Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362523 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #240 Dátum: 2015. December 01. 11:53 »
Ha valaki ragaszkodni akar a lépszalagos neveléshez, van ennek egy fejlettebb változata is az "osztott sejtes" nevelés. Lehet hogy nem pontos az elnevezésem, így fejből,  de az Örösi könyvben megtalálható szemléltető rajz is van. Lényege hogy a szalagból egy-egy sejtet vágunk le, természetesen ezt is vissza kell vágni, így már egyesével felragasztható a felfűzött zárkadugókra. Ezt is alkalmaztam néhány éven keresztül.
A zárkadugókat száraz  keményfából érdemes készíteni tölgy, bükk. Ezek nem fognak fúráskor elrepedni, a fenyő viszont hajlamos. A zárkák alsókeretlécből könnyen elkészíthetőek, szegezés helyett ajánlom az ipari faragasztót. A rostaszövet hellyet alkalmasabb ha fém szúnyoghálót tűzőkapcsozunk rá.
Szükséges még a tenyésztő keret elkészítése is, ha családnál keltetünk kell a keltető keret is. Ezek elkészítése sem kíván műbútor asztalosi gyakorlatot.

*

barger

• 173
« Válasz #241 Dátum: 2015. December 01. 16:29 »
Sziasztok!

Lenne egy elég fontos kérdésem. 8 családom van és a két legközelebbi méhes 2,5km-re van. Mennyire lesz beltenyészes a szaporítmányom ha saját bölcsőket használok fel? Krajnai és olasz keverék családjaim vannak.
Nyáron vadszederre meg kamillára  nagyon jártak ide a munkások ebből a két méhészetből. Akkor még az enyémek nem voltak itt. A herék is elmennek ilyen messzire?
Baranyi Gergely

« Válasz #242 Dátum: 2015. December 01. 18:52 »
Sziasztok!
Az álcaáthelyezést hol szoktátok megvalósítani? A kaptár tetején is müködik a dolog?

*

barger

• 173
« Válasz #243 Dátum: 2015. December 01. 19:34 »
Én azt gondolom igen. De  időjárás függő. Legfontosabb hogy gyorsan kell dolgozni. Itt korábban írták hogy bekapcsolták a Ladába a fűtést és úgy.
Baranyi Gergely

« Válasz #244 Dátum: 2015. December 01. 20:15 »
barger: én idén futottam neki először az anyanevelésnek. Lépszalagos módszert próbáltam. Első próbálkozásnál mikor megnéztem, hogy hogyan haladnak, csak az üres léceket láttam. Lerágták a lépszalagokat, gyenge volt a család, ahová beadtam. Harmadik nekifutásra sikeredett két fedett anyabölcsőig eljutni. Aztán az a kettő megfázhatott, mert nem lett belőle semmi. Harmadik nekifutásra lett egy anya. Az viszont nagyon jó anya lett szerencsére. Szóval nagyon fontos, hogy olvass el itt minden eddigi hozzászólást, és  minden apró részletre figyelj oda! Amit hajlamosak vagyunk kis dolognak titulálni, azon el lehet csúszni. Leírva marha könnyűnek tűnik, én is frankón megcsináltam a lépéseket, csak a körülményeket nem vettem komolyan. Viszont az is jó megoldás, ha a szaporítani kívánt családodat megszorítod rajzási időben, és ha szerencséd van, elkezdenek rajbölcsőket húzni. Nekem nem volt sajnos szerencsém, mert egy szem bölcsőt nem húzott a kiszemelt családom. Sok sikert
Zoli

*

barger

• 173
« Válasz #245 Dátum: 2015. December 01. 20:30 »
Szia Zoli!

