Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362724 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #105 Dátum: 2015. Június 10. 21:07 »
Szervusztok!

Ma megnéztem a tenyészkeretet, hogy hol tartanak az anyanevelésben. 8-10 bölcsőt kezdtek húzni, abból három napja négy majdnem fedett volt már, a többi még félig kész. Ma már mindegyik le volt rombolva. Mi lehet az oka? Mikor beraktam a tenyészkeretet, anyát nem láttam, bölcső sem volt, és ahogy előbb írtam, építették is a bölcsőket. Vagy lehet, hogy épp akkor tettem be, mikor az anya nászrepülésen volt? Mert délután három felé csináltam. De ennek igen kicsi az esélye. Ma sem találtam az anyát, de kevés időm volt, jobban át kéne nézni.
Köszi
Zoli

« Válasz #106 Dátum: 2015. Június 11. 08:24 »
Ilyenkor valahol kikelt anya lehet, ez csinál ilyen zűrt.

« Válasz #107 Dátum: 2015. Június 11. 14:59 »
Köszi a választ. Akkor kezdhetem előlről

« Válasz #108 Dátum: 2015. Június 14. 00:15 »
Sziasztok ! Egy kis izelitő , Szattmáry Király Győrgy  tollából .  Eresztésnek idején a melly helyre akarod hogy szállyon a Raj másod vagy harmad Rajnak a királynéit szed-fel a kőpű előtt , azokkal kend -meg azt a helyet , a hová szeretnéd hogy szállyanak a Rajok ,meg-lád, hogy annak szagát megérezvén igen oda fognak szállani .  Másik :  A Méhek előtt a fűvet gyakran ki- szaggasd .    Iródott : 1759-ben .     De jó , hogy simán meg lehet érteni  .  Űdv .  Antal

« Válasz #109 Dátum: 2015. Június 19. 20:45 »
Kinél hogy állnak a pároztatók? Hát én egy kicsit szomorú vagyok. A legutóbb betelepített 23 pároztatóból 20 nál tűnt el az anya, ezért kezdhetem elölről a munkát. Pedig mostanában még gyurgyalaggal sem igazán találkoztam. Valszeg ez a változékony időjárás, -valamire csak rá kell fogni-.

Üdv. jani bátya

« Válasz #110 Dátum: 2015. Június 19. 21:03 »
jani bátya,

Hogy telepíted be a pároztatókat?

« Válasz #111 Dátum: 2015. Június 19. 22:17 »
Két keret mézes között három keret fedett fias kelés előtti bölcsővel ami szépen ki is kelt, csak hát az anyák vesztek el belőlük. Lehet eltájoltak, mert egymás mellé sorban tettem le őket.

Üdv. jani bátya

*

ata67

• 525
« Válasz #112 Dátum: 2015. Június 20. 06:55 »
Meg szoktam jelölni a kijárókat színes papírral, vagy valami apró tárgyat tűzök oda, hogy az anyák tájékozódását segítsem. Bevált ez a módszer.

« Válasz #113 Dátum: 2015. Június 20. 21:47 »
Szerintem a jelöléssel nincs baj, nekem idén még akác után is kb 60 % volt a bepárzás.  Akkor 100% szokott lenni. Most kissé jobb, mint akácon.

*

ata67

• 525
« Válasz #114 Dátum: 2015. Június 21. 06:56 »
Az első sorozatot akác elején csináltam, ott csak a fele sikerült, a 2. körben eddig az anyák 70%-a petézik. Érdemes-e 8-10 napos csúszással újabb anyabölcső sorozatot indítani, hogy a sikertelen pároztatókba új anyabölcsőt tegyünk? Nem lesznek-e álanyások ez idő alatt a kis családok? Esetleg, ha az új anyabölcső mellé teszünk egy petés keretet?
Mit gondoltok?

« Válasz #115 Dátum: 2015. Június 21. 20:06 »
Sziasztok!

