Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246093 megtekintés
*

buksi

• 466
Re:Méhlegelő
« Válasz #2790 Dátum: 2024. Május 14. 11:02 »
Berci!Arra azért kiváncsi lennék 700 családot 1 méhész hogyan lát el és ha 100 rajt beszed akkor másra mennyi ideje marad,de lehetnek szupermenek a mai világban.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #2791 Dátum: 2024. Május 14. 13:38 »
Rendesen sehogy, ezért mennek a rajok orrba szájba, menti a menthetőt és fogdossa be amit tud,  de sebaj mert ez is elvan adva totális győzelemként😂😂😂.
Üdv:robi

« Válasz #2792 Dátum: 2024. Május 14. 16:11 »
A 2024-es akác eredmény kezd kialakulni.
Amit már lehet látni,hogy Magyarország déli régió méhészei az idei virágzás vesztesei.
(Tolna-Somogy-Baranya-Bács-Kiskun).
A megoldás egyszerű.
Amikor az itteni virágok dandárban voltak, akkor tört ránk a hidegfront, a később nyíló virágok ezt kibírták.
Valamint a március 18-i fagy is a korai erdőket viselte meg jobban.
A közép akác, és különösen az északiak már sokkal jobban sikerültek.
Ezt előre senki nem látta, és ebből egy országos terméshozamot megsaccolni könnyelműség.
A 10 kiló alatti eredményektől az 50 kilóig hallani.
A magasabb számok vándorlással értendők!
És a lényeg, hogy ma beszéltem néhány szakival is, megyéjükből csupán néhány méhész kelt útra, de okáról már írtam.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #2793 Dátum: 2024. Május 14. 20:51 »
Berci!Arra azért kiváncsi lennék 700 családot 1 méhész hogyan lát el és ha 100 rajt beszed akkor másra mennyi ideje marad,de lehetnek szupermenek a mai világban.

Kiváncsi lennél?! Neki 111... ;)

« Válasz #2794 Dátum: 2024. Május 14. 21:42 »

Kiváncsi lennél?! Neki 111... ;)

Az a probléma Buksi, hogy egymás valóságtól távol álló gondolataitokból szerkesztitek a következő buksiságot. Ha gondolod Buksi, megszervezem neked, hogy Te is eljöhess egy 700 családos pergetésre, ahogy én is ott voltam. Meg még néhányan a fórumról. Sőt, mivel annyira tetszett, ott is aludtam az egyik apartmanban. Van ott annyi hely, hogy az egész méhészfórumot el lehetne szállásolni, nemcsak pár embert...
Seed150 is ott volt a pergetésen, piszkosul élvezte ahogy én láttam. Amikor ott voltam, kijött a 8., de nemrég beszéltem vele, már kijött a 10. is! Aztán lehet, hogy innentől elszabadul a pokol :D Összességében nincs mivel dicsekedni, mert ilyen gyenge átlag ritkán van, mint az idei, pedig 4 csapon folyt 3 napig...
De ha kíváncsi vagy, étvágygerjesztőnek csináltam 2 rövid videót:
https://www.youtube.com/watch?v=ysg9sEQlODs&t=12s
https://www.youtube.com/watch?v=VFDwf0fhYw0&t=9s

*

buksi

• 466
« Válasz #2795 Dátum: 2024. Május 14. 22:14 »
Ahogy látom senki sem érti a kérdést!700 családot 1 méhész hogy lát el?.nem többen 1 méhész,mivel ugy néz ki egyedül bír 700 családdal.....

