvásárlók a piacon adták el.
Világosan látszik a megszólalásából, hogy Bezzeg mennyire nem közösségi ember és mennyire csak a saját biznisze érdekli! Viszont nagyon azt hiszi magáról, hogy ő kell a népnek. Na ettől én rosszul vagyok.

« Válasz #4119 Dátum: 2019. November 28. 21:05 »
Az omme sírját nem én ásom, ássátok azt ti mindannyian rendületlenül.
Mindenki látja aki nem hülye teljesen, hogy kis közepes méhészetek ellehetetlenítése megy, a giga méhészetek előnybe hozása miatt.
Ezt csinálja a miniszter, és az európai méhész egyesületet megalapító "legnagyobb", és Bross is.
Már amúgy is kiváncsi lennék, hogy én itt a kis senki a béka segge alatt kinek tudnám ásni a sírját? Viszont ti tudtok sírt ásni és meg is teszitek bőszen.
Az egységet meg úgy képzelitek, hogy aki nem áll be a sorba, vagy is úgy gondolja, hogy valamit kéne csinálni, az az egység megbontója. A vezetőségben egység akkor lesz szerintetek, ha mindenki olyan lesz aki úgy gondolja elég csak a pénzt felvenni más nem is kell csinálni. Erre példa az elmúlt három és fél év.
 Ha lenne egy kis ismereted na demokráciáról tudnád, hogy mindig a tagságnak kell dönteni. Illetve itt a küldötteknek. Csodálkozom, hogy még ilyen manipulált küldöttekkel sem bírtátok kitúrni azt a pár embert, akit te ellenzéknek nevezel.
Mind tudjuk, hogy mi megy itt, még is ha csak képmutatásképpen próbáltok demokratikusan eljárni, akkor is tudnod kell,  mindenkit a tagság szavaz oda, illetve neki kellene. Ebből kifolyólag a kutya kötelessége mindenkinek a tagság érdekében működni, és nem azon ügyködni, hogy hogy lehet kitúrni azt a pár embert aki nem ért egyet az elnökkel és sleppjével.
Nektek nagy szerencsétek van ezzel a négy emberrel, mivel tudjátok kire fogni azt a semmit amit három és fél éve csináltok.
Számon lehet és kell kérni mindenkit mit tett le az asztalra, de az elnökötöket is.
És főleg őt. És jó lenne már meghallgatni néha az egyszerű tagot is. De attól úgy féltek mind ördög a tömjén füsttől.
Amúgy meg, te ugye nem voltál még önkormányzati képviselő, és ezért beszélsz hülyeségeket?
Ugyan is az önkormányzati képviselőket is választják, és őket sem zavarhatja el bárki, a polgármester egészen biztosan nem, de még a jegyző sem. Ha egyeznek a polgár mesterrel ha meg nem.
Ott csak egy mód van, ha az önkormányzati képviselők lemondanak. Önként.

« Válasz #4120 Dátum: 2019. November 28. 21:21 »
Hordósméz.
Bezzeg Lászlónak nincs igaza. Valóban le kéne csökkenteni a méz áfáját, hogy olcsóbban lehessen árulni, a kereskedők által behozott, Ukrán, Román, stb. mézeket.
Azt ugyan is kurvára bírom, amikor hülyének nézitek a nagyközönséget.
Ezt egyszer már megjátszotta a "legnagyobb", amikor csak úgy pacekból le akarta nyelni az egész Magyarországi mézfelvásárlást.
Én még emlékszem, és vannak még itt ilyenek.
Azt pedig, kedves Hordósméz, hogy te magad 600-ért el bírtad adni a haverodnak a mézedet, ne keverd már bele, a magyarországi mézfelvásárlás általános állapotába.
A piacra pedig ugyan annyi ember jár, ha nem több. Csak, hogy az omme arra kapacitálta, /más ötlet híján,/ a méhészeket, hogy vigyék ki a piacra a mézeiket, és ez bizony kínálati többletet, vagy is áresést okozott.
Mert azért ne nézzük már annyira hülyének a magyar polgárt, hogy nem tud különbséget tenni a kistermelői méz, és az üzletek polcaira kitett trutymó között.
Bezzeget nekem nem kell bemutatni, mert veszekedtem vele eleget, és most is veszekszünk, hogy mást ne mondjak kétszer zárt ki a zöld fórumról.
És még így is, jobban rá merném bízni magam, mint néhány Gödöllői, Pest környéki, vagy Dunántúli méhészre.
Mert tudom, hogy fafejű, de becsületes. Ellentétben itt sokakkal.
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 28. 21:26 írta Sagittarius A »