Van egy anyátlan családom, már több, mint egy hete anyátlan. Nem sikerült anyabölcsőt csinálni, de van egy tartalék családom. Anya és három keret nép. Ezeket szeretném beadni az anyátlan családnak. Az újságpapíros elválasztás a legszimpatikusabb. De azt úgy csináltam eddig, hogy az alsó részben, a fészekben volt az anya, és az anyátlan a méztérben, újságpapírral elválasztva. A kérdésem, hogy úgy lehet-e, hogy most a méztérbe teszem az anyát? Vagy fontos, hogy alul a fészekben legyen az anya? Mert az tökölősebb megoldás lenne most. Köszi előre is a választ
Zoli

« Válasz #116 Dátum: 2015. Június 22. 08:29 »
Az indító családoknál minden bölcsőt le kell rombolni, ezt mindenki tudja. Viszont a módjával szokott a baj lenni, mivel eleve egy erőssített, megszorított egységről van szó, így a méhek csak úgy hemzsegnek a kereteken. Nem látni a megbújó bölcsöket. Nincs más, mint le kell rázni a méheket a keretről bölcsőzéskor! Egy sima lerázás nélküli ellenőrzés után, így akár még több tucat apró, megbújó bölcsőt is találhattok. A termelő családok bölcsőzésekor is egyetlen biztos módszer.
A pároztatók elhelyezése is kritikus, elszórtan különböző irányokban fordítva a kijárókat, érdemes kihelyezni őket. Mindenképpen árnyékos helyen legyenek, ez a kicsi pároztatókra fokozottan érvényes.
Régebben használtam iker pároztatókat is, viszont ezeknek ellentétesen és különböző magasságban készítettem a kilyárókat. Később ezeket már kivontam a használatból, csak kiskeretes pároztatókat használok.

« Válasz #117 Dátum: 2015. Június 22. 09:48 »
Az első sorozatot akác elején csináltam, ott csak a fele sikerült, a 2. körben eddig az anyák 70%-a petézik. Érdemes-e 8-10 napos csúszással újabb anyabölcső sorozatot indítani, hogy a sikertelen pároztatókba új anyabölcsőt tegyünk? Nem lesznek-e álanyások ez idő alatt a kis családok?

Az álanyásság biztos jele, ha az álanya petézik. Ennek a jeleit ismerjük, egy sejtben több pete, a sejt falán lévő pete stb. Ha ilyen petéket nem találsz, szerintem nyugodtan indíts újra sorozatot ezzel a 8-10 napos késéssel is. Természetesen a biztos megoldás az, ha újra telepíted a pároztató népét.

Az Örösi professzor szerint előfordul a bölcső beadása után, hogy:

„A pároztatóban néha álanyák petéznek az anya előtt, …. Ha később az anya petézni kezd, akkor az álanyák visszavonulnak.”
« Utoljára szerkesztve: 2015. Június 22. 16:06 írta Litterae »

*

ata67

• 525
« Válasz #118 Dátum: 2015. Június 22. 20:49 »
Köszönöm Litterae.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #119 Dátum: 2015. Június 26. 18:25 »
QUQURIQ !!!

Végre a Krajnai egyesület is felébredt az inszeminálás kapcsán. Ha jól emlékszem, most lesz a negyedik év, hogy az országunk „elit” anyanevelői anyáiból és apacsaládjaikból próbálják kialakítani a Panon méh őshonosságát. Azok a „bennfentes” méhészek, akik tudják azt, hogy kiknek az anyái vesznek rész a programban, bátran rendelhetnek tőlük! Ők minden áldozatot meghoznak a fajtatisztaság és a jobb kiválogatás érdekében! Jó tulajdonságokat, csak minőségi jó családokból lehet elérni! Igaz, vannak akik külföldről hozzák be az „eredeti” Krajnai vérvonalat, ez persze bocsánatos bűn, a cél érdekében. A cél, a stabil, jól áttelelő, egészséges, szelíd, jó termésátlagokat produkáló szelekció. Erről ír az OMME hírmondója is a mostani számában!

A Kiskakaks!