Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246128 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2565 Dátum: 2022. Április 13. 20:46 »
Ezt írja oszkár:
"Ezért kezdtük el a jobbakat csapolni. Minek nekik 8 fias ilyenkor."
Van egy méhész kolléga, akit akár mikor kérdeztem hány fiasod van...mindig azt válaszolta...nyóc.
Nekem erről a "nyócker" jut eszembe.
Biztosan vannak ilyen méhcsaládok...nálam éppen kettőnél van nyóc.
Nekem ez is nyóc.
Húsvétra a négyből öt lesz, és akkor pedig pont jók lesznek időre.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2566 Dátum: 2022. Április 14. 15:08 »
Nekem meg "nyóc",hogy mit hiszel! :)

Akkor most "kifejtem tudományosan"! :D

Szerintem ápr 17-18-ra,ami húsvét 60-65 dm2 fias a megfelelő. 6.6 keret. (Hunorról beszélek)

Erre Te írod,hogy:"Tehát ahol most NB-ben 4 kelő táblás fias van és egy nyitott, azok lesznek pont jók az idei repcére, és akácra."

Kérdezem én ! Akkor amit írsz 4 kelő+1 nyitott fias hány dm2??? pontosan 67 dm2.!!!
5 keret NB.

Ha ilyenek persze, jók lesznek akácra. Csak!!!! Ezektől 1 fiast sem tudsz elvenni ,hogy erősíts másik családot!!!
Aminél meg most van "nyóc" hunorba , abból meg tudsz!! Vagy szaporítasz "idő előtt".

És az ilyen családok már heti 1-1.5 keret fiast produkálnak! Miért lényeg ez? Azért mert az esetleges lemaradókat fel tudod hozni minél hamarabb!

Míg a Te "pont jók lesznek"-ből meg egy keretet sem tudsz elvenni a gyengébbek erősítésére. ;) Vagy ,ha mégis veszel el ,akkor már PONT gyengébbek lesznek!!!

Mondhatod,hogy ezeknél a túlfejlett családoknál fennáll a rajzásveszély!.........

Lényeg : Nekem most "NYÓC",de a jövő héten már KILENC! :D :D

Itt is vannak azért kisebbek is.

« Utoljára szerkesztve: 2022. Április 14. 15:15 írta oszkár »

« Válasz #2567 Dátum: 2022. Április 15. 06:27 »
Ezt oszkár:
"Ha ilyenek persze, jók lesznek akácra."
Ez a cél, hogy ilyen legyen az összes.
Nekem is vannak kiugróan jó családjaim, meg tartalékok.
Ezeket kell úgy összehoznom, hogy Szent György napra legyen 6 fiasuk.
Vannak olyanok amelyeknek most 2-3, de van 7 fias is, abból nem sok.
Pár nap és átlagban 5 fiassal tudok számolni, ehhez ki kell egyenlítenem az állományt.
Ettől függetlenül a fiasítás kor-összetétele még mindig nem az igazi.
Ha csúszik az akác, akkor helyre áll a házirend.
A márciusi fiasítás kimaradást hordozzák a családok a mai napig, de szépen kezdik kisimítani a hibát.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2568 Dátum: 2022. Április 19. 12:42 »
Sziasztok!

A tavalyihoz képest fele akkora a repce, nem mértem meg, de kb. 50cm a 100cm helyett. Telephelytől 60km-re van repce, kérdés, hogy ilyen távolságra, ilyen repcefejlettség mellett megéri-e nekem kivándorolni. A repce mézelését mennyire befolyásolja az őszi szárazság, tavaszi szárazság, és a fejletlen, alacsony állapota? A szokásosnak a felét fogja adni?

*

robi 75

• 1013
« Válasz #2569 Dátum: 2022. Április 21. 20:33 »
Annyit tudok mondani hogy itt nálunk közel 40 AK ás jó fekete földek vannak, itt is akkora a repce nem nagy, volt tsz ma rt termel itt.
Beszéltem ott a "növény doktorral" 😂régen ugró mókus😂, na mindegy....valami német törpe fajta.
Furcsálltam hogy mindenhol a határunkban egyformán kicsi, mondom ez lehetetlen akármilyen kula is az időjárás.
Náluk akkor borult a bili amikor kombájn bemutatón egymás után ledöglöttek a gépek a 2 méteres repcében, váltottak megértem amúgy.
 Nagyon erős illata van nagyon jól adja eddig itt, ezt tudom mondani.