« Válasz #4121 Dátum: 2019. November 29. 19:36 »
Hordosméz nick nevű méhésztársnak felhívom a figyelmét, hogy a személyeskedése meghaladta az ingerküszöbömet!
Egyelőre maradhat, de a következő írásaiban mellőze a "Lacikázást" ha továbbra is szeretne klubtag maradni.
Gondolom ezt pejoratív értelemben írta, nincsenek baráti viszonyban.

Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

Bicska

• 601
« Válasz #4122 Dátum: 2019. November 30. 08:23 »
Én megtettem.. 30 napra csücsül.

Mellesleg továbbra is fenntartom, hogy Vivaldival sok mindenben egyet értek. Az OMME szerintem jelenlegi formájában működésképtelen. Megy az acsarkodás, kézzel fogható érdekvédelmi eredmény nagyon kevés. Egy valamit felejtenek el azok, akik csak Brosst szidják, ott van mellette a kedves komplett elnökség, a kialakult helyzetért együtt felelősek. Ha most áprilisban megint csak egy megosztott elnökség áll fel, csak nyújtjuk az OMME agonizálását. Persze működni fog, csak rosszul. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de bármikor, felmerült egy kényes téma, a kedves elnökségi tagoktól csak azt hallottam, hogy hogyan NEM LEHET az adott dolgot megoldani. Ébredjen már fel mindenki! Itt arról szól a gittrágás, hogy ki mennyi pénzt vigyen haza, vegyen fel ilyen, vagy olyan jogcímmel. Én meguntam. Mi meguntuk. Helyi szinten próbáljuk a saját magunk megoldani a dolgok azon részét, amit csak lehet. A felvásárlási árakra, a kivéreztetésre viszont nekünk sincs ötletünk...

Az OMME persze működni fog, -főleg, amíg lesz NP pláne, hogy most 20%-kal emelik az összegét- csak rosszul fog működni. Azon azért gondolkodjon el mindenki, hogy többen igényelték az 500 forintot, mint a gyógyszer/cukor támogatást.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #4123 Dátum: 2019. November 30. 10:07 »
Emlékezetem szerint, és a kiszivárgott hírek szerint, Bross az első lemondását is azzal indokolta, hogy nem tud együtt működni néhány akkori vezetőségi taggal.
No most is két dolog lehet. Demokratikusan megválasztott vezetőség, ahol hellyel közzel érvényesül a küldöttek akarata, /omme tagokat azért nem írok , mert mindenki tudja, a küldöttek önálló tagoktól elkülönült szekciót alkotnak és magasról tesznek a tagokra/.
Ebben az esetben, mindig vannak és lesznek is más véleményen lévő küldöttek, aki nem pontosan az elnökkel fújnak egy követ. Tehát soha nem lesz, teljesen homogén a vezetőség.
A másik eset, ha Bross-t kinevezzük az omme királyának és ő nevezi ki a vezetőségi tagokat.
Ebben az esetben azt nevez majd ki akit akar, aki valószínűleg egyet értenek vele mindenben.
Egyébként mindkettőre van példa.
Az Önkormányzati választásokon a képviselőket oda választják a polgár mester mellé, ezért együttműködésre vannak itélve.
Míg egy parókián a plébános kinevezi az egyházközségi képviselőket.
Milyen jó ez az egyházi módszer, igaz Uraim?

« Válasz #4124 Dátum: 2019. November 30. 10:39 »
mert ez csak a kereskedőknek jó a méhészeknek nem.

Szerinted ha lecsökkentenék az ÁFÁ-t és háromszázzal olcsóbb lenne egy kiló méz a boltokban akár felével megnőhetne az eladás.

és milyen igaza van B. Lacinak !!!!!  ha megnövekedne a fogyasztás, mi változna .... több kamion jönne be az országba .... ennyi.  Ilyen nyomott árak mellett sem céljuk a hazai termelőktől venni mézet ....