Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362675 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #75 Dátum: 2015. Április 14. 08:49 »
W.Zoli!
Amikor elmegyek első akácra, és utána vissza a telephelyemre, (ez általában 1 hét 10 nap időtartam)a kijáró méhek a régi helyükön táncolnak egy darabig.
Szerintem kevés a 2nap, és kevés a 2 kilométer.
Sokat javíthatsz a helyzeten ha a kijárókat újságpapírral leragasztod.
Ekkor lassan rágják ki magukat, és újra tájolnak.
Próbáld meg, de mindenképpen ellenőrizd, hogy mennyi méhecske ment vissza.
Nagyernyei Attila

« Válasz #76 Dátum: 2015. Április 14. 09:23 »
Hosszabb idő alatt sem felejtik a méhek a régi helyüket, én is ezt tapasztaltam. Akácról, az új telephelyre pakoltunk le, kb 3 hét távollét után. A régi helyükön, még tekintélyes mennyiségű méh kereste hiába, a kaptárjukat.

« Válasz #77 Dátum: 2015. Április 14. 09:45 »
Köszönöm a válaszokat!
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #78 Dátum: 2015. Április 27. 13:07 »
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem szaporulat készítéssel kapcsolatban, hogy rajozni készülő családtól, fedett fias rajta érett bölcső+dajka méhek+takaró keret összeállításával haza szeretném hozni őket jó megoldásnak találjátok?

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #79 Dátum: 2015. Április 27. 19:11 »
Müködik ez a megoldás is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #80 Dátum: 2015. Április 27. 22:35 »
QUQURIQ !!!

Igen, vigyed haza, csak a fiasítást a méhekkel, a rajbölcsőt meg toljad le, és adjál neki álcás startaros anyás dajkás érett bölcsőt!!!
A rajzási hajlamot ne vigyed tovább, mert megkeseríti az életed…
Minél nagyobb az állományod, annál jobban elkeseredsz…
Végig sem érsz a lebölcsőzéssel, kezdheted elölről!

A lusta Kiskakasl

*

zümi

• 1382
« Válasz #81 Dátum: 2015. Április 29. 08:01 »
Igazad van, így is sok a meló velük!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #82 Dátum: 2015. Április 29. 16:05 »
A leszebb és a legjobb helyen lévő rajbölcsőket kell kiválasztani. Nem lesz azokkal baj, a rajzási hajlam alapvető tulajdonság. Amely minden méhcsaládnál van, nyilván nem a nagyobb rajzási hajlam felé akarunk szelektálni. (Kivéve ha a termelési mód ezt kívánja, amikor repce tájékán az öreg anyával képezünk kölyök családot és a termelőnél érett rajbölcsőt hagyunk.) Ha most harmadik éves anyás családok készülődnek rajzáshoz az mit jelent? Népesek, mézesek, kiválóak és tavaly nem rajzottak meg. Ezek, szép rajbölcsőit nyugodtan fel lehet használni.

« Válasz #83 Dátum: 2015. Április 29. 20:57 »
Egyet értek Robotur!
A méhek ősi ösztöne a rajzás.
De!
Nem mindegy, hogy milyen állapotban rajzik egy méhcsalád.
Ha mondjuk repce indulásakor volt 4 NB fiasa, és kiszorították az anyát, és így húznak bölcsőt, akkor bizony azt nem szerencsés felhasználni, minek hagyta magát!
Amennyiben bombára fejlődött egy méhcsalád, és úgy szorult meg, azt a bölcsőt viszont vétek eldobni.
A raj és váltóbölcsőből kelt anyákat a méhek akarják, ettől jobbat egyikőnk sem tud "előállítani", és nem akarom megsérteni az anyanevelőket, de ők sem.
Az első pillanattól kezdve amikor a petéből álca lesz, el kezdik etetni a dajkák!
A méhek akarata érvényesül, ettől jobb nem létezik.
Valaki azt mondta néhány éve, hogy rajzásos év lesz az idei.
A cserebogarak mint tudjuk 4 évente rajzanak, de nem a méhcsaládok.
A méhcsalád akkor rajzik, ha tétlen méhek tömege van a kaptárban, és a méhész ezt nem tartja kordában.
Tehát nincs rajzásos év, csak a feltételek kedvező egybeesésekor lehet tömeges rajzás.
Azért mindent ne fogjunk az időjárásra, és főként ne a méhekre.
Műlép, építtetés,csapolás, lereptetés, bölcsőzés, pergetés, kijáró nyitás, kitakarás, fészekbővítés ez mind a rajzás megelőzésének egy módja.
Ha így sem sikerül "lebeszélni" a családot a költözködésről, bal menet a mama nyakára, és egy bölcsőt hagyunk.
Mindenkinek van a méhészetében gyengébben teljesítő családja, mert nem jó az anya.
A rajzani induló család anyját egy nyitott fias kerettel ki kell cserélni a gyenge anyával, ha lehet azt is nyitott fiassal.
A "megkergült" anya visszahízik, a rossz anyát meg le fogják váltani.
Akác előtti anyakorlátozáskor, a családok kiegyenlítésével egy időben én ezt sokszor alkalmazom.
Nagyernyei Attila

