Picit azért bonyolultabb a dolog mint az látszik. Bejelented SMS-en, hanyagoljuk el azt az apró tényezőt hogy az idősebb generáció nem SMS-ezik. Kinek jelentem is be? Ehhez kellene egy olyan nyilvántartó program, amelynek a felhasználói felülete internetről elérhető a NÉBIH-nek, és az önkormányzatoknak, ez idág csak pénz és akarat kérdése. Szóval ott tartottunk hogy küldesz a rendszerbe egy SMS-est, az automatikusan bejegyzi hogy ott vagy. Ha zárlat alat van a terület akkor küld egy elutasító automatikus üzenetet. Eddig jó. De most jön az emberi oldala, ebbe a nyilvántartásba időnként, akár naponta, az önkormányzat részéről valakinek bele kellene kukkantania, ez is megoldható egy automatikusan generált email-el. Hátha azt hamarabb olvassák. potyognak a méhészek szépen sorban random. Akkor szólni kellene a méheüsnek, ami ugye nincs minden faluban, de még minden városban sem. De ha mégis akad egy, akkor az rohangáljon erdőn mezőn akár hetekig, de szerintetek mit csinál ilyenkor a méheüs? Hát méhészkedik, a saját állományával. Neki is akkor nyílik az akác, vagy bármi. Sőt lehet hogy ő olyankor már vagy még otthon sincs, például aki folyamatosan vándorol.
Ennél azért most egyszerűbb a helyzet, bekopogtatok az önkormányzat ajtaján és a hölgy beír a kockásfüzetbe. Aztán tőllem megtudja hogy nincs zárlat. Vagy azt hogy van, mert volt olyan hogy én hamarabb tudtam. Természetesen ekkor már csak arról érdeklődtem volna, hogy milyen szomszédos falvakra, területekre terjesztették ki a zárlatot.
Lényegében technikailag nincs akadálya, de egy ilyen nyilvántartó szoftver kifejlesztése nem filléres munka. Nulláról fejlesztve ez vélem hogy már csak alaphangon több tíz millió is lehet, sőt sokkal több. Mivel tartsa nyilván, számolja ki az adott legelőterület terhelhetőségét, a helyi méhészeteket is vegye számításba, a területek gazdáinak engedélyét se felejtsük el, szóval szerteágazó funkciók különböző hozzáférési jogosultságok, stb. Aztán ez is mint a mostani rendszer, egyszerűen kikerülhető, kicsi kockázattal.
Kinek az érdeke lenne, hol térülne meg, ilyen programok akkkor szoktak gyorsan megvalósulni ha komoly bevételt jelent az államkasszának.