Én is inkább elveszem az anyát a családtól. A meleg építményű fekvő kaptáraimon hátul is van kijáró. Ide kerül az anya, 1 fias 1 mézkoszorús és 1 jó mézes-virágporos kerettel. Az anyarácsot bezárom, ezzel választom el a két részt. Kicsit olyan, mintha anyát zárnék, csak nem 6, hanem 3 keretre, zárt anyaráccsal. Az első részben keresek egy szép bölcsős keretet, ezt félrerakom. A többi keretet lerázom, nehogy elnézzek egy bölcsőt is, mert akkor kimegy a család. Minden bölcsőt lerombolok. Végül a félrerakott keretet nagy odafigyeléssel lebölcsőzöm, csak a kiválasztott bölcsőt hagyom meg. Így biztosan a helyén marad a család, és tele hordja a 15 keretet. Akác után a már bepárzott anyának alig van esélye petézni, annyira nincs hely. Ha nem sikerül a párzás, akkor újságpapírral visszaegyesítem az öreg anyát. Ha sikerül, akkor megölöm az öreganyát, majd pár óra múlva összeengedem a két részt. Tavaly próbáltam ki először ezt a módszert, 5-6 családnál, és egyáltalán nem bántam meg. Az a legérdekesebb, hogy a családok ennek ellenére nem estek össze akác után, és hárson is termeltek. Szaporulatot természetesen ezek a családok nem adtak.