Szakma-politika

• 4549 válasz
  • 1982315 megtekintés
Re:Szakma-politika
« Válasz #210 Dátum: 2014. Március 30. 10:10 »
Nem T.P. üzen azaz Tóth Péter a címoldalon, hanem maga az OMME. Ami névhez nem kötötten jelenik meg, tehát nincs idézőjelbe téve és nincs odaírva az illető neve azokért a mondatokért az OMME kell vállalja a felelősséget. Ezt Dr Ludányi Istvánnak a lap főszerkesztőjének tudnia kell, híszen írt doktori dolgozatot, ahol a magyar nyelv szabályait rajta is számonkérték amikor idézett bárki írásából.

Ezekért a mondatokért dr Mészáros László, az OMME elnöke és rajta keresztül minden IB tag felel.

A méhészújság címlapján megjelent mondatok rosszindulatúak, fenyegetők  és félrevezetők.

A sajtótermékek esetében az aláírás nélkül megjelentetett szövegek a szerkesztőség álláspontját képviselik. Azért, hogy az esetleges felelősségre vonás súlya ne terhelje a szerkesztőség összes tagját, a sajtójog történeti fejlődése során előszeretettel alkalmazták a felelős szerkesztői státuszt. Az OMME újság esetében ennek nagy gyakorlati jelentősége nincs, lévén egyszemélyes szerkesztőségről beszélünk. Ha nagyon megengedőek vagyunk, akkor éppen a szerkesztőségi munkatárs még ide számolható, azonban az esetében már nem beszélünk szerzőről.

A Ludányi István esetében viszont nagyon csodálkozom azon, hogy a címlapon közzétesz egy lényegét tekintve nyílt állásfoglalást. Ő egyetemi oktatóként a tudományos élet részvevője, bizonyára tisztában van vele, hogy nem véletlenül vannak folyamatban nemzetközi kutatások, amelyek a neonikotinoid hatóanyagok beporzó szervezetekre gyakorolt káros hatásait vizsgálják. Nincs tudomásunk arról sem, hogy a Ludányi István ilyen irányú tudományos kutatásban részt venne, ezért nagyon finoman fogalmazva is, de azt kell mondani, hogy a tudományos életben nem megengedhető a kétséget kizáró vizsgálatok befejezése előtt ilyen sommás véleményt közreadni.

Ami a címlap másik, „veszélyes játékra” utaló üzenetét illeti, veszélyes játékot valójában az űz, aki nem tartja be az egyesületre vonatkozó szabályokat. Az OMME újság pedig sajnos szabálytalanul, az egyesület működését meghatározó szabályok felrúgásával került kiadásra.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Március 30. 10:18 írta Litterae »

