Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 365628 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #570 Dátum: 2018. Június 13. 08:32 »
Álanyás család felszámolásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Adott egy álanyás család és van egy kaptár 4 kerettel és a napokban párzott anyával. Ha az álanyás család népét lerázom a fűbe és a az anyás 4 kereten lévő kis családot a kaptár helyére teszem, akkor a visszatérő méhek elfogadják az új anyát? Ha az álanya is esetleg visszatérne, akkor lehet probléma? Köszi

*

oszkár

• 1226
« Válasz #571 Dátum: 2018. Június 13. 09:23 »
Akk
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:37 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #572 Dátum: 2018. Június 13. 09:29 »
Akkor leírom ezt az egyébként nagyon egyszerű dolgot, miután a sok év alatt jókat mosolyogtam a zöldön írt, ezzel kapcsolatos szerencsétlenkedésekről. Szóval.
Álanyás családot nem számolunk fel, csak akkor, ha már olyan stádiumban van hogy nincs értelme megmenteni mert annyira legyengült. A felszámolásról ugye nincs mit beszélni, ezért a megmentéséről írok. A jobbik eset ha van kölyökcsaládunk, de ez nem feltétlen szükséges, elég egy petéző anya is kalitkában. Ilyenkor azonban nem árt ha nem frissen párzott az anya, hanem idősebb, szóval volt már fedett fiasa is.
1. lépés: Az álanyás családot úgy ahogy van elvisszük a helyéről. Rakodósok előnyben vannak, egy ugyanolyan színű és kinézetű fiókot tesznek a helyére. Más esetben (pl. fekvőnél) csak a kereteket visszük el, kiseperjük a kaptárból lehetőleg az összes méhet és bezárjuk a kijárót.
2. lépés: Az álanyás család lépjeiből 2-3 olyan lépet amiben nincs fiasítás, mondjuk mézes virágporos leseprünk, és áttesszük ebbe az új, vagy kisepert kaptárba, a kijárót továbbra is zárva tartjuk.
3. lépés: Betesszük az anyát kalitkában erre a 2-3 keretre, elég csak vízszintesen a keretek tetejére fektetni.
4. lépés: Ha a kijáró bezárásától eltelt már 20-30 perc, akkor megnyitjuk a kijárót. Eddigre a kijáró méhek jó része összegyűlik a homlokfalon, és részben zúgnak, stresszesek, és az anyátlanság jeleit mutatják. A kijárót csak résre nyitjuk meg, a betóduló kijáró méhek megtalálják a keretekre fektetett zárkában az anyát, és szinte egyből jelzik majd feltartott hátsóval és illat terjesztésével az örömüket hogy egy anyát találtak.
5. lépés: Várunk 1-2 órát, majd megnézzük hogy a méhek hogyan viselkednek a zárka körül, ha nem ingerültek (szinte biztos hogy nem) akkor az anyát kiengedjük a zárkából a lépekre, de előtte teszünk még vissza annyit az elvitt lépekből hogy kiadjon legalább egy fióknyit, természetesen olyat amelyikben nincs az álanya fiasításából.
6. lépés: Az elvitt lépekről szinte az összes kijáró méh visszament a régi helyére, csak a fiatalok és az álanya maradt ott. Megvárjuk az estét, ekkor a fiatalokat is odarázzuk a kaptár elé a fűbe, teszünk le egy deszkát amin szépen bezsonganak. Az álanyát vagy leölik, vagy megszűnik álanya lenni. Szinte egyetlen méh sem veszik kárba.
Sok éve így csinálom, eddig 100%-os sikerrel.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #573 Dátum: 2018. Június 13. 09:42 »
Arra gondoltam én is amit Oszkár leírt. Az erős szag elnyomja a az anya illatát , és ingerli a dolgozókat.A próbaként megfestett dolgozót nem bántották, természetesen ott anyaferomon sincs. Az időjárás változás nem tudom mennyire játszik szerepet .

« Válasz #574 Dátum: 2018. Június 13. 09:48 »
Köszi, wr. Számomra az volt a leglényegesebb, hogy mi lesz az álanyával, viszont nagyon szimpatikus a módszer, amit leírtál.

*

neo

• 1008
« Válasz #575 Dátum: 2018. Június 13. 10:32 »
Akkor leírom ezt az egyébként nagyon egyszerű dolgot, miután a sok év alatt jókat mosolyogtam a zöldön írt, ezzel kapcsolatos szerencsétlenkedésekről.
1.lépés: a kölyökcsaládot rárakjuk az álanyás családra. Ennyi.

*

huber

• 144
« Válasz #576 Dátum: 2018. Június 13. 10:41 »
;)

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #577 Dátum: 2018. Június 13. 11:14 »
Üdv.
1.lépés: keresünk egy jó anyát egy jó családból,zárkában kivesszük
2.lépés:betesszük az álanyás családba
3.lépés:megcseréljük a két kaptárat
Azt ennyi. Ja,nem másnap kiengedjük az anyát a saját kijáró méhei közé. A másik nevel magának anyát mert már van miből,vagy másnap párzott anyával meganyásítjuk.
Csak,hogy egy kezdő is mondjon valamit.😀

*

wr

• 1030
« Válasz #578 Dátum: 2018. Június 13. 11:47 »
;)
2. lépés: az álanyás család leböki a kölyökcsalád anyját.  :D Amit én írtam az eddig 100%-os módszer, a tiéd meg jó esetben is csak 50%-os.  ;) Ja, és mi van ha nincs kölyökcsaládod sem amit rátegyél?

