Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1247208 megtekintés
*

Bicska

• 601
Re:Méhlegelő
« Válasz #1230 Dátum: 2016. December 09. 21:03 »
Sajnos teljesen igazad van Attila! A legtöbb lösz talaj kisebb-nagyobb vízzáró rétegek felett rakódott le. Így van ez a méhesed környékén is. A lösz víz hatására erősen folyóssá válik, magyarul erősen erodálja a csapadék, ha nincs növényzet, ami megköti. Ha pedig a víz lejut a peisztocén lösz réteg alá, az első vízzáró rétegig, akkor kialakul egy csúszólap, és megindul a suvadás. Ezért határtalan felelőtlenség "szőrteleneníteni" ezeket a domboldalakat. Neked nem lesz méhlegelőd, a domboldal pedig erodál, amíg az ezt megadályozó növényzet (cserjés-akácos) meg nem erősödik. Nehogy legyen nyáron egy 2010-es csapadék, mert az, a letarolt doboldalakon katasztrófát okoz majd. Mindemellett érthetetlen az egész. Korábban mérnöki kategória volt talajvíz kezelésre, rézsű, lejtő megkötésére a megfelelő növényzet telepítése, létezni hagyása. Sajnos ma mindenki betonnal, geotextiliával, es nemtörődömséggel kezel mindent. :(

Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #1231 Dátum: 2017. Január 04. 19:57 »
Szerintem ebben az esetben a rekettyefűzre gondoltatok. Ez olyan elterjedt és barka virágzata igen korán nyílik.

« Válasz #1232 Dátum: 2017. Január 04. 20:11 »
Én úgy tudom, hogy a barkát más néven kecskefűznek nevezik.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1233 Dátum: 2017. Január 04. 20:19 »
A füzeknek sok faja van, erről tartott Ottó bácsi előadásokat. Kecskefűz, törékeny fűz, szomorú fűz stb. ezek inkább fák, a rekettye pedig javarészt bokor.

« Válasz #1234 Dátum: 2017. Január 04. 20:30 »
Itt a válasz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kecskef%C5%B1z
Akár honnan nézem ez a barka!
Üdv:Attila

« Válasz #1235 Dátum: 2017. Január 04. 21:24 »

*

Attila

• 285
« Válasz #1236 Dátum: 2017. Január 05. 16:46 »
Sziasztok!

Valóban, sok fajtája van, és az sem mellékes, hogy kétlaki, ebből adódóan a barkák sem teljesen egyformák.
Egyesek kövér, gömbölyded bokorszerűek, míg mások felfelé törekvő törzses fák.
Nagy eltérés lehet az egyéves hajtásokon megjelenő bimbók számában is, fekvéstől függően is.

Attila

« Válasz #1237 Dátum: 2017. Január 05. 18:23 »
Vivaldinak a következő mondatát a gőzölgőből emeltem át:
"Nem megyek én sehová, mert mikor nálatok nyílik, nyílik az itt is, ha nem fagy le. És addig van hordás, míg fel nem rohan ide a fél ország."
Tisztelt Méhésztársak!
Több évtizede vándorolok északi akácosokba.
Ha nincs fagy, és passzol az időjárás, na meg a méhek is megfelelően fel vannak készítve, a termés mindig kiváló volt.
Sokszor kalákában mentünk, és kis területen akár ezer méhcsaládot is lepakoltunk.
Soha nem panaszkodtunk, hogy azért nem sikerült, mert sokan voltunk.
Az akác, nem egy vetett, virágzó, szántóföldi növény.
Ha akkor állt le a hordás, amikor a többiek felértek, akkor már egyébként is vége lett volna a műsornak.
Ezt ne cuclizzátok be!
Senki nem szereti ha a nyakára telepednek, ezt elhiszem.
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1238 Dátum: 2017. Január 05. 18:55 »
 Nem tudok veletek mit csinálni, ha elhiszitek ha meg nem.
 Én bebizonyítom, hogy anélkül, hogy tudnám, hogy bárki is ideér a mérlegről már 10 órakor megmondom, hogy itt vannak. Pedig sem az időjárásban sem az akácvirágban nincs változás egyik napról a másikra. Csupán leesik a hordás.
No most ugye, én itt vagyok. Nekem amit akácról összehoz azt úgy hozza össze, hogy semmi féle kockázat nincs benne.
 Pénzt a vándorlásra nem költök, úgy is itt vagyok, ami van az tiszta haszon.
 Azt meg mindenki döntse el maga, hogy érdemes e neki pár kiló mézért feljönni, kitudja honnan.
 Viszont. Én csak erről a helyről beszélek, ahol vagyok. Hogy máshol hogy van, azt nem tudom. Viszont azért ahol a külterület 70%-a erdő, és nincs fa eladó, mivel már mindet kivágták, ott olyan nagy hordás szerintem nem is várható.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1239 Dátum: 2017. Január 05. 19:02 »
Kétezerért megérte tíz kilóért is felmenni.
Üdv:robi

