A mézmarketing topic helyett itt írtam.
Nem minden dologban értek egyet az előttem hozzászólóval.
Abban igen, hogy a méhészkedést nem lehet megtiltani a kezdőnek vagy annak aki érdeklődik a szakma iránt. Bár azt gondolom, hogy méhészkedésbe kezdeni csak megfelelő feltételek mellett lehessen nekiállni. Ahhoz a gyorstalpaló, pénzbeszedésen alapuló tanfolyamok elvégzése szerintem kevés. Aki csak a pénzt szereti az szerintem nem a méhészetből fogja előteremteni magának, mert ide azért sokkal több minden kell a pénz "szeretetén" kívül. Tehát az a naív ember aki ebben gondolkodik az hamar kihullik. Bár kárt okozni rövid "tevékenység" alatt is lehet. Abban is egyetértünk, hogy bizony sokan a régóta méhészkedők közül is meglehetősen "hanyagok".
Abban is egyetértünk, hogy ennek előbb-utóbb mindenképpen összeomlás lesz a vége.
"Más részt pedig ezt a parlamentben se nagyon tudják, meg az idióta unióba se /direkt kisbetű/ egy adott ország egy adott népé, ahol is azoknak akik ott élnek már régen, talán az őseik jogán, joguk van megélni."
Ezzel a mondattal nem egyezik a véleményünk. Mert bár nagyon divatos manapság azt hangoztatni. hogy "Magyarország a magyaroké" (mondta egyszer ezt már valaki egy másik országban), de a magyar fejlesztések 97% -a EU-s támogatásból jön létre. Mondja ezt ugyan az az ember aki az előbbi szlogent is gyakran hangoztatja. Miért fogadjuk el a pénzt az "idiótáktól"? Kell ez nekünk, magyaroknak? Megállunk mi a saját lábunkon is... Csak magyar terméket fogyasszunk, csak magyar terméket vásároljunk és minden ami külföldi, kerüljön le a polcokról, minden multi menjen haza... Így gondolod a helyzetet?
Lehet úgy is gondolni, hogy azért adjátok ide a pénzt, de utána kuss! Meg persze ugye mi exportálhassunk külfödre, mert "ami magyar az jó"...
Nem lehetséges az, hogy mi akik már akár őseink jogán régóta itt élünk (mióta is?), mi is egy kicsit hanyagok, egy kicsit "idióták" vagyunk? Lehetséges, hogy nekünk is egy kicsit magunkba kéne szállnunk és a fejünkhöz kapni?
Miért kezdenek ilyen sokan a méhészkedésbe? Mert szarban a haza... Vannak ugyan, akik meglehetősen jól élnek -akár uniós pénzből is- de a többség nem. Ezért aztán próbálkoznak valamivel pl. méhészkedéssel. Sokat segítene az ágazatunkon ha a gazdaság valós növekedést produkálna, hogy az emberek biztosabb, stabilabb magasabb jövedelemforráshoz tudnának jutni a versenyszférában!. Ebbe az irányba tart a magyar gazdaság? Ha valaki sokat nézi az M1 -et, akkor talán még el is hiheti...
Hamarosan már nem fogunk ennyi pénzt kapni az uniótól, így nem lesz gond azzal sem, hogy mire (vagy kire) kéne fordítani.
Én azt gondolom, hogy a méhegészségügyi hálózat mindenképpen erősítésre szorul. Be kell tartatni mindenkivel a törvényt és a szabályokat. Legyen szó kezdőről vagy öreg motorosról. Megfelelő bírságot kell kiszabni azokra, akik nem tartják be a méhtartás, vándorlás, méhegészségügy, mézminőség, méhész "etika" szabályait. És ezt mindenkinek el kell fogadnia. Valahogy rendet kell tenni.
Többet kellene költeni marketingre, reklámra. Pénz nélkül, ráfordítás nélkül nem megy. Nem várhatjuk ezt mástól, a zsebünkbe kell nyúlnunk. Sokkal jobban járnánk, ha több mézet tudnánk értékesíteni magasabb áron, mintha mindenféle tett nélkül támogatást utalna nekünk valaki.
Azt gondolom, hogy luxus az ha pl. valaki 30 méhcsaláddal 1200 eurós támogatást kaphat egy nemzeti programból terepjáróra. Aki terepjárót akar venni magának az vegyen a saját pénzén. Ez csak egy példa volt, arra, hogy miként lehetne pénzt fordítani abból a pénzből, ami már megvan mondjuk reklámra. Annyira felemelkedett a gyógyszerek és az eszközök ára is, hogy a támogatási pénz a forgalmazónál jelenik meg, miközben a méhészek támogatására lenne hivatva. Ráadásul a támogatás keretein belül vásárolható készítmények többségének hatékonysága is erősen megkérdőjelezhető. Van erre szükségünk? Megjegyzem mindezt annak ellenére, hogy én is igénybe veszem ezt a fajta "támogatást".
A közelmúltban választások is voltak az egyesületben. Én ezt a választási rendszert is teljesen átalakítanám. A mai digitális világban szerintem nincs szükség küldöttek titkos szavazására. Nem tartom jónak ezt a választási rendszert. De ez már megint egy másik téma...
Egyelőre esik az eső és hűvös, szeles időt jósolnak az elkövetkezendő napokra. Van elég problémánk. Lehetséges, hogy az idei mézárak teljesen érdektelenek lesznek sokunk számára. Lehet az 500 vagy akár 5000 Ft is...
Bizakodni azt még tudunk.