« Válasz #579 Dátum: 2018. Június 13. 12:27 »
Bizony ám! Nem mindig, de nálam is leszokták RÉGEN ölni egyiknél, másiknál, aztán lett az anyás családból egy álanyás népével felduzzasztott pótbölcsős. Ami majd ha bepárzott, lett belőle egy pótanyás :'( Viszont az újságpapiros és egyéb módszereket biztosan kihagyta írásából neo és Huber. Ott jobb az arány.
Nálam már többször előfordult olyan eset, amikor a kisepert álanyásnak a szomszédja is pótbölcsős lett. :o

De én is mondok egy 100%-os módszert. Kap egy bölcsős keretet. Rajzási időn túl váltósat. Gyors, biztos, egyszerű. Néppel együtt, és sok füsttel.
De ezzel nincs vége. Ha már fedett álanya fiasítás van a lépekben, akkor azokat  a méhek lerázása után 3-4 napra hűvös helyre beviszem, és azután valamelyik megkapja a méztérbe takarításra, amennyiben azok a lépek szépek, és mézesek. Ha nem, akkor főzés...

*

wr

• 1030
« Válasz #580 Dátum: 2018. Június 13. 12:47 »
Az sem 100%-os, mert mi van ha az új anya elveszik párzáskor? Nálam most épp van is egy ilyen. Volt olyan évem, amikor a szeszélyes időjárás, vagy a fene tudja mi miatt, 10 kölyökcsaládból csak 4-ben lett petéző anya, a többi valahogy elkallódott párzáskor.

Az újságpapíros módszer valóban nagyobb eséllyel kecsegtet, de még az is messze van a 100%-tól. Épp a múlt héten volt egy ilyen eset az egyik szomszéd méhészetben. Átrágták az újságpapírt, utána 2 napig gombócban volt az anya, majd a 3. napon ott hevert leszúrva a kijáró alatt.  :)

Nem nagyon lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy bármilyen nemű anyásításról is legyen szó, amíg van a családnál akár álanya, akár csak egy pete, addig drasztikusan fog csökkenni az elfogadás esélye. Ezért jó egy szimpla anyacserét is inkább úgy csinálni, hogy bezárkázzuk az anyát 9 napra, a 10. nap reggelén meg elvesszük, mert utána már biztosan el fogja fogadni a másikat. Vagy elveszünk tőle minden nyílt fiast.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #581 Dátum: 2018. Június 13. 13:08 »
 Nos . Megnéztem a tegnap "nitró"-val jelölt anyát, szerencsére nem ölték le , tovább petézhet.  Üdv:nyuszt

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #582 Dátum: 2018. Június 13. 13:19 »
Még annyi az előző hozzászólásomhoz,hogy pár nap múlva vissza szoktam adni a fele fiast méhek nélkül. Anyátlanul mézeltettem és sok volt a párzási veszteségem az elmúlt években. Ezzel a módszerrel 100%-osan számoltam fel az álanyásokat. Mindig sikerült.

*

neo

• 1008
« Válasz #583 Dátum: 2018. Június 13. 13:53 »
;)
2. lépés: az álanyás család leböki a kölyökcsalád anyját.  :D Amit én írtam az eddig 100%-os módszer, a tiéd meg jó esetben is csak 50%-os.  ;) Ja, és mi van ha nincs kölyökcsaládod sem amit rátegyél?

Nem emlékszem olyanra, hogy ne sikerült volna. Hajdanán csináltam olyan marhaságot, hogy termelősorban akartam pároztatni bölcsővel ellátott nyitott fias nélküli családokat. Szinte egy sem párzott be, a fias kikelése után álanyásak lettek. Százas nagyságrendű a tapasztalat. Egyedül ott maradt meg az álanya, ahol anyarács is volt az álanyás család és a kölyökcsalád között. Azért mert nem keveredtek egymással. Természetesen a kölyökcsalád anyjának nem esett baja. Éppen ezért soha nem használok újságpapírt sem fiatal és öreganyás egyesítéskor. Az csak hátráltatja az egyesítést. Egyedül tavasszal rakok be az anyás és anyátlan közé fóliát egy kicsi feljárót hagyva, amit egy hét után veszek ki. Ekkor valóban tapasztaltam már többször sikertelen anyásítást. Minden anyásításnak az a lényege, hogy az anyaterméket a dolgozók vigyék át egymásra. Az anya csomóba fogása valójában annak védelmét szolgálja. Amelyik méhek a csomóban az anyát le akarják szúrni, azok eközben felveszik az anyaterméket, tehát megszűnik a leölés oka. Olyan is van, hogy rajzásgátlás miatt a kölyökcsalád készítés során elvitt anyát visszaadom az eredeti családnak anyásító kalitkában fentről. Az anya petézik pár napig, aztán gyanútlanul lemegy az alsó fiókba, ahol az öreg méhek azonnal leölik, pedig a saját anyjuk volt, és csak néhány napig nem volt együtt a családdal. Itt tehát az a helyes, hogy felső fiókba anyásítás, az alá anyarács, és csak tíz nap után felcserélni a fiókokat. A lényege mindennemű anyásításnak (álanyást, anyátlant vagy öreganyást), hogy a népesség arány egyenlő legyen. Magyarán a kölyökcsalád igazából akkora népességű, mint az álanyás. Ha  eltérés van, akkor több lépcsőben kell a két családot egyesíteni. Az  anyarács vagy fólia, vagy újságpapír valójában ezt szolgálja: nem enged rá nagyobb tömeget egyszerre az anyára, mint annak saját népessége. Egészen pontosan a fiatal népessége. A fiatal méh az, amelyik nem akarja leölni az anyát akkor sem, ha még nem érintkezett vele. Az öreg méhnek át kell vennie előbb az anyaterméket, akkor fogadja el. Ha az anyatermék átadás szünetel, akkor már az anya idegennek számít.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #584 Dátum: 2018. Június 13. 14:46 »
"Az   

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:36 írta oszkár »