Üdv:robi

« Válasz #2570 Dátum: 2022. Április 21. 21:00 »
Húha!
A napsütötte, védett déli oldalakon el kezdett virágozni a galagonya.
Miért van ennek jelentősége?
Mert amikor a galagonya elvirágzik, indulni szokott az akác.
De az idén ezt másként látom.
A fűz még mindig szépen nyomja, a vadcseresznye, a az almák is virágoznak.
Gyermekláncfű, árvacsalán dömping.
Hova siet a galagonya?
Mondjuk engem idegesít, mert a méheimnek még kéne egy kis idő, hogy rendesen bedurranjanak.
Szerintem az akác is késni fog, és pont jó lesz.
Saccperkbra mondom, hogy a korai akácosok május 15 körül fognak indulgatni.
Majd meglátjuk.
Addigra pedig szép termelők lesznek a családok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2571 Dátum: 2022. Április 30. 19:37 »
Mik azok a dolgok maik minden évben megismétlődnek?
Feketére fagyott az akác....mondják a méhészek
Össze fog érni a repce az akáccal....mondják a méhészek
Semmit nem fog adni az idén az akác....mondják a méhészek
És mi lesz belőle?
3-4 kg-os napok repcén, és ki tudja még milyen lesz az akác.
A vészmadarak minden évben visítanak, aztán ha kérdezem tőlük, ők pergették a legjobb átlagot.
Ilyenek vagyunk mi méhészek!
Ja, az akác 10 napot biztosan késik.
Miért?
Mert eddig szinte nem volt jó idő.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2572 Dátum: 2022. Május 01. 18:35 »
Akkor folytatom mert senki nem reagál.
Tehát sokan ismét totális fagykárt regisztráltak az akácra!!!!!!!!
Én másként látom a helyzetet.
39 éve járom ugyan azt a vidéket és vannak jelzőfáim, és ezek még SOHA az-az soha nem fagytak meg, mert olyan védett helyen vannak, így az idén sem.
Ezek a fák az erdőtől egy hét "forrban" vannak, tehát az erdő lesz egy hét múlva hasonló.
Ezeken a fákon most a virágok 3 centisek, és természetesen felfelé állnak.
Így a következő hét vége felé kezdenek oldalra billenni, majd zöld bimbós, és fehér babos állapotba kerülni.
Ez még 10 nap, és ehhez kell hozzátenni még egy hetet.
Sokan örülnek (én is) az akác késésének, de ez a kései virágzás nem rendkívüli, volt már ilyen.
A februári melegben még "aludt" az eredő, majd márciusban kapott egy jó nagy egy hónapos pofont!
Akkor min csodálkozunk?
Természetesen ezt csak azokra a vidékekre értem amiket ismerek, amelyek a saját vadászmezőim.
Biztosan vannak olyan helyek amelyek néhány méterig megfagytak, de attól még fölötte lesz annyin virág, hogy még jó is lehet.
Majd jönnek az okosságok ismét, hogy ez másodvirág, meg "hónjahajtás".
Ők inkább nézzék az Irigy Hónajmirigy epizódjait, de amihez nem értenek ne kotyogjanak bele.
Az erdész szakikkal kell kell kell konzultálni, és akkor nem mondanak ennyi csacskaságot.
Én most úgy látom, hogy a pillanatnyi időjárás fogja eldönteni az idei akác sikerét, a méhcsaládok erőssége meg a méhészek felelőssége.
Május 15 előtt sehol nem lesz az akácról hordás.
Ez szigorúan az én véleményem, ha eltévesztem akkor sincs semmi gond.

Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2573 Dátum: 2022. Május 01. 22:03 »
A virág itt 1-1.5 cm,most! Alig fejlődik.

A virágzást 20-ára saccolom!
Lehet lefagyott!? :D

Ahogy tavaly a Mátra is! :) Nem volt "csak" ÓRÁNKÉNT" 1 kg hordása annak aki vette a fáradtságot és felvitte a méheit a "fagyott akácra". ;)

« Válasz #2574 Dátum: 2022. Május 02. 07:17 »
Feljegyzéseim alapján 1994-ben volt hasonlóan későn az akác!!!!!!!
Akkor június 1-én vándoroltam 2. akácra!
Nagyon jó évjárat volt.
Azt kívánom minden méhésztársamnak, hogy az idén is hasonlóban legyen része.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2575 Dátum: 2022. Május 03. 18:17 »
QUQURIQ !!!