« Válasz #2796 Dátum: 2024. Május 15. 06:05 »
Sziasztok!
Megnéztem a  videókat amit nagyon köszönök.
Nem vagyok elájulva a nagy eredményétől, de azért nem rossz, sokan kibékülnének ezzel.
Ami viszont nagyon meglep, és ezt már többször megemlítettem, az ŐSI Haneman rács.
Valahol azt gondoltam Jenő halad a korral.
Nagy munkaképességű, kiváló méhész az biztos,csak vele is az a baj, hogy mindig mást fikáz.
Én nem ezt teszem, csak a véleményem fejezem ki, hogy az a rács már a múlté.
Még egyszer ennyi méze lehetne ha....de nem okoskodok tovább!
A nehézség minden méhész kaptáraiba!
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1001
« Válasz #2797 Dátum: 2024. Május 15. 07:11 »
Én is megnéztem a videókat. Az első úgy látom nekem készült (cerana). Mi hozta a mézet? Nem akarok még egyszer Jenő lelkébe lépni, de ennyi méhet lehet, hogy én is seprűzgetnék. Arra is gondoltam, hogy a látvány oka  az alu Hannemann rács. Ha nem muszáj, akkor nem mennek fel azon keresztül. Azért nincs ott annyi méh, amit már szöktetni kellene. Abban ugye megegyezhetünk Jenő, hogy ezekben a H12-es méztéri fiókokban nincs 3 kilónyi méh, amit le kell seprűzni.
Egy biztos. A Jenő egy vér profi méhész. Mindennek oka van, amit csinál. Legfeljebb nem mindig bontja ki mindig az igazság minden részletét. Régen nem tudtam, hogy a fém keretfül azért van, hogy ne rakjanak rá propoliszt, könnyebb legyen a kezelés. Most lehet, hogy kiderült, hogy az alu Hanemann ráccsal a pergetés kérdését oldotta meg. Ez tényleg gyorsabb, mint a szöktetés.

*

buksi

• 466
« Válasz #2798 Dátum: 2024. Május 15. 07:30 »
Vannak jó dolgok és jó emberek,szerintem mindennek van normális határa,vajon mennyit segít a határtalan dolog a méz árra és másra,valamikor 35 éve azt tanultam a rajjal az öreg anya megy ki először,de később a szűz anyák is mennek.Ha valaki nem ismer határt hát legyen boldog Úgy.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #2799 Dátum: 2024. Május 15. 08:41 »
Én is megnéztem a videókat. Az első úgy látom nekem készült (cerana). Mi hozta a mézet? Nem akarok még egyszer Jenő lelkébe lépni, de ennyi méhet lehet, hogy én is seprűzgetnék. Arra is gondoltam, hogy a látvány oka  az alu Hannemann rács. Ha nem muszáj, akkor nem mennek fel azon keresztül. Azért nincs ott annyi méh, amit már szöktetni kellene. Abban ugye megegyezhetünk Jenő, hogy ezekben a H12-es méztéri fiókokban nincs 3 kilónyi méh, amit le kell seprűzni.
Egy biztos. A Jenő egy vér profi méhész. Mindennek oka van, amit csinál. Legfeljebb nem mindig bontja ki mindig az igazság minden részletét. Régen nem tudtam, hogy a fém keretfül azért van, hogy ne rakjanak rá propoliszt, könnyebb legyen a kezelés. Most lehet, hogy kiderült, hogy az alu Hanemann ráccsal a pergetés kérdését oldotta meg. Ez tényleg gyorsabb, mint a szöktetés.

Gyorsabb bizony, és....☝️☝️☝️nem kell tele fiókokat pakolni  ezerszer, ami garancia arra hogy előbb utóbb a keservesen megkeresett pénzt visszahordja az egészségügybe, ez holtbiztos.
Nem a rács miatt nincsenek ott méhek, hanem mert tele van.
Nálam rács sincs a 10 es hunor fészkes + feles mézterekből  álló kaptárakon. Tele fedett kereteken lévő fiókokban alig van méh.
Ennek ez a titka nem a rács, megvárja amíg megtelik.

*

neo

• 1001
« Válasz #2800 Dátum: 2024. Május 15. 09:24 »
Robi!
Annak a méhnek, ami meghordta, annak csak kell lennie valahol. Ha a fészek alul tele van, mert takarja a fiast, akkor oda hogyan fér be, ami felülről hiányzik. Esetleg kinn tőgyel?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2801 Dátum: 2024. Május 15. 10:07 »
Gyorsabb ám a francokat!