*

zümi

• 1382
« Válasz #211 Dátum: 2014. Április 05. 07:53 »
Akácméz nélkül nincs nyereség a méhészetben
kormany.hu
2014.04.01., kedd, 10:11
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Enesén méhészekkel egyeztette az ágazat fejlesztési lehetőségeit. A méhészek szerint az akácméz adja a méhészetek nyereségét, ha az Európai Unió előterjesztése magvalósul, a magyarországi termelők tönkremennek.
Az Európai Unió az elmúlt év végén terjesztett elő egy olyan javaslatot, amely az úgynevezett özönnövények visszaszorítására vonatkozik, és az inváziós fajoknak tituláltak közé az akác is bekerült.
Az akác adja ma a magyarországi faállomány egyharmadát, az erdőterületek 25 százalékát, és ipari faként, erdősítésre alkalmas növényként pótolhatatlan. A magyar méhészeti ágazatban, ahol 18-19 ezer méhészet működik megélhetést adva 80 ezer embernek, a termelt méz fele akácerdőkből származik.
A vidékfejlesztési miniszter támogatásáról biztosította a méhészeket. Hangsúlyozta, az uniónak semmi köze nincs ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nőnek. Hozzátette, minden lehetséges fórumon megvédjük a magyar akácot. A Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén a nemzeti értéktárba felvette az akácot és az akácmézet is. "Nekünk az a felfogásunk, hogy az akácot hungarikummá kell nyilvánítani, és nem üldözni kell, hanem telepíteni" - húzta alá Fazekas Sándor.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #212 Dátum: 2014. Április 14. 07:22 »
Tisztelt Méhészek!
Hozzászólásom megfogalmazásakor nem tudtam melyik rovatba írjam gondolataimat.
Végül is úgy döntöttem ez szakmapolitika.
Cikkem címe: Ki védi a méhészek érdekét?
Persze sokan rögtön rávágják, hogy természetesen az OMME!
Na ettől vagyunk egyre többen ellenzékiek,mert szerintünk ez nem egyértelmű.
Most a szakmapolitikai "uborka szezonban" szeretnélek benneteket egy kicsit felrázni, hogy a 2014-es akácot teljes harckészültségben várhassátok.
Írásom apropója két szakcikk.
Az egyik az IB újságban olvasható, a 6. oldalon " Csávázószeröngól" címen, a másik a Méhészet szaklapban a
14. oldalon, "Tudományosan indokolt lenne a neonikotinoidok tiltása " címen.
Ez az igazi öngól a jelenlegi OMME vezetőknek.
Lehet a Greenpeace vegyianyag-szakértőjével Simon Gergellyel vitatkozni, én biztosan nem fogok.
Cikkében van egy számomra megmagyarázhatatlan szakmai sor, hogy csávázószer használatakor ősszel több atka lesz a kaptárban, és az OMME prominens szakmai vezetői is ezt hangoztatják. Kiemelik ezt az egy sort, bár az író a kanadai kutatásokra hivatkozik. Az OMME kutatta ezt? Sok mindent nem, csak mennek a konok fejük után.
A Greenpeace minden sora tudományos, és saját vizsgálatokra hivatkozó tényeken alapul.
Mit ír az "érdekvédelmi lapunk" ugyan erről a témáról?
"A neonikotinoidok tiltásával több kár érte a méhészeket, mint amennyi hasznunk származott belőle!"
Kedves OMME vezetők! Kinek volt haszon ezeknek a néma gyilkos szereknek a használata?
Önöknek?
Szégyen ágazatunkra nézve, hogy a tagdíjainkból megvásároltatott IB szócső újságban ezt le merik írni, és a szakmai vezetés erre áldását adta.
Mivel a Fekete-fehér Méhészklub hozzászólóit az őszi OV-n ki akarja az OMME alelnöke rúgni az egyesületből, előtte adok rá egy kis okot.
Titelt doktor Úr! Egy embert kétszer nem lehet kirúgni!
Vissza a cikkhez. Azért van amiben egyet értek az IB újságban leközölttel.
Mégpedig a címével. " Csávázó szer öngól". Igen az OMME vezetésnek!
Na de most komoly áttörés előtt állunk. Bevették a csapatba a szaktanácsadó biológust. Eddig hol volt a "szakember"?
Hallgatott, mert úgy kívánták tőle.
Ez a mi érdekképviseletünk 2014-ben!
Szerintem a Greenpeace sokkal méltóbb erre a címre.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. Április 14. 07:34 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #213 Dátum: 2014. Április 14. 08:34 »
Az én véleményem is az,/OMME-ből való kizárásom terhe mellett vallom/ ha csak egyetlen méhcsalád mérgezését összefüggésbe lehet hozni a csávázószerekkel,
bizony az OMME-nak kutya kötelessége lett volna a méhészek mellé állni és a méhészek, a méhek érdekeit képviselni és nem azon sajnálkozni, hogy szegény gazdának ezen szerek tiltása miatt mekkora többletköltsége keletkezik, vagy keletkezhet, s közeben azt bizonygatni ,hogy a rovarölőszer nem öli a rovarokat. Addíg amíg egy gazdának dupla nyeresége képződhet a méhes megporzásból a termésnövekedés miatt mint a méhésznek a méztermelésből erről azt hiszem nincs mit beszélni.
A piac majd megoldja, hogy mit termelnek a gazdák, azt amit anyagilag megér neki termelni.
Én legalább olyan hozzáállást vártam volna el csávázószer ügyben az OMME-tól mint a legutóbb a honlapon közzétett permetezőszerekkel kapcsolatban.
A szerencsénk az hogy az OMME állásponttól függetlenül korlátozták a csávázószerek használatát így remélhetőleg ezekről a problémákról már csak múltidőben beszélhetünk.
Egy "elnézés" azért beleférne szerintem.