Nagyon bízom benne hogy lesz rajbölcsőm. A környékemet elég jó méhlegelőnek ítélem egész évben. Tavasszal rengeteg mogyoró meg fűz meg mezei virágok. Ligetes erdő is van a környéken. Meg parkerdő vadcseresznyével hárssal és fenyővel meg galagonyával. Meg persze akác. Aztán több hektár friss erdőtelepítés teljesen benőve vadszederrel és aranyvesszővel. Nyáron amikor néztem a területet csak úgy zsongtak a szeder virágain pedig 2,5 km a legközelebbi méhes, körülbelül 150 család lehet a környéken. Meg van még ecetfa meg bálványfa is. Most tavasszal kezdtem, fél NB fiókon kaptam a családokat. Nem voltak túl erősek de amennyire meg tudom ítélni rendesen megerősödtek. Van közte 2 kicsit gyengébb, az egyik bölcsős család volt és csak másodszorra sikerült. A másik meg egy kései anyaváltós. De van olyan is amiből két fiókon folynak ki a méhek, kissé túl erősek is. Figyelni fogom mindenképp hogy van e valami mozgolódás náluk. Ha nem akkor azt hiszem én is lépszalagozni fogok akác előtt.
Baranyi Gergely

*

ata67

• 525
« Válasz #246 Dátum: 2015. December 01. 20:51 »
Kamikaze írta:
"Lépszalagosnál szerencsés esetben az összes álca egykorú. Tenyészkereten van, nem a lépen elszórva esetleg csoportosan ez a felhasználásnál nagy előny. De nekem ennél meggyűlt a bajom a bölcsők megvédésével, nem tudtam rá stabil bölcsővédőt készíteni. "

Lépszalagos anyabölcsők megvédése...Bárkinek írom, aki próbálkozik...
- Villanyszerelő csövet vágtam fel 5 cm-es darabokra, az alsó részére fúrtam 2-2 db 2mm-es lukat levegőztető nyílásnak.
- Láng fölött melegített szikével elválasztottam az anyabölcsőket a lépszalagtól. Olyan méretűre vágtam, hogy picit legyen kisebb a cső átmérőjénél.
- Beletéve a csőbe, a felesleges viaszból ráhajtottam egy kicsit a cső külső falára, így meg is állt, nem süllyedt be.
- Fölül szigetelőszalaggal zártam a csövet, és csináltam neki egy 3cm-es túllógó fület, amit rajzszeggel rögzíteni tudtam a kívánt kereten, vagy ha visszatettem a dajkacsaládhoz, akkor a tenyészlécen.

- Másképp is meg lehet védeni az anyabölcsőket, egyszerű megoldással: fodrászboltban vettem régi fajta alumínium hajcsavarókat, amit alul egy fagolyó zár le (gumi szorítja oda). Ez az aluminíum henger lukacsos, szigetelő szalaggal csinálhatsz neki zárt részt is az anya védelmében. Fölül ugyanúgy fület képeztem, mint a fenti esetben.

Én is jártam úgy, hogy nem akartak bölcsőket húzni a beadott petékre.

- A bölcsőkezdés sikertelenségéről...
Zsidei azt írja: "Az erős népes, egészséges családtól minden fiasítást elveszünk két nyitott fiason kívül. Szorosan zsúfolt fészekben tartjuk, serkentjük 3 napon át. Két órával a beálcázás előtt a két fiast is lesöpörve elvesszük. Helyét majd a két tenyészkeret foglalja el."
Ő beálcázásról ír, de ha lépszalagot adunk be, akkor is érvényes szerintem a 3 nap anyátlan, és serkentett állapot. Ilyen felkészítés után a beadott tenyészanyagra rövidesen elkezdik építeni az anyabölcsőket.

*

zümi

• 1382
« Válasz #247 Dátum: 2015. December 01. 20:58 »
Nem véletlen mondják, hogy a legnagyobb szakértelmet igényli, a jó minőségű anyák nevelése-neveltetése! Lásd méh anya nevelők.
Az egyik legszebb dolog ha fiatal anya népesíti családját, amit gazdájuk igyekezett legjobb tudásával összehozni.

Szerintem kezdő méhész elsőnek érett bölcsővel próbálkozzon, esetleg párzott anyával(max 5 db) amit anyanevelőnél vásárol.
Nem nagy összeg, ha esetleg nem jön össze a fogadtatás, meg aztán vissza is lehet igényelni egy részét a támogatásból!