Jenőnek már "elsütöttem ezt a poént. Megkérdeztem tőle ,ismeri -e a bukómézkamrás kaptárokat?  Válasz :"Persze ,ismerem!" Na akkor van a bukómézkamrás. És van amit te használsz a szopómézkamrás! ;D ;D

A videó láttán sem térek át a söprögetésre! ;) 13 embert sem tudok összeszedni. Ez mér egy kisebb "Szakasz" amivel háborút is lehetne nyerni! :D

A szöktetésre visszatérve,(amit most jól megszívtam)!  Leszedtünk egy jó pár fiókot amit be is hordtunk a tanyába lévő pergetőhelységbe. A bibi ott kezdődött, hogy ott igen hűvös van, és a méz is 16 os a víztartalma. Amikor elkezdtem pörgetni (ami nem kevés ideig tartott) azt hittem "kavics van a keretekben" úgy kopogott!

Lényeg minden fiókot kikubikoltam a napra ,hogy megmelegedjen!..... >:( >:( >:( >:(

Ami még "tetézte az örömömet" ,hogy tiszta akácmézünk igen csak nem lesz, mert a "Jóisten úgy akarta,hogy egybe virágozzék az akác és az olajfűz, ami meg is színezte az akácmézet! >:(

Neo!      Jenönél meg Látod csak van ami behordja a mézet! Csak eddig eldugva tartotta őket! :D :D A fedett mézen meg nem szívese ücsörögnek ám!

U.I. Én akkor is szöktetni fogok!! :)

*

Berci

• 317
« Válasz #2802 Dátum: 2024. Május 15. 13:23 »
1. Szerintem, úgy lenne fair, ha Jenő tudna válaszolni a kérdésekre/észrevételekre.
2. Évek/évtizedek óta használja ezt az anyarácsot. Rá tudja szögelni a méztér aljára és így nem kell vele külön szenvednie. "Ó csak egy pillanat, mire leszedem az anyarácsot!" szlogen nála a családszám miatt sokszor(700x) "egy pillanat" és az munkaórában nagyon sok.
3. Azért az senkinek sem tűnt fel, hogy 5kg mézet hagyott a méztérben az állatjóléti miatt?! Ha mondjuk a fészekben a 2 szélső lép is talpig mézes, akkor 10kg maradt a családnál. 700 családnál az 7 tonna méz.
4. Arról lehetne vitát nyitni, mert az állatjóléti szövege alapján nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy honnan kell a mézet meghagyni. A szöveg szerint mézelvétel/pergetéskor. Namost, az értelmezésem szerint, ez azt jelenti, hogy onnan ahonnan pergetek, azaz a méztérből. Ha a fészekben hagyom az azt jelenti(heti), hogy a fészket pörgettem...ami ugye nem túl etikus dolog.
5. Szöktetés vs söprögetés. kb mint a fekvő/rakodó vita...

*

robi 75

• 1013
« Válasz #2803 Dátum: 2024. Május 15. 14:11 »
Szerintem azok a fészkek porzanak😂😂, virágporos keretek lehetnek lent a szélén, max a sarkokban jelentéktelen mennyiségű méz.
Az kettő amit otthagyott Jenő bá,  azokban szerintem nem akác van hanem a fészekből emelte fel régebben, teret adni az anyának, két üres mehetett a helyére.

*

Berci

• 317
« Válasz #2804 Dátum: 2024. Május 15. 15:53 »
Szerintem azok a fészkek porzanak😂😂, virágporos keretek lehetnek lent a szélén, max a sarkokban jelentéktelen mennyiségű méz.
Az kettő amit otthagyott Jenő bá,  azokban szerintem nem akác van hanem a fészekből emelte fel régebben, teret adni az anyának, két üres mehetett a helyére.

pl. ezért is lenne jó, ha végre Attila alázatot gyakorolna és vissza hívná Jenőt! Akkor ezekre a kérdésekre választ kapnánk.