Üdv. jani bátya

*

atya

• 1043
« Válasz #214 Dátum: 2014. Április 19. 21:33 »
Üdvözlök mindenkit!
Az elmúlt hetekben olyan élményben volt részem, amihez hasonlóban a mai világban, nem igazán van része az embereknek.
A méhészek összetartozása, önzetlen segítség nyújtása, minden téren.   De sorolhatnám még. KÖSZÖNÖM  KÖSZÖNÖM
Én nagyon örülök, hogy anno Attila elkezdte ezt a klubbot, és annak is nagyon örülök, hogy ilyen formában valósította meg.
Igen is kellett már egy ilyen fórum, ahol feketén - fehéren kendőzetlenül beszélünk, azokról a dolgokról amik ránk, méhészekre tartoznak. Mert most már mindenki látja, hogy sajnos vannak olyan dolgok amikről beszélnünk kell, hovatovább cselekednünk kell annak érdekében, hogy élhessünk a jogainkkal, mert a kötelezettségeinknek eleget tettünk. (a szabályokat mi betartottuk)
Velem is közölték, hogy ősszel megszűnik az OMME tagságom. 
Hát mit mondhatnék én erre?  ::)   :o
Van véleményem erről is! De mindennek el jön az ideje.
Ajánlom figyelmetekbe ezt a zenét, még azoknak is akik csak vendégként vannak itt jelen.
Én sajnos, vagy nem sajnos, de már csak ilyen maradok.

http://youtu.be/24j9hUuFjAg

« Utoljára szerkesztve: 2014. Április 19. 21:41 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #215 Dátum: 2014. Április 20. 10:12 »
QUQURIQ!

Boldog húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Igen, Atya!
Ha menni kell, menni kell!!!
Ne ijedjél meg, nem leszel egyedül!
Akiket kizárnak, azok mindig nyugodtan aludhatnak, és a lelkiismeretük is a helyén van.
Azért felhívom mindenkinek a figyelmét, ha az ügyészség az OMME vezetését elmarasztalja, nekik kell menni az OMME-ból!
Na!
Innentől lesz érdekes a Kizárás!
Igen, vállalja mindenki a felelősséget amit elkövetett!

A Kiskakas!

« Válasz #216 Dátum: 2014. Április 20. 17:06 »

„Félbevágott” akácfák miatt aggódnak a lakók
2014. április 20. 11:08 K. E. I. (Dunántúli Napló)
Komló | Olvasók tettek panaszt lapunknál, hogy a buszvégállomás mellett a templom irányába valakik félbevágták a virágzó akácfákat, szerintük nagy károkat okozva ezzel.
Mik ezek?

Felkerestük a város főkertészét, Feuerstaller Terézt, aki kérdésünkre elmondta, nem ők, hanem az ott drosztoló taxisok metszették vissza a fákat, igaz, a Városgondnokság engedélyével. A fák miatt azonban nem kell aggódni – tette hozzá. Bár most valóban nem nyújtanak szép látványt, ez csak átmeneti állapot, ugyanis rövid időn belül meg fognak újulni, és jövő tavasszal ugyanúgy virágozni fognak. A munkálatok célja persze nemcsak a fák frissítése volt: a lelógó ágak az autók épségét is veszélyeztették, mivel az akác nem nő magasra.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A fák metszésével, kivágásával kapcsolatban nem ez az első panasz a városban, sőt, a megyében sem. Pécsett például több eset is volt a közelmúltban, amikor a lakosság részéről felháborodott levelek, telefonok érkeztek a közterületek gondozóihoz az értelmetlennek tűnő facsonkításokkal kapcsolatban. Érdemes azonban előbb szakértőt megkérdezni, hiszen sokszor elsőre nem látható veszélyhelyzetet hárítanak el a  >:(

« Válasz #217 Dátum: 2014. Április 25. 21:09 »
Még jó,hogy nem a címlapra került ez is!
Sziasztok!
Az IB újság legújabb számában a Küldöttközgyűlés címen új fejezethez jutottunk az OMME történetében.
Mit ír az alapszabályunk?
1.   Az Egyesület legfőbb szerve a Küldöttgyűlés, amely évenként ülésezik.
Kérném ezt a csúnya hibát korrigálni. Nem kéne átnevezni az OMME parlamentjét! A végén igazgató tanácsi ülés lesz?
Örömmel olvasom,hogy "Az OMME megerősödött, egységessé vált."
Nem is idézem tovább a nyalókás kommentárt, mert szaktanácsadó írta, az érdek-képviseleti munkáról.
Mivel személyemet is érinti az írás, mert valamikor még megyei elnök-szaktanácsadóként,az érdek-képviselet módszereit, stílusát, némely vezető magatartását kritizáltam. Itt másról van szó. Egy szaktanácsadó minősíti az ellenzéket! Vállveregetés, dicséret, no és " Nem kell újra pályáznod" jár érte.
Olyan valaki terít a valóság fölé rózsaszín fátylat, hogy itt minden rendben van, egységben az erő aki elsőként szúrta belém a nagy kést. Oda "piszkítok" ahonnan eszek. Most ő osztja az észt.
Ezért kellett az IB-nek ez az újság, hogy közöljék a méhésztársadalommal, az OMME egységes, minden rendben.
A vezetők között, az OMME-ból élők között valóban teljes az egység. És a tagság körében is az?
Én biztosan más körökben járok.
Ennek a cikknek a valósághoz nem sok köze van, de a rezsimet méltón szolgálja.
Nagyernyei Attila