Én, a jó tulajdonságú család, raj anyáira voksolok :) Kimerem jelenteni, hogy simán tudja álca áthelyezéses társa aktivitását :o 

Sikeres anyanevelést mindenkinek :D

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #248 Dátum: 2015. December 01. 21:02 »
QUQURIQ !!!

Aztán meg lehet fára mászni!
Mert a rajzás a legerősebb genetikai tulajdonság!...

Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #249 Dátum: 2015. December 01. 21:21 »
OMME méhesénél ez a veszély nem áll fent ::) 
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #250 Dátum: 2015. December 01. 21:26 »
QUQURIQ !!!

Dehogy nem!
Az OMME elnöke  kis vödröcskében gyűjti a nektárt a fa hegyében...
..és közben énekli, hogy termelt méz, termelt méz, termelt méznek áldomása...

Kiskakas!

« Válasz #251 Dátum: 2015. December 01. 23:05 »
Zümi a jó tulajdonságokat helyezte előtérbe, amibe a rajzás nem fér bele.
A jó családokat, amik nehezen rajzanak, szándékosan kell "megszorítani". Igy nagy valószínűséggel jó anyákat kapunk tőlük

« Válasz #252 Dátum: 2015. December 02. 07:39 »
Persze, benne van a fáramászás veszélye. Viszont ahogy zümi írta, kezdésnek jó a rajbölcsős megoldás. Jó családot kell megszorítani. Viszont fiatal anya akkor sem biztos, hogy húz anyabölcsőt. Második évesen már esélyesebb úgy tudom. Szerintem kezdőként mindenképp meg kell próbálni a sikerélmény miatt így vagy úgy a rajbölcsős megoldást. Sikerélmény alatt nem arra gondolok, hogy ki milyen magasra tud felmászni a fára :)

« Válasz #253 Dátum: 2015. December 02. 09:07 »
Egyet értek Zümivel, én sem áltatom magam hogy a rajanyánál jobbat nevelek. Nb fészek félkeret méztérrel dolgozom, ami akác környékén erősen rajzásveszélyes. Van viszont olyan családom hogy ha szétlöki a méhtömege a kaptárat akkor sem húz rajbölcsőt. Én ezektől szedem a tenyészanyagot el. Ha elkezdem szorítani kiesik a termelésből.

« Válasz #254 Dátum: 2015. December 02. 18:51 »
Ha egyáltalán nem fogadják el a nevelésre beadott álcákat, a következő hibák lehetnek?:
- maradt egy párzatlan anya, vagy egy zugbölcső, berepült egy kóbor anya,
- "szomjazás" miatt leszívják a beadott álcák alól a pempőt
Egyéb előforduló, elfogadás mértékét csökkentő hibák:
Az álcázáskor elkövethő hibák, az álca megsértése, megfordítása (befullad), kettő álca egy bölcsökezdetben, régi pempő, Az álcák károsodása, hosszabb idejű közvetlen napsugárzás hatására.

A dajka kaptárja legyen csendesen nyitható, könnyen járjon a lakatpánt, a zsanérok, és a rostakeretek, használjunk gyenge füstöt, ne zaklassuk őket feleslegesen.

Érdemes kipróbálni majd tavaszon, (főleg kételkedőknek,
 ajánlom) a rajbölcsők eltávolításakor, hogy a szokásos módon "alaposan" ellenőrzöttnek, lebölcsőzöttnek vélt családnál.  Vegyük sorra újra, de már rázzuk le a méhek zömét a keretekről. Biztos hogy találni még akár több elbújt bölcsőt.

A nyáron történt, hogy egy illető panaszkodott hogy mennek ám a rajok számolatlanul. "Ráadásul nem is kell ezeknek anya sem, úgy is mennek" Kérdem tőlle miből gondolja, "Há lebölcsöztem," Akkor már elkéstél, mertmár volt kikelve, "nem, nem azt csak észrevettem volna..
Természetesen ekkor felmerült bennem hogy a kezdő kolléga, nyilván lerázás nélkül bölcsőzött. Igazam volt sőt fel is volt háborodva rajta  hogy az sokáig tartana. Na komám akkor hajkurászd, az "anya nélküli rajaidat" ha arra jobban ráérsz!