« Válasz #84 Dátum: 2015. Április 29. 21:20 »
Sziasztok! Kérdésem, hogy egy rajbölcsőből kikelő anya milyen mértékben örökli az anyja mentalitását? Sokat számít, hogy milyen herével párzik be? Úgy tudom számít, de lehet, hogy azóta már változott a tudomány álláspontja. Szaporítottam egy családot, mert rajzani akart, de pont a legvadabb családomról van szó. Örülnék, ha az új anya valamivel barátságosabb méhekkel örvendeztetne meg. Jó lenne ehhez hasonló, mert erős család, csak már félek tőlük :)
Már érdeklődtem itt, hogy mi legyen az anyával, de azt ne kérdeztem meg, hogy javasoljátok-e szaporítani, hátha a here számít.
Vagy inkább adjak a rajnak egy másik bölcsőt, ha találok? Holnap nézem át az összeset, hátha van fedett bölcső máshol is. Köszi
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #85 Dátum: 2015. Április 29. 21:41 »
Elég hűvös az időjárás! Vigyázz, mert megfázhat a bölcső, mentés közben ::)
Várj vele legalább 12-13 napos koráig, akkor talán nem lesz baj.... Hűtőtáskába meleg vizes flakon.
Vagy hagyd inkább a bölcsőt a törzs családnál. Anyát meg vedd el, oszt már meg is van a szaporulatod :)

« Válasz #86 Dátum: 2015. Április 30. 10:24 »
zümi: Köszi a választ. Már múlt héten megcsináltam az új rajt, és most csak az érdekel, hogy azt az anyabölcsőt, amivel csináltam hagyjam-e, hátha mikor bepárzik az anya, akkor a herétől is sok függ, és nem lesznek vadak az utódok (elég vad családtól való), vagy már most cseréljem le a bölcsőt.

*

zümi

• 1382
« Válasz #87 Dátum: 2015. Május 01. 08:50 »
Zoli!
Nem szeretnélek elszomorítani, de szerintem az öröklött tulajdonságokkal együtt, a vadság is megmarad(a bölcsőben hordozza)!
Nekem is van az állományban 1 család ami "harap"
Aztán 10 család ami közel annyira. Ezeknél a családoknál fel vagyok készülve, hogy jön a szuri....
Óriási hibát vétettem, mert a vad családtól szaporítottam: fiassal, dajkaméhekkel,csapolással és bölcső mentéssel is!
Ezekből a kölyök családok, egytől egyig vadak.
Anyanevelőtől vettem anyát, de az sem vezetett célra!
Persze nem akarom elvenni a kedved, próba cseresznye....
Egy előnye viszont van! Nem fogsz unatkozni közöttük :) :D ;D

« Válasz #88 Dátum: 2015. Május 01. 09:07 »
Köszi. Hát ez nem hangzik túl jól. Bíztam benne, hogy a herék javíthatnak a helyzeten. De azért kíváncsiságból hagyom bizonyítani majd az új anyát. Én is mindig a végére hagyom azt a családot, mert tudom, hogy mindig lesz szúrás. A ruhám ujjánál lazult a gumi, és bemászott egyikük. Két napja szúrt meg, még most is fáj az egész alkarom. Persze bármelyik család méhei megszúrnak, de azért vannak, akik nem is nagyon próbálkoznak. Nem szaporítok tőlük többet akkor. Zoli

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #89 Dátum: 2015. Május 01. 18:57 »
QUQURIQ !!!

A vadság és a rajzás a két leg erősebb, leg ősibb genetikai tulajdonság!
A rajzás a szaporodás genetikai szüleménye.
Ti is szeretitek a szép lányokat és mivel, hogy férfiakból vagyunk, így minden furcsa gondolat felpezsdíti a vérünket, felmegy a vérnyomás, szaporán ver a pulzus..stb..
Ismerős?
Elég meggyőző?
A vadság, az életért a családért a kajáért (mézért) való küzdelem…
Minden ezen múlik!
Ezt a tulajdonságot, (vadság)  igen odafigyelő munkával szelektálni tudjátok!
Egy a lényeg, hogy a vad család heréit likvidáljátok, még a gyors anyacsere előtt!
Ha egyszer bekerül az állományba egy vad család, akár  évtizedekig is képesek hordozni az utódai ezt a fájdalmas tulajdonságot!
Ne elégedjetek meg azzal a rossz szemlélettel, hogy a vad gyűjti a legtöbb nektárt!
Miért?
Mert a méhész ritkábban mer hozzá nyúlni, így csak kevésbé tudja kezelgetéseivel elrontani amit Ők már ötven millió évvel ezelőtt megtanultak!!!

A Kiskakas!