Attila! Ez mind igaz amit írtál az akáccal kapcsolatban.
Bevallom "Kakasosan", én is azt hittem, hogy nagy fagykár volt.
Most kezd igazán jó kedvem lenni, mert reményt látok a bimbókban.
DE!
Csak az a 90 mm csapadék ne hiányozna a talajból, pláne itt a homok buckákon...
Mi minden évben pezsgőt bontunk, mihelyt megjelenik a pergető csapján az akácméz.
Figyelem!
 Aki ki szeretné próbálni ezt az érzést, csak száraz pezsit vegyen, a finom illatos akácméz oly örömöket garantál, hogy ... (persze ezt mindenki a párjával próbálgassa) hát, itt egy kicsit megtorpan a pörgetés!
Erre mondták az elődeink, hogy az a mézes élet!...

A reménykedő Kiskakas!

« Válasz #2576 Dátum: 2022. Május 04. 05:58 »
Feljegyzéseim alapján 1994-ben volt hasonlóan későn az akác!!!!!!!
Akkor június 1-én vándoroltam 2. akácra!
Nagyon jó évjárat volt.
Azt kívánom minden méhésztársamnak, hogy az idén is hasonlóban legyen része.
Nagyernyei Attila

Hát tavaly nem későn virágzott? Május 22-én mentem 1. akácra. És az nem volt fagyott.

« Válasz #2577 Dátum: 2022. Május 04. 13:03 »
De tavaly is későn virágzott. Nekem sajnos facéliát is belehordtak. Akácvirágzás előtt pár nappal már leraktam a méheket, és mivel akác nem volt még, így megtalálták a hegy másik oldalán lévő facéliást. Idén is tartok ettől. Talán az segíthet, hogy csak akkor viszem ki a méheket, ha már egyből tudnak akácról hordani.

« Válasz #2578 Dátum: 2022. Május 08. 20:16 »
Akiknek idén időben jók voltak a méhcsaládjai, és olyan repcét értek amelyik kapott rendesen esőt, vagy oda vándoroltak, ők nem panaszkodhatnak.
Nekem is bejött a "taktikám", hogy a galagonyát választottam.
Egy biztos, ilyen rengeteg virág mint az idén a galagonya bokrokon már rég volt.
Egyébként is egyik kedvenc növényem, pláne ha ilyen szépen mézel.
Az akác is iparkodik, jöjjön aminek jönnie kell.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2579 Dátum: 2022. Május 10. 07:55 »
Azt minden méhész érzi, hogy az idei szezon semelyik előzőhöz sem hasonlítható.
A méhcsaládok hullámzó fejlődése, majd mostanra való szenzációs megerősödése, a repce nem várt mézelése, a galagonya, a virágos kőris (és még sorolhatnám a többi növényt) az idén szépen tudtak gyűjteni róluk a méhek.
De mi van az akáccal?
Országunkon belül óriásiak az eltérések, van ahol már babos, nyiladozó állapotban van a virág, van ahol felfelé áll, van ahol most billenek a virágfürtök oldalra.
Akkor mihez kell illesztenünk az anyák korlátozását, a  tisztító pergetés időpontját?
Azért kell minden méhésznek a saját röpkörzetét jól ismerni, mert erre egyértelmű választ lehetetlen adni.
A Dél-Dunántúli Dombságnak vannak olyan meleg mikrokörnyezetei, ahol már illatozik az akác, és vannak olyan hűvös, fagymentes völgyek ahol a virágok zöme még csak 3 centis.
És ez mind 20 Km-es körzeten belül.
A fagy mindenképpen bekavar az idén is, ezt sem árt jól megfigyelni.
Ilyenkor már szabad szemmel jól látható a fagyhatár, alul "kopaszak" a fák, és a fagy mértékétől függően látható hány méterig.
Ezzel az a bibi, hogy fölötte lesz egy fázott rész, aminek méhészeti jelentősége nulla, és az fölött van esetleg jó virág.
Én most úgy látom, hogy a dombos részeken sokkal jobb a helyzet, de ez csak a végén fog kiderülni.
Nagyernyei Attila