« Válasz #1240 Dátum: 2017. Január 05. 19:47 »
Ezt írja Vivaldi:
"Én bebizonyítom, hogy anélkül, hogy tudnám, hogy bárki is ideér a mérlegről már 10 órakor megmondom, hogy itt vannak."
Én azt szeretem ha előtte leadják a drótot, hogy mikor lehet menni.
Az északi akác nem 5 kilóval indul, bár erre is volt példa, ha meleg éjszaka után forró nappal jött.
Aki vándorlásra szánja el magát baromira kell ismerje a vidéket, mert óriásiak lettek a költségek.
Eddig a Tolna megyei méhészek 5%-a vándorolt, viszont ez a szám egyre csökken.
Nem kell Vivaldinak attól tartania, hogy "kiszívjuk" előle a nektárt.
A komoly termelő családok teherautóra pakolása a méhész felelőssége.
Drága kirándulás lehet, ha gagyik a családok.
Ha meg nagyon keményre sikerültek.....hát Nógrádban nagyon magas fák vannak.
Pont jónak kell mindennek lennie, de ez az utóbbi években várat magára.
Vagy a pillanatnyi időjárás, vagy a fagyás-fázás de mindig valami galiba adódik.
Szinte a legkönnyebb a méheket felkészíteni, mert az rajtunk múlik.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1241 Dátum: 2017. Január 05. 19:57 »
Pedig ez így van!

"Én bebizonyítom, hogy anélkül, hogy tudnám, hogy bárki is ideér a mérlegről már 10 órakor megmondom, hogy itt vannak. Pedig sem az időjárásban sem az akácvirágban nincs változás egyik napról a másikra. Csupán leesik a hordás."

A legdurvább a km-en belüli 2000 méhcsalád volt eddig a telephelyem körül.
Pont a dandárt nyisszantotta le a méhsereg az akácgörbémről.
Ez volt!  :(
Mióta viszont Lakatos Winnetou-ék a fák derékba vágását és a HÉV rézkábelek leégetését ugyan ezen a helyszínen nagyban űzték, csinos kis erdészeti sorompókat telepített a Pilisi parkerdő bazi nagy lakatokkal.
Ez van!  :)

Ne csüggedjetek!
Minden rosszban van valami jó is!  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1242 Dátum: 2017. Január 06. 09:29 »
Walkerkám, azt hiszed véletlenül akarok veled beszélni?
 Én tudom, hogy territórium védelemben jóval előbbre jártok mint mi. :D
Az okosabbtól tanulni soha nem szégyen. ;D

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1243 Dátum: 2017. Január 06. 11:05 »
Nekünk van mit védeni és teszünk is érte. Legyen meg a sütnivalótok és nektek is fog sikerülni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1244 Dátum: 2017. Január 06. 11:46 »
Ha azt gondolod, hogy direkt mi szóltunk az erdészetnek a sorompók miatt, tévedsz!
Egyszerűen elegük lett!  :D
A 60 napos témát meg minden esetben égetés kíséri és rengeteg munka és idegesség.....hazahoztam, hazahozták?  :'(
Mi csak próbálunk életben maradni ilyen helyzetben is.

Erről szólt az előadásom, amit a főnökség, hogy van aki jobban tudja, sőt ez csak egy városról szól "letiltott".  ;D

Igazuk volt.

Mit kínlódjak olyanokkal akik csak a saját tapasztalatukból szeretnek tanulni!  ;)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!