« Válasz #218 Dátum: 2014. Április 25. 21:53 »
Én még nem kaptam meg a májusi lapot ezért nem tudom minősíteni.
Viszont ha már a küldöttgyűlésről esik szó benne, remélem részletesen leközlik benne az elnök úr mellébeszélését is.
Őszintén mondom lelkiismeret furdalásom van a küldöttgyűlés óta, fel kellett volna állnom és megkérdezni az elnök urat ,hogy mi szükség van a tagokkal szembeni hazugságra. Mindenki hallhatta, nem csak én, a nyilatkozatát a szaktanácsadói szerződésekkel kapcsolatban.Mentségére legyen modva amikor az a pont bekerült az SZMSZ be pont a szaktanácsadók miatt került bele, a nemzeti program kezdetekor, erre nem emlékezhet az elnök úr.Előttem rendesen elásta magát a megnyilvánulásával, és sajnos ez már nem az első eset. Részemről ezek után nem beszélhetünk bizalomról az egyesület mostani vezetése felé, azt sem hiszem el nekik amit kérdeznek.Megértettem azt is miért nem engedték a hangfelvétel készítését, persze mert így bizonyítékok nélkül minden lelkiismeret  furdalás nélkül lehet mellébeszélni etetni a méhészeket .Mivel nem voltam küldötti státuszban nem tettem meg, hazaérve az alapszabályt áttanulmányozva,viszont erre lehetőségem lett volna. :'(
 Siralmas.

Üdv. jani bátya

« Válasz #219 Dátum: 2014. Április 26. 07:04 »
Jani bátya!
Akkor mi már ketten vagyunk aki nem látja erősnek, egységesnek az OMME-t? Ilyen vezetővel?
Mit művelt az üveggyári szerződésekkel? Nincs ,meg, nincs is ilyen. Aztán bocsika, meg lett, még se jó, de azért jól ülünk a szeren.
Az üveggyár igazgatójának helyreigazító írásos kérelmét a mai napig nem közölték!!!!!!!!!!!!
Vádaskodtak, de a válaszra nem méltatták a partnerüket! Milyen hozzáállás ez?
Talán már ezt is elfelejtették?
Most uborka szezon van a méhészeti közéletben.
Azt is mondták, hogy a  monitoring vizsgálatoknak nem kutatás a céljuk.
Most mégis nagy erővel, biológussal az élen megújulva kutatják majd amit más országokban már vagy tíz éve mindenki tud, csak el kén olvasniuk, vagy legalább elhinniük, de még az az aprócska mondat sem hangzik el a szakmai irányítás szájából, hogy van benne valami, amit mi pofázunk.
A NÉBIH szakemberei is visszafogottabbak. Az OMME meg folyton azt állítja, nem okoz, és soha nem is okozott problémát a neonikotinoidok használata. Majd a permetezés nagyobb bajt jelent.
Hiába, ők már látják a jövőt.
Mi is, néhányan, de ne azt nem ezzel a vezetéssel.

Nagyernyei Attila

*

atya

• 1043
« Válasz #220 Dátum: 2014. Április 26. 10:31 »
Üdvözlök mindenkit!
Tegnap a késő esti órákban értem haza, de  már az úton hazafelé, kaptam a kérdéseket, miszerint
olvastam-e az OMME újság májusi számát? A rövid tájékoztatások után, hírtelen csak ennyi futott át rajtam: ez ám a hiteles, egyenes tájékoztatás! 
Alig vártam, hogy hazaérjek, és saját szememmel láthassam, olvashassam Lendvai úr cikkét.   
A küldöttközgyűlésen én is ott voltam, és mindent szó szerint hallottam, de nekem egészen más a véleményem erről, mint azt Lendvai az  újságban leírta. Hozzáteszem, én nem vagyok szaktanácsadó, és nem kell megfelelnem másoknak, csak magamnak, és a tükörnek.  (Na nem annak a tükörnek)
Szeretnék idézni a Méhész újság –ból egy mondatot, mellyel eleget is tettem annak hogy csak hivatkozással lehet átvenni az értesüléseket.
„A hirdetések és egyéb reklámkiadványok tartalmáért a kiadó nem vállal felelősséget”
Na már most, akkor ha úgy alakul, akkor Lendvai megjelent cikkéért, a kiadó, ”felelős kiadó Egyed Árpád ügyvezető igazgató” tartozik felelősséggel? 
Egyébként nem kértem meg senkit, hogy örüljön az ügyészségi vizsgálatnak, Én sem örülök hogy van mit vizsgálni. Viszont nem tartom etikai problémának, sem törvénytelennek, ha valaki az agrárkamara országos vezetőségéhez fordul, mert tetszik nem tetszik, ehhez is mindenkinek joga van.
Amiben viszont egyet értek az „íróval” az az utolsó mondata.
Itt a klubbon, és az úgymond „ellenzék” szlogenjét írta le, miszerint   „ A jövőre nézve megfogalmazott tervek és célok, a méhészet és a méhészek javát szolgálják.”
Mert igen, ilyen megfontolásból jött létre, és már számos alkalommal találkozott, ülésezett, egyeztetett az úgymond „ csintó” csapat. Köszönet érte! Büszke vagyok, hogy közéjük tartozhatok, (még mindenki OMME tag) és legjobb tudásommal segítem, a méhészek érdekeit védőket.

Üdvözlettel :  Atya 
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #221 Dátum: 2014. Április 26. 10:53 »
Nem baj Attila, a lényeg az ,hogy így egy jelentős összeggel meg lehet fejelni az egyesületi zsebből még a nemzeti programos pénzt, a pénzügyi tervezetben legalábbis kétszer szerepel a monitoring a cca 25 milliós np-s pénzhez még 1,5 milliós egyesületi pénz van tervezve. Nincs is ezzel baj, csak sajnálatosan az eredmény marad el.
Nem igazán értem, hogy miért kell még mindíg, hónapokkal a tiltás, korlátozás után is mereven ragaszkodni azokhoz az "életelixír" neonikotinoidokhoz. Lépjenek már túl rajta, nem kell minden áron bebizonyítani, hogy a méreg az nem méreg főleg ha mint elismerték, hogy ez irányú kutatásokhoz semmi közük és pénzt sem akarnak erre fordítani. A kérdés csak az, hogy akkor meg miért nem fogadják el a nemzetközi kutatási tapasztalatokat az ez irányú kutatásokról, és az eredményeket. Csak nincs valami nyomás a háttérből? Ez csak feltételezés, egyenlőre, de lassan már másra nem lehet gondolni. Valami oka csak van annak, hogy egy rovarokkal foglalkozó embereket összefogó egyesület szinte majdhogynem szó szerint rovarölőszer "lobbit" folytat
A permetezésekkel kapcsolatban a monitoringal megbízott személy közölte álláspontját a küldöttgyűlésen.
Ott az jött le hogy minden jó és minden szép így ahogy van mert meg lehet fogni a gazdát és felelősségre lehet vonni, de szerintem ez már az eső után köpönyeg szituációhoz tartozik.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #222 Dátum: 2014. Április 30. 07:39 »
Jani bátya!

Vajon miért nincs elfogadott mérlege még mindig a kft-nek? Talán azért mert ütközik az OMME mérlegével? Hajam elhagyom.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #223 Dátum: 2014. Május 01. 22:20 »
QUQURIQ!

Még az a szerencse, hogy Ön egy férfi ideál! ;D
Kiskakas

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #224 Dátum: 2014. Május 25. 08:41 »
Hallomásból tudok egy olyan esetről, ahol egy Győr meletti méhész,/valószínű osztrák tőkével/ 1000családdal vándorolt akácra. És egy sorba lerakta. Most mindenki képzeletére bízom, hogy mi történt azokkal akik helyiek, vagy már régebbtől oda járnak.
 Talán az is szakma politika lenne, hogy ezzel lassan szembe kellene nézni.